Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Παιδείας για τα κενά που δημιουργούνται στα σχολεία εξαιτίας του κύματος φυγής χιλιάδων εκπαιδευτικών στη σύνταξη. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ο τελικός αριθμός των αιτήσεων παραίτησης, συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι έχουν διπλασιαστεί και δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τις 8.500.
Tην πόρτα της «εξόδου» από τα δημόσια σχολεία ανοίγουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που υπέβαλαν μαζικά αιτήσεις για .........
συνταξιοδότηση λόγω των δυσμενών ρυθμίσεων στο ασφαλιστικό. Η ανησυχία έχει λάβει τη μορφή πανικού τους τελευταίους μήνες στο χώρο των δασκάλων και των καθηγητών, ενώ είναι διάχυτη η αγωνία για το μέλλον. Αρκετοί εκπαιδευτικοί προτιμούν να αποχωρήσουν πρόωρα και με μειωμένες αποδοχές, αφού, όπως υποστηρίζουν, δεν «ξέρουν τι θα τους ξημερώσει» και δε θέλουν να μπουν σε περιπέτειες με τις προωθούμενες αλλαγές.
Χτες, τελευταία μέρα υποβολής των αιτήσεων παραίτησης, παρατηρήθηκε αθρόα προσέλευση εκπαιδευτικών στις αρμόδιες υπηρεσίες και εντός των ημερών το υπουργείο Παιδείας θα έχει συνολική εικόνα για τον ακριβή αριθμό των αποχωρούντων.
Οπως εκτίμησε ο γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Τριαντάφυλλος Οικονόμου, πάνω από 3.000 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί έχουν καταθέσει αίτηση για να συνταξιοδοτηθούν το επόμενο διάστημα (πέρυσι ήταν 1.500), ενώ άλλοι 500 - 600 αναμένεται να αποχωρήσουν στις αρχές της νέας σχολικής χρονιάς.
Χωρίς καθηγητές θα μείνουν και πολλά γυμνάσια και λύκεια, καθώς συνδικαλιστές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πιθανολογούν ότι οι φετινές αιτήσεις για συνταξιοδότηση θα είναι διπλάσιες σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι θα αποχωρήσουν πάνω από 5.000 καθηγητές, αφού ο περσινός αριθμός άγγιξε τις 2.700.
Η Εύη Χριστοφιλοπούλου
Με αφορμή τη χτεσινή λήξη της προθεσμίας, η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, δήλωσε ότι από τον περασμένο Νοέμβριο καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια ώστε η καινούργια σχολική χρονιά να ξεκινήσει ομαλά. «Εχουμε πάρει μέτρα, όπως η δραστική περικοπή των αποσπάσεων, ο εξορθολογισμός του εκπαιδευτικού μας δυναμικού, οι νέοι διορισμοί -παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα- και βεβαίως η αποτύπωση των πραγματικών κενών, γιατί φέτος θα γίνουν διορισμοί και προσλήψεις αναπληρωτών, σε πραγματικά κενά, αντίθετα απ' ό,τι πέρυσι και τα άλλα χρόνια», τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου διαβεβαιώνοντας γονείς και μαθητές ότι «κάνουμε καθετί δυνατόν, έτσι ώστε να ξεκινήσει η σχολική χρονιά το Σεπτέμβρη χωρίς προβλήματα και θα το πετύχουμε».
«Βροχή» αιτήσεων και στη Θεσσαλονίκη
Στο νομό Θεσσαλονίκης το δρόμο της συνταξιοδότησης φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν 1.153 εκπαιδευτικοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού κατατέθηκαν 839 αιτήσεις μετά τις 30 Ιουνίου (587 στη διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκης και 252 στη διεύθυνση Δυτικής) και 314 στις δύο διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Το νέο ασφαλιστικό δεν προέβλεψε την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού. Ας αναλογιστεί κανείς ένα νηπιαγωγείο με 65χρονους εκπαιδευτικούς. Αυτό θα είναι το σχολείο του μέλλοντος», ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αριστοτέλης» του νομού Θεσσαλονίκης, Νίκος Φασφαλής, ο οποίος προέβλεψε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η νέα σχολική χρονιά.
«Βόμβα» στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων με 6.000 κενά
Η μαζική αποχώρηση εκπαιδευτικών στη σύνταξη συνεπάγεται χιλιάδες κενές θέσεις στα σχολεία εν όψει του αγιασμού, τη στιγμή που ο αριθμός των μόνιμων διορισμών είναι αισθητά μειωμένος (κατά 50%) σε σύγκριση με πέρυσι. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, φέτος θα διοριστούν 2.825 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει την επιστροφή χιλιάδων αποσπασμένων από τις υπηρεσίες στα σχολεία και την πρόσληψη αναπληρωτών.
«Ο δραματικά μειωμένος αριθμός των διορισμών σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που αναμένονται φέτος θα δημιουργήσουν πολλά κενά διδακτικού προσωπικού την επόμενη σχολική περίοδο. Αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε με μετακινήσεις εκπαιδευτικών από νομό σε νομό ή από περιφέρεια σε περιφέρεια ούτε με το απαράδεκτο μέτρο της αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, όπως σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας», επισήμανε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης, διευκρινίζοντας ότι το κύμα φυγής συνδέεται με τα κυβερνητικά μέτρα για το ασφαλιστικό, την πίεση προς τους δημόσιους υπαλλήλους και το φόβο μήπως έρθουν τα χειρότερα. Οπως τόνισε ο κ. Κοτσιφάκης, η Ομοσπονδία θα αντιδράσει με κινητοποιήσεις, αξιοποιώντας όλες τις μορφές, σε κάθε προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα (πάνω από τους 25), να κατατμηθούν τα κενά και να προσληφθούν ωρομίσθιοι.
«Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις στις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρτσιώτης.
Το «καμπανάκι» κρούουν και εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν χιλιάδες κενά το Σεπτέμβριο στα δημοτικά σχολεία. Εάν ληφθούν υπόψη οι παραιτήσεις, καθώς και οι εκπαιδευτικές και λοιπές άδειες και μετακινήσεις, θα προκύψουν τουλάχιστον 6.000 κενά με το «καλημέρα» της νέας σχολικής χρονιάς, όπως υποστήριξε ο κ. Οικονόμου.
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η ανάγκη για επαρκή στελέχωση των 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων, τα οποία θα λειτουργήσουν πιλοτικά από φέτος με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα, το οποίο θα στηρίζεται στις ανάγκες των μαθητών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό πρόγραμμα του σχολείου τροποποιείται και αυξάνονται οι ώρες κατά δέκα στις τάξεις α' και β' (από 25 γίνονται 35), κατά πέντε στις τάξεις γ' και δ' (από 30 γίνονται 35) και κατά τρεις στις τάξεις ε' και στ' (από 32 γίνονται 35) με το σύνολο των διδακτικών ωρών να διαμορφώνεται από 174 ώρες σε 210.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου