ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Σε μια περίοδο όπου αρκετοί βρίσκονται σε διακοπές και τα μεγάλα αστικά κέντρα -και ειδικότερα η Αθήνα- είναι σχεδόν άδεια, μια βόλτα στο κέντρο της πόλης αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι οι χρήστες ναρκωτικών ολοένα και αυξάνονται. Μοναστηράκι, Πλατεία Εξαρχείων κατακλύζονται από «εθισμένους» σε αυτήν τη μάστιγα και ενώ μερικοί «αποκλεισμένοι» στην Αθήνα λόγω της κρίσης βρίσκουν καταφύγιο τουλάχιστον στις κοντινές παραλίες, οι χρήστες αναζητούν «ανάσα δροσιάς» στην ηρωίνη.
Όσο ανεπίκαιρο και να ακούγεται -εξαιτίας της εποχής- όσο τετριμμένη και είναι η λέξη μάστιγα, η πραγματικότητα βρίσκεται σε ένα παγκάκι μιας πλατείας, ή σε μια οικοδομή που τη «χτύπησε» η κρίση.
Τα επόμενα χρόνια, τονίζει ο δρ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής ΚΕΘΕΑ, τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν, λόγω των συνθηκών που διαμορφώνει η οικονομική κρίση στους τομείς της.......
υγείας, της σχέσης με το νόμο, των τρόπων χρήσης και της εργασίας. Μάλιστα ο ίδιος υπογραμμίζει: «H οικονομική κρίση μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική και σωματική υγεία των χρηστών, να ενισχύσει την εξάρτηση και την παραβατική συμπεριφορά και να εντείνει τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι πρώτες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης εμφανίζονται στα μέλη που βρίσκονται στη φάση της κοινωνικής επανένταξης, όπου η ένταξη στην αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ακόμα και γι’ αυτούς που διαθέτουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εργασιακή εμπειρία».
Ενδεικτικά, πάντως, είναι τα στοιχεία που εξέδωσε το ΚΕΘΕΑ για το περασμένο έτος. Ειδικότερα, περισσότεροι από 3.000 έφηβοι και ενήλικες χρήστες ουσιών συμμετείχαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πάνω από 1.700 άτομα εντάχθηκαν στις θεραπευτικές κοινότητες και στα Κέντρα Κοινωνικής Επανένταξης, λαμβάνοντας υπηρεσίες απεξάρτησης και ενσωμάτωσης στην κοινωνία. Συγχρόνως 6.000 περίπου γονείς και άλλα άτομα του στενού περιβάλλοντος των χρηστών συμμετείχαν στα προγράμματα των Κέντρων Οικογενειακής Υποστήριξης. Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε η συμμετοχή κρατουμένων και αποφυλακισμένων στις παρεμβάσεις του οργανισμού με άξονα το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Μάλιστα, τη χρονιά αυτή οι προσπάθειες του ΚΕΘΕΑ για τον προσανατολισμό της νομοθεσίας στη θεραπευτική υποστήριξη των χρηστών και όχι στον εγκλεισμό άρχισαν να καρποφορούν, καθώς ορισμένες από τις αιτιολογημένες προτάσεις που είχε υποβάλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενσωματώθηκαν στη νέα νομοθεσία.
H ανάλυση που έγινε στηρίζεται σε δείγμα 2.900 ατόμων, τα οποία προσήλθαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα το 2009. Τα άτομα που προσέγγισαν το ΚΕΘΕΑ μέσα στο έτος ήταν περισσότερα (3.182), αλλά κάποια από αυτά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε συνέντευξη ή δεν συμφώνησαν στην επεξεργασία των στοιχείων που έδωσαν. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με διευρυμένη έκδοση του «Δείκτη αίτησης θεραπευτικής βοήθειας». Το 64,8% των ατόμων προσέγγιζε το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρώτη φορά. Το 40,2% δεν είχε υποβληθεί ποτέ σε θεραπεία στο παρελθόν, ενώ ως κύριες πηγές παραπομπής αναφέρθηκαν τα ίδια τα άτομα (32,2%) και οι οικογένειές τους (27,2%).
ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ
Μέσα στο 2009 η προσέλευση ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης στην οικογένειά τους στα Κέντρα Οικογενειακής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ παρέμεινε εξαιρετικά υψηλή. Σε όλη τη χώρα 6.000 περίπου γονείς, σύζυγοι-σύντροφοι και αδέλφια χρηστών απευθύνθηκαν στα Κέντρα και έλαβαν υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής υποστήριξης και οικογενειακής θεραπείας για το πρόβλημα της εξάρτησης από νόμιμες και παράνομες ουσίες.
ΔΑΠΑΝΕΣ
Οι δαπάνες του ΚΕΘΕΑ για το 2009 σε όλους τους τομείς, πρόληψη, έγκαιρη παρέμβαση, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη, οικογενειακή υποστήριξη, εκπαίδευση και έρευνα, ανήλθαν σε 30,3 εκατ. ευρώ. Η κρατική επιχορήγηση του έτους ήταν 24 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΘΕΑ βασίστηκε σε σημαντικό βαθμό σε δραστηριότητες αυτοχρηματοδότησης (παραγωγικές μονάδες, προγράμματα Ε.Ε.), αλλά και στην προσφορά φυσικών και νομικών προσώπων που στήριξαν υλικά και ηθικά το
έργο του.
έργο του.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου