10.000 προσκυνητές αναμένονται την Κυριακή στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην πρώτη Θεία Λειτουργία μετά το 1923.
ant1online
Κατά χιλιάδες αναμένονται οι προσκυνητές από την Ελλάδα στην Τραπεζούντα ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, και συγκεκριμένα στη Μονή της Παναγίας Σουμελά.
Η πληρότητα στην περιοχή αγγίζει το 100%, ενώ το γεγονός ότι Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, θα τελεσθεί στην ιστορική Μονή για πρώτη φορά από το 1923, οδηγεί 10.000 προσκυνητές από τη χώρα μας στην πλησιέστερη πόλη.
Ενδεικτικό της μεγάλης πληρότητας είναι το ότι στα ξενοδοχεία της Τραπεζούντας δεν υπάρχουν πλέον ελεύθερα δωμάτια για την Κυριακή, με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει να δέχονται προσκυνητές και οι γειτονιές πόλεις, όπως η Σαμψούντα και η Ορντού.
Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και την ελληνοτουρκική συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία την ημέρα της εορτής της Παναγίας στην ιστορική Μονή Σουμελά.Για τους Πόντιους, ορθοδόξους Έλληνες και Ρώσους, η Λειτουργία που θα τελεστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο είναι μια μεγάλη στιγμή που πολλοί εύχονταν σε όλη τους τη ζωή να ζήσουν.
Οι ορθόδοξοι Πόντιοι, όπου κι αν βρίσκονται διασπαρμένοι, έχουν συνηθίσει να στρέφουν τα βλέμματά τους τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά, που επί αιώνες φύλασσε, στην κορυφή του βουνού στη Μάτσκα, πάνω από την Τραπεζούντα, την ιερή εικόνα της Παναγίας.
Φέτος, η τουρκική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Πολιτισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, έκανε δεκτό το αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και έδωσε την άδεια να τελείται, ελεύθερα, κάθε χρόνο, η ορθόδοξη θρησκευτική τελετή, στην ιστορική μονή της Παναγίας του Όρους Μελά, που πλέον λειτουργεί ως μουσείο.
Προσκυνητές από όλο τον κόσμο και κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχει εγκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των Ποντίων, σπεύδουν φέτος να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στη Μονή Σουμελά.
Στην περιοχή έχουν ήδη συρρεύσει και προσκυνητές από τη Ρωσία και τη Γεωργία, για να υπογραμμίσουν τους δεσμούς που τους συνδέουν με τη Μονή Σουμελά.
Ο μητροπολίτης Δράμας και ο επίσκοπος Τύχων του Πατριαρχείου Μόσχας θα συλλειτουργήσουν μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε μια Λειτουργία που θα παρακολουθήσουν βουλευτές της ρωσικής Δούμας, της ελληνικής Βουλής, δεκάδες ανταποκριτές των ρωσικών, αλλά και των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχοι των ποντιακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο.
Η Νομαρχία της Τραπεζούντας διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον απρόσκοπτο εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, ενώ ο δήμαρχος της Μάτσκα, Ερτουγλούλ Γκενς, παρότρυνε τους δημότες του «να ανοίξουν τα σπίτια τους και να φιλοξενήσουν τους χριστιανούς προσκυνητές».
Το ίδιο βράδυ, ο δήμαρχος θα παραχωρήσει επίσημο δείπνο («Ιφτάρ Σοφρασί») στις τοπικές αρχές και στους υψηλούς επισκέπτες, στο οποίο έχουν κληθεί και μέλη ελληνικών ποντιακών σωματείων.
Από την άλλη πλευρά, από το Φανάρι και τα ποντιακά σωματεία γίνονται συστάσεις στους προσκυνητές να αποφεύγονται οι δημόσιες συνεστιάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς από την Τετάρτη άρχισε η ιερή για τους μουσουλμάνους νηστεία του Ραμαζανιού, ώστε να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση για το θρησκευτικό συναίσθημα του τοπικού πληθυσμού.
Άλλωστε, παραδοσιακά, το μοναστήρι, την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, επισκέπτονται και αρκετοί ντόπιοι, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, που αποδίδουν θαυματουργές ιδιότητες στην πηγή, που κυλά από τους γρανιτώδεις βράχους, πάνω στους οποίους είναι χτισμένο το μοναστήρι.
Η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στον περίβολο του ναού, λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του καθολικού. Οι άδειες που έχουν εκδοθεί για τους επισκέπτες, στους οποίους θα επιτραπεί η πρόσβαση στον περίβολο του ναού, είναι συνολικά πεντακόσιες. Οι μισές απ' αυτές θα διακινηθούν μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι άλλες μισές έχουν δοθεί στον Ιβάν Σαββίδη, που διοργανώνει το προσκύνημα από τη Ρωσία.
Οι επισκέπτες θα εισέλθουν στον περίβολο της μονής, φορώντας τις ειδικές κάρτες, ενώ οι υπόλοιποι θα παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία έξω από το μοναστήρι, όπου θα υπάρχουν γιγαντοοθόνες. Μετά το πέρας της λειτουργίας θα επιτραπεί η είσοδος με τη σειρά και κατά ομάδες σε όλους όσοι επιθυμούν να προσκυνήσουν.
«Η Τραπεζούντα είναι πόλη της παιδείας, της ιστορίας και του πολιτισμού», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ορχάν Φεβζί Γκουμρουκτσούογλου, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο τελείται φέτος η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. «Πού ήταν το λάθος; Θα πρέπει να δείχνουμε πάντα τον πολιτισμό που μας κληροδότησαν οι Οθωμανοί. Τι θα έκαναν οι Οθωμανοί; Όπως είχαν θρησκευτική ελευθερία, την ίδια φιλοσοφία θα πρέπει να εφαρμόσουμε και σήμερα», είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων γιατί γίνεται φέτος ο εορτασμός στην Μονή Σουμελά.
Ο τουρκικός Τύπος, κυρίως της περιοχής, θέτει το ερώτημα γιατί γίνεται λειτουργία στη Μονή Σουμελά, όταν αρχίζει η περίοδος της μουσουλμανικής νηστείας του Ραμαζανίου. «Θα ήταν καταπληκτικό, αν ο κόσμος θα μπορούσε να επισκέπτεται την πόλη μας και ταυτόχρονα να συμμετέχει στην λειτουργία στο Μοναστήρι», τόνισε ο δήμαρχος, που συνέδεσε τις εξηγήσεις του αυτές με τις πολιτικές αλλαγές που συντελούνται στην Τουρκία από την κυβέρνηση Ερντογάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου