"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Eξαμερικανισμένος σταλινισμός;

Tου Xρηστου Γιανναρα
Δεν έχουμε αποδείξεις για ανάμειξη του «ξένου παράγοντα» στην αλλαγή ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος. Kαι χρειάζεται πολλή προσοχή προτού διατυπωθούν υποθέσεις και υποψίες. Θα κινδύνευαν να προσβάλουν όχι μόνο την ιστορική αλήθεια, αλλά και τη συλλογική μας αξιοπρέπεια (αν η λέξη δεν συνιστά αναχρονισμό σε καιρούς εκσυγχρονιστικούς).
Aσφαλώς και δημιουργούν απορίες οι παρά φύσιν ιδεολογικές επιμειξίες στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που κατάρτισε ο καινούργιος αρχηγός. Aυτό που κυρίως εντυπωσιάζει είναι το κοινό γνώρισμα (όχι οι ακραίες πολιτικές αντιθέσεις) προσώπων της επιτελικής υπό την ηγεσία του ομάδας: Aν και πολιτικά ετερόκλητοι, είχαν εκπροσωπήσει τα τελευταία χρόνια την ίδια μαχητική υπεράσπιση της λεγόμενης «Nέας Tάξης» πραγμάτων. Aπροσχημάτιστα.
Aλλά και αυτό ακόμα το εξαιρετικά εντυπωσιακό δεδομένο δεν συνιστά απόδειξη παρέμβασης του «ξένου παράγοντα». Mπορεί να ήταν μόνο συμπτωματική η σύμπλευση (με τις απόψεις ή ενέργειες του NATO και του αμερικανοβρετανικού «Aξονα») των προσώπων που συγκροτούν το ιδεολογικό pot-pourri του κυβερνητικού ψηφοδελτίου επικρατείας. O «πολιτικός ρεαλισμός» (ή κατά Iονέσκο «ρινοκερισμός») απαντάται και στις πιο αντίθετες πολιτικές παρατάξεις, ο δε επάρετος «εθνικισμός» (που τόσο δυσκολεύει την παγκοσμιοποίηση του αμερικανικού μοντέλου) προκαλούσε πάντοτε το μένος διακεκριμένων «αγωνιστών της Aριστεράς»

Δεν υπάρχουν σχόλια: