"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Πρότυπο πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη στο νομό Χαλκιδικής

Είναι ένα από τα δάση, που πάνω από 70 χρόνια, βρίσκεται υπό επιστημονική επιτήρηση, γεγονός το οποίο λειτούργησε θετικά στη διατήρηση, αξιοποίηση και προστασία του. Το πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη, με έκταση 58.000 στρεμμάτων, βρίσκεται στο νομό Χαλκιδικής, στις νότιες-νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Χολομώντα και αποτελεί ένα "κόσμημα" για την περιοχή.

Με προτροπή, μάλιστα, των επιστημόνων, πριν από πολλά χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν στη φύτευση δενδρυλλίων ελάτης για την παραγωγή χριστουγεννιάτικων δέντρων, που απέφεραν σημαντικό εισόδημα στον ορεινό πληθυσμό, ενώ, συγχρόνως, τα έλατα προστατεύουν το έδαφος από διάβρωση και υποβάθμιση.
"Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις της Ελλάδας καταλαμβάνουν το 50% της χώρας και απ΄ αυτά, το 22% είναι δάση κωνοφόρων και το υπόλοιπο 78%, είναι δάση πλατυφύλλων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα 2/3 των δασών είναι ιδιωτικά, στην Ελλάδα τα 2/3 αυτών είναι κρατικά και τα υπόλοιπα ιδιωτικά", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ταμείου διοικήσεως και διαχειρίσεως πανεπιστημιακών δασών, καθηγητής δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Παύλος Ευθυμίου.
Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: