Μετά τις χθεσινές κινήσεις της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου να δηλώνει "Έτοιμος να πατήσει την σκανδάλη" (!) και το spread να πλησιάζει τις 400 μονάδες βάσης, αλλά και την απόλυτα κωμικοτραγική έκδοση του 20ετούς ομολόγου του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που πήγε "άπατη", ουδείς σοβαρός αναλυτής πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει το "δίχτυ", ή το "πιστόλι" που απειλεί τους "κακούς κερδοσκόπους" ο Γ.Παπανδρέου.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, είχε δηλώσει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και είναι έτοιμο να βοηθήσει, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από την Ελλάδα.
Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ σε έναν ενδεχόμενο μηχανισμό βοήθειας της Ελλάδας, σημειώνοντας μόνο ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις τόσο με τις ελληνικές όσο και με τις ευρωπαϊκές αρχές.
Εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθείται όταν ένα κράτος-μέλος προσεγγίζει το Ταμείο και ζητά οικονομική βοήθεια, επεσήμανε: «στέλνουμε μια αποστολή στη χώρα για διαβουλεύσεις με τις Αρχές και συμφωνούμε στον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσουμε. Υπό αυτή την έννοια το Ταμείο έχει έναν συμβουλευτικό ρόλο στην υποστήριξη του πλέον βιώσιμου οικονομικού προγράμματος. Από τη στιγμή που το πρόγραμμα αυτό έχει χαραχθεί, η διοίκηση του Ταμείου και τελικά η εκτελεστική επιτροπή το επικυρώνουν. Αυτή είναι η διαδικασία».
«Στις συζητήσεις μας με χώρες της ευρωζώνης έχουμε, φυσικά, διαβουλεύσεις όχι μόνο με τις Αρχές της χώρας αλλά και ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και είναι μέλη του συστήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», πρόσθεσε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου