ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου, επισκέφθηκε, την Κυριακή (28/2), τη Θεσσαλονίκη, όπου παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος του κόμματος και κεντρική ομιλήτρια, σε εκδήλωση -την οποία διοργάνωσαν τα Γυναικεία Τμήματα του Νομού– με θέμα ‘’Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων’’, (Ξενοδοχείο ‘’Holiday Inn’’).
Στην εκδήλωση υπήρξαν εισηγήσεις από τις κυρίες: Μ. Καρακόλη (αναπληρώτρια της Γραμματέως Γυναικείων Θεμάτων στη Β. Ελλάδα και συντονίστρια των γυναικείων τμημάτων Θεσ/κης), Ξ. Δρίτσα (Δήμαρχος Τριανδρίας), Φρ. Βούκαλη (τ. Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδος), Στ. Μπαϊρακτάρη (Πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσ/κης), Μ. Χατζηγεωργίου (Δικηγόρος και εκπρόσωπος Νεολαίας). Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν οι κύριοι: Π. Ψωμιάδης (Νομάρχης Θεσ/κης) και Β. Παπαγεωργόπουλος (Δήμαρχος Θεσ/κης), ενώ παρευρέθηκαν βουλευτές και στελέχη του Νομού, δήμαρχοι, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, καθώς και πλήθος κόσμου.
Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, Κ. Παπακώστα, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής:
« Χαιρετίζω την αποψινή σας εκδήλωση, που έχει ένα τόσο σπουδαίο θέμα, όπως αυτό της ‘’Ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων’’.
Ως Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ έχω, επανειλημμένα, τονίσει πως οι γυναίκες είναι πολύτιμοι ανθρώπινοι παραγωγικοί πόροι, τους οποίους, δεν έχουμε την πολυτέλεια να βάζουμε στο περιθώριο.
Ιδιαίτερα, σήμερα, την ώρα που η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές προκλήσεις, οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις και όλο το δυναμικό που διαθέτουμε. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν έχουμε αξιοποιήσει το κεφάλαιο γυναίκα. Υπάρχει ακόμα σημαντικό έλλειμμα ιδίως στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων, αλλά και σε επίπεδο ανέλιξής τους, σε διευθυντικές θέσεις.
Αποτελώντας το 52% της κοινωνίας μας, οι γυναίκες θα έπρεπε να έχουν πολλαπλό ρόλο στην κοινωνία. Εντούτοις, συνεχίζουν να υφίστανται φραγμούς, που τις εμποδίζουν να εκμεταλλευτούν πλήρως τις ικανότητές τους και να έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας για τις οποίες διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα. Η δυσκολία εξισορρόπησης της εργασίας με την οικογενειακή ζωή είναι ένα από τα βασικά εμπόδια για την απασχόληση και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας των γυναικών. Τα συνεχιζόμενα στερεότυπα των φύλων περιορίζουν τις επιλογές, όσον αφορά τις σπουδές και τη σταδιοδρομία των γυναικών και των ανδρών, με αποτέλεσμα τον έντονο διαχωρισμό ως προς τα δύο φύλα στην αγορά εργασίας και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Πολλές φορές λέμε, αύξηση της απασχόλησης των γυναικών, περισσότερες γυναίκες στον επαγγελματικό στίβο, έχουμε όμως, αναλογιστεί αν αυτός ο ποσοτικός στόχος, συνοδεύεται και με την ποιότητα; Με άλλα λόγια, αναρωτιόμαστε, αν το «περισσότερες» θέσεις εργασίας σημαίνει και «καλύτερες» θέσεις εργασίας, για τις γυναίκες, αναλογικά με τα προσόντα τους; Δυστυχώς, συμβαίνει, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των γυναικών να μην αντικατοπτρίζεται άμεσα στις θέσεις εργασίας που κατέχουν σήμερα στην αγορά, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, στην κοινωνία.
Είναι γεγονός ότι από όσες γυναίκες καταφέρνουν να εξελιχθούν επαγγελματικά, λίγες είναι εκείνες που τελικά προωθούν την καριέρα τους σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά των ανδρών συναδέλφων τους.
Χαρακτηριστικό της ανισότητας που υπάρχει είναι πως στα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε οι γυναίκες ξεπερνούν αριθμητικώς τους άνδρες στη Δευτεροβάθμια και Ανώτατη εκπαίδευση και αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των πτυχιούχων με ποσοστό 55%. Στην πορεία όμως, ‘’εξαφανίζονται’’ όλες αυτές οι γυναίκες από την επιστημονική, την ερευνητική κοινότητα και την αγορά εργασίας.
Στην Ε.Ε έχουμε έναν μέσο όρο 31% των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις, ενώ υποεκπροσωπούνται ακόμη στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων επιχειρήσεων και των συνδικάτων. Επακόλουθο αυτού του διαχωρισμού ως προς το φύλο στην αγορά εργασίας είναι οι συνεχιζόμενες διαφορές των αμοιβών μεταξύ των φύλων (17,4% κατά μέσο όρο στην Ε.E-Στοιχεία Eurostat 2007), εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι οι γυναίκες συγκεντρώνονται σε θέσεις εργασίας χαμηλότερου κύρους σε σχέση με τους άνδρες. Λόγω του ότι οι γυναίκες είναι πιθανότερο να εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης και να διακόπτουν τη σταδιοδρομία τους για οικογενειακούς λόγους, είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν αρνητικές συνέπειες όσον αφορά τις αμοιβές, την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους και τα αποκτηθέντα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Αυτό επηρεάζει επίσης τον κίνδυνο φτώχειας που διατρέχουν, ιδίως όσον αφορά τους γονείς των μονογονεϊκών οικογενειών, οι οποίοι είναι στις περισσότερες περιπτώσεις γυναίκες.
Ένα άλλο παράδειγμα, η αναλογία των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγαλύτερων εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο είναι 3% σε όλη την ΕΕ, ενώ ένα στα δέκα μέλη εταιρικών διοικητικών συμβουλίων είναι γυναίκες. Δεν υπάρχουν γυναίκες διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών στην ΕΕ, ενώ οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 16% των ανώτερων φορέων λήψης αποφάσεων των εν λόγω ιδρυμάτων. Αυτό είναι παράδοξο, όταν ο αριθμός των γυναικών που ακολουθούν σπουδές επιχειρήσεων, διοίκησης και νομικές σπουδές υπερτερεί του αριθμού των ανδρών.
Περνάμε στο χώρο της πολιτικής:
Στην πολιτική σημειώθηκαν θετικές εξελίξεις στις περισσότερες χώρες της ΕΕ κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά η πρόοδος είναι αργή και οι συνολικοί αριθμοί παραμένουν χαμηλοί. Ο μέσος όρος των γυναικών που είναι μέλη των εθνικών κοινοβουλίων αυξήθηκε από 16% σε 24% μεταξύ 1997 και 2008, αλλά οι αριθμοί σε εθνικό επίπεδο κυμαίνονται από 9% έως 46%. Έντεκα κράτη μέλη υπερβαίνουν το 30%, το οποίο θεωρείται το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο, ώστε οι γυναίκες να ασκούν σημαίνουσα επιρροή στην πολιτική. Στις εθνικές κυβερνήσεις, ένας στους τέσσερις ανώτερους στην ιεραρχία υπουργούς είναι γυναίκα, αλλά τα ποσοστά μεταξύ των κρατών μελών κυμαίνονται από το μηδέν έως το 60% για τις γυναίκες που κατέχουν υπουργικές θέσεις.
Στην Ελλάδα, στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, ο αριθμός των εκλεγμένων γυναικών ανά κόμμα είχε ως εξής:
Ν.Δ., σε σύνολο 152 βουλευτών γυναίκες 17 (ποσοστό 11,8 %)
ΠΑΣΟΚ, σε σύνολο 102 βουλευτών γυναίκες 21 (ποσοστό 20,58%)
ΚΚΕ, σε σύνολο 22 βουλευτών γυναίκες 7 (ποσοστό 31,8%)
ΣΥΝ, σε σύνολο 14 βουλευτών γυναίκες 2 (ποσοστό 14,28%)
ΛΑΟΣ, σε σύνολο 10 βουλευτών γυναίκες 1 (ποσοστό 10%)
Σύνολο εκλεγμένων γυναικών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο 48.
Στις τελευταίες εκλογές σημειώθηκε μια σχετική αύξηση στο ποσοστό των γυναικών, καθώς ανέρχονται στις 51 στο σύνολο (ΠΑΣΟΚ 33, από τη ΝΔ 10, από το ΚΚΕ 5, ΣΥΡΙΖΑ 2 και ΛΑΟΣ 1), ενώ στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, πέντε είναι Υπουργοί και τέσσερις Υφυπουργοί.
Ο ρόλος της γυναίκας στη Νέα Εποχή είναι σύνθετος. Η σύγχρονη Ελληνίδα δουλεύει, ανατρέφει, στηρίζει, φροντίζει. Οι ανάγκες της είναι, τόσο πολυδιάστατες, όσο και οι απαιτήσεις που έχει το περιβάλλον της από την ίδια. Η παρουσία της στο δημόσιο στίβο μας αφορά όλους. Αφορά τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στο σπίτι, τη δουλειά, τις κοινωνικές συναναστροφές μας. Είναι, πρωτίστως, θέμα νοοτροπίας και παιδείας. Είναι, όμως, και θέμα θεσμικών παρεμβάσεων, για συνθήκες πραγματικής ισότητας, στην αγορά εργασίας, στις επαγγελματικές ευκαιρίες, στα κέντρα των αποφάσεων. Αυτός είναι ο στόχος μας, ως Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων.
Αρκεί να θυμίσω ότι ένα μεγάλο βήμα, για εμάς, τις γυναίκες, που έγινε, από την Κυβέρνηση της Ν.Δ., την εφαρμογή της ποσόστωσης για κάθε φύλο, κατ’ ελάχιστο 1/3 στα ψηφοδέλτια των Εθνικών και Νομαρχιακών Εκλογών.
Επίσης, κατάκτηση για τις γυναίκες είναι και η ψήφιση του νόμου 3653/2008, για την εφαρμογή ποσόστωσης 1/3 για κάθε φύλο στις Επιστημονικές Επιτροπές για την Έρευνα και την Τεχνολογία, μια προσωπική πρωτοβουλία, που άνοιξε το δρόμο στις γυναίκες Επιστήμονες, οι οποίες, μέχρι τώρα, αποτελούσαν μειοψηφία στις Επιστημονικές Επιτροπές.
Πρέπει να αναλογιστούμε και τις πολιτικές ευθύνες, τις οποίες έχουμε και τις οποίες πρέπει να αναλάβουμε, για τα ελλείμματα που υπάρχουν και παρεμποδίζουν την ισότιμη πρόσβαση, την ίση συμμετοχή, την ισότητα απέναντι στις ευκαιρίες και απέναντι στους νόμους, όλων των πολιτών, ανδρών και γυναικών.
Η εμπέδωση της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και η προώθηση ίσων ευκαιριών για τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας συνιστούν θεμελι
Πίστη μας είναι πως οι γυναίκες, τόσο στην πολιτική ζωή, όσο και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας αποτελούν υγιή πρότυπα, τα οποία εμπνέουν την κοινωνία. Για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να αρκεστούμε στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αλλά να επιδιώξουμε την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών παντού, σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων» .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου