"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Τέλειωσαν οι δικαιολογίες για τον κ. Παπανδρέου

Για να δούμε τις χθεσινές εξελίξεις στις πραγματικές τους διαστάσεις. Το μόνο ουσιαστικό κέρδος για την Ελλάδα, ήταν η δήλωση του Τρισέ για τα ελληνικά ομόλογα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι η Ελλάδα θα βγει να δανειστεί στην ελεύθερη αγορά!

Η απόφαση της Ε.Ε., με την εμπλοκή τους ΔΝΤ, είναι ένα πολιτικός συμβιβασμός που θα περιπλέξει τα πράγματα, ίσως και να τα επιδεινώσει. Άρα προς τι οι κυβερνητικοί διθύραμβοι;

Τι σημαίνει η απόφαση Τρισέ;

Το περασμένο Νοέμβριο, που ο κ. Παπανδρέου μιλούσε, χωρίς να κυβερνάει, ο Τρισέ χτύπησε την καμπάνα! Τον προειδοποίησε να πάρει μέτρα, γιατί ερχόταν καταιγίδα. Τον αγνόησαν προκλητικά. Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, είχε άλλες προτεραιότητες. Έπρεπε πρώτα να χρεώσει τα πάντα στη Ν.Δ. και δεύτερον να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα ώστε ο κόσμος να δεχθεί τα …σωτήρια μέτρα. Το τι μεσολάβησε από τότε το γνωρίζουμε όλοι !

Χθές, ο Τρισέ άνοιξε μια ομπρέλα προστασίας πάνω από την Ελλάδα και έδωσε στην κυβέρνηση τον πολιτικό χρόνο που απελπισμένα αναζητούσε.

Τι σημαίνει αυτή η απόφαση του Τρισέ:

  • Βάζει τέλος στην συζήτηση περί χρεοκοπίας
  • Αφοπλίζει τους οίκους αξιολόγησης
  • Αποδυναμώνει προσωρινά τους κερδοσκόπους
  • Επιχειρεί να ελαττώσει τις πιέσεις που δέχεται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα
  • Προστατεύει τις Ευρωπαϊκές τράπεζες που διακρατούν ελληνικά ομόλογα
  • Απομακρύνει τον κίνδυνο αστάθειας στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
  • Διευκολύνει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία
  • Εξασφαλίζει τη αναχρηματοδότηση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Γιατί ο Τρισέ έκανε αυτή τη δήλωση;

Εύλογο το ερώτημα.

Πρώτον, η συζήτηση περί χρεοκοπίας της Ελλάδος, άρχιζε να δημιουργεί κίνδυνο για την ευρωζώνη γενικότερα. Η θεωρία του ντόμινο, με την Πορτογαλία ως το επόμενο θύμα, ακουγόταν όλο και πιο έντονα.

Δεύτερον, επειδή το ευρώ, με αφορμή, την ελληνική κρίση, υποτιμήθηκε ήδη αρκετά, ίσως δεν θέλουν περαιτέρω υποτίμηση.

Τρίτο, γιατί η ελληνική κυβέρνηση, υποχρεώθηκε να επιβάλει μια πρωτοφανή λιτότητα ενώ έχει συμφωνήσει και σε πρόσθετα μέτρα στο μέλλον, αν δεν επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι.

Τέταρτον, γιατί ουσιαστικά η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι υπό κηδεμονία, αφού εκχώρησε την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της στους γραφειοκράτες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Πέμπτον, γιατί οι τραπεζίτες θεώρησαν ότι η «υπόθεσή ήταν δική τους» και γιατί έβλεπαν ότι δύσκολα η Ε.Ε. θα κατέληγε σε μια απόφαση που θα έλυνε το πρόβλημα.

Έκτον, γιατί η Ε.Ε. δυσφημίστηκε αρκετά καθώς απεδείχθη η αδυναμία της να διαχειριστεί την κρίση, με αποτέλεσμα να εγείρει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της.

Μήπως το παιχνίδι ήταν στημένο;

Από τη στιγμή που ο κ. Τρισέ αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα μέχρι το τέλος του 2011 σημαίνει ότι ούτε υπήρχε κίνδυνος χρεοκοπίας, ούτε υπάρχει στο άμεσο μέλλον. Αλλιώς γιατί να φορτωθεί η ΕΚΤ με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου;

Ο κ. Παπανδρέου όχι μόνο δεν έχει κανένα λόγο να θριαμβολογεί, αλλά μάλλον πρέπει να απολογηθεί! Έφτασε μια δήλωση του Τρισέ για να αποδειχθεί ότι το σχέδιο τρομοκράτησης του ελληνικού λαού δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης για να απεγκλωβιστεί από τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Ένα προπέτασμα καπνού, ένα άλλοθι, για να περάσει τα μέτρα που δεν είχε την πολιτική γενναιότητα να ανακοινώσει.

Ταλαιπώρησαν τη χώρα επί πέντε μήνες. Μας διέσυραν στο εξωτερικό και τσαλάκωσαν την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας, για να επανέλθουμε εκεί που ήμασταν τον περασμένο Νοέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη που έγινε στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και οι γνωστοί υπηρέτες του συστήματος, θα προσπαθήσουν να μας πείσουν για την μεγάλη διπλωματική επιτυχία του κ. Παπανδρέου. Οι δημοσκόποι θα ανεβάσουν και άλλο τα ποσοστά του. Σ’ αυτά τα παιχνίδια είναι αξεπέραστοι! Όμως αμφιβάλλω πόσους θα καταφέρουν να πείσουν.

Συμπέρασμα:

συμφωνία αποτελεί ένα πολιτικό συμβιβασμό που σώζει τα προσχήματα.

-Η αδυναμία της Ευρώπης να καταλήξει σε ένα δικό της μηχανισμό διαχείρισης οικονομικών κρίσεων, θα πυροδοτήσει εξελίξεις στο εσωτερικό της σχετικά με την δυνατότητα της να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά.

-Ο «διπλωματικός μαραθώνιος» στον οποίον είχε επιδοθεί ο κ. Παπανδρέου ουδέν ουσιαστικό αποτέλεσμα επέφερε!

-Η πόρτα του ΔΝΤ άνοιξε επειδή δεν εμπιστεύονται τον κ. Παπανδρέου! Για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο ότι θα κάνει αυτά που υποσχέθηκε. Η εμπλοκή, έστω και μελλοντική του ΔΝΤ, πρόκειται για προσωπική ήττα του κ. Παπανδρέου. Άσχετα με το τι έλεγε δημοσίως, στο παρασκήνιο εκλιπαρούσε για μια ευρωπαϊκή λύση. Ο κ. Παπανδρέου από χτές δεν έχει πλέον καμιά δικαιολογία να κωλυσιεργεί, να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση και να εφευρίσκει εχθρούς. Ο κ. Τρισέ του έδωσε χρόνο για να εφαρμόσει την πολιτική του.

-Καιρός να σταματήσει τις δηλώσεις, να αφήσει στην άκρη τα πολλά λόγια και τα ταξίδια και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, ΑΝ ΕΧΕΙ, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση στην οποία ο ίδιος και με αποκλειστική δική του ευθύνη την οδήγησε.

-Πρόκειται για την τελευταία μεγάλη ευκαιρία. Αν στην κυβέρνηση αρχίσουν πάλι τα ήξεις αφίξεις και την πολυγλωσσία των τελευταίων μηνών, τότε αυτά που μας απειλούσαν, μπορεί και να μας συμβούν.

Κώστας Ροδινός

www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: