"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Δύο γιατροί για 60 νεφροπαθείς στον Πολύγυρο



Αποδεκατισμένη είναι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Πολυγύρου. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της, η μονάδα διαθέτει μόνο δύο γιατρούς, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να εφημερεύουν καθημερινά, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των νεφροπαθών του νομού Χαλκιδικής.

Της Νικολέτας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Παρότι ο οργανισμός ίδρυσης της μονάδας προέβλεπε τη στελέχωσή της με τέσσερις γιατρούς, μέχρι σήμερα εργάζονται μόνο δύο, η διευθύντρια και μία επιμελήτρια Α’. Πριν ένα χρόνο είχε έλθει κι ένας επικουρικός νεφρολόγος, αλλά δεν άντεξε την πίεση της δουλειάς και τελικά αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί η θητεία του. Αποτέλεσμα είναι οι δύο νεφρολόγοι να κάνουν από 15 εφημερίες το μήνα έκαστος, προκειμένου οι νεφροπαθείς της Χαλκιδικής να μην αναγκάζονται να ταξιδεύουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση.
“Εξυπηρετούμε περίπου 60 νεφροπαθείς. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε προσωπικό. Είμαστε μόνο δύο γιατροί για να καλύψουμε και τις τρεις βάρδιες για τη λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού. Ένας επικουρικός είχε έρθει πέρυσι, αλλά παραιτήθηκε. Επίσης, περιμένουμε να ξεμπλοκάρει από το υπουργείο η θέση ενός επιμελητή Β’, ενώ η προκήρυξη της δεύτερης θέσης επιμελητή Β’ δεν προχωρά, διότι έχουν ‘παγώσει’ οι διαδικασίες κρίσης από το υπουργείο”, εξηγεί στη “Μ” η διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο Πολυγύρου, Φωτεινή Χριστίδου.

Ζητείται… βοήθεια
Πάντως ήδη ζητείται επικουρικός νεφρολόγος, προκειμένου να καλυφθούν έστω και προσωρινά οι αυξημένες ανάγκες της μονάδας.

“Από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας τεχνητού νεφρού μέχρι τώρα εργάζονται δύο νεφρολόγοι. Είναι αναγκαία η ενίσχυση της μονάδας με προσωπικό, διαφορετικά είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορεί να καλυφθεί η απογευματινή βάρδια και οι νεφροπαθείς να αρχίσουν και πάλι να πηγαίνουν στην Θεσσαλονίκη”, επισημαίνει ο γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας νομού Χαλκιδικής, Δημήτρης Βαρνάβας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσληψη επικουρικού γιατρού θα καλύψει τις ανάγκες της μονάδας για ένα χρόνο. Κατόπιν, υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασής του, αλλά θα χρειαστεί διάστημα τουλάχιστον 20 ημερών, προκειμένου να υποβληθούν εκ νέου τα χαρτιά του γιατρού και να πιστοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ ότι είναι άνεργος, ώστε να μπορέσει να επαναπροσληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: