"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Απλά μαθήματα οικονομικών στον πρωθυπουργό της χώρας

Ποιος είναι ο Έλληνας ασθενής;

Κάποιος πρέπει να κάνει απλά μαθήματα οικονομικών στον κ. Παπανδρέου. Ξεκινώντας από τον όρο «αγορά». Ο καλύτερος ορισμός που έχει δοθεί ποτέ, είναι: Αγορά είναι «πολλοί άνθρωποι που περιμένουν να συμβεί κάτι». Φαίνεται παράξενο;

Ας πάρουμε οποιοδήποτε προϊόν: πορτοκάλια. Λόγω καιρικών συνθηκών, «πολλοί άνθρωποι» που εμπορεύονται πορτοκάλια «περιμένουν» χαμηλή παραγωγή. Σπεύδουν να κλείσουν αγορές και η τιμή ανεβαίνει. Όμως, όταν έρχεται η συγκομιδή, η παραγωγή πηγαίνει απροσδόκητα καλά. «Πολλοί άνθρωποι περιμένουν» τότε, ότι τα πορτοκάλια που αγόρασαν νωρίς σε υψηλές τιμές (όταν «περίμεναν» χαμηλή παραγωγή), θα τους μείνουν και ξεπουλούν σε χαμηλή τιμή.

Και η άνοδος και η πτώση της τιμής οφείλεται στο ότι «πολλοί άνθρωποι περίμεναν να συμβεί κάτι». Στη πρώτη, να μην υπάρχουν πολλά πορτοκάλια, στη δεύτερη ότι θα δυσκολευτούν να πουλήσουν.

Ας δούμε την τιμή μιας μετοχής. Αν «πολλοί άνθρωποι περιμένουν» να ανακοινωθούν κέρδη και υψηλό μέρισμα, τότε αγοράζουν τη μετοχή για το μέρισμα. Η τάση για αγορές προκαλεί «πολλούς ανθρώπους να περιμένουν» να ανεβεί η τιμή της μετοχής και, αγοράζοντας, η τιμή ανεβαίνει κι άλλο. Αντίστροφα θα συμβεί εάν «πολλοί άνθρωποι περιμένουν» ζημιές.

Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: