"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Πού είναι η γνώση που χάσαμε μέσα στις …. πληροφορίες ;

Πού είναι η γνώση που χάσαμε μέσα στις …. πληροφορίες ;

Χρεοκοπεί άραγε μια χώρα όταν επί σειρά ετών έχει ελλείμματα; Ναι, είναι η απάντηση που προσπαθούν να υποβάλουν. Οχι, είναι η σωστή απάντηση , έγραφε τις προάλλες ο Γ. Δελαστίκ. Σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν τα ελλείμματα για να οδηγηθεί μια χώρα σε χρεοκοπία.

Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τι γίνεται στις οικονομικές υπερδυνάμεις του πλανήτη – την ευρωζώνη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία.
Και οι τρεις, ολόκληρη τη δεκαετία 2001-2010 (εννοείται ότι για το 2010 αναφερόμαστε σε προβλέψεις) είχαν ελλείμματα και μόνο ελλείμματα KAI τα δέκα ανεξαιρέτως συνεχή χρόνια!

Η ευρωζώνη 6,6% για το 2010 και 6,2% για το 2009, αλλά και 2,5% το 2002 ή 3% το 2003.
Πολύ χειρότερη η κατάσταση στις ΗΠΑ: έλλειμμα 10% το 2010 και 12,5% το 2009 ή 5,9% το 2008. Επίσης 3,7% το 2002 και 4,8% το 2003.
Στην Ιαπωνία απερίγραπτα χειρότερα τα πράγματα: έλλειμμα 8% το 2002 και επίσης 8% το 2003, αλλά και 5,8% το 2008 και 10,5% το 2009 ή 10,2% το 2010! Για ολόκληρη τη δεκαετία, τα ελλείμματα της Ιαπωνίας ήταν σαφώς χειρότερα από αυτά της Ελλάδας!

Ναι, λένε κάποιοι, όμως η Ελλάδα δεν έχει μόνο υψηλά ελλείμματα έχει και υψηλό δημόσιο χρέος.
Επειδή λοιπόν αυτή την εποχή ο μη ενημερωμένος πολίτης -μη έχοντας μέτρο σύγκρισης με τα χρέη ή με τα δάνεια που θα πάρουν φέτος άλλες χώρες- ακούει διαρκώς ΜΟΝΟ για τα χρέη και τα δάνεια της Ελλάδας και εντυπωσιάζεται, πανικοβάλλεται και νομίζει ότι ήδη χρεοκόπησε η χώρα, καλό θα ήταν να δούμε τι συμβαίνει σε ότι αφορά την οικονομική παράμετρο «Xρέος» και στις υπόλοιπες χώρες.
Με την γνώση αυτή ο κάθε πολίτης θα αξιολογεί με περισσότερη ψυχραιμία και καθαρό πνευματικό ορίζοντα τις ….εξελίξεις!

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, με τα χρέη της Αμερικής , όπως τα παρέθεσε στην εφημερίδα Έθνος ο κ.Γ.Δελαστίκ. Μόνο το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ (προσοχή, χωρίς το ιδιωτικό που είναι επίσης τεράστιο) ανέρχεται, λοιπόν, στο απίστευτο ύψος των τριών και πλέον τρισεκατομμυρίων δολαρίων!
Τον Δεκέμβριο του 2009, μόνο στην Ιαπωνία το αμερικανικό Δημόσιο χρωστούσε 768,8755,4 δισεκατομμύρια δολάρια χρωστούσαν οι Αμερικανοί στην Κίνα.
δισεκατομμύρια δολάρια, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Αλλα

Αν μάλιστα προσθέσει κανείς και τα 152,9 δισεκατομμύρια δολάρια που οφείλει η Ουάσιγκτον στο επίσης κινεζικό Χονγκ Κονγκ, οι Αμερικανοί χρωστούν σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια μόνο στους Κινέζους! Ετσι και αποφάσιζε δηλαδή το Πεκίνο ή το Τόκιο να εκποιήσουν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που έχουν στη διάθεσή τους (θεωρητικά μιλώντας, εννοείται), το δολάριο και οι ΗΠΑ θα χρεοκοπούσαν εν μια νυκτί!

Πάνω από 300 δισ. δολάρια χρωστούν οι Αμερικανοί στη Βρετανία, σχεδόν 200 δισ. στα Εμιράτα του Κόλπου, άλλα 160 δισ. στη φτωχή Βραζιλία (!) και πάει λέγοντας (…)
Κατηγορούν εμάς τους Ελληνες ότι ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας με δανεικά από την ΕΕ. Γιατί δεν λένε όμως ότι οι Αμερικανοί ζουν με δανεικά εις βάρος τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου Κινέζων; Γιατί δεν λένε ότι οι Αμερικανοί ζουν με δανεικά εις βάρος των Γιαπωνέζων επειδή τους νίκησαν πριν από… 65 (!) χρόνια;

Ας αφήσουμε όμως τους Αμερικανούς και ας έλθουμε στην Ευρώπη. Θα δανειστεί, λοιπόν, η Ελλάδα φέτος πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Κακώς, κάκιστα. Γιατί όμως δεν λέει κανείς τίποτα π.χ. για το Βέλγιο, το οποίο με πληθυσμό ελαφρά μικρότερο από της Ελλάδας θα δανειστεί σχεδόν… 100 δισεκατομμύρια;

Το ότι η Ολλανδία θα δανειστεί πάνω από 100 δισ. ευρώ γιατί δεν κρίνεται άξιο μιας μικρής έστω αναφοράς; ( σ.σ Αξίζει αυτά να τα πληροφορηθεί και η Ολλανδή κα. Ζασλίν Βίνκε, σύζυγος του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, η οποία σε συνέντευξη της στην οικονομική εφημερίδα «Het Financieele Dagblad», περιέγραψε την ελληνική οικονομία ως ένα τέρας και δεν έκρυβε την απογοήτευσή της. Τα χρέη της χώρα της μάλλον ….δεν τα γνώριζε η κα. Ζασλίν Βίνκε ή δεν την συνέφερε να τα αναφέρει)

Ο υψηλός δανεισμός όμως δεν είναι φαινόμενο που θα παρατηρηθεί φέτος μόνο στις μικρές χώρες. Κάθε άλλο!
Η Γερμανία είναι βεβαίως μια οικονομία με περίπου εννιαπλάσιο ΑΕΠ από το ελληνικό. Ναι, αλλά και τα περίπου 370 (!) δισεκατομμύρια που θα δανειστούν φέτος οι Γερμανοί δεν είναι καθόλου ασήμαντο ποσό. Η πανίσχυρη Γερμανία θα δανειστεί το επταπλάσιο ποσό από την «υπό χρεοκοπία» Ελλάδα! Κάτι δεν πάει καλά εδώ…

Η Γαλλία θα δανειστεί ακόμη περισσότερα, 450 δισεκατομμύρια. Και η Ιταλία επίσης – 400 δισεκατομμύρια αυτή. Το ποσό των φετινών δανείων των δύο αυτών μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών ως προς το ΑΕΠ τους είναι ίδιο με της Ελλάδας – της Ιταλίας μάλιστα είναι μεγαλύτερο!

Τι γίνεται; Χρεοκοπούν άραγε και η Γαλλία και η Ιταλία αφού παίρνουν δάνεια αναλογικά ίδια με την Ελλάδα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους; Χρεοκοπούν και μας το κρύβουν ή μήπως η υποτιθέμενα επαπειλούμενη «χρεοκοπία» της Ελλάδας είναι παραμύθι που υπηρετεί κερδοσκοπικές και ….πολιτικές σκοπιμότητες; Είναι προφανές πως συμβαίνει το δεύτερο!

http://www.politis-gr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: