"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Η Ρόδη Κράτσα στον Παναμά για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ - Λατινικής Αμερικής (EUROLAT)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 27 Οκτωβρίου 2009

Η Ρόδη Κράτσα στον Παναμά για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ - Λατινικής Αμερικής (EUROLAT)

Η κοινοβουλευτική αυτή συνάντηση σηματοδοτεί τη σημασία των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λατινικής Αμερικής ως σημαντικών παραγόντων στην παγκόσμια σκηνή, ιδίως για την αντιμετώπιση των προκλήσεων όπως η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση.

Η ΕΕ είναι ο κορυφαίος επενδυτής και ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Λατινικής Αμερικής. Για την περίοδο 2007-2013, η οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς τη Λατινική Αμερική προσεγγίζει τα 3 δις ευρώ, ενώ για την ίδια περίοδο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει διαθέσει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής κεφάλαια έως 2,8 δις ευρώ προς δανειοδότηση. Οι ηγέτες της ΕΕ, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (LAC) συνέρχονται σε Σύνοδο Κορυφής κάθε δύο έτη. Η τελευταία Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στη Λίμα του Περού τον Μάιο του 2008 και η επόμενη θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη την άνοιξη του 2010.

Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα, θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνέλευσης EuroLat που θα πραγματοποιηθούν στον Παναμά στις 29 και 30 Οκτωβρίου 2009. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ - Λατινικής Αμερικής, ή EuroLat, ιδρύθηκε το 2006. Είναι ο κοινοβουλευτικός θεσμός της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που δημιουργήθηκε στη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής τον Ιούνιο του 1999 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η EuroLat αποτελείται από 150 βουλευτές, 75 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και 75 από τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς της Λατινικής Αμερικής, όπως το Parlatino (Κοινοβούλιο Λατινικής Αμερικής), το Parlandino (το Κοινοβούλιο των Άνδεων), το Parlacen (Κοινοβούλιο Κεντρικής Αμερικής) και το Parlasur (Κοινοβούλιο της Mercosur).

Η Προεδρία της Συνέλευσης ασκείται από δύο Συμπροέδρους, έναν Ευρωπαίο και έναν Λατινοαμερικανό. Η λήψη αποφάσεων της EuroLat βασίζεται κυρίως στο έργο τριών μόνιμων επιτροπών: της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Επιτροπής Οικονομικών, Δημοσιονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανθρώπινων Ανταλλαγών, Περιβάλλοντος, Παιδείας και Πολιτισμού. Επιπλέον, μια προσωρινή ομάδα εργασίας ad hoc ασχολείται με θέματα Μετανάστευσης στο πλαίσιο της ΕΕ - ΛΑΚ. Τα σχέδια ψηφίσματος και συστάσεων που εγκρίνονται από κάθε Επιτροπή εξετάζονται εν συνεχεία και εγκρίνονται από την Ολομέλεια της Συνέλευσης – κατά γενικό κανόνα με απλή πλειοψηφία. Οι Επιτροπές και το Προεδρείο συνέρχονται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, ενώ η τελευταία ετήσια Σύνοδος Ολομέλειας έλαβε χώρα στις 6-8 Απριλίου 2009 στη Μαδρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: