"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009 " Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ"


Ίσως πολλοί να μην γνωρίζουν πως παραμονή της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, η Ελλάδα γιορτάζει την ελληνική σημαία.
Η ιστορία της ελληνικής σημαίας, μόνο με αίμα θα μπορούσε να γραφτεί, καθώς, για να έχουμε εμείς σήμερα την δυνατότητα να τιμούμε το πολύτιμο λάβαρο της ελευθερίας, οι πρόγονοι μας πολέμησαν για να κατακτήσουν αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα και ανάξια λόγου.
Θεωρίες για την σημαία
Τα χρώματα της σημαίας και ο αριθμός των γραμμών καθιερώθηκαν τον Ιανουάριο του 1822 στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Ωστόσο, πολλές είναι οι φήμες για τον ακριβή λόγο ορισμού χρωμάτων και γραμμών.
Σύμφωνα με μια θεωρία, οι Έλληνες θέλησαν να αποφύγουν το κόκκινο και το πράσινο, χρώματα δηλαδή που συνδέονταν με την ισλαμική Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Μια δεύτερη θεωρία αναφέρει ότι η επιλογή των χρωμάτων, συμβολίζει το γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου και το λευκό των κυμάτων.
Η πιο διαδεδομένη θεωρία αναφέρει ότι το πλήθος των εννιά λωρίδων, είναι για να συμβολίζουν τις συλλαβές της φράσης «ελευθερία ή θάνατος», οι πέντε κυανές τις συλλαβές Ε-λευ-θε-ρί-α και οι τέσσερις λευκές ή θά-να-τος.
Σημειωτέον, η παραπάνω θεωρία έχει περισσότερη αξία καθώς πολλές από τις σημαίες της επανάστασης, έφεραν μία από τις φράσεις «Ελευθερία ή Θάνατος», «Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ», ή «ΝΙΚΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ».

Όλη η σύνθετη ιδέα της πατρίδας περικλείεται μέσα στη σημαία.
Είναι τόσο στενά συνδεδεμένη η σημαία με την ελευθερία, ώστε και η ελάχιστη προβολή της σε εποχές σκλαβιάς και καταπίεσης σκορπάει ρίγη συγκινήσεως, που ξεσηκώνουν τους λαούς σε επανάσταση. Η σημαία είναι συνυφασμένη με ιστορία τριάντα αιώνων. Είναι ποτισμένη με αίμα παλικαριών, με δάκρυα μανάδων, με πείσμα γερόντων. Είναι αυτό που κλείνει μέσα του ο,τι σε τόσες χιλιάδες χρόνια ήταν και είναι η Ελλάδα. Δεν έχει σημασία αν κατά καιρούς σημαία ήταν η ασπίδα, το λάβαρο, το φλάμπουρο ή το μπαϊράκι, διαφορετική ή παρόμοια με τη σημερινή μας σημαία.

Το περιεχόμενο είναι ίδιο........

Δεν υπάρχουν σχόλια: