"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Στέλιος Βαλιάνος: «Συνεχείς οι εξετάσεις στην τοπική κοινωνία για κάθε εμπλεκόμενο στην πορεία υλοποίησης και ελέγχου της μεταλλευτικής επένδυσης!»

Την αξιολογική κρίση του Δήμου Αριστοτέλη ως εκπροσώπου της τοπικής κοινωνίας, για όλες τις πτυχές της εξέλιξης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή, παρουσίασε ο 
Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, στη διάρκεια της σχετικής ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στις Σκουριές υπό την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, την οποία υποδέχθηκε εν συνεχεία στο Δημοτικό Κατάστημα της Αρναίας.

Εκεί η Υφυπουργός ενημέρωσε εν συντομία αιρετά στελέχη του Δήμου Αριστοτέλη, για τους στόχους και το περιεχόμενο της σύσκεψης που είχε προηγηθεί, ενώ μετέφερε και την....

είδηση της νέας έγκρισης διπλασιασμού των αποδιδόμενων στον Δήμο Αριστοτέλη μεταλλευτικών τελών, του έτους 2023! 

Ο κ. Βαλιάνος, ευχαρίστησε την κ. Σδούκου και εξέφρασε την ικανοποίησή του, για το γεγονός ότι η ίδια η πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Υφυπουργού και τη συμμετοχή της Διοίκησης της Eldorado Gold και της Hellas Gold, υπηρεσιακών παραγόντων όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του ΥΠΕΝ, των ανεξάρτητων ελεγκτών περιβάλλοντος και εκπροσώπων των εργαζομένων, αποτελεί ιστορική πρωτιά και έμπρακτη ανταπόκριση στο πάγιο αίτημα του Δήμου, για στενή και εντατική παρακολούθηση -στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο- της μεταλλευτικής δραστηριότητας και της πορείας εφαρμογής της Σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

 

«Ίσως είναι η πρώτη φορά, επί δεκαετίες αλλεπάλληλων επενδυτικών εγχειρημάτων, που είδαμε να πραγματοποιείται μια τόσο ευρεία και ουσιώδης σε περιεχόμενο σύσκεψη, που κατέληξε μάλιστα σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα τακτικής και αυστηρής παρακολούθησης και αξιολόγησης της περαιτέρω εξέλιξης του επενδυτικού σχεδίου, αλλά και της ανταπόκρισης της εταιρείας στις συμβατικές της υποχρεώσεις, έναντι της Ελληνικής Πολιτείας και της Τοπικής Κοινωνίας», τόνισε ο κ. Βαλιάνος μετά το πέρας της συνάντησης. «Θέλω να συγχαρώ την Υφυπουργό που έχει εντρυφήσει και γνωρίζει, όσο λίγοι, όλες τις πτυχές της επενδυτικής δραστηριότητας, διότι η πρωτοβουλία της ανταποκρίνεται έμπρακτα κατά τον καλύτερο τρόπο στην πάγια απαίτησή μας, για την ποιότητα και την ένταση της εμπλοκής της Κυβέρνησης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ελέγχου, σε όλα τα στάδια υλοποίησης της μεταλλευτικής επένδυσης.

 

Μιλώντας στη διάρκεια της σύσκεψης εργασίας στις Σκουριές, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος  Βαλιάνος, αναγνώρισε τη θετική συνδρομή της επενδύτριας Εταιρείας στην αντιμετώπιση σειράς τακτικών και έκτακτων αναγκών της τοπικής κοινωνίας στο πλαίσιο δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και επανέλαβε την σταθερή προσήλωση στην ανάγκη τήρησης των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης και την αυξημένη ευθύνη των υπηρεσιών του ΥΠΕΝ για το έλεγχο της τήρησης αυτής. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να εκφράσει τους προβληματισμούς της κοινωνίας, ή ακόμα και να θέσει τις “κόκκινες γραμμές” της Δημοτικής Αρχής, σε ότι αφορά:


  • Την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση της υλοποίησης συγκεκριμένων υποχρεώσεων που προβλέπονται από την ΑΕΠΟ (όπως η αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου του Στρατωνίου, η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων της εταιρίας στο Στρατώνι  και η κατασκευή του οδικού άξονα Σκουριές-Στρατώνι προς εξυπηρέτηση του μεταφορικού έργου της εταιρείας χωρίς επιβάρυνση του λοιπού οδικού δικτύου της περιοχής κ.α.).

  • Την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές.

  • Την αβελτηρία της εταιρίας ως προς την παραχώρηση διαθέσιμών εταιρικών εργατικών κατοικιών στο Στρατώνι.

  • Το θέμα της επαναλειτουργίας του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών.

  • Το ζήτημα του τρόπου εκμετάλλευσης και της έγερσης αμφιβολιών για τον χρόνο βιωσιμότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας, παρά τις σαφείς περί τούτου προβλέψεις της Σύμβασης με το Δημόσιο.

  • Την καθυστέρηση της προβλεπόμενης ενίσχυσης της τοπικής απασχόλησης και τα φαινόμενα καταστρατήγησης της αδιαπραγμάτευτης για τον Δήμο αναλογίας 90/10 στις προσλήψεις σε όλες τις εκφάνσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας, χωρίς επικλήσεις της ανάθεσης εργασιών σε εξωτερικούς εργολάβους, ως νομικού άλλοθι για προσλήψεις εργαζομένων που σε μεγάλο ποσοστό δεν προέρχονται από το τοπικό εργασιακό δυναμικό.

  • Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών έναρξης σχεδιασμού και απορρόφησης του ενταγμένου -με την ενεργό παρέμβαση του Δήμου Αριστοτέλη- στη Σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εταιρείας, προγράμματος ΕΚΕ ύψους 80.000.000 δολαρίων, σε έργα και παρεμβάσεις υπέρ της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Αριστοτέλη.

  • Την ενεργό προστασία της ομαλής συμβίωσης της μεταλλευτικής δραστηριότητας με την εντεινόμενη τα τελευταία χρόνια τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Αριστοτέλη.

 

Ο κ. Βαλιάνος κατέληξε: «Είναι ένα στοίχημα για όλους αυτό, το τελευταίο, καθώς προϋποθέτει την αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών προδιαγραφών της επένδυσης, ώστε να αποδείξουμε με διάρκεια τη δυνατότητα αυτής της συνύπαρξης, μιας βαριάς μεταλλευτικής δραστηριότητας με την τουριστική ανάπτυξη που δικαίως προσδοκά αυτός ο υπέροχος τόπος. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι η Πολιτεία δια της εκάστοτε κυβέρνησης, η Εταιρεία, μα και ο ίδιος ο Δήμος Αριστοτέλη ως θεσμικός εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας, με τη σημερινή διοίκηση ή με επόμενες, θα δίνουν συνεχώς εξετάσεις στην κοινωνία αυτή, καθ` όλη τη διάρκεια ζωής της μεταλλευτικής επένδυσης. Εμείς έχουμε περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις μας και θα συνεχίσουμε να τις δίνουμε και να τις περνάμε, όσον αφορά στη δέσμευσή μας για μια στάση χωρίς προκαταλήψεις έναντι της μεταλλευτικής επένδυσης, αλλά επίσης χωρίς εκπτώσεις και με σαφές αντιστάθμισμα για την τοπική κοινωνία. Ας αντιληφθούν όλοι ότι στις εξετάσεις αυτές έναντι των ανθρώπων που συμβιώνουν με την μεταλλευτική δραστηριότητα, κανείς δεν έχει δικαίωμα να βαθμολογείται κάτω από τη βάση!»






Δεν υπάρχουν σχόλια: