"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Τοποθέτηση της Συνεργασίας Πολιτών Δήμου Πολυγύρου κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του έτους 2023

Τοποθέτηση της Συνεργασίας Πολιτών Δήμου Πολυγύρου κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του έτους 2023:

Μελετώντας τα στοιχεία του φετινού προϋπολογισμού, έχουμε την αίσθηση πως ζούμε την ημέρα της μαρμότας. Προϋπολογισμοί δομημένοι από την δημοτική αρχή με την ίδια φιλοσοφία, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Αναφέρω ενδεικτικά τις βασικές ελλείψεις που διαπιστώνουμε Η βασική αρχή σύνταξης ενός προϋπολογισμού θα πρέπει να βασίζεται σε ένα... βραχυπρόθεσμο και ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό όπου θα είναι ξεκάθαροι οι στόχοι και το όραμα της διοίκησης για την κατεύθυνση του Δήμου και αντίστοιχα θα πρέπει ενδιάμεσα να γίνεται ένας απολογισμός, μια αυτοκριτική για τους στόχους που έχουν επιτευχθεί και τυχόν αναμόρφωσή τους. Ένας επιτυχημένος προϋπολογισμός θα πρέπει να μπορεί να εξασφαλίζει και να μεγιστοποιεί τη ροή των εσόδων και την ορθή κατανομή τους, λαμβάνοντας υπόψη και εκμεταλλευόμενος όλους τους διαθέσιμους ανθρώπινους, τεχνικούς και μηχανολογικούς πόρους που διαθέτει στο ενεργητικό του ο Δήμος.
Αυτή είναι μια από τις βασικές αρχές της χρηστής και ταυτόχρονα πετυχημένης διοίκησης. 
Είναι σαφές ότι οι παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την υγειονομική κρίση, έχουν ανατρέψει σχεδιασμούς και έχουν δυσχεράνει την λειτουργία των κρατών, των οικονομιών, των κοινωνιών και των πολιτών. Ασφαλώς και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό.
Αυτό από μόνο του κάνει επιβεβλημένη την ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας των αυτοδιοικητικών αρχών και την λανθασμένη έτσι κι αλλιώς εντύπωση που έχουν όλα τα χρόνια ότι τα λεφτά των πολιτών είναι ατελείωτα και μπορούμε να τα διαχειριζόμαστε κατά το δοκούν. Καθώς και την μόνιμης δικαιολογίας ότι εμείς δεν φταίμε για όλα φταίει ο πόλεμος και η υγειονομική κρίση.
Κατά καιρούς στη Συνεργασία Πολιτών έχουμε καταθέσει προτάσεις προσανατολισμένες πάντα προς το συμφέρον του Δήμου και των συμπολιτών μας.
 
Να αναφέρουμε ενδεικτικά:

Α. Την πρόταση μας για σύσταση Ενεργειακή Κοινότητα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας αλλά και από τα στοιχεία που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό και τον ισολογισμό που καταθέσατε, η αύξηση του κόστους της ενέργειας εκτιμάται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Προφανώς και για άλλη μια φορά ο δήμος Πολυγύρου βρίσκεται απροετοίμαστος και πίσω από τις εξελίξεις.

Β. Την πρόταση της Συνεργασίας Πολιτών για αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου, το οποίο έχει φτάσει κατά καιρούς πάνω από 350 άτομα προσωπικό. Υποστηρίζουμε ότι με την σωστή οργάνωση του, ο Δήμος μας θα μπορούσε να εκτελέσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων του προς τους πολίτες, χωρίς να δαπανά υπέρογκα ποσά σε εξωτερικούς «ειδικευμένους» όπως χαρακτηρίζονται συνεργάτες. Η οικονομία του χρήματος σε αυτή την περίπτωση, καθώς και η αξιοποίηση του σε άλλες ανάγκες θα επέφερε μεγάλος όφελος για το Δήμο και τους συμπολίτες μας.

Γ. Την πρόταση για έλεγχο των απευθείας αναθέσεων, τη δημιουργία «μητρώου τοπικών συνεργατών» και την υλοποίηση διαγωνιστικών διαδικασιών για την εξασφάλιση όσο γίνεται μεγαλύτερων ποσοστών έκπτωσης.

Δ. Την πρόταση για σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσωπικού και εκμετάλλευσή του σε θέσεις που μπορούν να αποδώσουν καλύτερα και με τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Δεν θα μπούμε στην λογική την ανάλυσης των κωδικών του προϋπολογισμού. Έτσι κι αλλιώς οι μηχανισμοί ελέγχου είναι συγκεκριμένοι και δεσμεύουν τις διοικήσεις. Αυτό όμως που σίγουρα μπορούμε να παρατηρήσουμε με ανησυχία είναι η αύξηση των δαπανών, χωρίς τον απαραίτητο εξορθολογισμό τους, το μεγάλο πλήθος και τα ποσά των απευθείας αναθέσεων, η ανυπαρξία μελετών για την προετοιμασία του Δήμου σε επόμενες προτάσεις, το χαμηλό ποσοστό εισπραξιμότητας και γενικά η ανοχή των διοικήσεων προς τους μεγαλοοφειλέτες, η μη ύπαρξη προτάσεων για την εκμετάλλευση των νέων τεχνολογικών προς όφελος των πολιτών και γενικότερα η ίδια παρωχημένη λογική της Διοίκησης που έχει οδηγήσει το Δήμο σε ένα τέλμα. 

Οι προτάσεις της Συνεργασίας Πολιτών από την άλλη μεριά κινούνται με βάση το ξεκάθαρο σχέδιο και το όραμα μας για την αναπτυξιακή πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος Πολυγύρου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: