"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

H εγκατάλειψη του Κέντρου Αναψυχής στο Δάσος Τσουκαλά Πολυγύρου...

Γράφει ο Νικόλαος Θ. Τάσιος

"Αξιοποίηση Δάσους Τσουκαλά - Κέντρο Αναψυχής.

Δικαιούχος Δήμος Πολυγύρου.
Προϋπολογισμού  85.000.000.
Επιχορήγηση LEADER 44.000.000.

Γράφει η πινακίδα που υπάρχει χρόνια τώρα στον δασικό δρόμο από Πολύγυρο προς Ταξιάρχη. Αφορά στο έργο που κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε πριν από είκοσι περίπου χρόνια. Τοποθετημένο μέσα σε πανέμορφο δάσος, που με την υπ αριθμ.66382/31-7-1930 απόφαση παραχώρησης  της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας χαρακτηρίσθηκε " προστατευτικό", η έκτασή του 4.900 στρ.  οριοθετήθηκε, βόρεια με δρόμο Πολυγύρου - Αγίου Προδρόμου μέχρι τη... θέση "Μαλάμη ράχη", Νότια με δρόμο Πολυγύρου - Βραστών μέχρι τη κορυφή "Τσουκαλά", Ανατολικά με κορυφογραμμή "Τσουκαλά" μέχρι τη θέση "Μαλάμη ράχη", δυτικά με "θέσεις χωράφια και αμπέλια των κατοίκων Πολυγύρου" και η νομή του παραχωρήθηκε στο Δήμο Πολυγύρου. 
Ως "προστατευτικό δάσος" της πόλης του Πολυγύρου είναι και προστατευταίο και φυσικά προστατευόμενο από φωτιά, βοσκή, ξύλευση κλπ για να εκπληρώνει το σκοπό του. Μάλιστα ο Δήμος Πολυγύρου κατά την δεκαετία του 1950 μέχρι και δημοτικό δασοφύλακα απασχολούσε για τη φύλαξή του. 
Βρίσκεται σε περίοπτη θέση σε υψόμετρο 932 μ. και προσφέρει καταπληκτική θέα. 
Μπροστά σου ο Πολύγυρος, ο Τορωναίος, η Κασσάνδρα, όλη η Καλαμαριά της Χαλκιδικής, ο Θερμαϊκός και απέναντι τα Πιέρια, ο ΄Ολυμπος, ο Κίσσαβος μέχρι και το Πήλιο και από την άλλη η Σιθωνία και το ΄Αγιον ΄Ορος. 
Ένα πραγματικό μπαλκόνι του Πολυγύρου.
Χρόνια τώρα βρίσκεται εντελώς εγκαταλελειμμένο. 
Το περίπτερο, οι υπαίθριες ξύλινες κατασκευές, κιόσκια, παγκάκια κλπ. κυριολεκτικά κατεστραμμένα. 
Κρίμα και ντροπή. 
Ξοδεύτηκαν τόσα εκατομμύρια  για ποιόν λόγο; και ο δικαιούχος Δήμος κανένα ενδιαφέρον; τουλάχιστον για την συντήρησή του. 
Αλλά και καμιά διαμαρτυρία από πουθενά; 
Oι ευθύνες βέβαια διαχρονικές. Όμως κάτι πρέπει να γίνει. 
Φτάνει πια τόση αδιαφορία".

1 σχόλιο:

πολιτιστικος και μορφωτικος συλλογος Σκαλοχωριτών είπε...

Μπορεί να γίνει μια προσπάθεια με εθελοντική υιοθέτηση του εξαιρετικού αυτού χώρου με προτάσεις και προσπάθειες όλων μας!
Ας το βάλουμε ως στόχο και νομίζω πως θα ευαισθητοποιήσουμε και το Δήμο!