"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Η εισήγηση του Δημάρχου Αστερίου Ζωγράφου και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου για την επαπειλούμενη κατάργηση του καταστήματος της ΔΕΗ Πολυγύρου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πολυγύρου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση συζήτησε και έλαβε απόφαση για το θέμα που αφορά στην επαπειλούμενη κατάργηση του γραφείου της ΔΕΗ Πολυγύρου.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρία Σαράντη, έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο κ. Αστέριο Ζωγράφο, ο οποίος και τόνισε τα εξής:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τόσο ο Δήμος μας όσο και η τοπική μας κοινωνία , ότι επίκειται και σε κάθε περίπτωση συζητείται η κατάργηση της συγχώνευσης των δύο καταστημάτων της ΔΕΗ στον Πολύγυρο και στα Ν.Μουδανιά Χαλκιδικής ή η συγχώνευση των δύο και η δημιουργία ενός.

Για την απόκρουση όλων των παραπάνω τονίζω τα εξής:


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ , Δ.Κ- Τ.Κ. ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ. ΠΑΡΟΧΕΣ ΔΕΔΔΗΕ ΑΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Για έναν νομό που έχει έκταση 2.918 km2, έναντι 3.683 km2 του Ν. Θεσσαλονίκης, με πληθυσμό 110.587 κατοίκων σε μόνιμη βάση και πληθυσμό την θερινή περίοδο 10πλάσιο αυτού (ένα εκατομμύριο και πλέον).

Με 5 Δήμους που έχουν 20 δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων, 57 Τοπικές κοινότητες και 176 οικισμούς, τα 2 υπάρχοντα καταστήματα θεωρούνται ο ελάχιστος αναγκαίος αριθμός. Παράλληλα, ο Νομός διαθέτει τεράστιες ακτογραμμές σε ζώνη κατοικίας και Εμπορικές χρήσεις. Οι 42 κοινότητες με παραλιακό μέτωπο έχουν τεράστια πληθυσμιακή συσσώρευση τους 6 μήνες της θερινής περιόδου. 
Ο Δήμος Πολυγύρου με πληθυσμό 22.048 κατοίκους και ο Δήμος Αριστοτέλη με πληθυσμό 18.861 κατοίκους και ο Δήμος Σιθωνίας με πληθυσμό 12.927 κατοίκους αποτελούν την γεωγραφική περιοχή ευθύνης του Καταστήματος Πολυγύρου πρωτεύουσα του Νομού Χαλκιδικής. 
Ο Δήμος Νέας Προποντίδας με πληθυσμό 37.000 κατοίκους και ο Δήμος Κασσάνδρας με 16.672 κατοίκους αποτελούν την γεωγραφική περιοχή που έχει στην αρμοδιότητά της το Κατάστημα Νέων Μουδανιών. 
Οι αποστάσεις είναι τεράστιες για την ομαλή εξυπηρέτηση των πολιτών-πελατών. 
Χαρακτηριστικά, από Θεσσαλονίκη μέχρι Αγία Παρασκευή(Λουτρά) η απόσταση είναι 133 χλμ., από Λάκκωμα μέχρι Νέα Μουδανιά είναι 35 Klm . και μέχρι Πολύγυρο 72 χλμ. Από Θεσσαλονίκη μέχρι Νέα Μουδανιά είναι 57 χλμ και από Θεσσαλονίκη μέχρι Πολύγυρο είναι 65 χλμ με διαφορετικό οικό δίκτυο. Από Θεσσαλονίκη μέχρι Πολύγυρο μέσω Μουδανιών είναι 94 χιλ. Από Θεσσαλονίκη μέχρι Αρναία είναι 75,8 χλμ και μέχρι Ιερισσό είναι 124 χλμ, μέχρι Νέο Μαρμαρά 121 χλμ και μέχρι Σάρτη είναι 143 χλμ. Από Θεσσαλονίκη μέχρι Ουρανούπολη είναι 139 χλμ και από Αρναία μέχρι Νέα Μουδανιά είναι 82,3 χλμ. 
Υπόψιν ότι η Κεντρική και Βόρεια Χαλκιδική, όπως και η Σιθωνία έχουν δύσκολο, δύσβατο και προβληματικό οδικό δίκτυο που επιβαρύνει με τεράστιο χρόνο τις μετακινήσεις. Αποστάσεις εξωπραγματικές και ασύλληπτες για να διανύονται από τους δημότες και πελάτες της ΔΕΗ για την εξυπηρέτηση τους, στην περίπτωση της κατάργησης κάποιου εκ των 2 καταστημάτων. 
Τα 2 καταστήματα λειτουργούν από το 2006 που δημιουργήθηκε η Εμπορία, προϋπήρχαν από το 1975 σαν πρακτορεία της Διανομής με την αντίστοιχη εξυπηρέτηση μέχρι το 2005, συστεγάζονται με τον ΔΕΔΔΗΕ και έχουν ισομερώς κατανεμημένο τον μόνιμο πληθυσμό της Χαλκιδικής 53836 και 56751 κατοίκους αντίστοιχα. 
Σε επίπεδο παροχών πελατών ΔΕΔΔΗΕ στο ΚΠΜ αντιστοιχούν 109.500 παροχές- πελάτες και στο ΚΠΠ 60.000 πελάτες. 
Τα ανωτέρω συνηγορούν στην πάγια διατήρηση των δύο υπαρχόντων Καταστημάτων με κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών-πελατών, της τοπικής ανάπτυξης αλλά και της αναγκαιότητας των δομών αυτών της ΔΕΗ. 
Η δύναμη των πελατών και του πληθυσμού πολλαπλασιάζεται κατακόρυφα από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο, ενώ οι εποχιακοί πελάτες αποτελούν τεράστια ποσοτική παράμετρο την περίοδο αυτή, που εδώ και χρόνια εξυπηρετούνται με το ελάχιστο προσωπικό των 2 Καταστημάτων. 
Δεδομένου ότι και οι ιδιώτες πάροχοι έχουν πλημμυρίσει με γραφεία την περιοχή μας και όλα τα αστικά κέντρα (μικρά-μεγάλα), αυτό συνιστά ισχυρό μοχλό για την περαιτέρω ενίσχυση των Καταστημάτων της ΔΕΗ σε Νέα Μουδανιά και Πολύγυρο. Στα Νέα Μουδανιά υπάρχουν 14 Καταστήματα ιδιωτικών εταιριών- παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, στον Πολύγυρο 6, στην Κασσάνδρεια 7, στην Νέα Καλλικράτεια 6, πλέον των μεμονωμένων αντιπροσώπων και εκπροσώπων.

Επομένως αυτό αναδεικνύει από μόνο του την δυναμική της αγοράς του Νομού, στην οποία ενεργοποιούνται τόσοι πολλοί ιδιώτες πάροχοι στην εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας. 
Σε περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης το μεγάλο κενό θα καλυφθεί από ιδιωτικές εταιρίες εις βάρος της ΔΕΗ και μόνον και των τοπικών μας κατοικιών. 
Το σημερινό καθεστώς επιβάλλεται να παραμείνει και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει βίαια οποιαδήποτε αλλαγή εις βάρος των τοπικών κοινωνιών, εις βάρος των Δήμων μας και της Χαλκιδικής ( ενός κατεξοχήν Νομού που ανεβάζει τον πληθυσμό του στα τελευταία 50 χρόνια με βάση τις απογραφές του πληθυσμού) και της εξυπηρέτησης των δημοτών μας και πελατών της ΔΕΗ , γι΄αυτό και προτείνω να εκδώσουμε σχετικό ψήφισμα, λαμβάνοντας υπόψη

1. Την σταθερή ανοδική οικιστική ανάπτυξη της Χαλκιδικής τις τελευταίες 5 δεκαετίες και την ένταξη της στις 3 πρώτες θέσεις οικοδομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα από το 2000 μέχρι σήμερα. 
2. Την συνεχή ανοδική πληθυσμιακή αύξηση που αποτυπώνεται στις 3 τελευταίες απογραφές του πληθυσμού. 3. Την ιδιαίτερη γεωγραφικής της ιδιομορφία με τα 3 πόδια, τη νότια ζώνη (Καλαμαριά-Ν. Μουδανιά), την Κεντρική Χαλκιδική, την Βόρεια Χαλκιδική και την ζώνη του Αγίου Όρους με τις τεράστιες αποστάσεις και το τεράστιο οδικό δίκτυο, όπως είπα και το ότι η Χαλκιδική είναι κατακερματισμένη οικιστικά. 
4. Την αναγκαιότητα της ύπαρξης των υπαρχόντων δομών υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των πολιτών που διαθέτει σήμερα η ΔΕΗ, που θεωρούνται οι ελάχιστες αναγκαίες σε ένα νομό έκτασης 2990km2 , δηλαδή σχεδόν περίπου όσο ο Ν. Θεσσαλονίκης και την δημιουργία μικρότερων στο μέλλον σε απομακρυσμένα αστικά κέντρα με μεγάλο πληθυσμό.(Αρναία που διέθετε πρακτορείο πελατών μέχρι το 2004, Ιερισσό, Κασσάνδρεια κλπ ) . 
5. Την καίρια και καθοριστική συμβολή της ΔΕΗ ΑΕ στην τοπική ανάπτυξη της Χαλκιδικής. 
6. Την ανάγκη των υπαρχόντων καταστημάτων για να ανταπεξέλθουν στην παροχή νέων υπηρεσιών, προϊόντων από την ΔΕΗ, όπως φυσικό αέριο, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σταθμούς φόρτισης αυτών, διάθεση πιστοποιημένων προϊόντων κτλ. 
7. Την αναγκαιότητα της βελτίωσης της εξυπηρέτησης των δημοτών και πελατών της ΔΕΗ σε σταθερή βάση και όχι την συρρίκνωση και υποβάθμιση της. 
8. Την αποδεδειγμένη αναγκαιότητα της παραμονής και ενίσχυσης των υπαρχόντων Καταστημάτων Πολυγύρου και Ν. Μουδανιών εδώ και 10ετίες, η οποία δεν πρέπει καν να τίθεται σε αναθεώρηση- αμφισβήτηση και η σταθερή προσφορά τους στην τοπική ανάπτυξη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων – πολιτών – επισκεπτών και επαγγελματιών. 
9. Όλοι σε επίπεδο κυβέρνησης, υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος & ΔΕΗ μιλάνε για Ανάπτυξη και όχι για συρρίκνωση και διάλυση. 
10. Την άμεση ανάγκη ενίσχυσης των γραφείων της ΔΕΗ τους με προσωπικό και καινοτόμα προϊόντα. 
11. Τον εντονότατο ανταγωνισμό από ιδιωτικές εταιρίες που τα καταστήματα τους σήμερα γέμισαν τα Εμπορικά κέντρα των πόλεων της Χαλκιδικής, γεγονός που αναδεικνύει την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά της εμπορίας της ηλεκτρικής ενέργειας και τέλος, 
12. Την αδυσώπητη-αδήριτη ανάγκη να συμβάλλει η ΔΕΗ ειδικά σήμερα στην τοπική ανάπτυξη και στο ζωντάνεμα των πόλεων μας, κάτι που αποτελεί και το moto της σημερινής κυβέρνησης

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά τον διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των μελών και αφού έλαβε υπόψη την παραπάνω εισήγηση 

Αποφασίζει ομόφωνα

Την χωρίς δεύτερη σκέψη διατήρηση – παραμονή και ενίσχυση των δύο υπαρχόντων Καταστημάτων Πολυγύρου και Ν. Μουδανιών και την δημιουργία μικρού καταστήματος γρήγορης εξυπηρέτησης, πληρωμών με POS και εμπορίας στην Κασσάνδρα.

Είναι αδιαπραγμάτευτη η παραμονή και η ενίσχυση τους, γιατί όλα τα τελευταία χρόνια με ελάχιστο προσωπικό εξυπηρετούσαν και συνεχίζουν να εξυπηρετούν δυσανάλογα πολύ μεγάλο όγκο πελατών με οργανωμένο τρόπο, υπεύθυνα και κυρίως υπεράνω των δυνάμεων τους. Δηλαδή τους μόνιμους και εποχιακούς κατοίκους, τους δημότες και επισκέπτες μας που τυγχάνουν να είναι και πελάτες σας.

Οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες μας επιθυμούν με ισχυρή θέληση την παραμονή των δύο Καταστημάτων και οποιαδήποτε πρόθεση για ανατροπή- κατάργηση ή συγχώνευση υφιστάμενων δομών εξυπηρέτησης της ΔΕΗ Α.Ε. στον Πολύγυρο και στα Ν. Μουδανιά, μας βρίσκει παντελώς αντίθετους και επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νόμιμης ενέργειας μας ώστε να προασπίσουμε τα συμφέροντα των τοπικών μας κοινωνιών. 

Η παρούσα να αποσταλεί στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη , στη διοίκηση της ΔΕΗ και σε όλους τους υπόλοιπους Δήμους της Χαλκιδικής για τις ενέργειες τους και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, όπως επίσης και στους υπόλοιπους φορείς της Χαλκιδικής (Επιμελητήριο, Εμπορικούς Συλλόγους κ.λ.π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: