«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του μνημείου του Καπετάν Χάψα

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού κατέθεσε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα σχετικά με την κλοπή και βεβήλωση του μνημείου του Καπετάν Χάψα στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας. Όπως τονίζει η Κυριακή Μάλαμα στην κοινοβουλευτική ερώτησής της, το συμβάν έχει συγκλονίσει την κοινωνία της Χαλκιδικής και ταυτόχρονα έχει...
αποστερήσει από την εθνική πολιτιστική κληρονομιά ένα έργο μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας. Καλεί την Υπουργό Πολιτισμού, στο πλαίσιο αυτό, να προβεί άμεσα σε όλες τις ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα το μνημείο και να εξασφαλιστούν ταχύτατα οι πόροι για την φύλαξη και τη διεθνή ανάδειξή του. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης


ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού. 

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2019

Θέμα : Ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του κλαπέντος μνημείου του Καπετάν Χάψα στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας. 

Στην είσοδο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας είχε φιλοτεχνηθεί μοναδικό γλυπτό μνημείο από τον σπουδαίο καλλιτέχνη Γεώργιο Τσάρα καθηγητή Γλυπτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο απεικόνιζε την θυσία του Καπετάν Χάψα με τους ηρωικούς Συκιώτες πολεμιστές του στην μάχη των Βασιλικών, ενάντια στον Οθωμανικό στρατό, στην οποία οι αγωνιστές της ελευθερίας της Χαλκιδικής του 1821 έπεσαν μαχόμενοι μέχρι τον τελευταίο. Το έργο είχε φιλοτεχνηθεί με την στήριξη του Πανχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Πολυγύρου. 
Εντούτοις, πριν από ελάχιστες ημέρες το μνημείο βανδαλίστηκε και εκλάπη ένα σημαντικότατο τμήμα του. Το συμβάν έχει συγκλονίσει την κοινωνία της Χαλκιδικής και ταυτόχρονα έχει αποστερήσει από την εθνική πολιτιστική κληρονομιά ένα έργο μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα όλες οι ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί άμεσα το μνημείο και να εξασφαλιστούν ταχύτατα οι πόροι για την φύλαξη και τη διεθνή ανάδειξή του. 

Επειδή το μνημείο της θυσίας του Καπετάν Χάψα και των ηρωικών Συκιωτών ανήκει στην εθνική πολιτιστική κληρονομιά.

Επειδή η βεβήλωση και η κλοπή του δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. 

Επειδή η ιστορία της Ιεράς Μονής της Αγίας Αναστασίας είναι συνδεδεμένη με την μάχη των Βασιλικών και το μνημείο αποτελεί οργανικό τμήμα της. 

Ερωτάται η κυρία Υπουργός : 

Προτίθεται να δράσει το ταχύτερο δυνατόν στην κατεύθυνση της πλήρους και άμεσης αποκατάστασης του μνημείου; 

Οι ερωτώντες βουλευτές 
Κυριακή Μάλαμα 
Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: