"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Η ομιλία του Γιώργου Βαγιωνά στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας (Α΄μέρος)


Το πρώτο μέρος της ομιλίας του Γιώργου Βαγιωνά
Η πρώτη φάση είναι η σημασία της εκδήλωσης αυτής από πολιτικής σκοπιάς. Η χώρα, αγαπημένοι μου φίλοι, βρίσκεται μετά από μια δεκαετία χαμένη. Καλούμαστε εμείς να...
διαλέξουμε το δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Σε αυτόν δεν χωρούν πλέον αυταπάτες και βολικές αλήθειες, όπως θέλουν άλλοι.
Η ζωή του Έλληνα μπορεί να γίνει καλύτερη, χωρίς να πάνε χαμένες οι θυσίες που έγιναν μέχρι τώρα. Το πρόγραμμα της ΝΔ που θα το πω μέσα σε επτά λεπτά, αυτόν ακριβώς τον στόχο έχει. Βασικοί πυλώνες είναι η Οικονομία, κοντά σ’ αυτήν είναι η Ασφάλεια και δίπλα σ’αυτήν ένα τεράστιο πρόβλημα που λέγεται Δημογραφικό και Παιδεία.
Ο νόμος της Παιδείας, αυτός που ψήφισαν 277 βουλευτές πριν από 10 χρόνια περίπου, το 2009.. Έχουν καταρρεύσει τα πάντα με τους τρεις υπουργούς Παιδείας που περάσαν.
Λίγα πράγματα για την Οικονομία:
Η Οικονομία καταβαραθρώθηκε, γιατί ως θυμούνται οι παλαιότεροι και μαθαίνουν οι νεότεροι, το πρώτο μέλημα του κάθε Έλληνα ήταν να βάλει ένα κεραμίδι στο κεφάλι του. Και γι’ αυτό η Ελλάδα είναι η πρώτη σε ιδιοκτησία χώρα της Ευρώπης. Διότι υπήρχε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, από τους καινούριους πρόσφυγες, Ελληνοποντίους που έρχονται στον τόπο, να κάνουν πρώτα ένα σπίτι να εξασφαλίσουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους.
Όμως, η απόκτηση μιας στέγης, σήμερα με την κυβέρνηση αυτή έγινε εφιάλτης και ξέρετε τη ρήση των πολλών ανθρώπων: «Μη με στεναχωρείς παιδί μου, γιατί θα σου γράψω ένα διαμέρισμα».
Τι θα κάνει λοιπόν η ΝΔ μόλις έρθει στην εξουσία, διότι είτε το θέλει ο κ. Τσίπρας, είτε δεν το θέλει. Εκτός αν προσπαθήσει να βρει τρόπο να μην παραδώσει την εξουσία, το απεύχομαι, δεν το θέλω, αλλά με αυτά που βλέπω και τις τελευταίες ημέρες είμαι πολύ επιφυλακτικός στο τι θα κάνει.
Επανέρχομαι, όμως στη ΝΔ. Λέμε, μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το είπε πρώτα, πριν από δυο χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είπαμε μέσα σε 2 χρόνια θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Με άλλα λόγια, κάποιος που πλήρωνε για τα ακίνητα που έχει, ιδιαίτερα για τα σπίτια, ας πούμε ένα χιλιάρικο, μετά από δυο χρόνια, στο τέλος της διετίας θα πληρώνει επτά κατοστάρικα, ανεξάρτητα από τις αντικειμενικές αξίες.
Ο «πανέξυπνος» πρωθυπουργός τι λέει; Όχι ποσοστά, στις φτωχότερες τάξεις, αυτοί που έχουν σπίτια τα οποία δεν ξεπερνούν τις 60.000-70.000 ευρώ, θα κερδίσουν περίπου 55-60 ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ. Δεν λέτε όλη την αλήθεια κ. Πρωθυπουργέ, λέτε τη μισή αλήθεια. Που είναι η αλήθεια; Από φέτος έχουμε αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Άρα και του χρόνου, καινούρια αύξηση. Αυτά είναι νομοθετημένα και υποχρεώσεις προς την Ευρώπη, προς τους θεσμούς, που λένε τώρα. Άρα δεν θα κερδίσουν απολύτως τίποτα, διότι ανεβαίνοντας οι αντικειμενικές αξίες θα φτάσουν στα 100.000 η περιουσία η χαμηλότερη των Ελλήνων κι ως εκ τούτου δεν θα έχουν καμία έκπτωση. Ακόμα, έχουμε αποφασίσει έκπτωση 40-50% από την εφορία για όσες εργασίες χρειαστεί να κάνουν οι κάτοχοι των σπιτιών τα οποία διατηρούν, για να τα θωρακίσουν ενεργειακά, είτε καλλωπιστικά, είτε ν’αλλάξουν τους χώρους που διαθέτουν.
Θα ανασταλλεί για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα, διότι αυτή έχει καταρρεύσει την τελευταία οκταετία. Θα υπάρξει λοιπόν, νέο πλαίσιο ακόμα προστασίας για την πρώτη κατοικία. Ήδη ο νόμος Κατσέλη εδώ και τέσσερις μέρες έχει εκπνεύσει και περιμένουμε μέχρι το τέλος του διμήνου, αν αποφασίσει ο κ. Τσίπρας να προστατεύσει τη πρώτη κατοικία. Η περιουσία, λοιπόν, του Έλληνα, για την οποία καμάρωνε έχει γίνει ο φορολογικός στόχος της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Αλλά η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί. Ο,τι αποθέματα υπήρχαν στις τράπεζες εξαντλήθηκαν και όχι μόνο αυτά, κι ο,τι υπήρχε και στα σεντούκια.
Γι’αυτό και βλέπετε σήμερα, οι οφειλές προς το Δημόσιο των Ελλήνων έχουν αυξηθεί κατά 1,5 δις., ξεπέρασαν τα 104 δις. Δεν έγιναν μπαταχτσήδες οι Έλληνες, δεν έχουν να πληρώσουν. Ο Έλληνας έχει φιλότιμο και εσύ έρχεσαι κ. Τσίπρα με επιδοματική πολιτική την τελευταία τριετία, κι απ όσα παίρνεις σε ένα χρόνο, δίνεις το ένα δέκατο πίσω. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια. Και ποια είναι η αλήθεια; Πείτε μου πόσοι Έλληνες παίρναν ΕΚΑΣ, είναι 380.000. πόσοι απέμειναν σήμερα να παίρνουν κάτι υπολείμματα; Ούτε εξήντα κι αυτοί τελειώνουν μέσα στο 2019.
Άρα, λοιπόν, οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι, η μεσαία τάξη που ήταν 800.000 άνθρωποι, είναι το μοναδικό υποζύγιο. Υπάρχει ταξική πάλη, μεταξύ φτωχών που δεν έγιναν φτωχοί, είναι νεόπτωχη η μεσαία τάξη. Από τις 800.000 οι 500.000 είναι νεόπτωχοι. Άρα, λοιπόν, θα καθιερώσουμε μείωση του φορολογικού συντελεστή, του κατώτερου φορολογικού συντελεστή, σήμερα είναι 22%. Κι ας πούμε, ένας οικογενειάρχης σήμερα παίρνει 16.000 ευρώ. Τι εφορία καλείται να πληρώσει; Θα σας πω αμέσως. Το αφορολόγητο έχει πέσει στις 6.000 περίπου, άρα έχει φορολογημένο εισόδημα 10.000. Επί το 22% είναι 2.200 ευρώ.
Τι λέει η ΝΔ οτι θα κάνει μέσα στον πρώτο χρόνο που θα ανέλθει στην εξουσία; Απλά πράγματα. Ο φορολογικός συντελεστής από το 22% θα πάει στο 9%. Αλλά για κάθε παιδί που γεννιέται ή για κάθε παιδί που υπάρχει- η πολύτεκνη και η τρίτεκνη οικογένεια διώκονται από τη σημερινή κυβέρνηση- θα έχουν αφορολόγητο άλλα 1.000 ευρώ.
Αρα ο οικογενειάρχης των 16.000 που έχει τέσσερα παιδιά, το αφορολόγητο του θα γίνει 10.000 και για κάθε παιδί που γεννιέται το αφορολόγητο θα πηγαίνει από ένα χιλιάρικο και πάνω. Είναι ένα σπουδαίο πράγμα, μαζί με όσα θα πούμε πιο κάτω, πολύ σημαντικό, εις τρόπον ώστε να λυθεί εν μέρει το δημογραφικό.
Διότι δημογραφικό λύνεται ουσιαστικά μόνον αν εκλείψουν το ένα εκατ. άνεργοι και ημιαπασχολούμενοι. Διότι θεωρείσαι ενεργός πολίτης στην εργασία, όταν δουλεύεις δυο τρίωρα την εβδομάδα. Δεν φτάνουν ούτε για τσιγάρα, αν κάποιος καπνίζει, ούτε για τσιγάρα φτάνουν τα χρήματα αυτά.
Η ΝΔ κι εγώ προσωπικά μάχομαι για να την πείσω να επιδοτήσει την εργασία, όχι την ανεργία. Γιατί το λέω αυτό; Θα είναι υποχρεωμένος κι ο εργοδότης, όταν τον πληρώνει το μεροκάματο του η κυβέρνηση σε οποιαδήποτε παροχή υπηρεσιών να τον ασφαλίσει υποχρεωτικά τον εργαζόμενο, ενώ έτσι θα χτυπηθεί και η «μαύρη» εργασία κι όχι με λόγια παχυλά.
Αλλά έξω από αυτό, δεν είναι μόνον τα υπάρχοντα παιδιά, ή τα παιδιά που θα ρθουν από εδώ και πέρα, από τη διακυβέρνηση που θα γίνει νόμος. Υπάρχει και κάτι άλλο: 180 ευρώ κάθε μήνα για δέκα μήνες θα παίρνει η γυναίκα που θα κάνει και ένα και δυο και τρία και τέσσερα παιδιά. Αυτά είναι ταυτόχρονα εισόδημα, και από τη φορολογία και από την καθημερινή βάση για να μην έχει ανάγκη να τρέχει να βρει παιδικό σταθμό, όπως γίνεται σε χώρες της Ευρώπης, να πάει σε παιδικό σταθμό της αρεσκείας της και υπάρχουν παιδικοί σταθμοί αρκετοί.
Ακόμα, οι 120 δόσεις που θα γίνουν, είναι για αυτούς τους Έλληνες που πληρώνουν φόρο ή ασφαλιστικές εισφορές κάτω από 3.000 ευρώ. Πόσοι είναι αυτοί; Στους 5 Έλληνες οι 4 έχουν αυτό το χρέος. Αν το κάνετε από 120 δόσεις, ο μεγαλύτερος που έχει 3.000, θα πληρώνει 25 ευρώ το μήνα. Αυτός με 1.500, θα πληρώνει 12,5 ευρώ κι αυτός που έχει ένα χιλιάρικο θα πάει κάτω από τα οκτώ ευρώ. Αυτά είναι μέτρα που πραγματικά θα ανακουφίσουν τον άνθρωπο.
Είναι το ΦΠΑ. Ο Αντώνης Σαμαράς το κράτησε στο 13%. Ήρθε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έταξε λαγούς με πετραχείλια και το έκανε 24%. Αλλά το 24%, λέμε, θα το κάνουμε 22% και το 13% θα πάει στο 11%. Όλα αυτά θα γίνουν σταδιακά. Σταδιακή κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος- έχω τρελαθεί- και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Εγώ πληρώνω εισφορά αλληλεγγύης 10% επί των εσόδων που έχω. Είναι δυσβάσταχτο το φορτίο αυτό, της εισφοράς. Δηλαδή άνθρωπος που έχει ένα εισόδημα 30.000 ευρώ, πληρώνει 3.000 φόρο αλληλεγγύης. Που πάνε τα χρήματα αυτά ο κ. Τσίπρας το ξέρει.
Δεν θα μιλήσουμε για ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού. Θα δούμε εργοδότες, εργαζομένους και υπάρχουν εργοδοσίες που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ικανοποιητικό μισθό. Υπάρχουν, όμως και καταστάσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν. Δεν θ’αυξήσουμε την ανεργία, κάνοντας αποφάσεις ετσιθελικές, αλλά θα πάρουμε αποφάσεις μελετημένες.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας θα γίνουν από την πρώτη στιγμή. Πόσο είναι σήμερα οι ασφαλιστικές εισφορές, ιδιαίτερα για την κύρια σύνταξη; Είναι περίπου 20%. Θα πάει τον πρώτο χρόνο στο 15%.
Μιλάμε για αξιοπρεπείς συντάξεις, με βιώσιμο ασφαλιστικό και βιώσιμο συνταξιοδοτικό. Ποιο είναι αυτό; Οι τρεις πυλώνες:
Όταν πληρώνεις ασφαλιστική εισφορά, το 15% του μισθού σου, το εισοδήματος σου, θα πάρεις τη βασική σύνταξη. Αν θέλεις να πληρώσεις κάτι παραπάνω, θα πάρεις παραπάνω σύνταξη. Κι αν θέλεις να κάνεις και ιδιωτική ασφάλιση μπορείς να την κάνεις. Δηλαδή, σε τρεις πυλώνες, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Κι εδώ οφείλω να πω οτι ο κ. Πρωθυπουργός το παίζει σοσιαλδημοκράτης στην Ευρώπη. Αυτό λέει και προσπαθεί να μπει στη Σοσιαλδημοκρατία. Εδώ όμως είναι κομμουνιστής σταλινικού τύπου και δεν παίρνω τίποτα πίσω. Κι αυτή είναι η πραγματική αλήθεια, γιατί δεν κάνει τίποτε άλλο από την επιδοματική πολιτική. Και θα σας θυμίσω οτι τον ενοχλούσε το 5ευρω που έδιναν οι άρρωστοι, οι συνταξιούχοι που είχαν την τύχη να κάνουν εισαγωγή σε νοσοκομείο. Πλήρωναν τότε πέντε ευρώ. Έπαιρνε το κράτος περίπου 18-22 εκατ. για να εξασφαλίσει προσωρινές ζημίες, κάποιες λάμπες, κάποια τζάμια. Αυτό καταργήθηκε. Οι αχρείοι και αντί αυτού έβαλαν 6% εισφορά κάθε μήνα σε όλους τους συνταξιούχους και στην κύρια και στην επικουρική σύνταξη. Έπαιρναν 1,5 δις. Το χρόνο. Που πήγαν τα χρήματα αυτά; Λένε στον ΕΟΠΥΥ. Δεν πέρασε ούτε ένα ευρώ.
Όσον αφορά την απασχόληση, δεν πιστεύουμε καθόλου στην πολιτική των επιδομάτων, αλλά στην πολιτική των ευκαιριών. Ο έλληνας είναι πάντα διαθέσιμος για να κάνει πολλά πράγματα στη ζωή του. Αμέσως λοιπόν ο φορολογικός συντελεστής των φυσικών προσώπων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το 29% πάει στο 20%. Τα μερίσματα, όσοι τυχόν έχουν, τα οποία έχουν σχεδόν εκλείψει, διότι η φορολογία επί των μερισμάτων και γι’ αυτό δεν υπάρχουν, είναι 15%. Όλες οι επιχειρήσεις που έχουν κάποια, τα αναβάλλουν, γιατί περιμένουν τη ΝΔ να το πάει στο 5%. Η αύξηση της υπαγωγής στο ΦΠΑ σήμερα είναι 10.000. γίνεται 25.000, για να μπορέσουν οι μικρομεσαίοι και οι νέοι επιχειρηματίες να πάρουν μια δυνατή ανάσα.
Φορολογικά κίνητρα σε όσους προχωρούν σε επενδύσεις. Και ακόμη, φορολογικό συντελεστή για τους αγρότες που συνεταιρίζονται στο 10%. Εδώ θέλω να σας πω, φίλες και φίλοι, όταν έγινα βουλευτής, τα τυποποιητήρια του λαδιού, των ελαιών ήταν περίπου έξι ή επτά, αν θυμάμαι καλά. Σήμερα είναι 125-130, ίσως και περισσότερα. Τι μπορεί να γίνει εδώ; Είναι απαραίτητο, έληξε η προθεσμία εδώ και τέσσερεις μέρες. Πρέπει να γίνουν βιολογικοί καθαρισμοί σε κάθε τυποποιητήριο. Λέω από τώρα και το υπόσχομαι, με κυβέρνηση της ΝΔ, θα το πολεμήσω με επιχειρήματα. Αν δέκα τυποποιητήρια σε μια περιοχή κάνουν ένα βιολογικό καθαρισμό θα έχουν κέρδη γιατί θα προστεθούν κι οι άλλοι, θα το κάνουν μεγαλύτερης δυναμικότητος κι αν πέσουμε και στο 10% της φορολογίας, θα είναι ένα πολύ μεγάλο εισόδημα για όσους ασχολούνται με τις ελιές.
Ακόμη, η Ελλάδα πρέπει να γίνει φιλικότερη προς τις ξένες επενδύσεις. Γι’αυτό ξεκάθαρα λέμε οτι οι αδειοδοτήσεις πρέπει να έχουν κάποιον περιορισμένο χρόνο. Πάντα υπήρχαν προβλήματα στην αδειοδότηση, διότι δεν είχαμε κτηματολόγιο, ούτε έχουμε. Το παραλάβανε στο 15% και μετά βίας είναι στο 18%. Παράλληλα, θα ενισχύσουμε τη ρευστότητα. Δεν χρειάζεται κύριε πρωθυπουργέ, να κάνετε πλεονάσματα, χωρίς να πληρώνετε ή να επιστρέφετε το ΦΠΑ, τα δικαιούμενα αυτά που έχουν οι πάροχοι, είτε είναι υγείας, είτε είναι τροφίμων, είτε οτιδήποτε άλλο.
Ακόμη, αξιοποιήστε πλήρως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θα το πούμε και παρακάτω, στο δεύτερο σκέλος, αλλά το λέμε και από τώρα, το ΠΔΕ είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το κράτος έχει την υποχρέωση να κάνει όσα περισσότερα έργα μπορεί. Κανείς ιδιώτης μπορεί ν’αντισταθεί στο κράτος κι αυτό είναι δόγμα της ελεύθερης οικονομίας, που ακολουθεί η ΝΔ. Τι μπορεί να κάνει; Ν’αυξήσει όσο μπορεί το ΠΔΕ. Πόσο είναι σήμερα; Έχει φτάσει στο κατώτατο επίπεδο από τη Μεταπολίτευση. Διότι μιλάμε με ευρώ και δεν μπορώ να ξέρω αν υπήρχαν και κατώτερα σε προηγούμενες εποχές, πριν το ευρώ. Είναι μόνο 6,75 δις. Αυτό είναι το ΠΔΕ και παρακάτω θα πούμε κι άλλα επ’αυτού.
Για την ευημερία ενός τόπου, απαραίτητη είναι η ασφάλεια. Αν δεν αισθάνεται ο Έλληνας ασφαλής, δεν μπορεί να κάνει τίποτα στη ζωή του. Η ΝΔ υπόσχεται οτι δεν θα υπάρχουν 200 ληστείες κάθε μέρα στην Ελλάδα, όπως το 2017. Ακόμα, γίνεται σαφές οτι η ασυδοσία και η ανομία, οι χώροι δίκην Εξαρχείων, θα εξαφανιστούν, διότι δεν μπορεί να υπάρχει ησυχία και ασφάλεια, όταν δεν υπάρχει φύλαξη χερσαίων και θαλασσίων συνόρων. Στην προκείμενη περίπτωση, η κυβέρνηση αυτή είχε κάνει σινιάλο «όσοι πιστοί προσέλθετε», στην Ελλάδα γίνεστε αποδεκτοί. Δεν έχω λόγο για τους πρόσφυγες, αυτούς που προέρχονται από εμπόλεμες καταστάσεις, αλλά οικονομικούς μετανάστες θα πάρουμε μόνον όσους χρειαζόμαστε. Εκτός, αν αυτό που πιστεύει ο κ. Τσίπρας είναι οτι μπορούμε να λύσουμε το δημογραφικό, φέρνοντας ανθρώπους από την Αφρική, από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν κοκ. Άλλες θρησκείες, άλλα ήθη, άλλα έθιμα. Δεν είναι το ίδιο οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι, είναι Έλληνες, είναι ομόθρησκοι κι αυτό έχει πολλή μεγάλη σημασία.
Για την εγκληματικότητα, θα επανέλθουμε και θα καθιερώσουμε ένστολη και επωχούμενη περιπολία επί 24ωρου βάσεως. Θα ενισχύσουμε τον θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς. Οι Ομάδες Δέλτα θα επανέλθουν και θα ενδυναμωθεί η Ομάδα ΔΙΑΣ και η Πρόληψης, Καταστολής. Προωθούμε την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για τα περιστατικά φθοράς της δημόσιας περιουσίας.
Δεν μπορεί, κύριοι του Ρουβίκωνα να μπαίνετε, να καταστρέφετε περιουσία και να μην την αποζημιώνετε. Δεν μπορείτε να καταστρέφετε σταθμούς, εκδοτήρια εισιτηρίων του Μετρό ή οποιοδήποτε άλλο μέρος και να μην δίνετε αποζημίωση.
Καλλιεργούμε λοιπόν, αίσθημα ασφάλειας και για τους μαθητές που υφίστανται μπούλινγκ στα σχολεία. Προστατεύονται τα σχολεία και οι περιβάλλοντες χώροι, οι ύποπτοι που κινούνται γύρω, ανάλογα με την περιοχή Μενίδι ή άλλα μέρη τα οποία έχει επισημάνει η αστυνομία και να μην προστατεύονται. Και αυτό το περίφημο άσυλο των πανεπιστημίων το καταργούμε για να μην έχουμε κι άλλα παρατράγουδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: