"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Η ομιλία του Γιώργου Βαγιωνά στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας (Β΄μέρος)

Το δεύτερο μέρος της ομιλίας του Γιώργου Βαγιωνά
Σαρανταπέντε χρόνια. Τι πίστευε η ΝΔ με την Ιδρυτική της Διακήρυξη στις 4/10/1974. Όλοι θέλουν δημοκρατία. Αυτό είναι αλήθεια. Όλοι μιλούν περί δημοκρατίας, ολίγοι όμως την καταλαβαίνουν˙ και έχουν τη θέληση και την ικανότητα να την εφαρμόζουν.
Όταν έγινε λοιπόν, η Ιδρυτική Διακήρυξη αυτή, υπήρχαν...
στον κόσμο 140 χώρες. Εξ αυτών, 19 χώρες είχαν πραγματική Δημοκρατία. Σήμερα οι χώρες αυτές πιστεύω οτι είναι πολύ λιγότερες, διότι έχουν παρεισφρήσει πολλοί παράγοντες και οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν λειτουργούν σωστά. Αυτό, λοιπόν, το θαυμάσιο πολίτευμα που λέγεται Δημοκρατία είναι δύσκολο στην εφαρμογή του. Υπάρχουν προϋποθέσεις και ειδικές συνθήκες, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί το δεντράκι αυτό της Δημοκρατίας να ανθοφορήσει και να καρποφορήσει. Δημοκρατία θα ήθελαν όλοι οι λαοί, το πιστεύω ακράδαντα, αλλά δεν έχουν παρά μόνο όσοι έχουν συνειδητοποιήσει τα προτερήματα της και σέβονται τους όρους της λειτουργίας.
Είναι πάρα πολύ επίκαιρο. Ιδιαίτερα από χθες, με αυτούς τους κουκουλοφόρους μάρτυρες. Κάποια στιγμή ήταν οι άνθρωποι που είχαν ανάγκη προστασίας, γιατί θα αποκάλυπταν κάποια μυστικά και θα κινδύνευε η ζωή τους. Ενώ, λοιπόν, ήταν υπέρπροστατευμένοι, ένας από τους τρεις τους βγήκε χθες σε όλα τα κανάλια. Τον είδατε, πιστεύω, όλοι. Από προστατευόμενος έγινε κατηγορούμενος. Κι ο κ. Πολάκης άρχισε να εκβιάζει τους δικαστές. Δεν είναι καλοί προοιωνοί. Γιατί, λοιπόν, λέω οτι οι συνθήκες που χρειάζονται είναι... Κατ’αρχήν η Ελλάδα υιοθέτησε με τη Διακήρυξη της τη Δημοκρατία ως σύστημα διακυβέρνησης, γιατί στο κάτω-κάτω εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία, δεν γεννήθηκε κάπου αλλού. Αν λειτουργούσε ομαλά η Δημοκρατία.. γιατί δεν λειτούργησε, υπάρχουν πολλοί λόγοι. Δεν θα σας ταλαιπωρήσω. Η ΝΔ όμως, έχει για βάση την πείρα του παρελθόντος και έχει ως όραμα ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά. Η ΝΔ θα υπηρετεί πάντα και μόνον τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς. Ξεκάθαρες κουβέντες.
Η ΝΔ είναι η πολιτική παράταξη που δίδαξε πολλά πράγματα, αλλά ο κ. Τσίπρας μιλάει για ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν τη θέλουμε μόνο για την ανάπτυξη την κοινωνική δικαιοσύνη, τη θέλουμε και για πολλά άλλα πράγματα. Όμως, εσείς καταδυναστεύσατε, κύριοι της κυβέρνησης, τη μεσαία τάξη. Τους κάνατε νεόπτωχους και ο κ. Χουλιαράκης, ο αναπληρωτής υπουργός, τι είπε στη βουλή; Αφού ξεζουμίσατε κύριε, τη μεσαία τάξη; Ότι έγιναν νεόπτωχοι από την υπερφορολόγηση.
Ανάπτυξη, λοιπόν, χωρίς μεσαία τάξη, που είναι η ραχοκοκαλιά της αντιμετώπισης της ανεργίας, κ. Τσίπρα, δεν γίνεται. Τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το 60% αυτών, τις κλείσατε, γι’αυτό βλέπετε άδεια μαγαζιά. Όμως φεύγουν και μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν πάνε σε φτωχότερες χώρες. Ούτε ο Τιτάνας έφυγε και πήγε στη Βουλγαρία, ούτε η Χαλυβουργική έφυγε και πήγε στη Ρουμανία. Πήγαν στην Αμερική, άλλες πήγαν στην Αγγλία. Κύριε Τσίπρα, περιμένετε ανάπτυξη. Μην περιμένετε ανάπτυξη χωρίς σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Δηλαδή, αν δεν πέσει η φορολογία σε χαμηλά επίπεδα και δεν νομοθετήσετε για μια δεκαετία, τότε δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα.
Η ΝΔ είναι το σύστημα με το οποίο οι λιγότεροι και οι επώνυμοι καθοδηγούν, αντί να καταδημαγωγούν, εκπροσωπούν, αντί να καταδυναστεύουν και σε τελική ανάλυση υπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών και των ανωνύμων.
Η ΝΔ επιλέγει να συντηρεί την παράδοση και μόνον όσο ο χρόνος έδειξε σωστά και χρήσιμα, κρατάει. Ο,τι είναι άχρηστο το απορρίπτει. Θα μου πείτε, τι λέτε μ’αυτά; Το 1956 νεαρός πρωθυπουργός ο Κων/νος Καραμανλής, με το δεκάλεπτο εισιτήριο που έβαλε στα αστικά λεωφορεία και στις συγκοινωνίες, έκανε την Εθνική Οδό μέσα σε τρία χρόνια, με το ένα δέκατο χιλιοστό του ευρώ. Τώρα, με τσουβάλια ευρώ..  
Αλλά και η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ήταν εύρημα του Κων/νου Καραμανλή. Δεν πήγε μόνο το ’56 στη Συνθήκη της Ρώμης την Ελλάδα ως το έκτο μέλος της ΕΟΚ. Με το πείσμα και το δόγμα του «ανήκομεν εις την Δύσιν» που το εφήρμοσε, ήρθε μετά από την αυτοεξορία των 11 ετών, επανήλθε για να μπει στην Ευρώπη. Ήρθε με το αεροπλάνο του Ζισκάρ Ντ’Εσταίν και σε 3,5 χρόνια, στις 29/5/1979, η Ελλάδα έγινε το δέκατο μέλος της ευρωζώνης. Ακολούθησαν άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Αυστρία κοκ. Αυτό, λοιπόν, το κράτησε το δόγμα, το «ανήκομεν εις την Δύσιν». Πολλοί τότε, μηδέ και του παρόντος εξαιρουμένου, λίγο-πολύ τον λοιδορούσαμε.
Ταυτόχρονα, άσκησε και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Πήγε στη Ρωσία, στη Μόσχα, στη «Μέκκα» του Κομμουνισμού, πήγε στη Βουλγαρία με τον Ζίβκοφ, πήγε στη Ρουμανία, στη Σερβία του Τίτο. Είχε καλές σχέσεις με όλους και με τις αραβικές χώρες. Σήμερα, κ. Τσίπρα, ευτυχώς, εν μέρει στην εξωτερική πολιτική, ακολουθείτε τη ΝΔ. Γι’αυτό επιχαίρουμε για τη συμφωνία με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Αλλά αυτά δεν είναι δικά σας επιτεύγματα. Δικά σας επιτεύγματα είναι να παραδώσετε τη Μακεδονία αμαχητί, δίνοντας το όνομα, παραδίνοντας τη γλώσσα και την εθνικότητα. Εύχομαι, όπως είπα στη Βουλή, να μην ακρωτηριαστεί άλλο η Ελλάδα. Αλλά όπως τόνισα, τότε, δεν θα είναι κανείς από τους παρόντες της σημερινής Βουλής.
Το ’75, όμως, όταν ήρθε από την αυτοεξορία ο Καραμανλής, μας έβγαλε ως χώρα από το ΝΑΤΟ. Γιατί δυο σύμμαχες χώρες, η Τουρκία και η Ελλάδα.... και σήμερα ακόμα είναι ο στρατός κατοχής στην Κύπρο, σε χώρα της Ευρώπης και αισθάνθηκε ντροπή τότε ο Καραμανλής. Και καλά έκανε. Όμως, στα συλλογικά όργανα αυτά, όταν μπαίνεις, θα μπαίνεις με τη θέληση σου, δεν θα μπαίνεις με τη θέληση άλλων. Μετάνιωσε και επανήλθαμε στο ΝΑΤΟ. Θα το κρίνετε όλοι, αν ήταν καλό ή κακό. Όμως, σήμερα, αυτοί που είναι κατά της Ευρώπης, όπως θεωρώ την κα Μέρκελ, γιατί είναι προτεστάντισσα και δεν είναι φιλέλλην. Είναι άνθρωπος της τιμωρίας, δεν είναι της αγάπης και της αλληλεγγύης, όπως οι ορθόδοξοι χριστιανοί. Τι έκανε η κυρία αυτή; Έρχεται μεθαύριο και του κακοφαίνεται του κ. Τσίπρα. Αυτό που ξέρετε όλοι: Ο κόσμος το χει τούμπανο κι αυτός κρυφό καμάρι. Πάρτε μια χούφτα δολάρια, για ένα χρόνο να λέμε δε θα χουμε μείωση μισθών. Μετά το χρόνο, τι; Καινούρια φορολόγηση.
Πιστεύω, αλλά μακάρι να κάνω λάθος, στο μαξιλάρι που μας παρείχαν οι ξένοι, τα 26 δις., βάζουν «χέρι». Άρα λοιπόν, δεν τολμάτε να βγείτε στις αγορές, γιατί είναι πιο σκληρές από τους θεσμούς. Κι όταν λέτε οτι βγήκαμε από το μνημόνιο, ουδέν αναληθέστερον. Μόνο απ΄το μνημόνιο δεν βγήκαμε. Βγήκαμε από την μισθοδοσία. Δεν μπορείτε να πάρετε κάθε μήνα χρήματα, δεν μπορείτε να δανειστείτε με μειωμένο επιτόκιο. Σήμερα παίρνετε χρήματα με επιτόκιο 4,3%. Αυτό είναι το επιτόκιο, αν πάμε στην αγορά. Αλλά αν βάλετε «χέρι» στο προσκεφάλι και σας καταλάβουν οι απ’έξω, τότε τα επιτόκια θα πάνε στο 6% ή στο 7%. Και τα δύσκολα έρχονται. Χρειάζεται συγκροτημένη σκέψη και σωστές αποφάσεις.
Θα ήθελα να τελειώσω γιατί βλέπω οτι ο χρόνος είναι αμείλικτος. Έχω διαβάσει πάνω από 15 φορές την Ιδρυτική Διακήρυξη της ΝΔ, η οποία είναι πιο επίκαιρη σήμερα απ’οτι την εποχή που γράφηκε: 1974, 44 χρόνια πίσω.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να βρει τη δικαίωση της χωρίς παράλληλη συμμετοχή των ευρύτερων λαϊκών μαζών στην κατανομή του Εθνικού Προϊόντος (πλούτου). Τι λέει η Ιδρυτική Διακήρυξη; Κάθε πολίτης της χώρας αυτής πρέπει να γίνει εργάτης μαζί και νομεύς της οικονομικής ευημερίας. Για να αισθάνεται ήσυχος για το μέλλον του και για το μέλλον των παιδιών του. Πραγματικά, με πιάνει σύγκρυο με την παράγραφο αυτή της ιστορικής Διακήρυξης.
Το πολίτευμα, με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό, δυστυχώς δεν το βλέπω να στέκεται καλά. Και φοβάμαι πολύ, συγχωρέστε μου τις φοβίες, είναι πραγματικές. Για να θεμελιωθεί ισχυρή Δημοκρατία τι χρειάζεται; Εκτός της ισονομίας, χρειάζεται πολιτικά ήθη και αρχές ήρεμες. Σεμνότητα και ταπεινότητα. Κύριε Τσίπρα, είπες πριν από τρία χρόνια οτι θα κάνεις αναθεώρηση του Συντάγματος. Σύμφωνοι. Πότε τη φέρνεις; Την προσεχή εβδομάδα. Η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν θα έχει καλή έκβαση και το κάνεις εκ προθέσεως, για το Άρθρο 16, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Και γιατί να έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια; Θα σας πω γιατί. Δείτε τους Κυπρίους. Πριν από τριάντα χρόνια δεν είχαν ούτε μια νομική σχολή. Σήμερα έχουν 4 Ιατρικές και 3 Νομικές, έχουν 150.000 φοιτητές. Κάθε φοιτητής ισοδυναμεί με 50-60 τουρίστες κάθε εποχή, όλο το χρόνο. Λέγεται ότι τουλάχιστον το 2,5% του ΑΕΠ προέρχεται από την Παιδεία. Κατ’άλλους είναι 5%. Δεν θέλω να φεύγει κανένα Ελληνόπουλο στο εξωτερικό, για να πληρώνουμε συνάλλαγμα για σπουδές έξω, γιατί δεν έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Ήδη άρχισε να το ναρκοθετεί από τώρα. Δεν ακούει τον Κυριάκο Μητσοτάκη που του λέει: εμείς προτείνουμε αυτά τα άρθρα προς συζήτηση στην επόμενη Βουλή και αυτά που προτείνετε εσείς τα ψηφίζουμε και η επόμενη Βουλή θ’αποφασίσει.

Όχι. Θέλει από τώρα να τα καθορίσει. Γιατί ένας συνταγματολόγος, ο αρχισυριζαίος λέει όχι, ενώ όλοι οι υπόλοιποι συνταγματολόγοι λένε οτι αυτό είναι παράνομο και δεν γίνεται. Άρα, λοιπόν, για να κλείσω και την ενότητα αυτή, λέω: Σ’αυτήν την Ιδρυτική Διακήρυξη αφιερώνεται ολόκληρη και ομόθυμη η μεγάλη παράταξη της ΝΔ, η τότε ΝΔ και η σημερινή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: