«Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος»

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Γ. Βαγιωνά


Ερώτηση που συνυπέγραψε ο Γιώργος Βαγιωνάς, Βουλευτής Χαλκιδικής, για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Προς:Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Κατάργηση του Ειδικού Φόρου στο Κρασί

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

η παραγωγή ελληνικού κρασιού βρίσκεται σε άνθηση τα τελευταία χρόνια, με ολοένα και περισσότερες οινικές επιχειρήσεις να επενδύουν στην ποιοτική εμφιάλωση και την εξωστρέφεια. Ανάχωμα προς αυτή την πορεία αποτελεί η απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επιβληθεί από 01.01.2016 «Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί καθώς και στα ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση, εκτός από κρασί και μπύρα, με συντελεστή που ορίζεται στα είκοσι (20) ευρώ ανά εκατόλιτρο (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) τελικού προϊόντος». Αρχικός στόχος μάλιστα της Κυβέρνησης, ήταν η είσπραξη συνολικά 110 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚ, ο οποίος προσαρμόστηκε στα 55 εκατ. ευρώ κατά την ψήφιση του ν.4346/2015.

Αξίζει να σημειώσουμε πως πέρα από τον ΕΦΚ, το κρασί αποτελεί ένα ήδη βεβαρυμένο από φόρους προϊόν, καθώς στο τελικό προϊόν προστίθεται επιπλέον 4% κρατήσεις υπέρ Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Ποιότητας και Παραγωγής Αλκοόλης και Αλκοολούχων Ποτών (ΕΤΕΠΠΑ), 2% χαρτόσημο, 20% κρατήσεις υπέρ ΟΓΑ στο 20% επί του συνόλου αυτού και 24% ΦΠΑ στο σύνολο όλου αυτού του ποσού.

Η απόφαση συνεπώς για την επιβολή του ΕΦΚ, πέρα από το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που προκαλεί στις ελληνικές επιχειρήσεις, αποδεικνύεται αναποτελεσματικό μέτρο, το οποίο προσφέρει ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος για το κράτος, την ώρα που εγκλωβίζει τις οινικές επιχειρήσεις σε μία ατελείωτη γραφειοκρατία, στην οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και οι ίδιοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας.

Αντίθετα, και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομικών για συνεχείς ελέγχους, τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), έχει παρατηρηθεί αύξηση της λαθραίας διακίνησης ποσοτήτων οίνου, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω συρρίκνωση των πωλήσεων και κατά συνέπεια εργασιακή ανασφάλεια σε χιλιάδες εργαζομένους στον κλάδο του κρασιού.


Το πρόβλημα γίνεται μάλιστα εντονότερο στα μικρά οινοποιεία που παράγουν μικρές ποσότητες κρασιού αλλά καλούνται να προκαταβάλουν τον ΕΦΚ, γεγονός που ουσιαστικά τους οδηγεί είτε στο λαθρεμπόριο, είτε στην αναστολή της λειτουργίας τους, καθώς τα ποσά αυτά είναι σχεδόν απαγορευτικά για μια μικρή επιχείρηση.

Ως Νέα Δημοκρατία επισημάναμε από την πρώτη στιγμή της συζήτησης εντός του Κοινοβουλίου την αναποτελεσματικότητα του μέτρου και τα προβλήματα που αυτό θα δημιουργήσει και εναντιωθήκαμε στην θέσπιση του, ενώ στην ίδια λογική και επισημαίνοντας σας τις δυσλειτουργίες, καταθέσαμε μία σειρά από Ερωτήσεις και Αναφορές, όπου ζητούσαμε την άμεση κατάργηση του.

Ενδεικτικά, σας παραθέτω τις κάτωθι Ερωτήσεις και Αναφορές:

ΠΑΒ 835 / 11.01.2016 (Αναφορά)
ΠΑΒ 880 / 15.01.2016 (Αναφορά)
2477 / 20.01.2016 (Ερώτηση)
ΠΑΒ 959 / 28.01.2016 (Αναφορά)
2731 / 28.01.2016 (Ερώτηση)
2724 / 28.01.2016 (Ερώτηση)
2775 / 29.01.2016 (Ερώτηση)
ΠΑΒ 1024 / 04.02.2016 (Αναφορά)
ΠΑΒ 1084 / 11.02.2016 (Αναφορά)
4792 / 14.04.2016 (Ερώτηση)
6355 / 22.06.2016 (Ερώτηση)
8051 / 08.09.2016 (Ερώτηση)
213 / 10.10.2016 (Ερώτηση)

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Προτίθεστε να καταργήσετε άμεσα τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί;

β) Σύμφωνα με την από 19.12.2016 απάντηση της Υφυπουργού Οικονομικών κας. Αικατερίνης Παπανάτσιου στην υπ. 213/10.10.2016 Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ, τα εισπραχθέντα φορολογικά έσοδα κατ' εφαρμογή του Άρθρου 13 του ν.4346/2015 ανέρχονται 16.62 εκατ. ευρώ σωρευτικά για το πρώτο 9μηνο του 2016. Πόσα τελικά ήταν τα έσοδα από την εφαρμογή του ΕΦΚ στο κρασί συνολικά για το έτος 2016;

Οι ερωτώντες βουλευτές,


 1. Χρίστος Δήμας, Κόρινθος
 2. Γιώργος Βαγιωνάς, Χαλκιδικής
 3. Κωνσταντίνος Βλάσης, Αρκαδίας
 4. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Καβάλας
 5. Θανάσης Δαβάκης, Λακωνίας
 6. Αχιλλέας Κέλλας, Λάρισας
 7. Σίμος Κεδίκογλου, Ευβοίας
 8. Νίκη Κεραμέως, Επικρατείας
 9. Νικήτας Κακλαμάνης, Α' Αθήνας
 10. Γιώργος Γεωργαντάς, Κιλκίς
 11. Γιώργος Βλάχος, Αττικής
 12. Ντόρα Μπακογιάννη, Α' Αθήνας
 13. Φωτεινή Αραμπατζή, Σερρών
 14. Ανδρέας Κατσανιώτης, Αχαΐας
 15. Σοφία Βούλτεψη, Β' Αθήνας
 16. Βασίλειος Γιόγιακας, Θεσπρωτίας
 17. Κώστας Σκρέκας, Τρικάλων
 18. Γιώργος Καρασμάνης, Πέλλας
 19. Στέργιος Γιαννάκης, Πρέβεζας
 20. Κώστας Τσιάρας, Καρδίτσας
 21. Λευτέρης Αυγενάκης, Ηρακλείου
 22. Θεόδωρος Καράογλου, Β' Θεσσαλονίκης
 23. Γιώργος Στύλιος, Άρτας
 24. Γιάννης Κεφαλογιάννης, Ρεθύμνου
 25. Αθανάσιος Μπούρας, Αττικής
 26. Ευάγγελος Μπασιάκος, Βοιωτίας
 27. Κωστής Χατζηδάκης, Β' Αττικής
 28. Χαράλαμπος Αθανασίου, Λέσβου
 29. Βασίλης Οικονόμου, Επικρατείας
 30. Γιάννης Ανδριανός, Αργολίδα
 31. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Λάρισας
 32. Όλγα Κεφαλογιάννη, Α' Αθήνας
 33. Σάββας Αναστασιάδης, Β' Θεσσαλονίκης
 34. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Ηλείας
 35. Αναστάσιος Δημοσχάκης, Έβρου
 36. Ιάσων Φωτήλας, Αχαΐας
 37. Αθανάσιος Καββαδάς, Λευκάδας
 38. Ιωάννης Αντωνιάδης, Φλωρίνης
 39. Χρήστος Μπουκώρος, Μαγνησίας
 40. Κώστας Καραμανλής, Σερρών
 41. Δημήτριος Σταμάτης, Επικρατείας
 42. Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς
 43. Άδωνις Γεωργιάδης, Β' Αθήνας
 44. Μάνος Κόνσολας, Δωδεκανήσου
 45. Κώστας Γκιουλέκας, Α' Θεσσαλονίκης
 46. Γιώργος Κουμουτσάκος, Β' Αθήνας
 47. Κώστας Κουκοδήμος, Πιερίας
 48. Κώστας Κοντογεώργος, Ευρυτανίας
 Προς:κ. Πρωθυπουργό
Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Υπουργό Υγείας.

Θέμα: Στον αέρα οι υποσχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Κύριοι Υπουργοί,

Έχουν περάσει πάνω από τρείς μήνες, που ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κος. Κουρουμπλής, σύμφωνα με δημοσίευμα, υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα είχε δώσει λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, εκείνο της εξεύρεσης του οικοπέδου για την ανέγερση ενός Παιδιατρικού Νοσοκομείου. Είχε δηλώσει: «Μου λένε ότι είναι από τα ανταλλάξιμα οικόπεδα που διεκδικεί το υπουργείο Άμυνας, διάφοροι φορείς, δήμοι, κ.λπ., αλλά νομίζω ότι όλοι θα συναινέσουν από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί επίσημα η πρωτοβουλία ότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα τέτοιο ίδρυμα σε αυτήν την περιοχή. Υπάρχει επικοινωνία με όλους τους τους εμπλεκόμενους φορείς, πρώτον με την Κτηματική Εταιρεία για να πάρω εικόνα τι ακριβώς συμβαίνει και τι χρειάζεται, και δεύτερον με όλους τους υπολοίπους. Θα ασχοληθώ προσωπικά με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, να δω μήπως μπορεί με νομοθετική ρύθμιση να το λύσουμε για να έχουμε πλέον μία βάση καθαρή, ότι υπάρχει πλέον ένα οικόπεδο διαθέσιμο που μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιηθεί γι' αυτήν την πολύ σημαντική, κατά την εκτίμησή μου, υπόθεση, που σημαίνει ένα σύγχρονο Παιδιατρικό Νοσοκομείο σε ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, ακόμη και της Θεσσαλίας», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.»
Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης νιώθουν για άλλη μια φορά εξαπατημένοι από την συγκεκριμένη κυβέρνηση αφού τίποτα δεν έχει γίνει επί αυτού.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

1. Τι έγινε με τη νομοθετική ρύθμιση του οικοπέδου του στρατοπέδου Φαρμάκη στο οποίο εμπλέκεται η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, όπως ανέφερε σε άρθρο στο THESS NEWS, ο κ. Κουρουμπλής, ως Υπουργός Εσωτερικών;
2. Είναι εξασφαλισμένα τα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του Παιδιατρικού Νοσοκομείου όπως έχει υποσχεθεί εδώ και τρείς μήνες ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
-ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ-


ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ


ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ


ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΡΑΠΤΗ ΕΛΕΝΗ
ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ


ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ


ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ


ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ


ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ


ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ


ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ


ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ


ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ


ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΟΣ)
 Προς: κ. Πρωθυπουργό
Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Υπουργό Υγείας.

Θέμα: Ψεύτικες υποσχέσεις του ίδιου Πρωθυπουργού στην έκθεση Θεσσαλονίκης για το Γ.Ν. Άγιος Παύλος.

Κύριοι Υπουργοί,

Ένα πάγιο πρόβλημα που ταλανίζει το Σύστημα Υγείας της Θεσσαλονίκης, είναι η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος». Ως γνωστόν, το οικόπεδο στο οποίο είναι χτισμένο το νοσοκομείο ανήκει στο ΙΚΑ, και επιβάλλεται να γίνει μεταβίβαση του οικοπέδου και των κτισμάτων του, με κάποια νομοθετική ρύθμιση ,ενώ υπάρχει μια πράξη εφαρμογής βάση της οποίας πρέπει να διευθετηθούν οι οφειλές προς το Δήμο Καλαμαριάς. Εάν δε διευθετηθούν οι οφειλές δεν μπορεί να δοθεί άδεια από την πολεοδομία, όχι μόνο για την ανέγερση της πολυπόθητης νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, που θα το καθιστούσε πέμπτο πυλώνα του Δημοσίου Συστήματος Υγείας στη πόλη, αλλά αδυνατούν να αδειοδοτηθούν ακόμη και οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης .
Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και όλοι οι πολίτες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, των Δήμων που βρίσκονται στα Νότια και Ανατολικά του Νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και στη Δυτική Χαλκιδική, άκουσαν με ικανοποίηση την εξαγγελία του πρωθυπουργού, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου 2016, για την επικείμενη επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος του Νοσοκομείου. Παραθέτουμε το απομαγνητοφωνημένο τμήμα της ομιλίας του κ. Τσίπρα: «Τέλος λύνουμε την εκκρεμότητα δεκαετιών που αφορά την παραχώρηση του οικόπεδου του Νοσοκομείου Αγίου Παύλου από το ΙΚΑ στο ΕΣΥ. Με την κίνηση αυτή θα καταστεί επιτέλους δυνατή η αναβάθμιση των υποδομών και η βελτίωση της λειτουργίας ενός νοσοκομείου που εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες πολίτες
Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής με δήλωση του, σε δημοσίευμα του Left.gr στις 27/9/2016, εκτιμούσε ότι «εντός 10 ημερών (από τη δημοσίευση) αναμενόταν να ψηφιστεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία που θα επέτρεπε την αναβάθμιση του νοσοκομείου Άγιος Παύλος».
Έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα καμία είδηση επί του θέματος. Οι εργαζόμενοι καθώς και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αισθάνονται, για άλλη μια φορά, θύματα των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, που εξαγγέλλονται σε κάθε επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

1.Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα της επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του νοσοκομείου Άγιος Παύλος;
2.Ποιά είναι τα εμπόδια για την μη έλευση της σχετικής τροπολογίας η οποία αναμένονταν να έλθει πριν τρεις μήνες στη βουλή και πότε πιστεύετε ότι αυτή θα έλθει στη Βουλή; 3.Έχουν ανευρεθεί οι σχετικοί πόροι που απαιτούνται για την αναβάθμιση /ανέγερση της νέας πτέρυγας του Γ. Ν. « Άγιος Παύλος» ;
-ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ-


ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ


ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ


ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΡΑΠΤΗ ΕΛΕΝΗ
ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ


ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ


ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ


ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ


ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ


ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ


ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ


ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ


ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ


ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: