"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Σε εφημεριακό κραχ οδηγείται το Νοσοκομείο Πολυγύρου, λόγω έλλειψης κονδυλίων

Στον «αέρα» κινδυνεύουν να «τιναχτούν» οι εφημερίες του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής στη διάρκεια του Αυγούστου, λόγω έλλειψης κονδυλίων για την πληρωμή των γιατρών που μετακινούνται από τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΠΕΔΥ (πρώην ιατρεία ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ) του νομού.
Αποκαλυπτικό είναι το τελευταίο έγγραφο της Διευθύντριας της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, Φωτεινής Μιχαηλίδου προς τον...
Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, Στρατή Πλωμαρίτη, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο, το οποίο παρουσιάζει σε ρεπορτάζ του το halkidikifocus.gr, το μοναδικό δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα -της κατά τα άλλα τουριστικής Χαλκιδικής- είναι πλήρως αποδεκατισμένο όσον αφορά τη στελέχωσή του και το προσωπικό που έχει απομείνει καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει επηρεάσει αναπόφευκτα και το πρόγραμμα των εφημεριών, το οποίο για να «βγει» κάθε μήνα απαιτείται η μετακίνηση γιατρών από τα Κέντρα Υγείας.
Οι ελλείψεις και τα προβλήματα σε... αριθμούς
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Πολυγύρου:
στην Παθολογική Κλινική από τις επτά οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες μόνο οι τρεις. Υπηρετούν τρεις μόνιμοι παθολόγοι, από τους οποίους ο ένας βρίσκεται σε μόνιμη αναρρωτική άδεια και μία επικουρική γιατρός.
Για εφημερίες μετακινούνται δύο γιατροί από το Κέντρο Υγείας Κασσάνδρειας και ένας από το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου.
Στην Παιδιατρική Κλινική από τις πέντε οργανικές θέσεις αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες οι δύο, οι οποίες καλύπτονται από ισάριθμες μόνιμες παιδίατρους.
Για εφημερίες μετακινούνται τρεις παιδίατροι, δύο από το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου και μία από το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου.
Ακόμη πιο τραγική είναι η κατάσταση στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου, αφού από τις 10 οργανικές θέσεις αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόλις δύο γιατροί.
Για την κάλυψη των εφημεριών μετακινούνται συνολικά τρεις γιατροί, μία από το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου, μία από το Κ.Υ. Παλαιοχωρίου και μία από το ΠΕΔΥ των Νέων Μουδανιών.
Επιπλέον, στις αντίστοιχες κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής μετακινούνται ένας ορθοπεδικός και ένας ουρολόγος από το ΠΕΔΥ Νέων Μουδανιών και ένας γυναικολόγος από το ΠΕΔΥ Ιερισσού.
Αγροτικοί γιατροί στη θέση... ειδικευόμενων
Ακόμη και οι γιατροί που κάνουν το «αγροτικό» τους στην Χαλκιδική έχουν «επιστρατευτεί» προκειμένου να καλύψουν κενά ζωτικής σημασίας. Συγκεκριμένα μετακινούνται δύο ιατροί, ένας από το Κ.Υ. Παλαιοχωρίου ενώ ο δεύτερος από το Περιφερειακό Ιατρείο Συκιάς.
«Η ανυπαρξία ειδικευόμενων γιατρών σε βασικές κλινικές όπως η χειρουργική επιβάλλει μετακίνηση αγροτικών γιατρών που εκτελούν χρέη ειδικευόμενου», επισημαίνει χαρακτηριστικά στο έγγραφό της η Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας. Το συνολικό κόστος των εφημεριακών αποδοχών του μετακινούμενου ιατρικού προσωπικού ανέρχεται στις 13.500 ευρώ το μήνα. «Δεδομένου ότι ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός για το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής όσον αφορά τις εφημερίες ειδικευμένων και ειδικευόμενων ανέρχεται στις 65.127,85 ευρώ μηνιαίως, μειωμένος κατά 5% αναλογικά με το αντίστοιχο ποσό του 2015, καθίσταται εμφανές ότι το Νοσοκομείο μας αδυνατεί να αναλάβει την υποχρέωση αποπληρωμής των εφημεριών των μετακινούμενων γιατρών», υπογραμμίζεται στο ίδιο έγγραφο.
Όπως προειδοποιεί η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας σε περίπτωση που δεν καλυφθεί από την Υ.Π.Ε. το ποσό που απαιτείται και διακοπεί η μετακίνηση των γιατρών από τα Κέντρα Υγείας οι κλινικές δεν θα μπορούν να λειτουργούν σε καθημερινή βάση.
Η απόφαση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών
Το πρόβλημα που έχει προκύψει από την μη αποπληρωμή των εφημεριών των μετακινούμενων Ιατρών από τα Κέντρα Υγείας για τις μηνιαίες ανάγκες των τμημάτων του Νοσοκομείου απασχόλησε τη γενική συνέλευση της Ένωσης Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής. Ο συνδικαλιστικός φορέας των γιατρών αποφάσισε μεταξύ άλλων:
- Την μη αποδοχή μετακίνησης των συναδέλφων Ιατρών των Κέντρων Υγείας προς κάλυψη εφημεριών στο Γ. Ν. Χαλκιδικής εφόσον παραμένουν απλήρωτοι.
- Τη μη αποδοχή οριζόντιας περικοπής στην αποζημίωση των εφημεριών τους ώστε να εξοφληθούν (επίσης μειωμένες) οι εφημερίες των μετακινούμενων συναδέλφων από τα Κέντρα Υγείας.
- Την μη αποδοχή εφημέρευσης πέραν των 5 ενεργών εφημεριών ανά Ιατρό εφόσον δεν βρεθεί λύση στα ζητήματα της αποπληρωμής των εφημεριών των
μετακινούμενων συναδέλφων και των πρόσθετων εφημεριών.
- Ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας την άμεση επιχορήγηση για την αποπληρωμή των εφημεριών των μετακινούμενων Ιατρών από τα Κέντρα Υγείας όπως επίσης και για την εξόφληση των δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών, ώστε να μην βρεθούν οι κλινικές του Νοσοκομείου μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνουν ακάλυπτες από εφημερεύοντες Ιατρούς.
- Επισημαίνουμε πως η εφημεριακή απασχόληση δεν είναι "επιθυμία" των Ιατρών, αλλά απαραίτητη διαδικασία για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, την οποία εκτελούν μετά από αναγκαστική εντολή της υπηρεσίας τους.
thestival.gr