«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Γενοκτονία Ελλήνων του Πόντου, 353.000 νεκροί, ζητούν δικαίωση

Οι απανταχού Ελληνισμός, εντός και εκτός συνόρων, τιμάει σήμερα τη μνήμη 353.000 θυμάτων της  γενοκτονίας των Ελλήνων του  Πόντου, από τους Νεότουρκους και  το κεμαλικό καθεστώς που ακολούθησε.
Ανήμερα της θλιβερής επετείου, και......
για 2η συνεχή χρονιά, Εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς, εμφανίστηκαν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ντυμένοι με ποντιακές στολές, έχοντας το Εθνόσημο στο χαρακτηριστικό μαύρο κεφαλόδεσμο (πασλούκ).
Στις 19 Μαΐου 1919 ο Κεμάλ  Ατατούρκ επιβιβάστηκε στην Σαμψούντα του Πόντου, όπου αυτονομήθηκε από την τότε επίσημη οθωμανική κυβέρνηση, για να οργανώσει εθνικιστικές συμμορίες που λυμαίνονταν την περιοχή και να συνεχίσει με την ίδια ένταση, το πογκρόμ κατά του ελληνικού πληθυσμού..

Τις φρικτές  ωμότητες κατά των Ελλήνων, κατήγγειλε δημόσια ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός  Λόιντ Τζορτζ. «Δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων ανδρών, γυναικών και παιδιών απελαύνονταν και πέθαιναν. Ήταν καθαρή ηθελημένη εξολόθρευση. «Εξολόθρευση» δεν είναι δικιά μου λέξη. Είναι η λέξη που χρησιμοποιεί η Αμερικανική Αποστολή» είχε δηλώσει σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, χωρίς όμως η κυβέρνηση του και οι υπόλοιποι τότε «σύμμαχοι» της Ελλάδας, πράξουν το παραμικρό για να σταματήσουν τις βιαιότητες.

Η γενοκτονία των Ελλήνων  του Πόντου, ξεκίνησε με το κίνημα των  Νεότουρκων (1908) και συνεχίστηκε  από το Κεμαλικό καθεστώς που ακολούθησε, με βασικό στόχο τη δημιουργία ενός ομοιογενούς εθνικά τουρκικού κράτους-έθνους. Το δόγμα : «Η Τουρκία στους Τούρκους», θα γινόταν εφικτό μόνο με την εθνική εκκαθάριση των χριστιανικών πληθυσμών, όπως και τελικά έγινε.

Από το 1916 έως το 1923, περισσότεροι από 353.000 Έλληνες του Πόντου, βρήκαν τραγικό θάνατο από τους Νεότουρκους  και τους Κεμαλικούς στις πόλεις και τα χωριά, στις χαράδρες και στα βουνά, στις εξορίες και στις φυλακές, στα τάγματα εργασίας και στον τουρκικό στρατό.

Στο πλαίσιο  των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται  στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), το απόγευμα (18.30) θα τελεστεί  κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος , με συναυλία μνήμης από Πόντιους καλλιτέχνες και θα ακολουθήσει πορεία προς την τουρκική πρεσβεία. Σε σχετικό ψήφισμα που θα  τοιχοκολληθεί, μεταξύ άλλων θα αναφέρεται : ««Απαιτούμε την άμεση αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από κάθε χώρα που σέβεται  τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και την ποινικοποίηση της άρνησής της ως μέτρο αποτροπής παρόμοιων ιστορικών γεγονότων στο μέλλον».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: