«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Ανακύκλωση τώρα, αλλά όχι μόνο!


Τι είπε

για τη Δημοσκόπηση του ARGONAFPLIA.gr υπέρ την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

- η Αν. Γραμματέας Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας Λιάνα ΓΟΥΤΑ

Λίγο πριν το κλείσιμο της Δημοσκόπησης που διεξάγεται από το www.argonafplia.gr, μέσω της ομάδας του στο Facebook ΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑ.gr - ARGONAFPLIA.gr, ήρθε σήμερα η παρέμβαση της Αν. Γραμματέως Περιβάλλοντος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κας Λιάνας Γούτα να δώσει νέο ενδιαφέρον στο θέμα της Δημοσκόπησης για την Ανακύκλωση. H κα Λιάνα Γούτα μας μίλησε για Ολοκληρωμένη Πολιτική Διαχείρησης Αποβλήτων. Συγκεκριμένα το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ αναφορικά με την επιδίωξη της δημοσκόπησης για "Να ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ οι ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ για την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στην ΑΡΓΟΛΙΔΑ" μας είπε...

Ανακύκλωση τώρα, αλλά όχι μόνο!

Λιάνα Γούτα

www.lianagouta.gr
Χημικός Μηχανικός
Σύμβουλος Ενέργειας, Περιβάλλοντος&Ανάπτυξης
Αν. Γραμματέας Περιβάλλοντος ΝΔ

Εύστοχο το αίτημα του «Αργοναυπλία.gr» για δέσμευση των υποψηφίων δημοτικών αρχόντων για ανακύκλωση τώρα! Αλλά θα πρόσθετα «και όχι μόνο»!

Ναι στην ανακύκλωση, αλλά κυρίως απαίτηση για μια Ολοκληρωμένη Πολιτική Διαχείρισης Αποβλήτων. Γιατί σε μια τέτοια ολοκληρωμένη πολιτική η ανακύκλωση αποτελεί μία μόνο παράμετρο.

Στην Ελλάδα, παράγουμε 4.8 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων το χρόνο ή αλλιώς ο κάθε κάτοικος ευθύνεται για περίπου 480 κιλά αστικά απορρίμματα το χρόνο κατά μέσο όρο. Η αύξηση του όγκου των αποβλήτων είναι συνεχής και κατά κύριο λόγο συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αλόγιστη σπατάλη φυσικών πόρων που καταλήγουν σε απορρίμματα, κάτι που σήμερα αποτελεί πρόκληση. Ο στόχος όλης της ΕΕ είναι να μειώσει την παραγωγή αποβλήτων αλλά και να χρησιμοποιήσει ως πόρους τα εναπομένοντα.

Έτσι κατά προτεραιότητα και με την ακόλουθη σειρά η έμφαση πρέπει να δοθεί

Φωτεινό παράδειγμα για την Ανακύκλωση στην Αργολίδα, το παράδειγμα των δήμων Επιδαύρου και Ασκληπιείου. Αποτελεί ένα πρώτο ξεκίνημα στη διαδικασία μιας Ολοκληρωμένης Πολιτικής Διαχείρισης Αποβλήτων.

1) Στην Πρόληψη και τον περιορισμό δημιουργίας αποβλήτων

2) Στην Επαναχρησιμοποίηση

3) Στην Ανακύκλωση

4) Στην Τελική Διάθεση των αποβλήτων με τρόπο ώστε να τα αξιοποιούμε κι αυτά ως πόρους (πχ μέσω της παραγωγής ενέργειας).

Οι τοπικοί άρχοντες οφείλουν να κατανοήσουν το πρόβλημα και να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες, να συντονιστούν με τους ευρωπαϊκούς στόχους και να σχεδιάσουν με όρους μέλλοντος.

Στην Ελλάδα ακόμα ψάχνουμε να βρούμε μέρη να χωροθετήσουμε τους ΧΥΤΑ, όταν σε άλλες χώρες οι τεχνολογίες διάθεσης των τελικών αποβλήτων έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο, αποδίδοντας οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, πχ μέσω της παραγωγής ενέργειας, θέρμανσης, αερίου κλπ. Καιρός οι νέοι δημοτικοί άρχοντες να μας δείξουν πόσο μπροστά θέλουν και μπορούν να μας πάνε, με όρους ευρωπαϊκούς και με όρους μέλλοντος! Πρέπει να το απαιτήσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: