"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Απ. Πάνας : Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Χαλκιδική

Κατεπείγουσα ερώτηση κατέθεσε, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Υποδομών, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής  Χαλκιδικής κ. Πάνας Απόστολος, ζητώντας να ενημερωθεί άμεσα, για το εθνικό σχέδιο δράσης αντιμετώπισης της λειψυδρίας και τον σχεδιασμό των υποδομών στην Χαλκιδική.

Ο κ. Πάνας ανέφερε πως, η λειψυδρία, αποτελεί πλέον την μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τόνισε πως τα μεγάλα διαστήματα ανομβρίας, ο παρατεταμένος καύσωνας, αλλά και η μη ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων,  επηρεάζουν άμεσα τα υδάτινα αποθέματα που κινούνται πλέον σε οριακά χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας στην πραγματικότητα έλλειμμα ισοζυγίου. 

Τόνισε μάλιστα πως, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, σε περιοχές όπως....

η Χαλκιδική, με μεγάλες ανάγκες άρδευσης, αλλά και με αυξημένη κατανάλωση λόγω του τουρισμού, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του φαινομένου της λειψυδρίας, την αναγκαστική διακοπή άρδευσης ελαιώνων εντατικής καλλιέργειας σε αρκετές περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και τις διακοπές υδροδότησης σε οικισμούς αφού το νερό δεν επαρκούσε και στις δύο περιπτώσεις. 


Ο κ. Πάνας δήλωσε: «Η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας εκ μέρους της Πολιτείας, δεν φαίνεται έως και σήμερα να είναι στοχευμένη κάτι που αποτυπώνεται χαρακτηριστικά και με την μη ολοκλήρωση του φράγματος του Χαβρία. Για τους λόγους αυτούς απευθύνομαι προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ώστε να διαμορφωθεί συγκεκριμένη στρατηγική, σχεδιασμός και πρόβλεψη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την καταπολέμηση του φαινομένου,  και να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα  από την Πολιτεία, καθώς βλάπτονται σημαντικά ο πρωτογενής τομέας οι επιχειρήσεις της Χαλκιδικής και συνολικά η Εθνική Οικονομία με αντίκτυπο και στην κοινωνία».

Το ακριβές κείμενο της ΕΡΩΤΗΣΗΣ του κ. Πάνα έχει ως εξής:


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

Βουλευτής Χαλκιδικής

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

                                                                                                                           03/10/2024

                                                     

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς:

- Τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σκυλακάκη Θεόδωρο

- Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο

- Τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο.

- Τον Υπουργό Υποδομών , κ. Σταϊκούρα Χρήστο


«Θέμα: Ποιο είναι το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και ποιος ο σχεδιασμός των υποδομών για την Χαλκιδική;»

Κύριοι Υπουργοί, 


Η λειψυδρία, αποτελεί πλέον την μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα μεγάλα διαστήματα ανομβρίας, ο παρατεταμένος καύσωνας, αλλά και η μη ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων,  επηρεάζουν άμεσα τα υδάτινα αποθέματα που κινούνται πλέον σε οριακά χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας στην πραγματικότητα έλλειμμα ισοζυγίου. 


Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, σε περιοχές όπως η Χαλκιδική, με μεγάλες ανάγκες άρδευσης, αλλά και με αυξημένη κατανάλωση λόγω του τουρισμού. Σε μία χρονιά με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, οι απαιτήσεις για άρδευση αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ η ραγδαία αύξηση του οδικού Τουρισμού στην Χαλκιδική αύξησε και εκεί τις απαιτήσεις για νερό ύδρευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του φαινομένου της λειψυδρίας είναι η αναγκαστική διακοπή άρδευσης ελαιώνων εντατικής καλλιέργειας σε αρκετές περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και οι προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης σε οικισμούς αφού το νερό δεν επαρκούσε και στις δύο περιπτώσεις. Και στις δύο περιπτώσεις οι συνέπειες είναι ολέθριες, τόσο για τον πρωτογενή τομέα, όσο και για τον Τουρισμό αλλά και του μόνιμους κατοίκους, δημιουργώντας τεράστια πλήγματα στις εισροές όλων των παραγωγικών κλάδων, αλλά και στην Εθνική Οικονομία.


Η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας εκ μέρους της Πολιτείας, δεν φαίνεται έως και σήμερα να είναι στοχευμένη,  ενώ δεν προκύπτει εκ του αποτελέσματος να έχει διαμορφωθεί συγκεκριμένη στρατηγική και σχεδιασμός για την καταπολέμηση του φαινομένου. 


Πιο συγκεκριμένα στην Χαλκιδική, το φράγμα του Χαβρία, ένα έργο που «φιλοδοξούσε» να καλύψει το 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής, να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και να εξασφαλίσει την άρδευση 24.000 στρεμμάτων, για την ώρα μένει δίχως ιδιώτη φορέα επένδυσης, με αόριστο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης.


Παράλληλα ο σχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης για την Χαλκιδική, δεν προέβλεψε και δεν συμπεριέλαβε κανένα έργο για την δημιουργία υποδομών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ενώ  οι εξαγγελίες για ορθή και βιώσιμη διαχείριση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, αλλά και την διαχείριση των αποβλήτων εντασσόμενη στη λογική της κυκλικής οικονομίας, παρέμειναν επιτελικές υποσχέσεις χωρίς κανέναν ουσιαστικό αντίκτυπο. 


Επιτακτική και άμεση ανάγκη πρέπει να είναι ο τοπικός και στοχευμένος σχεδιασμός, τμηματικά ανά Περιφερειακή Ενότητα, και όχι ανά Περιφέρεια,  λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα γεωμορφολογικά, κλιματικά και οποιονδήποτε άλλο παράγοντα επηρεάζει τη διαμόρφωση των υποδομών ανά περιοχή. Στρατηγικοί σχεδιασμοί που θα περιλαμβάνουν πολλαπλές χρήσεις παρεμβάσεων, με στόχο τον περιορισμό και την αποτροπή των κινδύνων πλημμύρας, την παροχή νερού για αρδευτικό σκοπό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και την ενίσχυση της αποδοτικότητας διαχείρισης των επιφανειακών υδάτων σε διάφορες περιοχές. Η άμεση δημιουργία ( με διαδικασίες fast track ) μικρών εγγειοβελτιωτικών έργων, με σκοπό την αντιστροφή της αναλογίας στη χρήση υπόγειων έναντι επιφανειακών υδάτων, αξιοποιώντας τα όμβρια ύδατα , αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Παράλληλα η αξιοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων των βιολογικών σταθμών για αρδευτική χρήση, για την διαφύλαξη των υπόγειων υδάτινων φυσικών πόρων, θα έπρεπε ήδη να εφαρμόζεται στο σύνολο της χώρας.


Δεδομένου ότι, η Πολιτεία οφείλει να προβλέπει και να διαφυλάττει τους φυσικούς πόρους, την εύρυθμη λειτουργία και τις εισροές όλων των παραγωγικών φορέων.


Δεδομένου ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα  από την Πολιτεία, το πρόβλημα θα παραμένει και θα διαιωνίζεται με αρνητικό αντίκτυπο στον πρωτογενή τομέα, σε επιχειρήσεις  και στην Εθνική Οικονομία.


Ερωτάσθε  κ. κ. Υπουργοί :


1. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός από τα συναρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας που πλήττει τη Χαλκιδική; Αν ναι, ποιες ακριβώς δράσεις περιλαμβάνει και σε ποιο χρονοδιάγραμμα πρόκειται να υλοποιηθούν;

2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί έως και σήμερα, για την ουσιαστική και πρακτική αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος;

3. Με ποιον ακριβώς τρόπο προτίθεστε να διαφυλάξετε αποτελεσματικά τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των λοιπών επιχειρήσεων στο σύνολο της χώρας;


Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής


              Πάνας Απόστολος

Δεν υπάρχουν σχόλια: