Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Κ. Μάλαμα : Γιατί δεν εντάχθηκε η Χαλκιδική στην κατηγοριοποίηση Α των άγονων και προβληματικών υγειονομικών περιοχών;

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, σε συνέχεια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που κατατάσσει τις υγειονομικές δομές στις κατηγορίες δυσπρόσιτων κι άγονων υγειονομικών περιοχών, κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ανδρέας Παναγιώτοπουλος. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, με την ΚΥΑ Γ4α/οικ.46490 δημοσιεύτηκε η λίστα των άγονων και προβληματικών περιοχών της χώρας, οι υγειονομικοί λειτουργοί των οποίων λαμβάνουν ένα συμβολικό επίδομα για την προσφορά τους. 

Όμως, ενώ άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκαν συνολικά στην κατηγορία Α, στη Χαλκιδική εντάχθηκαν στην κατηγορία Β μόλις δύο κέντρα υγείας, του Παλαιοχωρίου και του Αγίου Νικολάου. Το αποτέλεσμα είναι....

οι υγειονομικοί λειτουργοί του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του Νομού να παραμένουν χωρίς καμία στήριξη στο δύσκολο έργο τους, παρόλο που καλούνται να προσφέρουν σε μία περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, λόγω της πολύ μεγάλης γεωγραφικής διασποράς, των προβληματικών υποδομών, της έντονης τουριστικής πίεσης και της στεγαστικής κρίσης.


Τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει καταθέσει τρεις φορές τροπολογία για την αναβάθμιση των κινήτρων στους υγειονομικούς λειτουργούς του συστήματος υγείας, χωρίς όμως αυτές να γίνουν αποδεκτές. Ακόμα, όμως κι από αυτά τα πενιχρά αυτά κίνητρα που υπάρχουν, οι υγειονομικές δομές της Χαλκιδικής εξαιρούνται. 


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης : 


ΕΡΩΤΗΣΗ 


Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2024


Προς τον κύριο Υπουργό Υγείας 


Θέμα : Γιατί δεν εντάχθηκαν όλες οι δομές υγείας της Χαλκιδικής στην κατηγοριοποίηση Α των άγονων και προβληματικών υγειονομικών περιοχών; 


Με την ΚΥΑ Γ4α/οικ.46490 δημοσιεύτηκε η λίστα των άγονων και προβληματικών περιοχών της χώρας, οι υγειονομικοί λειτουργοί των οποίων λαμβάνουν ένα συμβολικό επίδομα για την προσφορά τους. Όμως, ενώ άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκαν συνολικά στην κατηγορία Α, στη Χαλκιδική εντάχθηκαν στην κατηγορία Β μόλις δύο κέντρα υγείας, του Παλαιοχωρίου και του Αγίου Νικολάου. Το αποτέλεσμα είναι οι υγειονομικοί λειτουργοί του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του Νομού να παραμένουν χωρίς καμία στήριξη στο δύσκολο έργο τους, με δεδομένο ότι καλούνται να προσφέρουν σε μία περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, λόγω της πολύ μεγάλης γεωγραφικής διασποράς της, των προβληματικών υποδομών της, της έντονης τουριστικής πίεσης και της στεγαστικής κρίσης. 


Επειδή είναι απαράδεκτο να εξαιρείται η Χαλκιδική από την ένταξη στις άγονες και προβληματικές υγειονομικές περιοχές της χώρας. 


Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει τρεις φορές τροπολογία για την επικαιροποίηση και βελτίωση των κινήτρων για την υπηρέτηση των υγειονομικών στις άγονες περιοχές. 


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός : 


Με ποια κριτήρια εξαιρέθηκε η συνολικά Χαλκιδική από την κατηγοριοποίηση Α των άγονων και προβληματικών περιοχών του υγειονομικού χάρτη της χώρας;


Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Μάλαμα Κυριακή 

Παναγιώτοπουλος Ανδρέας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου