Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Η προσωρινή μετεγκατάσταση του Επαγγελματικού Λυκείου Αρναίας, αναγκαίο μέτρο προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών μέχρι την αποκατάσταση του κτιρίου

Στην αποτροπή ενός σοβαρού κινδύνου για περισσότερους από 230 μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Επαγγελματικού Λυκείου Αρναίας οδήγησε η απόφαση του Δήμου Αριστοτέλη να δρομολογήσει την ανακαίνιση και αναβάθμιση του κτίσματος, καθώς τα τελευταία χρόνια ήταν ορατές και στους μη ειδικούς, οι συνέπειες της παλαιότητας του!

Από το πρώτο κιόλας στάδιο της διαδικασίας μελέτης για τον σχηματισμό φακέλου υποψηφιότητας του έργου προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, εντοπίστηκε....

σοβαρό πρόβλημα στατικής επάρκειας του κτιρίου, που το καθιστά ευάλωτο και κατά συνέπεια ακατάλληλο για χρήση, πριν την ολοκλήρωση εργασιών αποκατάστασης.

Σε συνέχεια της σχετικής ενημέρωσης, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος έδωσε άμεσα εντολή σφράγισης του κτιρίου και διερεύνηση των δυνατοτήτων μετεγκατάστασης του Επαγγελματικού Λυκείου Αρναίας, στον περιορισμένο χρόνο που είναι διαθέσιμος μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, που έγινε σήμερα κανονικά, με την φιλοξενία του ΕΠΑΛ Αρναίας, στις εγκαταστάσεις του Γενικού Λυκείου.

Ο Δήμαρχος κ. Στέλιος Βαλιάνος, δήλωσε σχετικά τα εξής:

«Πρόθεσή μας ήταν η εξασφάλιση χρηματοδότησης για μια διαδικασία τμηματικής ανακαίνισης του κτιρίου εν λειτουργία χωρίς να διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς οι φθορές λόγω παλαιότητας του κτιρίου ήταν εμφανείς. Ευτυχώς η πρωτοβουλία μας, ανέδειξε το σοβαρότερο πρόβλημα που υπήρχε και το προλάβαμε εγκαίρως, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η προφανής και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, με δεδομένη μάλιστα την πρόσφατη σεισμική διέγερση στην ευρύτερη περιοχή, κατέστησε αναγκαία την μετεγκατάσταση του ΕΠΑΛ και την προσωρινή συστέγασή του με το Γενικό Λύκειο, το οποίο επιδιώκουμε να ενισχυθεί πολύ σύντομα και με προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας. Παράλληλα κινούμε τη διαδικασία σχηματισμού και υποβολής φακέλου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την κατεπείγουσα χρηματοδότηση έργου αποκατάστασης της στατικής επάρκειας του κτιρίου που στέγαζε μέχρι χθες το ΕΠΑΛ Αρναίας. Αντιλαμβάνομαι ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί εύλογο προβληματισμό σε γονείς και μαθητές των δύο λυκείων που θα πρέπει να συστεγαστούν στο κτίριο του Γενικού Λυκείου. Τώρα όμως, είναι ώρα να λάμψει η αλληλεγγύη προς τους μαθητές που χάνουν τόσο ξαφνικά το κτίριό τους, για όσο χρόνο αυτό καταστεί αναγκαίο και ευχαριστώ τους γονείς και τους μαθητές για την ωριμότητα που επιδεικνύουν. Δίκη μας δέσμευση είναι να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, ώστε χρόνος αυτός, να είναι ο λιγότερος δυνατός.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου