Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Ερώτηση Απ. Πάνα στη Βουλή για την τιμή της βρώσιμης ελιάς Χαλκιδικής

Κοινοβουλευτική Ερώτηση κατέθεσε Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής  Χαλκιδικής κ. Πάνας Απόστολος,  προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αλλά και Ανάπτυξης,  ζητώντας να διαμορφωθούν άμεσα οι συνθήκες, οι οποίες θα ευνοούν τον θεμιτό ανταγωνισμό και την βιωσιμότητα της καλλιέργειας της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής.
 

Ο κ. Πάνας ανέφερε πως, η επιτραπέζια ελιά της Χαλκιδικής, είναι από τα πρώτα εξαγώγιμα προϊόντα με αυξητικές τάσεις κάθε έτος, καθιστώντας την δικαίως εθνικό προϊόν όπως και το ελαιόλαδο, επισημαίνοντας παράλληλα, πως σύμφωνα με τα....

στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ(2023), παρατηρούνται συνεχώς ανοδικές εξαγωγικές τάσεις, ενώ οι προβλέψεις για το 2024 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. 

Παρόλα αυτά όμως, τονίζει πως ύστερα από μια χρονιά ακαρπίας που άγγιξε το 90%, όπως και το 2021, η οποία δυστυχώς δεν αποζημιώθηκε, οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι, καθώς οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν στο τρέχον καλλιεργητικό έτος, αύξησαν κατακόρυφα τα έξοδα, ενώ οι τιμές της ελιάς, που ανακοινώθηκαν καθυστερημένα, παραμένουν δυσανάλογα χαμηλές, σε αντιστοιχία με τα αυξημένα καλλιεργητικά και συγκομιστικά κόστη. Μεγάλο μέρος μάλιστα της παραγωγής θα οδηγηθεί προς ελαιοποίηση, με πολύ χαμηλές για την εποχή αποδόσεις, αφού το μικρό μέγεθος της ελιάς δεν την καθιστά εμπορεύσιμη και προσοδοφόρα. 

Κλείνοντας ο κ. Πάνας αναφερόμενους στους παραγωγούς, τόνισε πως  οι ελαιοπαραγωγοί συγκομίζουν το προϊόν τους αγνοώντας την τιμή πώλησης του, τις ποσοτικές και ποιοτικές κατηγορίες της ελιάς, το διάστημα αποπληρωμής και εξόφλησής τους, κατά συνέπεια και τις οικονομικές εισροές τους.


Ο κ. Πάνας δήλωσε «Με την παρούσα κοινοβουλευτική μου παρέμβαση, ζητώ άμεσα από τους αρμόδιους Υπουργούς να επιλύσουν άμεσα τα προβλήματα που προκύπτουν για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής, καθώς απειλείται συνολικά η ελαιοκαλλιέργεια και η βιωσιμότητα της, προβλήματα τα οποία οι παραγωγοί δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν. Η Πολιτεία οφείλει, να προνοεί και να αντισταθμίζει τις επισφάλειες όλων των παραγωγικών κλάδων της χώρας, να βρίσκει τρόπους δίκαιης αντιμετώπισης και στήριξης τους, διασφαλίζοντας έτσι, τα συμφέροντα και τις εισροές τους. Βρίσκομαι πάντα και με συνέπεια στο πλευρό των αγροτών και των παραγωγών συμμετέχοντας στις προσπάθειες, για τη διαμόρφωση συνθηκών, απαλλαγμένων από στρεβλώσεις, με στόχο τη δημιουργία μόνο θεμιτού ανταγωνισμού και με κοινό παρανομαστή την βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας».


Το ακριβές κείμενο της ΕΡΩΤΗΣΗΣ  έχει ως εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ


Βουλευτής Χαλκιδικής

20/09/2024

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς κ.κ.Υπουργούς :   1. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.  Τσιάρα Κωνσταντίνο

                                           2. Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκο Τάκη

«Θέμα: Οι καθυστερημένες και χαμηλές τιμές για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής απειλούν την ελαιοκαλλιέργεια και την βιωσιμότητα της».


Κύριοι Υπουργοί, 


Η επιτραπέζια ελιά της Χαλκιδικής, αποδεδειγμένα  πλέον, είναι από τα πρώτα εξαγώγιμα προϊόντα με αυξητικές τάσεις κάθε έτος, καθιστώντας την δικαίως ως εθνικό προϊόν, όπως και το ελαιόλαδο.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποίησε το 2023, οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ παρά τον μικρό όγκο της πρωτογενούς παραγωγής της ελαιοκομικής περιόδου 2023/24, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 η αξία των εξαγωγών παρουσιάζει αύξηση κατά 24,6% (400 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (€320 εκατ). Η εκτίμηση μάλιστα είναι, πως το 2024, οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών θα έχουν την καλύτερη εξαγωγική επίδοση όλων των εποχών συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επίτευξη οικονομικών στόχων της χώρας μας


Παρόλα αυτά όμως και ύστερα από μια χρονιά ακαρπίας που άγγιξε το 90%, όπως και το 2021, η οποία δυστυχώς δεν αποζημιώθηκε με κανέναν τρόπο, παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι, καθώς οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν στο τρέχον καλλιεργητικό έτος αύξησαν κατακόρυφα τα έξοδα, ενώ οι τιμές της ελιάς που ανακοινώθηκαν καθυστερημένα, παραμένουν δυσανάλογα χαμηλές, σε αντιστοιχία με τα αυξημένα καλλιεργητικά και συγκομιστικά κόστη. 

 

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες,  σε συνδυασμό με το παρατεταμένο διάστημα ανομβρίας στην Χαλκιδική,  οι λειψυδρικές συνθήκες σε αρκετές περιοχές, τα αυξημένα κόστη λίπανσης, ψεκασμών και χειρονακτικής συγκομιδής, δυστυχώς δεν αφήνουν κανένα περιθώριο κέρδους στους ελαιοπαραγωγούς, καθιστώντας την καλλιέργεια σε αρκετές περιπτώσεις ζημιογόνα. Αξιοσημείωτο είναι πως,  αποτέλεσμα των πολύ δύσκολων καιρικών συνθηκών,  ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής να είναι μικρού μεγέθους και αντίστοιχα χαμηλής τιμής, ενώ στις περιπτώσεις των  μη εμπορεύσιμων 200 ή και 250 τεμαχίων ανά κιλό, να οδηγούνται προς ελαιοποίηση με πολύ χαμηλές για την εποχή αποδόσεις. 


Ενημερωτικά αναφέρουμε, ότι το κόστος ανά κιλό αγγίζει και ξεπερνάει σε αρκετές περιπτώσεις τα 0,90€/ κιλό,  ενώ  οι μεσοσταθμικές εισροές των παραγωγών δεν θα ξεπεράσουν το 1,00€/κιλό με τις υπάρχουσες συνθήκες.


Οι έλλειψη εργατικών χεριών, οι διαφοροποιημένες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες ανά περιοχή, δεν δίνουν ιδιαίτερα χρονικά περιθώρια στους παραγωγούς, στους οποίους η οποιαδήποτε καθυστέρηση δυστυχώς υποβαθμίζει την ποιότητα και κατά συνέπεια και την τιμή της βρώσιμης ελιάς.


Στην πραγματικότητα οι ελαιοπαραγωγοί συγκομίζουν το προϊόν τους αγνοώντας την τιμή πώλησης του, τις ποσοτικές και ποιοτικές κατηγορίες της ελιάς, το διάστημα αποπληρωμής και εξόφλησής τους, κατά συνέπεια και τις οικονομικές εισροές τους. Η έγκαιρη έκδοση τιμών, θα διευκόλυνε τους παραγωγούς ως προς την κατεύθυνση της παραγωγής τους, είτε για ελαιοποίηση είτε για  βρώση, επιλέγοντας έτσι την λιγότερο ζημιογόνα λύση για αυτούς. 


Δυστυχώς  με τις συνθήκες που διαμορφώνονται είναι προφανές, ότι δημιουργούνται στρεβλώσεις,  τις οποίες όμως οι παραγωγοί δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν, αυξάνοντας τις επισφάλειες και την αβεβαιότητα της ελαιοκαλλιέργειας.


Δεδομένου ότι η Πολιτεία θα πρέπει να προνοεί και να αντισταθμίζει τις επισφάλειες όλων των παραγωγικών κλάδων της χώρας.


Δεδομένου ότι η Πολιτεία οφείλει να βρίσκει τρόπους δίκαιης αντιμετώπισης και στήριξης όλων των παραγωγικών κλάδων της χώρας.


Δεδομένου ότι η Πολιτεία πρέπει να διασφαλίζει τα συμφέροντα και τις εισροές όλων των παραγωγικών κλάδων της χώρας.


Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί :


1) Με ποιον τρόπο και μέσω ποιας διαδικασίας, προτίθεστε να δώσετε λύσεις στα παραπάνω θέματα των ελαιοπαραγωγών πράσινης ελιάς Χαλκιδικής;

2) Προτίθεστε να διαμορφώσετε συνθήκες απαλλαγμένες από στρεβλώσεις, οι οποίες θα ευνοούν τον θεμιτό ανταγωνισμό και την βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας ;



Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής


Πάνας Απόστολος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου