Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο η διοργάνωση του 1ο Αγώνα δρόμου «Kassandra Run Sea to Sea» στον Δήμο Κασσάνδρας
Σε συνεργασία με το Δήμο Κασσάνδρας, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και τοπικούς φορείς του Δήμου Κασσάνδρας διοργανώνουν τον 1ο Αγώνα δρόμου «Kassandra Run Sea to Sea». Οι κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ένα οργανωμένο αγώνα ορεινού τρεξίματος ή δυναμικού βαδίσματος «mountain running and dynamic walking race» και να πιστοποιήσουν τις επιδόσεις τους.
Η εκκίνηση θα δοθεί το...
Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2022, στις 17:00 από την προκυμαία της Νέας Σκιώνης. Οι δρομείς θα ξεκινήσουν από το λιμάνι της Νέας Σκιώνης (η Αρχαία Σκιώνη βρίσκεται 2 χιλιόμετρα ΝΑ) δηλαδή από νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, θα διασχίσουν κάθετα την χερσόνησο της Κασσάνδρας και θα τερματίσουν στον Κόλπο της Κασσάνδρας, στην παραλία της Χανιώτης.Τρέξε μαζί μας στην ομάδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο μαραθώνιο «Kassandra Run Sea to Sea».
Ζήσε την εμπειρία της εκτός δρόμου διαδρομής από τη Σκιώνη στη Χανιώτη .
Ενημερώσου για τους όρους και δήλωσε συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο.
ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ: https://results.chronolog.gr/registrationc1.aspx...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ/ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: https://www.smfsports.gr/kassandra-run-2022%ef%bf%bc/
Επιστολή διαμαρτυρίας της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής προς το Υπουργείο Υγείας και το ΔΣ ΕΟΠΥΥ για πιθανή υποβάθμιση της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ νομού Χαλκιδικής σε Αυτοτελές Τμήμα
Τη διαμαρτυρία του για πιθανή υποβάθμιση της Περιφερειακής Διεύθυνσης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) νομού Χαλκιδικής, σε Αυτοτελές Τμήμα, εκφράζει η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Στην επιστολή της με αποδέκτες τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, υπογραμμίζει τις συνέπειες για τους πολίτες -ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες - της Χαλκιδικής, καθώς και τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής. Αναλυτικά η επιστολή στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο link : https://epihal.gr/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ad%ce%bc%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%ba%ce%b9%ce%b4%ce%b9/
Νέος αναπτυξιακός: Υπεγράφη η προκήρυξη για το καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης υπέγραψε την προκήρυξη για το Καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 (ΦΕΚ 4210/Β/09.08.2022_Απόφαση Αριθμ. 79187 ).
Ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο Καθεστώς Ενίσχυσης «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» ορίζεται η 5η Σεπτεμβρίου 2022 και ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών η 5η Δεκεμβρίου 2022.
Για την υπαγωγή στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης, το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε:
α. 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις,
β. 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις,
γ. 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,
δ. 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις,
ε. 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.).
Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (https://opsan.mindev.gov.gr) που υποστηρίζει όλο τον «κύκλο ζωής» των επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου.
Τα υπαγόμενα στο καθεστώς επενδυτικά σχέδια αφορούν κατά κύριο λόγο σε Κύρια Τουριστικά Καταλύματα:
ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων,
εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων, μετά πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής της μονάδας, καθώς και εκσυγχρονισμό μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,
επέκταση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα διακοπής δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου και ότι, μέσω της επέκτασης ή του εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων,
ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (camping), τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,
ίδρυση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,
ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014 (Α΄ 155), που κατατίθενται ως ενιαία σχέδια, μη περιλαμβανομένων των προς μεταβίβαση ή μακροχρόνια μίσθωση κτιρίων και εγκαταστάσεων,
ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels), όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014, υπό την προϋπόθεση ότι η μεταβίβαση ή η μακροχρόνια μίσθωση ενισχυόμενων τμημάτων αυτών λαμβάνει χώρα μετά από τη λήξη της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του φορέα της επένδυσης, την επιφύλαξη της περ. (ζ) της παρ. 3 του άρθρου 25 του Ν.4887/2022.
Για το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (https://ependyseis.mindev.gov.gr) καθώς και στο link : http://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220204210
Νέος αναπτυξιακός: Υπεγράφη η προκήρυξη για το καθεστώς «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα»
Την πρώτη προκήρυξη του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 για το Καθεστώς Ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» υπέγραψε στις 21 Ιουλίου 2022, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης (ΦΕΚ 3890Β_22.07.2022, Απόφαση Αριθμ. 74086).
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα μεταβάλει ουσιαστικά το περιβάλλον χορήγησης κρατικών ενισχύσεων στις ιδιωτικές επενδύσεις, προκειμένου να επιτυγχάνεται η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοτικότητα των δημόσιων πόρων. Σημειώνεται ότι, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, επιτυγχάνοντας την τροποποίηση του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και πλέον σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της χώρας ορίζονται πολύ υψηλά ανώτατα όρια ενισχύσεων με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιοχές μετάβασης. Επίσης, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων για δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων όπως δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δαπάνες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων, δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση κλπ.
Ιδιαίτερη, σημαντική καινοτομία, αποτελεί και το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ. – Αν) που θα υποστηρίζει όλο τον «κύκλο ζωής» των επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου. Μέσα από σύγχρονες και αυτοματοποιημένες μεθόδους επιτυγχάνεται η απλούστευση των διαδικασιών και η μείωση της περιττής γραφειοκρατίας σε ένα ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις με γρήγορες ταχύτητες.
Για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα», το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε:
α. 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις,
β. 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις,
γ. 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,
δ. 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις,
ε. 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.).
Ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ορίζεται η 27η Ιουλίου 2022 και ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών η 31η Οκτωβρίου 2022.
Η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιείται μέσω του Ο.Π.Σ. – Αv (https://opsan.mindev.gov.gr ) από την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022. Για το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να περιηγηθείτε στην νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (https://ependyseis.mindev.gov.gr ).
ΕΣΠΑ 2021-2027: Ένα δισ. ευρώ θα «πέσουν» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις το επόμενο δίμηνο
Ένα δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης. Συνολικά, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, αναμένεται να διατεθούν περί τα 4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 3 δισ. ευρώ μέσω δράσεων και 1 δισ. ευρώ μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων. Οι δύο δράσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» θα τρέξουν ως εξής:
-Η πρώτη δράση αφορά στην «Ψηφιακή Μετάβαση των ΜμΕ», με τον πρώτο κύκλο προκηρύξεων να περιλαμβάνει πόρους 300 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Οκτωβρίου και θα αφορά χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών σχεδίων επιχειρήσεων με χαμηλή ψηφιακή ετοιμότητα.
-Η δεύτερη δράση αφορά στην «Πράσινη Μετάβαση των ΜμΕ» που περιλαμβάνει πόρους 700 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Νοεμβρίου και αφορά στην αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας των ΜμΕ με την αξιοποίηση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον και οι οποίες θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης, εκτός της επιχορήγησης των παραγωγικών παγίων θα επιχορηγείται και η εγκατάσταση ηλιακών panels σε ΜμΕ, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ίδια κατανάλωση, όχι όμως για «net metering». Στόχος της δράσης είναι η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους των ΜμΕ.
Πράσινος Αγροτουρισμός - Η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης ολοκληρώνεται στις 30/9/2022.
Η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων ως Φορέας Υλοποίησης δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) Ελλάδα 2.0, ανακοινώνει ότι εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση Α.Π.: 164/7-04-2022 και ενημερώνει για την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο υποέργο 3 «Πράσινος αγρο-τουρισμός» (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5164846), η απόφαση αναρτήθηκε στον ιστοχώρο του ΥπΑΑΤ καθώς και στην κεντρική πύλη ενημέρωσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προς ενημέρωση όλων των δυνητικών δικαιούχων. Η Δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 49.006.000,00 €, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ
Η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης και των φακέλων υποψηφιότητας ξεκινά την 12/07/2022, ώρα 12:00 και ολοκληρώνεται στις 30/9/2022, ώρα 12:00
ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ
Οι δυνητικοί δικαιούχοι υποβάλλουν
Την Αίτηση Ενίσχυσης (σύμφωνα με το Παράρτημα IV: Αίτηση ενίσχυσης) και
Τον Φάκελο Δικαιολογητικών για την έγκριση της πρότασης (σύμφωνα με το Παράρτημα Ι: Λίστα δικαιολογητικών)
Η αίτηση μαζί με το σύνολο των δικαιολογητικών υποβάλλονται με ψηφιακή υπογραφή (όπου απαιτείται) στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου – www.gov.gr – στην ενότητα Γεωργία και κτηνοτροφία / Γεωργική Επιχειρηματικότητα, αφού πρώτα ο χρήστης κάνει εγγραφή.
.Περιήγηση στην Εφαρμογή υποβολής αιτήσεων δράσεων ΤΑΑ ΥΠΑΑΤ (20.05.2022)new icon
Η απόφαση έχει δημοσιευθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αναρτηθεί στις ιστοσελίδες:
του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας https://greece20.gov.gr
του ΥΠΑΑΤ minagric.gr
Ιστοσελίδα Δημοσίευσης Πρόσκλησης:
http://www.minagric.gr/index.php/el/xrisimewplirofories-2/draseis-tameiou-anakampsis-
kai-anthektikotitas/id-16626-oikonomikos-metasximatismos-tou-agrotikoy-tomea1/12750-
ypoergo-3-prasinos-agrotourismos
Ο ΦΥ θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης αμέσως μετά την οριστικοποίηση των πρώτων αιτήσεων ενίσχυσης για την έγκριση της Αίτησης Χρηματοδότησης. Για διευκόλυνση των τελικών αποδεκτών ενίσχυσης, ο ΦΥ συνέταξε ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ –ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ που έχουν αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο της Υπηρεσίας . Σημειώνεται ότι τυχόν ερωτήματα αναφορικά με την απόφαση μπορούν να αποστέλλονται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις entamposi@hq.minagric.gr και akessisi@hq.minagric.gr με ΘΕΜΑ: “ΕΡΩΤΗΜΑ_ΤΑΑ_16626_sub3- Πράσινος αγρο-τουρισμός. Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5164846”.
Προδημοσίευση της Δράσης «Ερευνώ - Καινοτομώ 2021-2027»
Ανακοινώθηκε η προδημοσίευση της εμβληματικής Δράσης «Ερευνώ - Καινοτομώ 2021-2027» προϋπολογισμού 300.000.000 ευρώ, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας, και η οποία είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική της χώρας, προκειμένου να τοποθετηθεί η καινοτομία στο επίκεντρο μιας βιώσιμης και ανθεκτικής ανάκαμψης από την πανδημία, αλλά και για την επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και τη διασφάλιση της τεχνολογικής ανάπτυξης της Ελλάδας.
Η Δράση αποσκοπεί πρωτίστως στην ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρήσεων και των υπόλοιπων φορέων που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα της έρευνας και καινοτομίας, καλύπτοντας το μέγιστο δυνατό φάσμα των δυνητικών Δικαιούχων. Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.
Δικαιούχοι της δράσης είναι :
α) Επιχειρήσεις και «Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις» και
β) Ερευνητικοί οργανισμοί και «Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως ερευνητικοί οργανισμοί».
Για τη συμμετοχή τους στη Δράση, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν συσταθεί νόμιμα και να λειτουργούν στην Ελλάδα ή σε άλλο Κράτος - Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε ως νομικά πρόσωπα (π.χ. ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ, ΚοινΣΕπ) είτε ως ατομικές επιχειρήσεις.
Εξαιρούνται οι προβληματικές επιχειρήσεις καθώς και οι επιχειρήσεις για τις οποίες εκκρεμεί απόφαση ανάκτησης ενίσχυσης από την ΕΕ.
Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφτείτε το σύνδεσμο http://www.antagonistikotita.gr/epanek/news.asp?id=1628
ΗΛΕΚΤΡΑ_Αρχίζει η ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων του Δημοσίου
Σε λειτουργία τίθεται από 12 Σεπτεμβρίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ», http://hlektra.gov.gr/, που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του δημόσιου τομέα (ΦΕΚ 4813/Β/12.09.2022 Αριθμ. ΥΠΕΕΝ/ΔΕΠΕΑ/90689/707 «Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων» . Το Πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2025, με δυνατότητα παράτασης μέχρις εξαντλήσεως των πόρων.
Το «ΗΛΕΚΤΡΑ», με συνολικό προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ, αποτελεί τη μεγαλύτερη δράση εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου, τουλάχιστον έως την ενεργειακή κλάση Β. Παράλληλα θα επιτευχθεί, κατ’ ελάχιστον, 30% εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες των τεχνικών συστημάτων που εξυπηρετούν το κτίριο και 30% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 2.5 εκατ. τ.μ. κτιρίων του Δημοσίου Τομέα.
Οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, αφορούν σε αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού, συστήματα φωτισμού χώρων, συστήματα αυτοματισμού, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω επενδυτικού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα συνολικά κεφάλαια μέσα και από την αναμενόμενη για την υλοποίηση του προγράμματος μόχλευση θα ανέλθουν στα 920 εκατ. ευρώ.
Το ποσοστό επιχορήγησης για την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος ξεκινά από 50% με τις εξής παραμέτρους:
• Εάν η αίτηση προβλέπει ότι το κτίριο θα επιτύχει αναβάθμιση κλάσης Β+ (αντί για το κατώτατο όριο που είναι η κλάση Β) ή ριζική ανακαίνιση, το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 60%.
• Εφόσον το κτίριο θα πετύχει ενεργειακή αναβάθμιση κλάση Β+ και πραγματοποιηθεί ριζική ανακαίνιση, το ποσοστό ανέρχεται σε 70%.
• Εάν η υλοποίηση των παρεμβάσεων γίνει μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης, προστίθεται επιπλέον 10% στο τελικό ποσοστό επιδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες για την προετοιμασία του φακέλου από τις 23 Φεβρουαρίου (ημέρα προδημοσίευσης του οδηγού του Προγράμματος) θα είναι επιλέξιμες εφόσον ενταχθούν στο «ΗΛΕΚΤΡΑ».
Στο νέο Πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν τα παρακάτω κτίρια:
• Τα κτίρια της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης.
• Τα κτίρια των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
• Τα κτίρια των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Ανάλογα με τις παρακάτω κατηγορίες χρήσεων:
• Κτίρια Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, γηροκομεία.
• Κτίρια Εκπαίδευσης, όπως σχολεία και Πανεπιστήμια.
• Κτίρια Γραφείων, όπως οι εγκαταστάσεις γραφείων, διοικητήρια.
• Κτίρια για Λοιπές Χρήσεις, όπως κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι μουσείων, εκκλησιαστικά ιδρύματα.
Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο http://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220204813
Παράταση μέχρι την 1η Νοεμβρίου για τις αγορές νέων ηλεκτρικών συσκευών του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την παράταση της προθεσμίας περιόδου αγορών με χρήση κουπονιών νέων μη ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, μέσω του Προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Η νέα καταληκτική ημερομηνία αγορών είναι η 1η Νοεμβρίου 2022, ενώ η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου 2022.
Απλοποίηση δικαιολογητικών κατά τη διαδικασία της αίτησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών (Ν. 4738/2020)
Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι απλοποιούνται τα δικαιολογητικά που υποχρεούται να προσκομίσει ο αιτών κατά την υποβολή αίτησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας (ΚΥΑ με Αριθμ. 122836 ΕΞ 2022, ΦΕΚ 4696/ Β΄/08.09.2022).
Για μία σειρά δικαιολογητικών δεν απαιτείται η προσκόμισή τους κατά τη στιγμή της αίτησης, αλλά μόνον εάν τα ζητήσουν οι πιστωτές, το Δημόσιο ή και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, καταργείται η υποχρεωτική προσκόμιση κατά την υποβολή της αίτησης, της δήλωσης για κάθε μεταβίβαση ή επιβάρυνση περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη που έγινε εντός των τελευταίων πέντε (5) ετών πριν από την υποβολή της αίτησης, της δήλωσης για κάθε καταβολή μερίσματος από τον οφειλέτη προς τους μετόχους ή εταίρους ή άλλη συναλλαγή, εκτός των τρεχουσών συναλλαγών της επιχείρησης, που έγινε εντός των τελευταίων δύο (2) ετών πριν από την υποβολή της αίτησης, των στοιχείων κάθε νομικού προσώπου συνδεδεμένου με τον οφειλέτη στη διάρκεια των εξήντα (60) μηνών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, καθώς και των στοιχείων ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων που τυχόν μεταβιβάστηκαν από τον οφειλέτη σε πρόσωπα συνδεδεμένα με τον οφειλέτη στη διάρκεια των εξήντα (60) μηνών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, του καταλόγου των προσώπων που αμείβονται από τον οφειλέτη και τα οποία αποτελούν συνδεδεμένα πρόσωπα με αυτόν, καθώς και της ανάλυσης των αμοιβών αυτών κατά τα τελευταία δύο (2) έτη πριν από την υποβολή της αίτησης.
Επίσης, καταργείται η υποχρέωση αναφοράς της οικονομικής κατάστασης, των λόγων της οικονομικής αδυναμίας και των προοπτικών της επιχείρησης του οφειλέτη. Επίσης, πλέον υποβάλλονται οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις των τελευταίων 3 περιόδων. Παράλληλα, δεν θα απαιτείται η εκ των προτέρων προσκόμιση του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας.
Αντ’ αυτού, κατά την οριστική υποβολή της αίτησης υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση και αίτηση του οφειλέτη προς το αρμόδιο Πρωτοδικείο για τη χορήγηση του Πιστοποιητικού. Το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας πρέπει, πλέον, να υποβληθεί από τον αιτούντα εντός τριών μηνών από την οριστική υποβολή της αίτησης, διευκολύνοντας έτσι σημαντικά τους οφειλέτες σε περίπτωση
καθυστέρησης έκδοσής του. Το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την πορεία των αιτήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και θα παρεμβαίνει άμεσα με σχετικές νομοθετικές βελτιώσεις προς όφελος των οφειλετών για την ανάδειξη του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.
Νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4688/B/06.09.2022 η απόφαση Αριθμ. 77262 για την προκήρυξη της δράσης «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία». Ως βασικό στόχο έχει την προώθηση στην απασχόληση ανέργων μέσω της ενίσχυσής τους για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
Αντικείμενο της δράσης είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση, 3.000 ανέργων ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στην ψηφιακή οικονομία. Μέσω της δράσης ενισχύονται άνεργοι για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν άμεσα προηγμένες ψηφιακές πρακτικές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, (από τα κεντρικά γραφεία μέχρι τα εργοστάσια και από την αποθήκη μέχρι τη διανομή των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους) όπως επιτάσσουν οι απαιτήσεις της «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» (Industry 4.0).
Ο τομέας της ψηφιακής οικονομίας συμπεριλαμβάνει ενδεικτικά υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών (σταθερή - κινητή - διαδικτυακή τηλεφωνία), υπηρεσίες Η/Υ, λογισμικό (συμβουλευτικές υπηρεσίες για εξοπλισμό, συμβουλευτικές υπηρεσίες για λογισμικό, εργασίες σε βάση δεδομένων, συντήρηση και επιδιόρθωση Η/Υ κ.λπ.), παροχή υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου, ευρυζωνικές υπηρεσίες, συστήματα αυτοματισμού γραφείου, εφαρμογές τηλεματικής, δορυφορικές υπηρεσίες, ψηφιακή τηλεόραση, παροχή λύσεων ασφαλείας ηλεκτρονικών συστημάτων, κατασκευή εξοπλισμού RFID, διαχείριση ηλεκτρονικών προμηθειών, ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονικό επιχειρείν, τηλεκπαίδευση, σχεδιασμός ιστοσελίδων, ψηφιακές εκτυπώσεις, ψυχαγωγία με ψηφιακά μέσα.
Η δράση αφορά στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.
H ενίσχυση των νέων επιχειρήσεων/δικαιούχων της δράσης ανέρχεται σε 14.800 € και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις.
Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής αιτήσεων δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α (www.dypa. gov.gr), στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (www.ependyseis.gr) και στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ (www.espa.gr).
Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης του α ́ κύκλου ορίζεται η 12.9.2022 και ώρα 13:00 και ως ημερομηνία λήξης υποβολής ορίζεται η 03.10.2022 και ώρα 15:00. Ημερομηνία λήξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 31.12.2023. Για περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο http://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220204688
Διατίθενται εκ νέου 4.512 θέσεις από το «Ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας»
Συνολικά 4.512 θέσεις από το «Ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας» θα διατεθούν εκ νέου για όσους επιθυμούν να μπουν στο πρόγραμμα. Το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα είναι διαθέσιμο για την υποβολή αιτήσεων ένταξης αμιγώς μόνο για το πρόγραμμα αυτό από επιχειρήσεις – εργοδότες σύμφωνα με τα κριτήρια αυτού, από 12/9/2022 και μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων αυτών.
Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης, κατάρτισε και υλοποιεί επιτυχώς από τον Οκτώβριο 2020 το «Ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας», που επεκτάθηκε για άλλες 50.000 νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο του 2021. Οι προβλεπόμενες θέσεις (150.000) καλύφθηκαν σύμφωνα με τις αιτήσεις ένταξης των επιχειρήσεων και τις αντίστοιχες προσλήψεις εργαζομένων κατά τον μήνα Απρίλιο 2022.
Στο πλαίσιο εκκαθάρισης του προγράμματος, διαπιστώθηκε πως 4.512 συμβάσεις εργασίας δεν ολοκληρώθηκαν. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, οι θέσεις αυτές μπορούν να διατεθούν.
Σημειώνεται πως για τις θέσεις αυτές δεν ισχύει η παράλληλη ένταξη με το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο».
ΔΥΠΑ_Επιπλέον 6.500 θέσεις για το επιτυχημένο πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55+ ετών
Από Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, ξεκινούν οι αιτήσεις για τις επιπλέον 6.500 θέσεις εργασίας του επιτυχημένου προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών. Στο πλαίσιο της στήριξης των μακροχρόνια ανέργων και της συνεχούς αξιολόγησης των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ενέκρινε τη σημαντική αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας του επιτυχημένου προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών.
Όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης με ωφελούμενους του προγράμματος, η τροποποίηση του προγράμματος προβλέπει επιπλέον 6.500 θέσεις, συνολικού προϋπολογισμού 117 εκ. ευρώ.
Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόσληψη μακροχρόνια (12+ μήνες) ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, και η μηνιαία επιχορήγηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται στο 75% έως τα 750 € μηνιαία. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2017, αλλά μέχρι τον Ιούλιο του 2020 η κάλυψη ήταν χαμηλή καθώς οι προσλήψεις ήταν λιγότερες από 1.500. Τον Ιούλιο του 2020, το πρόγραμμα ενισχύθηκε και βελτιώθηκε και μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια καλύφθηκαν περισσότερες από 8.000 θέσεις σε σύνολο 8.500 θέσεων. Με την αύξηση, το βελτιωμένο πρόγραμμα θα έχει προσφέρει συνολικά 15.000 θέσεις.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από ένα ευρύ φάσμα της δημόσιας διοίκησης. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί πλήθος Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (όπως Δήμοι, Περιφέρειες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, κλπ.) και Δημοτικές Επιχειρήσεις, στο σύνολο της επικράτειας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.dypa.gov.gr
Πρόγραμμα προεργασίας για 10.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών σε όλη της επικράτεια.
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4530/Β/26.08.2022 η απόφαση Αριθμ. 78564 «Πρόγραμμα προεργασίας για 10.000 ανέργους
νέους, ηλικίας 18-30 ετών».Η έναρξη και λήξη υποβολής των αιτήσεων δημοσιεύονται με δελτία τύπου και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. (www.oaed.gr) και του ΕΣΠΑ (www.espa.gr). Στόχος της δράσης είναι η προετοιμασία δέκα χιλιάδων (10.000) εγγεγραμμένων στα Μητρώα ανέργων των ΚΠΑ2 της Δ.ΥΠ.Α., εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης που κατοικούν σε όλη την επικράτεια, ηλικίας 18 έως 29 ετών, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε εργασιακό περιβάλλον του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα ενόψει της ένταξής τους στην αγορά εργασίας.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε: α) ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και σε
β) επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς του δημοσίου, όπως αυτός ορίζεται από το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α’ 101) και επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε περιοχές των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας
Η διάρκεια του προγράμματος είναι επτά (7) μήνες (πλήρης απασχόληση). Η προεργασία ορίζεται στις οκτώ (8) ώρες ημερησίως και πέντε (5) ημέρες μέσα στην εβδομάδα (από Δευτέρα έως και Σάββατο) σύμφωνα με το αντικείμενο δραστηριότητας και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του παρόχου. Δεν είναι δυνατή η προεργασία μετά την 22η ώρα βραδινή έως και την 6η ώρα πρωινή. Η προεργασία πιστοποιείται με την τήρηση παρουσιολογίου. Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο http://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220204530
Για επιπλέον πληροφορίες στην Χαλκιδική στο Δ.ΥΠ.Α. - ΚΠΑ2 ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
Διεύθυνση: Πολυτεχνείου 7 Πολύγυρος Χαλκιδικής, Τ.Κ. 63100
Τηλέφωνο: 23710 22369, 23710 24875
E-mail: kpapoligiros@dypa.gov.gr
Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 ξεκινούν οι αιτήσεις για το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα της ΔΥΠΑ
Τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 10:00, ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα
της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) έτους 2022, ενώ η υποβολή αιτήσεων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)
θα ξεκινήσει την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου και ώρα 14:00. Σημειώνεται ότι φέτος ξεκινάει η διαδικασία νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος κυμαίνεται από 557,38€ έως 1.114,75€ και καταβάλλεται εφάπαξ στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου κάθε έτους. Η υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με τους κωδικούς TAXISnet στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/eidiko-epokhiko-boethema-oaed
Συγκεκριμένα, η διαδρομή θα είναι: gov.gr => Εργασία και ασφάλιση => Ανεργία => Ειδικό εποχικό βοήθημα ΔΥΠΑ
Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται αυτοπρόσωπη προσέλευση στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ.
Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ που ασκούν ένα από τα παρακάτω επαγγέλματα: Οικοδόμου, λατόμου,
ασβεστοποιού, κεραμοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού - μέλους οικείου
επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών,
οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστή και βοηθού χειριστή
κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτού τουριστικού και
επισιτιστικού κλάδου, σμυριδεργάτη, ταξιθέτου θεάτρου - κινηματογράφου, χορευτή - μέλους οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, καθώς και του τεχνικού απασχολούμενου σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις – μέλους οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων.
Δικαιούχοι είναι επίσης και οι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10/9/2022, που κατά το έτος
2021 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για τη λήψη του βοηθήματος έτους 2022,
εφόσον το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερο από το ποσό των 495,75 €.
Επιπλέον, δικαιούχοι είναι και όσοι καθίστανται συνταξιούχοι από 11/9/2022 και μετά, ανεξάρτητα από το ποσό της σύνταξής
τους, καθώς και όσοι κατετάγησαν προκειμένου να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία από 11/9/2022 και μετά, εφόσον
βεβαίως πληρούν τις προϋποθέσεις.
Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης ανεργίας στο διάστημα
10/09/2022 – 30/11/2022.
Δεν μπορεί κανείς να λάβει και το ειδικό εποχικό βοήθημα και την τακτική επιδότηση ανεργίας, με εξαίρεση τους
οικοδόμους.
Η παραλαβή της απόφασης γίνεται μέσω του ατομικού λογαριασμού των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΔΥΠΑ (eServices).
Για αναλυτικές πληροφορίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις, το ύψος του βοηθήματος και τα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι
μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/anergia-kai-paroxes-asfalishs-misthwtwn?tab=boithimata-epidomata&tab2=eidiko-epokhikovoithima&tab3=
Παράταση των πιστωτικών σημειωμάτων που χορηγήθηκαν από τις τουριστικές επιχειρήσεις στους πελάτες
Στο άρθρο 10 του Ν.4965/2022 (ΦΕΚ 162Α/02.09.2022) δίνεται παράταση στις τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι και την 31/12/2022 να καταβάλλουν στους πελάτες τους, τα ποσά που είχαν δώσει ως προκαταβολή, εγγύηση κατά το χρονικό διάστημα από τις 25 Φεβρουάριου 2020 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, και δεν ολοκληρώθηκε η συμφωνία τους λόγω Covid. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι :
«3. Εάν, κατόπιν της κατά την παρ. 1 καταγγελίας, η τουριστική επιχείρηση υποχρεούται να επιστρέφει στον πελάτη οποιοδήποτε ποσό που ο πελάτης έχει καταβάλει ως προκαταβολή, εγγύηση, αρραβώνα, μερική ή ολική εξόφληση ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή για την εκτέλεση της σύμβασης, η τουριστική επιχείρηση δύναται, κατά παρέκκλιση των κατά περίπτωση εφαρμοστέων διατάξεων σύμβασης ή νόμου, να προσφέρει στον πελάτη αντί της επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του. Τα ισόποσα πιστωτικά σημειώματα της παρ. 2, των οποίων η ισχύς έληξε ή λήγει έως και την 30η.6.2022, παρατείνονται από τη λήξη τους έως και την 31η.12.2022».
Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκίνησε η αναδιανομή για τα αδιάθετα δελτία
Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022, η αναδιανομή των αδιάθετων δελτίων των προγραμμάτων κοινωνικού, ιαματικού τουρισμού-εκδρομών και θεάτρου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
Πιο συγκεκριμένα, δικαιούχοι στην αναδιανομή είναι:
όλοι όσοι κληρώθηκαν και δεν παρέλαβαν τα δελτία τους μέχρι και τις 30/8/2022,
όλοι όσοι υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στα παραπάνω προγράμματα και δεν κληρώθηκαν.
Η αναδιανομή θα γίνει με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ.
Νέα Δράση ΕΠΑνΕΚ: «Ανάπτυξη δεξιοτήτων εργαζομένων, για την προσαρμογή τους στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Οικονομίας»
Δημοσιεύθηκε η νέα Δράση του ΕΠΑνΕΚ: «Ανάπτυξη δεξιοτήτων εργαζομένων, για την προσαρμογή τους στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Οικονομίας», η οποία στοχεύει στην αναβάθμιση των γνώσεων, στη βελτίωση των δεξιοτήτων και στην ενίσχυση της επαγγελματικής ικανότητας 16.000 εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, ανεξαρτήτως κλάδου απασχόλησης, οι οποίοι εφόσον ολοκληρώσουν επιτυχώς τις εξετάσεις πιστοποίησης θα αποκτήσουν το αντίστοιχο Πιστοποιητικό Κατάρτισης σε εξειδικευμένες όσο και οριζόντιες ειδικότητες και θεματικές ενότητες. Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής η 9η Σεπτεμβρίου 2022. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ποιοι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης , βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής και άλλες πληροφορίες, επισκεφτείτε το σύνδεσμο http://www.antagonistikotita.gr/epanek/news.asp?id=1629
Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων ΛΑΕΚ 0,06 έτους 2022
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2378/Β/16.05.2022 η απόφαση Αριθμ. 2263/52 με θέμα «Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων ΛΑΕΚ 0,06 έτους 2022». Στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος Ιδιωτικές Επιχειρήσεις και φορείς του Δημόσιου τομέα που έχουν καταβάλλει στο 2022 την εργοδοτική εισφορά στον ΕΦΚΑ 0,06% για τους εργαζομένους τους. Στο ΦΕΚ αναλύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεων.
ΕΦΕΤ : Ενημέρωση για διεξαγωγή εξετάσεων χειριστών τροφίμων που έχουν παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Επιπέδου-1
Σας γνωρίζουμε ότι σε εφαρμογή της υπ’ αριθ. 14708/2007 ΥΑ, με την υπ’ αριθ. 201/06-06-2022 απόφαση του Δ.Σ. του ΕΦΕΤ, οι εξετάσεις αξιολόγησης των καταρτισθέντων από τους φορείς υλοποίησης προγραμμάτων Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Επιπέδου-1, θα πραγματοποιούνται στο εξής μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής εξέτασης (e-exam).
Για την συμμετοχή των καταρτισθέντων στις εξετάσεις e-exam, ο ΕΦΕΤ θα αποστείλει σε κάθε φορέα υλοποίησης, σχετική ειδοποίηση στην οποία θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στις εξετάσεις καθώς και η διαδικασία υλοποίησής τους. Μετά την παραλαβή της σχετικής ειδοποίησης οι φορείς υλοποίησης οφείλουν να ενημερώσουν τους καταρτισθέντες για τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους στις εξετάσεις μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής εξέτασης (e-exam).
Επισημαίνεται ότι οποιαδήποτε συμμετοχή καταρισθέντος στις εξετάσεις πριν την επίσημη ειδοποίηση του φορέα υλοποίησης από τον ΕΦΕΤ δεν θα γίνει αποδεκτή.
Τα μέτρα που ισχύουν στην επικράτεια από την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου έως την Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2022
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ 4977Β_23.09.2022 η Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 53937 τα Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, που ισχύουν από την Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 06:00. Για περισσότερες πληροφορίες με τα μέτρα που ισχύουν, επισκεφτείτε τον σύνδεσμο http://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20220204977
«Καμπανάκι» για την φτώχεια στην Ελλάδα-Τρία εκατ. πολίτες σε κίνδυνο
«Σήμα» κινδύνου για την φτώχεια στην Ελλάδα εκπέμπει στην έκθεση Β΄ Τριμήνου 2022 το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Όπως αναφέρεται, με βάση την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδας που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2021 (με βάση τα εισοδήματα του 2020) ήταν 28,3% (περίπου 3 εκατ. άτομα), αυξημένο κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020 (27,4%), παρουσιάζοντας αύξηση για πρώτη χρονιά μετά το 2015 (32,4%). Ο δείκτης κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι σύνθετος δείκτης που περιλαμβάνει το σύνολο των ατόμων που είτε βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας (ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του εθνικού διάμεσου) είτε αντιμετωπίζουν δριμεία υλική στέρηση, είτε διαβιούν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας (τα ενήλικα μέλη εργάζονται έως 20% του συνολικού δυνητικού χρόνου εργασίας).
Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης φτώχειας είναι σχετικός δείκτης και υπολογίζεται ως προς το 60% του διάμεσου ισοδύναμου συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος του νοικοκυριού, όπως αυτό προσδιορίζεται από την κλίμακα του ΟΟΣΑ λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ενήλικων και ανήλικων μελών κάθε νοικοκυριού. Το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα για το 2021 (εισοδήματα του 2020) εκτιμήθηκε σε 17.089 ευρώ (17.263 ευρώ το 2020), ενώ το διάμεσο συνολικό ισοδύναμο διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών εκτιμήθηκε σε 8.752 ευρώ (8.781 ευρώ το 2020), επομένως, το κατώφλι της φτώχειας είναι 5.251 (5.269 ευρώ το 2020) ετησίως ανά μονοπρόσωπο νοικοκυριό και 11.028 ευρώ (11.064 ευρώ το 2020) για νοικοκυριά με 2 ενήλικες και 2 εξαρτώμενα ανήλικα παιδιά.
Οφειλές προς το Δημόσιο: «Φέσι» 1,1 δισ. ευρώ από 22 εταιρείες
Κίνδυνος-θάνατος για το δημόσιο αναδεικνύονται κυρίως οι εταιρίες –νομικά πρόσωπα, που άφησαν απλήρωτα χρέη που ξεπερνούν τα 155 δισεκατομμύρια ευρώ από απλήρωτους φόρους, δασμούς και ασφαλιστικές εισφορές. Σε ένα χρόνο αριθμός των οφειλετών στο τέλος Ιουλίου του 2022 αυξήθηκε κατά 741.827 φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι οποίοι άφησαν χρέη 3,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο από αυτά τα σχεδόν 4 δισ. ευρώ, περίπου 1,1 δισ. ευρώ αφορά χρέη από μόλις 22 οφειλέτες. Έτσι, το 80% των χρεών από τα συνολικά 112,6 δισ. οφείλεται σε μόλις το 0,2% των οφειλετών, που χρωστάνε πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας. Για την εξέλιξη αυτή όμως ευθύνονται κυρίως τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) καθώς οι οφειλές τους αυξήθηκαν κατά 2,3 δις ευρώ σε ετήσια βάση (από τα 2,7 δισ. που είχαν αύξηση χρεών συνολικά όλοι οι μεγαλοφειλέτες). Αντιθέτως, όλα όσα χρωστούν μαζί σχεδόν 2,5 εκατομμύρια μικροφειλέτες με μικροποσά χρέη κάτω από 500 ευρώ, δεν ξεπερνάνε τα 335 από τα 112,6 δισ. ευρώ των χρεών στην εφορία! Δηλαδή και αν ακόμα τα διέγραφε όλα το Δημόσιο, θα έχανε μόλις το 3 τοις χιλίοις των απαιτήσεών του. Αντιθέτως μεγαλοφειλέτες (και κυρίως νομικά πρόσωπα) αύξησαν τις οφειλές τους στην εφορία κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσα σε μόλις ένα χρόνο.
Έρχεται πλαφόν στις τιμές καυσόξυλων και πέλετ
Την επιβολή πλαφόν σε καυσόξυλα και πέλετ αλλά και τη συνέχιση της επιδότησης στα καύσιμα, επιβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, με δηλώσεις του. Αναφερόμενος αρχικά στα καυσόξυλα και τα πέλετ, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «αντιλαμβανόμαστε μια αύξηση στις τιμές στα ξύλα και στα πέλετ και είναι λογικό να υπάρχει σε σχέση με πέρυσι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Δεν είναι όμως λογικό να βλέπουμε τόσο μεγάλες αυξήσεις. Για να το φρενάρουμε θα εφαρμόσουμε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους όπως κάνουμε για τα τρόφιμα και διάφορα άλλα προϊόντα. Με τις υπηρεσίες του Υπουργείου συζητάμε ποιο μήνα αναφοράς θα ορίσουμε» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά το αν θα συνεχιστεί η επιδότηση στα καύσιμα, ο υπουργός είπε:
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τον κόσμο απροστάτευτο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ευρώπη. Προσπαθούν να αντιγράψουν τα μέτρα που πρώτοι πήραμε εμείς. Τα μέτρα θα τα συνεχίσουμε και θα τα επεκτείνουμε. Αυτό τον χειμώνα θα τον περάσουμε όλοι μαζί».
Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτά είναι τα τιμολόγια των προμηθευτών για τον Οκτώβριο
Aισθητά χαμηλότερη θα είναι η επιδότηση που θα προσφέρει για τον Οκτώβριο η κυβέρνηση καθώς τα τιμολόγια των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκαν αργά το βράδυ τη Τρίτης, υποχώρησαν σχεδόν στο σύνολό τους κάτω από τα 60 λεπτά η κιλοβατώρα.
Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία, το τιμολόγιο της ΔΕΗ εμφανίζει μείωση 25% σε σχέση με το αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου με την ταρίφα να διαμορφώνεται στα 0,595 για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες. Για μεγαλύτερη κατανάλωση ο πήχης ανεβαίνει στα 0,607 ευρώ. Yπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα η Επιχείρηση έκανε την έκπληξη, προσφέροντας το ακριβότερο τιμολόγιο της αγοράς ηλεκτρισμού που έφτασε τα 80 λεπτά (0,788 για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες), κίνηση που θεωρήθηκε ως εργαλείο άμυνας στις μεγάλες απώλειες εσόδων του Αυγούστου που οι τιμές της ΔΕΗ είχαν πέσει κάτω από τα 50 λεπτά η κιλοβατώρα (0,486).
Από τα δημοσιευμένα στοιχεία, μικρές αποκλίσεις εμφανίζουν οι πάροχοι μεταξύ τους με εξαίρεση τον Ήρωνα και την Volterra, όπου τα αντίστοιχα τιμολόγια διαμορφώνονται (προ της επιδότησης) σε 0,620 και 0,685 ανά κιλοβατώρα. Κατόπιν αυτών οι ταρίφες που ανακοινώθηκαν από τις άλλες εταιρείες είναι: Protergia 0,576 (από 0,782 το Σεπτέμβριο), Εlpedison 0,590 (από 1,08 τον προηγούμενο μήνα και με loyalty pass 0,68), NRG 0,579 (από 0,748), Watt &Volt 0,589 (από 0,784), Φυσικό Αέριο 0,594 (από 0,679), ZENIΘ 0,589 (από 0,687), Ελίν 0,599 (από 0,699).
Επιδότηση πετρελαίου: Στα 20 λεπτά ανά λίτρο από 15.10 έως 31.12.2022
Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, διαχείριση συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες και ρυθμίσεις για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, αξιολόγηση της έναντι του Δημοσίου φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων και σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ίδρυση και λειτουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2022 και λοιπές διατάξεις οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα.» επιδοτείται, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης-θέρμανσης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 15η Οκτωβρίου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022.
Το ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο και τίθενται εξουσιοδοτικές διατάξεις αναφορικά με τη διαδικασία χορήγησης της επιδότησης, τον μηχανισμό εκκαθάρισης, καθώς και τη δυνατότητα παράτασης και αναπροσαρμογής του ποσού της επιδότησης.
Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων - Όροι και ρυθμίσεις σχετικά με τη Δράση
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2798/Β/06.06.2022 η Απόφαση Αριθμ. 3345 «Όροι και ρυθμίσεις σχετικά με τη Δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Η Δράση κατανέμεται σε τρία (3) επιμέρους Προγράμματα Κρατικών Ενισχύσεων:
Πρόγραμμα Ι: «Ψηφιακά Εργαλεία MME»
Πρόγραμμα ΙΙ: «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών»
Πρόγραμμα IΙΙ: «Ψηφιακές Συναλλαγές»
Οι επενδύσεις θα στοχεύουν στις τεχνολογίες και υπηρεσίες που προωθούν την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα στις ηλεκτρονικές πληρωμές, στις ηλεκτρονικές πωλήσεις και στις εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης, στα εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης, στα συστήματα τηλεργασίας, στην επιχειρηματική αναλυτική, στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων, στις υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων και αποκατάστασης σε περίπτωση καταστροφής, στην τεχνητή νοημοσύνη, στο διαδίκτυο των πραγμάτων, στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για ανέπαφη εξυπηρέτηση, στα συστήματα κυβερνοασφάλειας, στις υποδομές και υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, στα υποδείγματα και στο λογισμικό βιομηχανικών πλατφορμών δεδομένων, στην αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και του οικοσυστήματος των POS.
Έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος Κρατικής στήριξης της κύριας κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών
Το Υπουργείο Οικονομικών ενεργοποίησε την ψηφιακή πλατφόρμα (https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/programma-suneisphoras-demosiou-se-eualotous-opheiletes-endiameso-programma) του νέου προγράμματος συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες (ν.4916/22) με σκοπό τη στήριξη της κύριας κατοικίας τους, μέχρι τη μεταβίβασή της στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων (ν.4738/20).
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα Κρατικής στήριξης απευθύνεται σε ευάλωτους οφειλέτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και περιλαμβάνει:
Κρατική επιδότηση έως 80% της δόσης του στεγαστικού δανείου της κύριας κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών, από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως για διάστημα 15 μηνών.
Αναστολή μέτρων των πιστωτών για την κύρια κατοικία (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).
Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την παροχή της Κρατικής επιδότησης είναι να πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας – εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια – που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης» (ΚΥΑ 71670, ΦΕΚ 4500/Β/29-9-2021).
Τα εν λόγω κριτήρια ελέγχονται και διασταυρώνονται κατά την έκδοση της «Βεβαίωσης Ευάλωτου Οφειλέτη», η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και εκδίδεται από ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete).
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο ενδιάμεσο πρόγραμμα:
Όταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης έχει λάβει χώρα σε προγενέστερο διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, είναι εντός 60 ημερολογιακών ημερών από τις 15.9.2022.
Όταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, είναι εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα αυτή.
Η υποβολή όλων αιτήσεων ολοκληρώνεται με το πέρας των 15 μηνών, δηλαδή μέχρι τις 15.12.2023 ή μέχρι τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, όποιο γεγονός συμβεί πρώτο.
Με τη λήξη του προγράμματος αυτού, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση των οφειλών τους, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα του ν.4738/20 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.
Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης των αιτήσεων σχεδιάστηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από την οποία υποστηρίζεται διαρκώς και φιλοξενείται στις υποδομές της. Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μέσω της μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/programma-suneisphoras-demosiou-se-eualotous-opheiletes-endiameso-programma.
Για περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο και τις επιλογές διαχείρισης των οφειλών τους, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ/ΓΕΥΔ), κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 213.212.57.30.
Πόθεν Έσχες: Οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης
Σας ενημερώνουμε ότι η ετήσια Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) 2022, στην οποία αποτυπώνονται τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα των υπόχρεων εντός του φορολογικού έτους 2021, καθώς και η περιουσιακή κατάστασή τους κατά την 31-12-2021, υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ήτοι από 31-08-2022 έως και 30-11-2022. Τονίζεται ότι μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας, επιβαρύνεστε με παράβολο για την υποβολή της οφειλόμενης Δ.Π.Κ. Ωστόσο, εφόσον έχει υποβληθεί εμπρόθεσμη δήλωση, είναι δυνατή η τροποποίηση της δήλωσης αυτής εντός ενός (1) μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.
Στην εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής www.pothen.gr, θα πρέπει να επιλέξετε με προσοχή το έτος αλλά και το είδος (αρχική - ετήσια) της δήλωσης που θέλετε να υποβάλετε καθώς η εκ παραδρομής επιλογή λανθασμένου έτους, π.χ. ΔΠΚ 2021 (αφορά το φορολογικό έτος 2020) αντί ΔΠΚ 2022 (όπως είναι το σωστό - αφορά το φορολογικό έτος 2021) ή η επιλογή Αρχικής αντί Ετήσιας Δήλωσης, δεν εκπληρώνει τη σχετική σας υποχρέωση. Την ένδειξη Αρχική Δήλωση 2022, επιλέγουν οι υπόχρεοι που για πρώτη φορά αποκτούν την ιδιότητα που τους καθιστά υπόχρεους. Την ένδειξη Ετήσια Δήλωση 2022, επιλέγουν οι υπόχρεοι που απέκτησαν, κατείχαν ή απώλεσαν ιδιότητα εντός του ελεγχόμενου έτους (δήλωση του φορολογικού έτους 2021) και στην οποία αποτυπώνονται τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα των υπόχρεων εντός του φορολογικού έτους 2021, καθώς και η περιουσιακή κατάσταση τους κατά την 31-12-2021.
Εκτός της τυχόν ενημέρωσης που έχετε ήδη λάβει από τον φορέα που σας συμπεριέλαβε στην κατάσταση υπόχρεων της παρ. 3 του άρθρ. 1 του ν. 3213/2003, μπορείτε να εισέρχεστε και στην διαδικτυακή εφαρμογή υποβολής (www.pothen.gr) με τη χρήση των κωδικών TAXISNET και να ενημερώνεστε για την τυχόν αναγγελία σας με κάποια ιδιότητα υπόχρεου. Εάν είστε υπόχρεος υποβολής ΔΠΚ & ΔΟΣ 2022 με περισσότερες από μια ιδιότητες, είναι πιθανό να έχετε υποχρέωση υποβολής δήλωσης προς περισσότερα του ενός όργανα ελέγχου.
Τέλος, σημειώνεται ότι η παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς, ή ελλιπούς δήλωσης από τον υπόχρεο, αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.3213/03, όπως ισχύει, ενώ θεμελιώνεται και η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος για τους υπαλλήλους του δημοσίου. Για οποιαδήποτε πρόβλημα ή απορία μπορείτε να επικοινωνείτε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Υπόχρεων – ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ στον τηλεφωνικό αριθμό 210-4802100 από τις 07.30 έως τις 17.00 κατά τις εργάσιμες ημέρες. Επίσης, μετά την είσοδο στην ενιαία διαδικτυακή εφαρμογή, στην ενότητα «Χρειάζεστε βοήθεια;» είναι δυνατή η αποστολή μηνύματος για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε κατά την υποβολή της Δήλωσης της Περιουσιακής σας Κατάστασης.
Τα συμπεράσματα της ετήσιας Έκθεσης της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Καταναλωτή»
Στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα παρέδωσε την ετήσια Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Καταναλωτή», για τα πεπραγμένα του 2021, ο Πρόεδρος της Λευτέρης Ζαγορίτης.
Στη συνοπτική παρουσίαση της Έκθεσης ο κ. Ζαγορίτης τόνισε ότι το 2021 χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη αύξηση, κατά 77%, στις χρεώσεις από τους παρόχους ενέργειας. Τα πιο πολλά ζητήματα αφορούσαν σε θέματα πλημμελούς προσυμβατικής ενημέρωσης και αδιαφάνειας χρεώσεων, εξαιτίας, όπως ανέφερε, του ανεξέλεγκτου και αυθαίρετου τρόπου ενεργοποίησης της λεγόμενης ρήτρας αναπροσαρμογής από αρκετούς προμηθευτές ενέργειας στις συνδέσεις κυμαινόμενου τιμολογίου.
«Το πρόβλημα διογκώθηκε όχι μόνο επειδή εκτοξεύτηκαν οι χρεώσεις κατανάλωσης προς τα πάνω, προκαλώντας ιδιαίτερες δυσκολίες στα νοικοκυριά για την εξόφληση υπέρογκων λογαριασμών, αλλά και διότι επήλθε σοβαρή στρέβλωση του ανταγωνισμού» υπογράμμισε ο κ. Ζαγορίτης.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022, αφού οι αναφορές για τον κλάδο της ενέργειας αυξάνονται σχεδόν κατά 300% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως είπε ο Πρόεδρος του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Πολλές οι καταγγελίες που έφτασαν στην Αρχή και για τον τραπεζικό τομέα, όπου εμφανίζεται, σύμφωνα με τον κ. Ζαγορίτη, μια ανησυχητική αύξηση μη εγκεκριμένων - παράνομων ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών, μέσω phishing. Συνολικά η Έκθεση του 2021 καταγράφει 11.916 αναφορές που δέχθηκε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, εκ των οποίου οι 509 απευθύνθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή, ενώ η επίλυση των υποθέσεων ανέρχεται στο 83%. Παρότι παρατηρήθηκε μια συγκράτηση στις αναφορές το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ήδη το 2022 με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι αναφορές παρουσιάζουν αύξηση 29%.
Ο Πρόεδρος της Βουλής παραλαμβάνοντας την Έκθεση ευχαρίστησε τον κ. Ζαγορίτη, όπως και την Αναπληρώτρια Συνήγορο Βασιλική Μπώλου και τον Βοηθό Συνήγορο Ευθύμιο Τσίγκα, που τον συνόδευαν, για την παράδοση της Έκθεσης υπογραμμίζοντας, ότι θα διανεμηθεί τόσο στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, όπως και του Βουλευτές για την ενημέρωσή τους.
POS παντού: Τέλος οι εξαιρέσεις
H επέκταση των POS αλλά και των ταμειακών μηχανών στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι κλάδοι που σήμερα εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων POS αλλά και ταμειακών μηχανών θα εκδίδουν αποδείξεις και θα δέχονται κάρτες για όλες τις συναλλαγές. Στόχος είναι να καταστεί υποχρεωτική η χρήση συσκευών POS από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να διαθέτουν μηχανήματα POS:
θέατρα, κινηματογράφοι, ταξί, περίπτερα και άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι που σήμερα εξαιρούνται. Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς στη σχετική λίστα με τους υπόχρεους περιλαμβάνονται περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες.
Ταυτόχρονα, οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν με τα POS έτσι ώστε να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS, καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής πώλησης. Με τη σύνδεση η εφορία θα γνωρίζει πότε εκδόθηκε η απόδειξη αλλά και τον τρόπο πληρωμής (με κάρτα ή με μετρητά). Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, η πλήρης λειτουργία του MyData και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis ανοίγουν πλέον τον δρόμο για την επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Απαιτήσεις για τη διάθεση στην αγορά φωτεινών πηγών (λάμπες, χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, κ.λπ.)
Από τη Διεύθυνση Ασφάλειας & Συμμόρφωσης Βιομηχανικών Προϊόντων της Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων , αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα https://www.ggb.gr/el/node/1988 οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται από τις επιχειρήσεις που παράγουν ή εμπορεύονται προϊόντα φωτεινών πηγών προκειμένου να καταστούν διαθέσιμα στην αγορά. Την ευθύνη για τη διάθεση στην αγορά συμμορφούμενων προϊόντων φέρουν ο κατασκευαστής, ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος, ο εισαγωγέας και ο διανομέας.
Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, ως αρμόδια αρχή εποπτείας του ηλεκτρολογικού υλικού, διενεργεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους για τη διαπίστωση συμμόρφωσης των εν λόγω προϊόντων με τις ανωτέρω απαιτήσεις, όπως προσδιορίζονται με τις κείμενες αγορανομικές διατάξεις, σε όλα τα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Προσωπικός Γιατρός: Παράταση εγγραφής μέχρι 1η Δεκεμβρίου
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη πραγματοποίησης των ραντεβού για όσους πολίτες έχουν κάνει την εγγραφή τους στον προσωπικό γιατρό, αρχής γενομένης από 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο, δεδομένης της μεγάλης συμμετοχής των πολιτών δόθηκε παράταση για την είσοδο των πολιτών στο σύστημα μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου, όταν και το υπουργείο υγείας αναμένεται να προσθέσει περίπου 300-400 νέες ειδικότητες ιδιωτών γιατρών.
Οι πολίτες μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr με τους κωδικούς τους στο TAXIS και το ΑΜΚΑ τους. Εάν δεν έχουν πρόσβαση μπορούν να πάνε σε κάποια δομή υγείας ή φαρμακείο με το δελτίο ταυτότητας και το ΑΜΚΑ ΤΟΥΣ. Ο κάθε πολίτης μπορεί να απευθυνθεί στον προσωπικό γιατρό του προκειμένου να του συνταγογραφηθούν δωρεάν εξετάσεις, να λάβει οδηγίες και παραπεμπτικά για εξετάσεις ή νοσηλεία, εφόσον χρειαστεί.
Δήλωση αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων - Παρατείνεται η υποχρέωση υποβολής
Με τη νέα απόφαση 3993/2022 (ΦΕΚ Β' 5027/26-09-2022), οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το άρθρο 87 του ν. 4916/2022, καθώς και όσες εξειδικεύθηκαν με την υπ’ αρ. 1368/1.4.2022 κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Δήλωση αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων», παρατείνονται για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος της απόφασης, ήτοι από 28/09/2022.
Νέα σήμανση του κρασιού από 01/01/2023 με κωδικό QR
Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2021, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023 και συμπεριλαμβάνει ορισμένες αλλαγές στους ήδη ισχύοντες κανονισμούς, που αναμένεται να έχουν επιπτώσεις στις καταναλωτικές μας συνήθειες, κυρίως όμως στα οινοποιεία της Ευρώπης.
Πιο συγκεκριμένα, η επισήμανση στις φιάλες του κρασιού θα ρυθμίζεται πλέον από τον Κανονισμό 2021/2117 της ΕΕ, ο οποίος τροποποίησε τέσσερις κανονισμούς της. Το 2025 αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ακόμη ενδιάμεση αναθεώρηση. Ωστόσο, για την περίοδο 2023–2027 όλες οι νέες διατάξεις θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν, από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον γεωργικό και κυρίως στον αμπελοοινικό τομέα
Η οινική βιομηχανία της ΕΕ, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τρόφιμα, δεν είχε υποχρεωθεί μέχρι τώρα να αναφέρει στις ετικέτες των κρασιών τα συστατικά που συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό, εκτός από τα αλλεργιογόνα και αυτό ήταν ιδιαίτερα ανακουφιστικό για τον κλάδο. Όμως, η Κοινή Αγροτική Πολιτική επιβάλλει πλέον την υποχρέωση το αναγραφόμενο κείμενο πάνω στις φυσικές ετικέτες που τοποθετούνται στη φιάλη του κρασιού, να αναφέρεται στην ενεργειακή του αξία. Η πλήρης διατροφική δήλωση όμως και ο πλήρης κατάλογος των συστατικών του κρασιού, θα μπορούν να παρέχονται στον καταναλωτή ηλεκτρονικά, με την τοποθέτηση ενός κωδικού QR που θα είναι τυπωμένος στην ίδια ετικέτα. Υπάρχουν φυσικά και κάποιοι περιορισμοί σε αυτή την υποχρέωση:
Η λίστα των αλλεργιογόνων συστατικών θα πρέπει να αναγράφεται πάντα στη φυσική ετικέτα
Οι ηλεκτρονικές ετικέτες δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν άλλες πληροφορίες με στόχο τις πωλήσεις ή το μάρκετινγκ
Δεν θα είναι δυνατή η λήψη δεδομένων για αυτούς που θα χρησιμοποιούν τον κωδικό QR
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ_ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ αριθμ. 45ης/2022
Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, βάσει της υπ΄αριθμ. 16η/30-08-2022 ( Θέμα Ε.Η.Δ 1ο ) ΑΔΑ: 9ΚΨΗ46907Υ-Ψ5Ι Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Χαλκιδικής
Προκηρύσσει
Ηλεκτρονικό Δημόσιο Ανοικτό Διαγωνισμό, κάτω των ορίων για την προμήθεια «Συσκευών και Οργάνων Μετάγγισης και Έγχυσης» ( CPV: 33194000-6 ), προϋπολογιστικής δαπάνης 100.000,00€ με Φ.Π.Α, για ένα (1) έτος, με δικαίωμα δίμηνης παράτασης, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής για τις ανάγκες της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής
Ο Διαγωνισμός θα διενεργηθεί την 13-10-2022 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 π.μ. στο γραφείο Προμηθειών του Νοσοκομείου ενώπιον αρμόδιας Επιτροπής.
Ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος ύστερα από προθεσμία τουλάχιστον είκοσι δύο (22) ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της διακήρυξης στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ).
Ο Συστημικός Αριθμός του Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού της Διακήρυξης στο ΕΣΗΔΗΣ είναι :172320
Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: 20-09-2022 στις 15:00 μ.μ.
Καταληκτική Ημερομηνία υποβολής προσφορών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: 10-10-2022 στις 16:00 μ.μ.
Ο διαγωνισμός εμπίπτει στις διατάξεις του Ν.4412/2016 ( Α΄147) «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις /κοινοπραξίες αυτών ή συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο του υπό ανάθεση έργου.
Οι προσφέροντες οφείλουν με ποινή αποκλεισμού, να καταθέσουν Εγγύηση Συμμετοχής στο διαγωνισμό, της οποίας το ποσό θα πρέπει να καλύπτει το 2% της προϋπολογιζόμενης δαπάνης για το είδος για το οποίο κατατίθεται η προσφορά, χωρίς Φ.Π.Α.
Ο χρόνος ισχύος των προσφορών ανέρχεται σε εκατόν ογδόντα (180) ημέρες (άρθρο 97, παρ. 4 του Ν. 4412/2016), προθεσμία που αρχίζει από την επόμενη της καταληκτικής ημερομηνίας προσφορών
Πληροφορίες από το γραφείο Προμηθειών του Γ.Ν. Χαλκιδικής, αρμόδιος υπάλληλος : Αυγέρος Αναστάσιος Tηλ.23713-50363, E-mail: augeros@1157.syzefxis.gov.gr
To πλήρες κείμενο της Διακήρυξης διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής ( www.hospitalchalkidiki.gr ).
ΟΟΣΑ: Κίνδυνος οικονομικής ύφεσης στην Ευρωζώνη
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για την παγκόσμια οικονομία στην ενδιάμεση έκθεσή του, με τίτλο «πληρώνοντας το τίμημα του πολέμου», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ανακόπηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 και ότι το 2023 θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν πριν από ένα έτος. Ο οργανισμός εκτιμά ότι τα πραγματικά εισοδήματα μπορεί να είναι χαμηλότερα κατά περίπου 2,8 τρισ. δολάρια σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν ένα χρόνο πριν, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ με βάση τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης.
Το τίμημα θα είναι μεγαλύτερο για την Ευρωζώνη, για την οποία προβλέπεται απότομη μείωση της ανάπτυξης σε μόλις 0,3% το 2023 και ότι ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα θα μειωθεί στο 6,2% από 8,1% φέτος. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης σε αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες κατά τους χειμερινούς μήνες και ότι μία μεγαλύτερη μείωση των προμηθειών ενέργειας από τη Ρωσία θα οδηγήσει σε σημαντικά μεγαλύτερη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με το βασικό σενάριο. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 50% από το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν κατά 10% και των λιπασμάτων κατά 25%. Το σοκ από τη νέα αύξηση των τιμών ενέργειας εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το βασικό σενάριο, δηλαδή πολλές χώρες της θα είναι σε ύφεση όλο το 2023, ενώ η ανάπτυξη θα εξασθενίσει και το 2024.
Ο ΟΟΣΑ βλέπει τη γενική τάση αύξησης των επιτοκίων στις μεγάλες οικονομίες ως βασικό παράγοντα επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Άλλοι παράγοντες είναι η διάβρωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών λόγω του πληθωρισμού, η χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι υψηλές τιμές της ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου. Σημειώνει ότι χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στις περισσότερες μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες για να διασφαλισθεί ότι η μείωση των πληθωριστικών πιέσεων θα έχει διάρκεια.
Τα 3 κυριότερα σημεία του νέου κανονισμού που θα ανακοινώσει η Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση
Υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών πετρελαίου, περιλαμβάνονται στο τελευταίο προσχέδιο κανονισμού που έχει δημοσιοποιήσει η Κομισιόν ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων που θα γίνουν πριν το έκτακτο συμβούλιο υπουργών ενέργειας την ερχόμενη Παρασκευή.
Πιο συγκεκριμένα ο κανονισμός αναφέρει ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από όλους τους καταναλωτές ακόμη και εκείνους που δεν έχουν έξυπνους μετρητές. Με βάση το τυπικό προφίλ κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας εντός των ωρών αιχμής, ένας δεσμευτικός στόχος μείωσης 5% κατά τις ώρες αιχμής θα διασφάλιζε ότι τα κράτη μέλη απευθύνονται πιο συγκεκριμένα σε καταναλωτές που μπορούν να προσφέρουν ευελιξία μέσω προσφορών μείωσης της ζήτησης σε ωριαία βάση.
Για το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών ο κανονισμός αναφέρει ότι δεδομένης της έκτακτης και ξαφνικής αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του επικείμενου κινδύνου περαιτέρω αυξήσεων, είναι απαραίτητο τα κράτη μέλη να θεσπίσουν αμέσως τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη μείωσης της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γρήγορες μειώσεις των τιμών και να ελαχιστοποιηθεί η χρήση ορυκτά καύσιμα.
Τέλος για την έκτακτη φορολόγηση με συντελεστή τουλάχιστον 33% των εταιρειών πετρελαίου τονίζεται ότι η προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης θα πρέπει να λειτουργεί ως αναδιανεμητικό μέτρο για να διασφαλιστεί ότι οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που απέκτησαν πλεονάζοντα κέρδη ως αποτέλεσμα των απροσδόκητων συνθηκών, συμβάλλουν αναλογικά στη βελτίωση της ενεργειακής κρίσης στην εσωτερική αγορά. Στην εισφορά αλληλεγγύης θα πρέπει να υπόκεινται μόνο τα κέρδη το 2022 που υπερβαίνουν κατά 20 % τον μέσο όρο των κερδών στις τελευταίες τέσσερις φορολογικές χρήσεις μετά την 1η Ιανουαρίου 2018.
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του
Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.
Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link :
https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/entoli_zitisis_meGDPO2020_F3552.pdf.
Ψηφιακές υπηρεσίες
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες με σύγχρονες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τις οποίες παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων.
Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες:
1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη.
2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr .
3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν.
4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά.
Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις.
Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: press@epihal.gr.
Οι διευθύνσεις e-mail του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής άλλαξαν.
Στόχος μας είναι η καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των μελών. Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής διαχωρίστηκαν ανά υπηρεσία, ενώ έχει προστεθεί σε αυτά και η νέα κατάληξη -epihal.gr.
Η αλλαγή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων αποτελεί μέρος από μια σειρά ενεργειών, που στόχο έχουν την ανανέωση της εταιρικής εικόνας και την αναβάθμιση της επικοινωνίας με το Επιμελητήριο.
Βρείτε παρακάτω όλα τα νέα e-mail που μπορείτε να χρησιμοποιείτε από εδώ και στο εξής.
Συναλλαγές για Ατομικές Επιχειρήσεις, Πιστοποιητικά Επιμελητηρίου, Συνδρομές, Πιστοποιητικά Καταγωγής: mitroo@epihal.gr
Συναλλαγές για ΟΕ – ΕΕ - ΥΜΣ : gemi1@epihal.gr
Συναλλαγές για ΑΕ – ΕΠΕ – ΙΚΕ : gemi2@epihal.gr
Συναλλαγές για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές: asfalistes@epihal.gr
Δημόσιες σχέσεις & Γραφείο Προέδρου: pr@epihal.gr
Ενημέρωση & πληροφόρηση από τον Ειδικό Σύμβουλο: simvoulos@epihal.gr
Συναλλαγές που αφορούν τις προμήθειες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: logistirio@epihal.gr
Διοικητικός Προϊστάμενος: manager@epihal.gr
Οποιαδήποτε άλλο ζήτημα ή συναλλαγή: info@epihal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου