Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Οι λαγοί... κοπάδι δεν γίνονται;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Α. Μαντζούφας*

Αγαπητοί φίλοι συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, μπαίνουμε ήδη στον 12ο μήνα καραντίνας, με ελάχιστα διαλείμματα (σαν να μην υπήρξαν ποτέ) και όλοι ευχόμαστε, αλλά και προσπαθούμε, με τις υποδείξεις των ειδικών να βγούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται από αυτό το τέλμα. Είναι σίγουρο πως τα μέτρα που παίρνονται κατά καιρούς, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση κατά γενική ομολογία. Γίνονται όμως και λάθη, αλλά είναι αναπόφευκτο για αυτό το πρωτόγνωρο ζήτημα υγείας που ζούμε σήμερα. Πράγματι είναι πολύ δύσκολο να παίρνεις αποφάσεις για τη ζωή των συνανθρώπων σου, είτε είσαι πολιτικό, είτε ιατρικό, είτε νοσηλευτικό προσωπικό.

Λάθη όμως έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται για τη Χαλκιδική, αλλά και στη Χαλκιδική.

Από τον περσινό Μάρτιο υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία αφορούν άμεσα την Αγροτική, Επαγγελματική και Επιχειρηματική ζωή του τόπου, αλλά και την τουριστική σεζόν, ερωτήματα τα οποία θέτουν οι Χαλκιδικιώτες χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις, όπως:

    *Γιατί δεν υπήρχε από την αρχή της τουριστικής σεζόν συγκεκριμένη πολιτική για το άνοιξε - κλείσε των συνόρων των γειτονικών χωρών την ώρα που ξεκινούσε δυναμικά η σεζόν (10 Ιουλίου έκλεισαν ξαφνικά τα σύνορα), με αποτέλεσμα να έρθει η πρώτη καθίζηση στο  τουριστικό προϊόν για το νομό τη στιγμή που την ίδια ώρα έφευγαν από τις ίδιες χώρες, πτήσεις τσάρτερ για τα νησιά της υπόλοιπης Ελλάδας;
 
    *Γιατί επιβλήθηκε ωράριο (12 μ. μ.) μόνο στη Χαλκιδική και στο δήμο Μυκόνου, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα όλο το καλοκαίρι υπήρχε ελεύθερο ωράριο; (επιβολή ωραρίου από 11 Αυγούστου έως τέλος Οκτωβρίου).

    *Γιατί επιβλήθηκε η χρήση μάσκας μόνο στη Χαλκιδική στις 24 Αυγούστου (ήταν και η ταφόπλακα στον τουρισμό), ενώ δεν υπήρχαν κρούσματα;
    *Μήπως λειτουργούμε ως παράρτημα της Θεσσαλονίκης, δεν έχουμε δική μας γνώμη για τα δρώμενα και δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για το νομό μας;

      Να έρθουμε στο σήμερα:

    *Γιατί από το επιδοτούμενο πρόγραμμα της περιφέρειας δεν πήραν όλοι οι επαγγελματίες χρήματα, (για παράδειγμα μία επιχείρηση εστίασης στην Κρυοπηγή πήρε 40.000 ευρώ και η διπλανή ίδιας κατηγορίας επιχείρηση δεν πήρε τίποτα), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανισότητες;
  *Γιατί κάποιοι και μάλιστα άνθρωποι του τουρισμού βγαίνουν στα ΜΜΕ και λένε ότι τελείωσε η τουριστική σεζόν και για φέτος; Κάτι ξέρουν ή τους βολεύει για προσωπικούς ή μικροπολιτικούς λόγους;
  *Γιατί μόνο η Χαλκιδική πάλι κλείνει από τις 6:00 μ.μ., όταν οι αποστάσεις του ενός με τον άλλο είναι 100 μέτρα και τώρα που μιλάμε ακούμε και για ολικό κλείσιμο;

* Μήπως επιβεβαιώνεται ότι είμαστε "παράρτημα" και κανένας δεν μιλάει, ή μήπως κάποιους τους "βολεύει" αυτό;

*Πού βρίσκονται οι τοπικοί παράγοντες του νομού, υπάρχουν, παρεμβαίνουν, ακούγεται η γνώμη τους, ή απλώς διαμαρτυρήθηκαν με έγγραφο (για τα μάτια του κόσμου) όλοι μαζί στο τέλος της σεζόν 30 Αυγούστου, όταν ήταν ήδη αργά;

    Αυτά και πολλά άλλα είναι τα ερωτήματα που θέτουν οι Χαλκιδικιώτες και οι Χαλκιδικιώτισσες όλο αυτό το διάστημα του ενός χρόνου, υπάρχουν όμως και αρκετές διαπιστώσεις όσον αφορά το μέλλον της Χαλκιδικής:

- Δεν προχωράνε τα δημόσια αναπτυξιακά έργα, για έναν τόσο μεγάλο τουριστικά νομό.
   
- Δρόμος Πολυγύρου - Θεσσαλονίκης: Η πρωτεύουσα του Νομού συνδέεται με τη Θεσσαλονίκη με ΔΡΟΜΟ, ο οποίος είναι χάραξη επί του Ιωάννου Μεταξά. Ένα επικίνδυνο έκτρωμα!!!

– Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου: (ΚΛΕΙΣΤΟΝ)! 
- Ο κάθετος άξονας της Εγνατίας οδού που στον αρχικό σχεδιασμό κατεβαίνει έως τον Άγιο Πρόδρομο, ξεχάστηκε εντελώς. Ο τελευταίος που απλώς τον είχε αναφέρει πριν 15 χρόνια ήταν ο Γιώργος Σουφλιάς.

- Το οδικό κύκλωμα Σιθωνίας και ειδικότερα το φανάρι της Νικήτης, δημιουργεί μποτιλιάρισμα μέχρι τη Μεταμόρφωση, χωρίς να δίνεται ουσιαστική λύση.

- Η προ του Αγίου Όρους περιοχή και ειδικά ο δρόμος προς Ουρανούπολη, ξεχασμένη, με πολύ μικρές παρεμβάσεις.

- Βιολογικοί καθαρισμοί: Ακόμα λειτουργούμε με βόθρους.

- Φυσικό αέριο: και εδώ πάλι εκτός πλάνων η Χαλκιδική σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση των αρμοδίων!!! ο μοναδικός νομός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα!!!

- Εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως για παράδειγμα ανεμογεννήτριες, (ανύπαρκτες).
       
- Νέες τεχνολογίες( ανύπαρκτες).

- Ένα τελευταίο σοβαρότατο θέμα, που αγγίζει άμεσα τον πρωτογενή τομέα, κυρίως τους αγρότες,  είναι τα τοπικά προϊόντα και η προώθησή τους μέσα στο νομό τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρατηρούμε στα ξενοδοχεία και στα καταστήματα του νομού κατά 50% να διαθέτουν προϊόντα από Κρήτη, από Πελοπόννησο, από οπουδήποτε αλλού εκτός από προϊόντα της Χαλκιδικής. Εάν θα πάμε για παράδειγμα διακοπές στην Κρήτη και ζητήσουμε ένα προϊόν Χαλκιδικής δεν θα βρούμε ούτε για δείγμα. Μία καλή πρόταση θα ήταν τα εμπορικά καταστήματα να γεμίζουν πρώτα με Χαλκιδικιώτικα προϊόντα και αν περισσεύει χώρος τότε ας τοποθετούν και κάτι άλλο. Επίσης, τα ξενοδοχεία θα πρέπει επιτέλους να καθιερώσουν το Χαλκιδικιώτικο πρωινό. Δόξα τω Θεώ έχουμε τόσο καλά και ποιοτικά προϊόντα, ίσως τα καλύτερα σε όλη την Ελλάδα, που οι τουρίστες θα ευχαριστηθούν με το παραπάνω, ας μην ξεχνάμε ότι έρχονται στο νομό για να δοκιμάσουν και να αγοράσουν τοπικά προϊόντα. Με αυτή και μόνο την κίνηση πετυχαίνουμε διπλό στόχο: αφενός έχουν εισόδημα όλοι οι παραγωγοί της Χαλκιδικής και αφετέρου γίνονται και πιο ανταγωνιστικές οι τιμές.
    Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σταθώ στο πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου ερώτημα που θέτουν οι πολίτες της Χαλκιδικής, για το αν υπάρχουν και κατά πόσο παρεμβαίνουν οι τοπικοί παράγοντες σε όλα τα παραπάνω θέματα. Εγώ λοιπόν λέω ότι και υπάρχουν και ο καθένας στον τομέα του κάνει και πολύ καλά τη δουλειά του. Αλλά, εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ΑΛΛΑ; Και αυτό έχει να κάνει, κατά τη γνώμη μου, με το ότι δεν είμαστε ενωμένοι ως Χαλκιδικιώτες προκειμένου να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν για το νομό. Εξού και ο αλληγορικός τίτλος του άρθρου. Γίνονται μόνο μεμονωμένες και αποσπασματικές κινήσεις και πάντα εκ των υστέρων (βλέπε φράγμα Χαβρία, κέντρα εμβολιασμού  κλπ)
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!! Ας ενωθούμε πριν είναι πολύ αργά για μία ακόμη φορά και πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Προτείνω λοιπόν, άμεσα, χθες  με πρωτοβουλία (Γιατί σε κάθε κίνηση πρέπει να υπάρχει αρχηγός) του κατεξοχήν εκπροσώπου, των χιλιάδων επαγγελματιών του νομού, το Επιμελητήριο, να πραγματοποιήσει άμεσα την πρώτη διαδικτυακή σε αυτή τη φάση, λόγω πανδημίας, συνεδρίαση όλων των φορέων του νομού, εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, της Περιφέρειας και των Δήμων, των Ξενοδόχων, των Ενοικιαζόμενων δωματίων και Κάμπινγκ, Εμπορικών συλλόγων και όλων των εμπλεκομένων, έτσι ώστε, να οριοθετηθούν οι προτάσεις και να παρθούν οι αποφάσεις εκείνες οι οποίες θα μεταβιβαστούν προς την κυβέρνηση, εάν θέλουμε πράγματι να μας πάρουν στα σοβαρά ως Νομό. Και όταν πλέον ξεπεραστεί η πανδημία, να οργανώσουμε ένα αναπτυξιακό συνέδριο Χαλκιδικής με συγκεκριμένη θεματολογία και συμμετοχή, εάν πιστεύουμε στις δυνατότητές του νομού και θέλουμε να λεγόμαστε σοβαρός νομός και όχι απονιφάδι και παράρτημα διαφόρων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων. Έτσι μόνο μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά στις προκλήσεις των καιρών.

    Υ. Γ. Θα παρακαλούσα το παρόν άρθρο να μην αποτελέσει αφορμή αντιπαράθεσης στο διαδίκτυο, δεν έχουμε τέτοια περιθώρια εάν έχουμε καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά αντίθετα να αποτελέσει έναυσμα για σύνθεση απόψεων και δημιουργίας, με ένα και μόνο σκοπό: το καλό της Χαλκιδικής μας.


*ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α. ΜΑΝΤΖΟΥΦΑΣ, ελεύθερος επαγγελματίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου