"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Πανηγύρισε και φέτος ο Πολύγυρος τον Άγιο ένδοξο Ιερομάρτυρα Χαράλαμπο τον θαυματουργό (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Η πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, ο όμορφος Πολύγυρος, έχει την ιδιαίτερη ευλογία να έχει ως προστάτες και πολιούχους δύο μεγάλους Αγίους της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας οι οποίοι είναι ευρέως γνωστοί ερήμην των πολλών θαυμάτων αλλά και της μεγάλης παρρησίας που κατέχουν προς τον θρόνο Του Δεσπότου Χριστού. Ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Χαράλαμπος, λοιπόν, είναι οι άγρυπνοι φύλακες του Πολυγύρου.

Του τελευταίου τη μνήμη σήμερα,10 Φεβρουαρίου, επιτελεί η Αγία μας εκκλησία. Αφ' εσπέρας τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός από τον... Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως μας Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη πατέρα Ειρηναίο, ο οποίος μαζί με τον αιδεσιμολογιότατο πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Αντώνιο ευλόγησαν τους άρτους που προσκόμισαν οι ευλαβείς χριστιανοί, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο πολιός και σεβάσμιος Πανοσιολογιότατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πολυγύρου Γέροντας Αγαθάγγελος. Σήμερα το πρωί ανήμερα της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους τελέστηκε στον ομώνυμο περίκαλη και νεόδμητο Ιερό Ναό ο Όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ τον οποίον πλαισίωσαν ο πατήρ Ειρηναίος μαζί με τους διακόνους της πόλης μας.
Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το κόλλυβο προς τιμήν του Αγίου, ανέγνωσε ευχή υπέρ καταπαύσεως της σοβούσης πανδημίας του Κορωνοϊού ζητώντας παράλληλα τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου και του Αγίου Χαραλάμπους.
Επίσης προ της απολύσεως στο κήρυγμα που ανέπτυξε για τον βίο του σήμερον τιμωμένου Αγίου τόνισε πως ο Ιερομάρτυς Χαράλαμπος δεν δέχτηκε να αρνηθεί Τον Κύριο Ιησού που πίστευε σαν χριστιανός και λειτουργούσε στο Ιερό Θυσιαστήριο ως ιερέας. Ακολούθως αναφέρθηκε ο Ποιμενάρχης μας στο θαύμα που επιτέλεσε ο Άγιος στα Φιλιατρά Μεσσηνίας στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής κατοχής όταν εμφανιζόμενος στο όνειρο ενός εκ των γερμανών όχι απλώς τον μετέπεισε και διέσωσε την πόλη από βέβαιη καταστροφή αλλά ο σκληρός εκείνος άνθρωπος μετανόησε και πίστεψε Στον Χριστό, Τον μόνο αληθινό Θεό. Κλείνοντας την προσλαλιά του δήλωσε την πλήρη αισιοδοξία του βασιζόμενος στις πρεσβείες του Αγίου Χαραλάμπους και κυρίως στην Παντοδυναμία Του Κυρίου μας Ιησού Χριστού για την εξέλιξη της πορείας της νόσου.
Ωστόσο για ακόμη μια φορά προέτρεψε όλοι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας χωρίς, όμως, να αφήνουμε την προσευχή και την ελπίδα μας μακριά από Τον Θεό.
Ακολούθως μαζί με τους υπόλοιπους πατέρες ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον εορτάζοντα Ιερολογιώτατο Ιεροδιάκονο πατέρα Χαράλαμπο για τα ονομαστήρια του , ως και στους απανταχού Πολυγυρινούς αλλά και σε όλους τους Έλληνες για την σημερινή μεγάλη εορτή.
Άλλωστε και το ακόλουθο τροπάριο από την ακολουθία της λιτής του Αγίου περιγράφει γλαφυρά την βαθιά ευλάβεια που φέρει όλη η χώρα μας στον Ιερομάρτυρα Χαράλαμπο τον θαυματουργό.
<<Ευφραίνεσθε εν Κυρίω πόλεις της Ελλάδος, και σκιρτήσατε αγαλλόμεναι, την κάραν του μεγαλομάρτυρος Χαραλάμπους, εν κόλποις κατέχουσαι, ως θησαυρόν βαθυτάλαντον και ανεξάλειπτον. Μεθ' ων και ημείς οσημέραι, απαρυόμενοι εξ αυτής τα των ιάσεων ρείθρα, της πανωλους λοιμικής απαλλατόμεθα νόσου, ευχαριστούντες Θεώ, τω κηδεμόνι και Σωτήρι των ψυχών, και των σωμάτων ημών>>. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως η προσέλευση των πιστών μετά και από την τέλεση των πρωινών πανηγυρικών ακολουθιών μέχρι και λίγο πριν την απαγόρευση της κυκλοφορίας ήταν συνεχής χωρίς, ωστόσο, να καταπατώνται κάποιο από τα διατεταγμένα μέτρα. Πλειάδα Πολυγυρινών, μικροί και μεγάλοι, έσπευσαν να κατασπασθούν την Αγία εικόνα και το χαριτόβρυτο λείψανο του Προστάτου τους με συγκίνηση και ευλάβεια ζητώντας από τον Άγιο να σπεύσει σύντομα με τις ικεσίες του προς Τον Πανάγαθο Θεό προκειμένου να χαρίσει απλόχερα σε όλο τον κόσμο την υγεία ψυχής και σώματος. Ας ελπίσουμε να είναι φέτος η τελευταία πανήγυρη του Αγίου μας που τελείται χωρίς την φυσική παρουσία των πιστών. Χρόνια πολλά στους απανταχού Πολυγυρινούς !!! Ο Άγιος Χαράλαμπος ο Θαυματουργός ας πρεσβεύει για όλη την ανθρωπότητα !!!
















Δεν υπάρχουν σχόλια: