Αιμοδοσία. Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές το 60% των ανθρώπων θα χρειαστεί κάποια στιγμή της ζωής του μετάγγιση αίματος. Ο χρόνος που διαρκεί μια αιμοδοσία είναι 10' λεπτά και ο κίνδυνος για την υγεία του αιμοδότη μηδαμινός. Παρόλα αυτά μόλις το 5% των ατόμων που θα μπορούσαν να είναι αιμοδότες, προσφέρουν αίμα. Στη ζωή λέμε πως πολλές φορές οι αριθμοί... δεν λένε πάντα την αλήθεια, στην περίπτωση αυτή όμως οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.
Το αίμα από το 1979 και έπειτα παύει να είναι εμπορεύσιμο αγαθό βάσει νόμου με το κλείσιμο των ιδιωτικών τραπεζών αίματος. Το αίμα λοιπόν δεν εμπορεύεται, δεν παράγεται με κάποιον τρόπο παρά μόνο χαρίζεται. Λανθασμένες αντιλήψεις παρόλα αυτά αλλά και η αδιαφορία από μέρους μας αποτρέπουν πολύ κόσμο, να προσφέρει το αίμα του. Αντιλήψεις όπως ότι μπορεί να επηρεαστεί η υγεία μου, ότι μπορεί να κολλήσω κάποια μεταδοτική ασθένεια, ότι θα πονέσω, ότι ''κάποια στιγμή θα δώσω και εγώ αίμα δε χρειάζεται να το κάνω τώρα'' οδηγούν πολλούς από εμάς να μην γίνουν ποτέ αιμοδότες.
Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτό που πολύς κόσμος ακόμα και στις μέρες μας πιστεύει. Ο γιατρός της αιμοδοσίας θα φροντίσει ώστε οι αιμοδότες να είναι ικανοί να συμμετέχουν ενώ παράλληλα η αιμοδοσία κάνει καλό και στην uγεία του δότη, με την ενεργοποίηση του μυελού των οστών για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος. Τα υλικά της αιμοληψίας είναι αποστειρωμένα, μιας χρήσης και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη. Ο πόνος διαρκεί όσο το τσίμπημα της βελόνας. Εμείς μπορεί να έχουμε την πολυτέλεια να αναβάλλουμε τη στιγμή που θα δώσουμε αίμα, οι συνάνθρωποι μας όμως που το χρειάζονται δεν την έχουν. Χρειάζονται αίμα άμεσα. Ας μη χρειαστεί να γίνουμε και εμείς ένας από αυτούς για να συνειδητοποιήσουμε την αξία της αιμοδοσίας.
Η αδιαφορία είναι ολέθρια. Ας μην πέφτουμε στην παγίδα ότι είμαστε δυνατοί και υγιείς και ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα σε εμάς. Ας δείξουμε υπευθυνότητα, ωριμότητα, αλληλεγγύη, γενναιοδωρία προς τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Αρκεί μόνο να θυμόμαστε ότι η αιμοδοσία αφορά όλους μας. Υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος, υποψήφιος δέκτης ο καθένας από εμάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου