«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Πρόταση της "Συνεργασίας Πολιτών Δήμου Πολυγύρου" για τη διαχείριση των ελαιολυμάτων

"Οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων επιχειρήσεων παραγωγής προϊόντων ελιάς είναι μια προηγμένη τεχνολογικά και απαιτητική εγκατάσταση, που επιβάλλεται όμως να δημιουργηθεί, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης τους. Μπορεί να υλοποιηθεί από τον Δήμο ή την Περιφέρεια ή ακόμα και μέσω Διαδημοτικής συνεργασίας. 

Μια τέτοια μονάδα μπορεί να είναι βιώσιμη οικονομικά, αφού θα επιβάλει και αντίτιμο στην επεξεργασία των λυμάτων που θα μεταφέρονται εκεί με φορτηγά ή αγωγούς.
Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν τέτοιες πρωτοβουλίες, αφού το πρόβλημα της απόρριψης των ελαιολυμάτων σε ρέματα, που αποτελεί κοινό μυστικό, είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί οριστικά και δραστικά, για το καλό του τόπου μας. 
Η Συνεργασία Πολιτών Δήμου Πολυγύρου προτείνει... να δρομολογηθεί η δημιουργία μιας κεντρικής εγκατάστασης διαχείρισης όλων των λυμάτων των μονάδων επεξεργασίας ελιάς και ελαιουργείων της ευρύτερης περιοχής. Με δεδομένο ότι μ' αυτόν τον τρόπο μειώνεται το κόστος επεξεργασίας, άρα επιτυγχάνεται μειωμένο κόστος διαχείρισης για τους επιχειρηματίες, δίνεται κίνητρο για συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, οδηγώντας και σε βέλτιστη αξιοποίηση του τελικού προϊόντος. 
Όλα αυτά, βέβαια, προϋποθέτουν αυστηρό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές, αλλά και επίδειξη ευαισθησίας απ' όλους μας, για να δοθεί τέλος σ' αυτό το φαινόμενο. Ας έχουμε κατά νου ότι το περιβαλλοντικό κόστος δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε χρήμα, αλλά έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, καθώς και σε πολλές εκφάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο τουρισμός και η υγεία των πολιτών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: