"ΟΥΔΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ "

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Άμεση στήριξη των αμπελοοινοποιών της Χαλκιδικής

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης Πάνας Απόστολος προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη και Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις επιπτώσεις, που επέφερε ο Covid-19 στον αμπελοοινικό κλάδο.

Η δεύτερη σε σειρά Ερώτηση του κου Πάνα σχετικά με τις συνέπειες στους αμπελουργούς και τους...

οινοποιούς προβάλει την επιτακτική ανάγκη στήριξης του προαναφερόμενου κλάδου. Ειδικότερα, αναφερόμενος, ο Βουλευτής, τόσο στην πτώση των πωλήσεων, η οποία ξεπερνά το 75% λόγω της κλειστής εστίασης και της μειωμένης τουριστικής κίνησης που διαμόρφωσε μεγάλο αποθεματικό κρασιού και επιτραπέζιου σταφυλιού, όσο και στη σημαντική έλλειψη ρευστότητας των οινοποιείων, διαπιστώνει τα αίτια που οδηγούν την τιμή πώλησης των σταφυλιών προς οινοποίηση σχεδόν στη μισή από την περσινή τιμή, ενώ παράλληλα τα επιτραπέζια σταφύλια παραμένουν ερμητικά κλειστά στους ψυκτικούς θαλάμους συντήρησης.



Η αύξηση του κόστους παραγωγής της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς, τονίζει ο κος Πάνας, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους αμπελοκαλλιεργητές, ενώ η έλλειψη ρευστότητας στα οινοποιεία καθιστά αδύνατη την αποπληρωμή ακόμα και των περσινών οικονομικών υποχρεώσεων τους προς τους παραγωγούς. 


Ο Βουλευτής υπογραμμίζει: «Είναι πλέον φανερή η οικονομική ασφυξία που προκάλεσε ο Covid-19 στον αμπελοοινικό κλάδο. Καθημερινά, όντας κάτοικος Χαλκιδικής και μάλιστα δίπλα σε μια περιοχή με έντονη δραστηριότητα στην καλλιέργεια αμπελιών και στην παραγωγή οίνου, τον Αγίο Παύλο, γίνομαι αποδέκτης της απόγνωσης, στην οποία έχουν περιέλθει οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί. 

Ζητώ την άμεση ενεργοποίηση των κοινοτικών κανονισμών για την ενίσχυση των αμπελουργών – οινοποιών (άμεσες ενισχύσεις, ενισχύσεις de minimis, κ.λ.π.) και ιδιαίτερα της Χαλκιδικής καθώς και τη στήριξη του εισόδημα των αμπελουργών στο επίπεδο του 2019, με δεδομένη την αύξηση του κόστους παραγωγής κατά το τρέχον έτος. Επιπλέον επιτακτική προβάλλει η ανάγκη χρηματικής διευκόλυνσης των προαναφερόμενων κλάδων παραχωρώντας το δικαίωμα της άτοκης χρηματοδότησης.

Ο αμπελοοινικός κλάδος ένας από τους βασικότερους πυλώνες της αγροτικής οικονομίας της Χαλκιδικής έχει υποστεί σημαντική ζημιά λόγω των μέτρων περιορισμού κατά της πανδημίας. Με ουσιαστικές προτάσεις και παρεμβάσεις στέκομαι αλληλέγγυος στις ανάγκες όχι μόνο των συντοπιτών μου αλλά ολόκληρου του αμπελοοινικού κλάδου».  


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

30/09/2020

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους κ.κ.Υπουργούς: 

1) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη 

2) Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

Θέμα: « Επιτακτική η ανάγκη στήριξης των αμπελουργών και των οινοποιών της Χαλκιδικής ».


Κύριοι Υπουργοί,

Η πανδημία του covid-19 έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στον αμπελοοινικό κλάδο κάτι που έχει επισημανθεί ήδη στην με αρ.Πρωτ. 7325-12/06/2020 Ερώτησή μου με θέμα: «Αναγκαία η στήριξη οινοποιών και αμπελουργών».

Η πτώση των πωλήσεων ξεπερνά το 75% λόγω της κλειστής εστίασης και της μειωμένης τουριστικής κίνησης, διαμορφώνοντας μεγάλο αποθεματικό κρασιού και επιτραπέζιου σταφυλιού. Οι συνέπειες στους αμπελουργούς και τους οινοποιούς είναι ανυπολόγιστες. 

Η παραπάνω διαπίστωση δεν αποτελεί λεκτική υπερβολή. Η σημαντική έλλειψη ρευστότητας στα οινοποιεία, η μείωση, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, της τάξεως  του 3,8% στις εξαγωγές οίνου και η 16% πτώση των ΠΟΠ κρασιών, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς έχουν οδηγήσει την τιμή πώλησης των σταφυλιών προς οινοποίηση σχεδόν στη μισή από την περσινή τιμή, ενώ παράλληλα τα επιτραπέζια σταφύλια παραμένουν ερμητικά κλειστά στους ψυκτικούς θαλάμους συντήρησης. 

Ιδιαίτερα στη Χαλκιδική μια περιοχή με έντονη δραστηριότητα στην καλλιέργεια αμπελιών και την παραγωγή οίνου και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Παύλου, τα δεδομένα αυτά έχουν επηρεάσει σημαντικά τους αγρότες και παραγωγούς επιφέροντας σημαντική πτώση στην ήδη δυσχερή λόγω πανδημίας οικονομική ανάπτυξη του Νομού.

Αβίαστα, λοιπόν, έχει καταστεί σαφής η επιτακτική ανάγκη στήριξης των αμπελουργών και των οινοποιών.

Με δεδομένο ότι ο αμπελοοινικός κλάδος έχει υποστεί σημαντική ζημιά λόγω των μέτρων περιορισμού κατά της πανδημίας

Με δεδομένο ότι ο αμπελοοινικός κλάδος παίζει σημαντικό ρόλο στον πρωτογενή τομέα 

Με δεδομένο ότι τα οινοποιεία παρουσιάζουν έλλειψη ρευστότητας αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους αμπελουργούς, - ακόμα και στις περσινές


Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :


  1. Προτίθεστε να ενεργοποιήσετε τους κοινοτικούς κανονισμούς για την ενίσχυση των αμπελουργών – οινοποιών (άμεσες ενισχύσεις, ενισχύσεις de minimis, κ.λ.π.) και ιδιαίτερα της Χαλκιδικής ;

  2. Προτίθεστε να στηρίξετε το εισόδημα των αμπελουργών στο επίπεδο του 2019, με δεδομένη την αύξηση του κόστους παραγωγής κατά το τρέχον έτος;

  3. Προτίθεστε για την χρηματική διευκόλυνση των προαναφερόμενων κλάδων παραχωρώντας το δικαίωμα της άτοκης χρηματοδότησης;


Ο Ερωτών Βουλευτής

Πάνας Απόστολος


Δεν υπάρχουν σχόλια: