Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...

Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη της Δράσης «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ όπου θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Πρόκειται για κεφάλαιο κίνησης, που θα δοθεί στις...

επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η πανδημία του κορονοϊού στα οικονομικά τους. Η ενίσχυση των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια είναι συμπληρωματική των δράσεων της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού και κυρίως των οριζοντίων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Η συγκεκριμένη δράση αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη εξόδων τους.

Η δράση επιχορηγεί Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το
2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000€ και μέγιστο τα 50.000,00€.

Τα κριτήρια αξιολόγησης της δράσης είναι :

  • Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) έτους 2019

  • Κέρδη προ Φόρων, Τόκων & Αποσβέσεων προς Κύκλο Εργασιών (EBIDA/Κ.Ε.) έτους 2019

  • Επίπτωση του Covid-19 στον Κύκλο Εργασιών της Επιχείρησης για το διάστημα 1/4/2020 έως 30/06/2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 1/4/2019 έως 30/06/2019.

Η δράση υλοποιείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), είτε με απευθείας ενημέρωσή του, είτε με ενημέρωσή του μέσω διεπαφών. Η πρόσβαση στο ΠΣΚΕ παρέχεται στους δικαιούχους των ενισχύσεων μέσω της ιστοσελίδας www.ependyseis.gr/mis και οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται από τους τελευταίους υποχρεωτικά μέσω αυτού.

Η ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι 10/09/2020 και ώρα 10.00, ενώ ημερομηνία λήξη υποβολής είναι η 09/10/2020 στις 15.00.

Όλες οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες για την προκήρυξη, στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο αναδυόμενο banner, στο link : https://www.epichal.gr/chalkidiki/shared/index.jsp?context=101&js=1

  • Ανακοίνωση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -Επιλέξιμοι ΚΑΔ στην δράση «Ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία»

Σε συνέχεια του μεγάλου πλήθους ερωτημάτων σχετικά με τη δράση «Ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία» και ειδικότερα τους επιλέξιμους ΚΑΔ ενημερώνουμε ότι η πρόσκληση περιλαμβάνει αποκλειστικά τους περισσότερους από τους ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στην λίστα που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών (https://www.minfin.gr/-/d-t-kodikoi-arithmoi-drasteriotetas-kad-ton-kladon-pou-plettontai-apo-ten-exaplose-tou-koronoiou-epikairopoiemene-lista-) με την οποία καθορίζονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Από το σύνολο των ανωτέρω ΚΑΔ έχουν αφαιρεθεί για κανονιστικούς λόγους όσοι δεν συνάδουν με την επιλεξιμότητα των διαρθρωτικών ταμείων μετά από υπόδειξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να εγκρίνει το εν λόγω ειδικό καθεστώς κρατικής ενίσχυσης. Σημειώνεται ότι στην εν λόγω λίστα δεν περιλαμβάνονται όλοι οι ΚΑΔ που αναφέρονται σε άλλες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με αντικείμενο την διευκόλυνση επιχειρήσεων στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

  • Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός προστασίας για την Πανδημία. Από 26/9 τα περίπτερα οι κάβες και τα μίνι μάρκετ θα κλείνουν τα μεσάνυχτα

Με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας η Κυβέρνηση αποφάσισε τον περιορισμό λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί. Πιο συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής αλλά και στις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή στην Ημαθία, στο Κιλκίς, στην Πέλλα, στην Πιερία, στη Χαλκιδική, στα Χανιά, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Ζάκυνθο, στη Λέσβο και στη Μύκονο, αναστέλλεται η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών, όπως είναι τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ και οι κάβες. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.

Τόσο στις παραπάνω περιοχές, όσο και στις περιοχές που βρίσκονται σε επιδημιολογική επιτήρηση, δηλαδή στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Λάρισας, Κέρκυρας, στο Δήμο Βόλου, στη Σαντορίνη, στη Ρόδο, στην Κω, στην Πάρο και στην Αντίπαρο, επιτρέπεται το take away, το drive through και το delivery για τα εστιατόρια, με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ. Το μέτρο ισχύει από Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στις 5 το πρωί έως τις 4 Οκτωβρίου. Επιπρόσθετα αναπροσαρμόζεται και το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλες τις περιοχές που είναι σε καθεστώς είτε ειδικών περιοριστικών μέτρων ή επιδημιολογικής επιτήρησης και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έκλειναν από τα μεσάνυχτα ως τις 7 το πρωί. Πλέον, τα καταστήματα αυτά θα μπορούν να λειτουργούν από τις 5 το πρωί και όχι από τις 7 όπως ίσχυε μέχρι στιγμής. Άρα, από 26/9 στις 5 το πρωί αναπροσαρμόζεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων ή επιδημιολογικής παρατήρησης.

  • ΟΑΕΔ: Έρχονται 100.000 θέσεις εργασίας

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υπουργείου Οικονομικών και αναμένεται να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, για το  ανοικτό πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις –εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το πρόγραμμα επιδοτεί για 6 μήνες όλο το μη μισθολογικό κόστος που επωμίζονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, ενώ, παράλληλα, εξασφαλίζει, με ειδική ρήτρα, την διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Το νέο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ διαθέτει ειδική μέριμνα για τους μακροχρόνια άνεργους καθώς η κάθε θέση εργασίας θα επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μισθού, πέραν της κάλυψης του μη μισθολογικού κόστους ενώ θα καλύπτει και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή έχουν ρυθμίσει  τυχόν βεβαιωμένες οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης ένταξης στο πρόγραμμα. Τέλος, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από 1.10.2020 και θα «τρέχει» μέχρι εξαντλήσεως των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

  • Μείωση ενοικίου 40% για τον μήνα Σεπτέμβριο - Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τους ΚΑΔ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 4181/28.9.2020 η απόφαση Α.1214/2020 του Υπ.Οικονομικών με την οποία προσδιορίζονται οι ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων που δικαιούνται την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020.


  • Οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που μπορούν να συμφωνήσουν τουλάχιστον 30% μείωση ενοικίου με τον εκμισθωτή για τον μήνα Σεπτέμβριο

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 4180/28.9.2020 η απόφαση Α.1213/2020 του Υπ. Οικονομικών με την οποία προσδιορίζονται οι πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής τουλάχιστον του 30% του συνολικού μισθώματος για το μήνα Σεπτέμβριο 2020, εφόσον επέλθει συμφωνία μεταξύ εκμισθωτή και μισθωτή.


  • Αναρτήθηκαν στο TAXISNET τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2020 στην προσωποποιημένη πληροφόρηση των φορολογουμένων στο Taxisnet. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πληρώσουν φέτος τον ΕΝΦΙΑ σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Οι φορολογούμενοι μπορούν φέτος είτε να εξοφλήσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ είτε να εξοφλήσουν τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) έως τις 30 Οκτωβρίου χωρίς να υπάρξει κάποια επιβάρυνση. Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί στις 26 Φεβρουαρίου του 2021. Το συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ ύψους 2,55 δις ευρώ καλούνται να πληρώσουν 6,26 εκατ. φορολογούμενοι σε σύνολο 7,29 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, περισσότεροι από 1,28 εκατ. φορολογούμενοι είδαν έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ λόγω εισοδηματικών κριτηρίων. Επίσης, 6,2 εκατ. φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν 2,07 δισ. ευρώ ενώ 57.562 επιχειρήσεις να καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ 484,4 εκατ. ευρώ.

  • Ενιαία ειδοποιητήρια πληρωμής εισφορών Μη Μισθωτών μηνός Αυγούστου 2020

Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ) του μηνός Αυγούστου 2020 για ελεύθερους επαγγελματίες , αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020.

  • ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η εφαρμογή για τη διαχείριση των ενστάσεων στην πλατφόρμα MYBUSINESS SUPPORT

Σε λειτουργία τέθηκε στην πλατφόρμα myBusiness Support, (https://www.aade.gr/mybusinesssupport) η εφαρμογή για τη διαχείριση των ενστάσεων (αιτημάτων επανεξέτασης) για την αποζημίωση Ειδικού Σκοπού 1, την αποζημίωση Ειδικού Σκοπού 2, την αποζημίωση Ειδικού Σκοπού 3, την επιστρεπτέα Προκαταβολή 1 και , την επιστρεπτέα Προκαταβολή 2. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΑΔΕ: Οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτημα επανεξέτασης μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την επόμενη ημέρα παραλαβής της ενημέρωσης. Τα σχετικά ενημερωτικά e-mail θα σταλούν σε όλες τις επιχειρήσεις εντός της επόμενης εβδομάδας. Ειδικά, οι επιχειρήσεις, που έλαβαν σχετική ειδοποίηση μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να υποβάλουν αίτημα επανεξέτασης μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες από την ενεργοποίηση της πλατφόρμας των αιτημάτων επανεξέτασης.

  • ΤΕΠΙΧ ΙΙ - Υποπρόγραμμα 4 για την παροχή Κεφαλαίων Κίνησης άτοκα για δύο χρόνια

Το Υποπρόγραμμα 4 της Δράσης Επιχειρηματική Χρηματοδότηση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ αφορά δάνεια συνεπένδυσης, (με ποσοστό 5% ΕΑΤ : 95% Τράπεζες) με επιδότηση του επιτοκίου για δύο έτη. Στον πλαίσιο του υποπρογράμματος 4, προστίθενται επιπλέον πόροι ΤΕΠΙΧ ΙΙ ύψους 180 εκ. ευρώ, διαμορφώνοντας τα συνολικά συνεπενδυόμενα κεφάλαια ΕΑΤ - Τραπεζών και για τα τέσσερα υποπρογράμματα σε περίπου 2,3 δις ευρώ (EAT: 1,003 δις – Τράπεζες: 1,297 δις ευρώ).  Επιλεξιμότητα: Το Υποπρόγραμμα 4 αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση δανειοδότησης στο πλαίσιο του Υποπρογράμματος 3, αλλά δεν εγκρίθηκε καμία εκ των αιτήσεών τους λόγω μη διαθεσιμότητας πόρων. 

Δεν είναι επιλέξιμες να δανειοδοτηθούν στο υποπρόγραμμα 4, επιχειρήσεις οι οποίες έχουν λάβει ένα τουλάχιστο δάνειο στα πλαίσια του υποπρογράμματος 3 του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ή έχουν λάβει δάνειο με εγγύηση από το «Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID 19». Ως εκ τούτου δεν θα λειτουργήσει εκ νέου το Πληροφοριακό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) για να δεχθεί νέες προτάσεις, αλλά οι τράπεζες θα υποβάλλουν προς έγκριση τα ήδη υποβληθέντα στο ΠΣΚΕ αιτήματα των επιχειρήσεων.  Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις του Υποπρογράμματος 3 της Δράσης Επιχειρηματική Χρηματοδότηση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.  Ο συνολικός προϋπολογισμός του συγχρηματοδοτούμενου ταμείου «ΤΕΠΙΧ ΙΙ και για τα τέσσερα υποπρογράμματα ανέρχεται σε περίπου 2,3 δις ευρώ (EAT: 1,003 δις –Τράπεζες: 1,297 δις ευρώ). Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους. Δείτε την τελευταία τροποποίηση της Πρόσκλησης στο σύνδεσμο: http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/3h_4h_trop_TEPIX_II_Sept_2020.pdf .

  • ΓΕΜΗ: Θετικό το ισοζύγιο συστάσεων – διαγραφών επιχειρήσεων το 8μηνο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020 συγκριτικά με το 2019

Θετικό είναι το ισοζύγιο συστάσεων - διαγραφών επιχειρήσεων το 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2020, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.mindev.gov.gr/%ce%b8%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%b9%cf%83%ce%bf%ce%b6%cf%8d%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%85%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1/ ).

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο διάστημα συστάθηκαν 22.962 νέες επιχειρήσεις όλων των νομικών τύπων, λιγότερες κατά 2.229 και διαγράφηκαν 7.323 επιχειρήσεις, λιγότερες κατά 3.934, -άρα, το τελικό ισοζύγιο είναι θετικό, με τις επιχειρήσεις να είναι κατά 1.705 περισσότερες. «Το θετικό ισοζύγιο συστάσεων/διαγραφών επιχειρήσεων το πρώτο 8μηνο του 2020 συγκριτικά με το 2019, παρά την πρωτοφανούς εντάσεως πανδημία του Covid που οδήγησε τη χώρα στο δίμηνο lockdown και την οικονομία σε ύφεση, αποδεικνύει ότι αποδίδει καρπούς η πολιτική της Κυβέρνησης τόσο όσον αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας γενικότερα όσο και, ειδικότερα, στην ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία», επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης.

  • ΓΕΜΗ: Ενημέρωση για επικείμενη βεβαίωση οφειλόμενων τελών ΓΕΜΗ σε ΔΟΥ, για είσπραξη με βάση των ΚΕΔΕ

Ενημερώνονται όλοι οι εγγεγραμμένοι στο ΓΕΜΗ, ότι υποχρεούνται να καταβάλλουν το ετήσιο «τέλος τήρησης της μερίδας τους» στο Γ.Ε.ΜΗ., μέσα στις προθεσμίες, που ορίζει η ΚΥΑ 79752/30-12-2014 (ΦΕΚ Β' 2623/31-12-2014), δηλαδή εντός της κάθε ετήσιας χρήσης και σε περίπτωση που κάποιος υπόχρεος δεν το καταβάλλει μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες και δεν έχει διαγραφεί από το Γ.Ε.ΜΗ., το εν λόγω τέλος (σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΚΥΑ), αποστέλλεται, από την αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. του οικείου Επιμελητηρίου, στη Φορολογική Διοίκηση για βεβαίωση και είσπραξη με βάση τις διατάξεις του κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ)».

Κατόπιν αυτών, ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ και ΚΑΛΟΥΜΕ, όλους όσους ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΤΕΛΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ στο ΓΕΜΗ, να τα ΕΞΟΦΛΗΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ, μέχρι την 30-10-2020 , προκειμένου να μην γίνει βεβαίωσή των στην Δ.Ο.Υ., όπου τυχόν εκπρόθεσμη εξόφλησή των επιβαρύνεται με προσαυξήσεις. Για τα ΤΕΛΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ στο ΓΕΜΗ που δεν θα εξοφληθούν, η διαδικασία βεβαίωσής των, θα αρχίσει από την 15/11/2020 [σύμφωνα με τις κείμενες Διατάξεις και την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ αριθμ.1197/16-05-2019 (ΦΕΚ 1911/Β/28-05-2019)].

  • ΤτΕ: Στα 3,5 δις ευρώ η αύξηση των καταθέσεων από την αρχή της πανδημίας

Κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ αύξησαν τις καταθέσεις τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το ξέσπασμα τις πανδημίας μέχρι το τέλος Αυγούστου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το σύνολο των καταθέσεων τους διαμορφώθηκε στο τέλος Αυγούστου στα 19,8 δισ. ευρώ από 16,2 δισ. που ήταν στις αρχές Μαρτίου. Ταυτοχρόνως τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας είχαν ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, ενώ τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής δόσεως έφθασαν τον Αύγουστο στα 19,89 δισ. ευρώ.

  • Μέτρα του Υπουργείου Ενέργειας για φθηνότερο ρεύμα σε νοικοκυριά & επιχειρήσεις

Πακέτο παρεμβάσεων με στόχο τη μείωση του κόστους της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες θέτει σε εφαρμογή το ΥΠΕΝ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των μεγάλων καταναλωτών που επενδύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, δυνατότητα συμμετοχής των καταναλωτών στην αγορά με σχήματα διαχείρισης της ζήτησης, μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και στοχευμένες παρεμβάσεις για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Βασικός πυλώνας της νέας δομής της αγοράς ρεύματος είναι το Κοινοτικό πλαίσιο, το λεγόμενο target model που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στη χώρα μας από 1ης Νοεμβρίου. 

  • Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σας ανακοινώνει ότι όλες οι επιχειρήσεις με έδρα τα νησιά της Ελληνικής επικράτειας που προβλέπονται από το ν.4551/2018, όπως ισχύει, μπορούν να εκκινήσουν τη διαδικασία υποβολής αίτησης για υπαγωγή στο μέτρο «Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.) επιχειρήσεων» με βάση την αρ.πρωτ.4113.80-02/2713/17-9-2020 (ΦΕΚ τεύχος Β', αρ. φύλλου 4044, 21-9-2020) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και της επέκτασης του μέτρου του Μ.Ι. επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ανωτέρω Κοινή  Απόφαση,  προβλέπονται αντίστοιχα δύο διακριτές φάσεις χρηματοδότησης για τις δαπάνες του έτους 2020, καθώς και η συμμετοχή της νήσου Κρήτης με συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) οι οποίοι περιγράφονται αναλυτικά στην ανωτέρω Κοινή Απόφαση.  Κάθε δικαιούχος δύναται να υποβάλει για τις δαπάνες του έτους 2020 δύο αιτήσεις χρηματοδότησης. Οι περίοδοι επιλεξιμότητας των δαπανών για χρηματοδότηση και τα χρονικά διαστήματα υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης αποτυπώνονται ως εξής.

Σημειώνεται ότι για κάθε φάση χρηματοδότησης υποβάλλονται τα παραστατικά δαπανών της συγκεκριμένης περιόδου.

  • Ενισχύσεις στους πληττόμενους από τον covid αλιείς

Από 25 Σεπτεμβρίου και έως την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, μπορούν οι αλιείς οι οποίοι προέβησαν προσωρινά στην παύση δραστηριότητας των αλιευτικών τους σκαφών λόγω του κορονοϊού, να υποβάλουν τη αίτησή τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στον ιστότοπο www.ependyseis.gr. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Μέτρου 3.1.9 "Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19", του ΕΠΑΛΘ 2014-2020, ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα προέλθουν από δημόσια δαπάνη με συγχρηματοδότηση 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).

Όσοι αλιείς έχουν υποβάλλει αίτηση και χρηματοδοτούνται από άλλο Ενωσιακό ή Εθνικό πρόγραμμα (de minimis) δε μπορούν να επιλεγούν και από το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο. Δικαιούχοι της Δράσης είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, τα σκάφη των οποίων είναι νηολογημένα ή λεμβολογημένα/ εγγεγραμμένα σε ΒΕΜΣ ως ενεργά σκάφη, φέρουν Δορυφορική Συσκευή Αυτόματου Εντοπισμού Σκάφους (VMS) και έχουν ασκήσει αλιευτική δραστηριότητα στη θάλασσα, για τουλάχιστον εκατόν είκοσι (120) ημέρες, κατά τη διάρκεια των δύο (2) ημερολογιακών ετών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης. Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται για την προσωρινή παύση που πραγματοποιήθηκε από την 1η Μαρτίου και μέχρι την 15η Οκτωβρίου, με τη στήριξη να χορηγείται για μέγιστο χρονικό διάστημα 90 ημερών για κάθε σκάφος . Σε ότι αφορά το ύψος των ενισχύσεων, για τις μηχανότρατες η ελάχιστη μηνιαία αποζημίωση ανέρχεται σε 10.000 ευρώ και η μέγιστη σε 24.000 ευρώ, ενώ για τα γρι-γρι η ελάχιστη σε 8.000 ευρώ και η μέγιστη μηνιαία αποζημίωση σε 24.000 ευρώ. Για τα σκάφη που αλιεύουν μεγάλα πελαγικά είδη, η ελάχιστη μηνιαία αποζημίωση ξεκινά από τις 4.000 ευρώ με τη μέγιστη να έχει οριστεί στις 15.000 ευρώ. Τέλος για τα σκάφη παράκτιας αλιείας, η ελάχιστη μηνιαία αποζημίωση ανέρχεται σε 900 ευρώ και η μέγιστη σε 4.500 ευρώ. Για επιπλέον ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με τη δημοσίευση της Πρόσκληση του Μέτρου 3.1.9 με ΑΔΑ: 64ΜΩ4653ΠΓ-2ΑΥ, μπορούν να απευθύνονται:

1.Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΑΛΘ Μιχαλακοπούλου 103, 11527, Αθήνα, Τηλ. 2131501186, 84, 62 Fax 2107774090 Πληροφορίες: Κουντουράκης Ι. 2131501186 ikountourakis@mou.gr

2. Στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

  • Σήμανση στο Η.Β. των τροφίμων προέλευσης ΕΕ μετά την 1/1/2021

Κατόπιν ενημέρωσης από το γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων από την Πρεσβεία μας στο Λονδίνο, σας πληροφορούμε ότι, το αρμόδιο βρετανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων DEFRA (Department for Environment, Food & Rural Affairs) επικαιροποίησε μερικώς τις εν θέματι διαδικασίες εμπορίου και σήμανσης, οι οποίες θα ισχύσουν μετά την λήξη της μεταβατικής περιόδου δηλαδή από 1/1/21. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές και περαιτέρω επικαιροποίηση μέχρι το τέλος του έτους. Η συγκεκριμένη ενημέρωση έχει αναρτηθεί και στη σελίδα του Γραφείου ΟΕΥ Λονδίνου στην πύλη Agora.http://agora.mfa.gr/infofiles/%CE%A3%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7%20%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BC%CF%89%CE%BD%20gb.pdf

  • ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (Ο.Β.Ι.) : Πρόσκληση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής για την Απονομή Βραβείων Ελλήνων Εφευρετών

Ο ΟΒΙ στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού 100 ετών από την πρώτη κατοχύρωση εφεύρεσης με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκηρύσσει την 4η Απονομή Βράβευσης Ελλήνων Εφευρετών. Ο ΟΒΙ προσκαλεί όλους τους εφευρέτες οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και δραστηριοποιούνται σε Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), αλλά και ως ανεξάρτητα φυσικά πρόσωπα με κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες, να συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Οι ενδιαφερόμενοι εφευρέτες θα πρέπει μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2020 να συμπληρώσουν και να καταθέσουν στον ΟΒΙ το αναρτημένο στην ιστοσελίδα του έντυπο αιτήματος. Το έντυπο της αίτησης και σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού www.obi.gr. Διεύθυνση ΟΒΙ: Γ. Σταυρουλάκη 5, 15125 Παράδεισος Αμαρουσίου . Αρμόδια υπάλληλος: Γιώτα Κατσούλα, Τ: 210 6183619, Email: gkat@obi.gr

  • Υποχρέωση υποβολής αποδεικτικού φορολογικής δήλωσης στο Γ.Ε.ΜΗ. από τις μη κεφαλαιουχικές εταιρείες

Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

  • Έργο ΚΕΕ με τίτλο «Ενέργειες Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα»

H Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 - 2020», έχει αναλάβει ως Δικαιούχος την υλοποίηση της Πράξης: «Αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα» με κωδικό ΟΠΣ 5034827, σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ 7557/2553/A3/20-11-2018 (ΑΔΑ:ΨΗΛ0465ΧΙ8-Φ52) όπως τροποποιήθηκε  και ισχύει με την αριθμ.  1062/Β3/212/21-2-2019 (ΑΔΑ: 6ΟΙΑ465ΧΙ8-ΘΤ1) όμοια Απόφαση Ένταξης.  Αντικείμενο της Πράξης είναι η παροχή υπηρεσιών εξατομικευμένης συμβουλευτικής, κατάρτισης και πιστοποίησης 15.000 εργαζομένων  του ιδιωτικού τομέα όλων των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, (αποκλείονται οι αυτοαπασχολούμενοι οποιασδήποτε μορφής, άνεργοι ή/και λαμβάνουν επίδομα τακτικής ανεργίας από τον ΟΑΕΔ).  Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους. Το έργο απευθύνεται σε 15.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα όλων των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, για την απόκτηση νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θα ενισχύσουν ουσιωδώς τη δυνατότητα για την απασχόλησή τους, την προοπτική βελτίωσης των όρων απασχόλησής τους και την επαγγελματική τους κινητικότητα για την εξασφάλιση των προσφορότερων εργασιακών όρων και την προσαρμογή τους στις αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Βασικός στόχος της πράξης είναι η ενίσχυση των επαγγελματικών προσόντων των ωφελούμενων μέσω της συμβουλευτικής, κατάρτισης, και πιστοποίησης σε όλες τις περιφέρειες (13) της Ελλάδας: Αττική, Νότιο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα. 

Τα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης θα έχουν συνολική διάρκεια 100 ώρες, θα υλοποιηθούν από πιστοποιημένους φορείς κατάρτισης και θα αφορούν τα εξής αντικείμενα:

1

Βασικές Δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ

2

Ειδικός σχεδιασμού ιστοσελίδων και εφαρμογών Κινητών Συσκευών

3

Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού

4

Προγραμματιστής Βάσεων Δεδομένων

5

Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Δικτύων

6

Τεχνικός Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής

7

Ειδικός στη χρήση τεχνικών και εργαλείων social media marketing

8

Ειδικός Συστημάτων Ηλεκτρονικού Εμπορίου(E-COMMERCE)

Τα Εκπαιδευτικά Επιδόματα καταβάλλονται εφόσον οι ωφελούμενοι έχουν ολοκληρώσει τις Συνεδρίες Συμβουλευτικής, τη Θεωρητική Κατάρτιση και έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία Πιστοποίησης. Η διαδικασία πιστοποίησης είναι χωρίς κόστος για τους καταρτιζόμενους (εξέταση και επανεξέταση εφ’ όσον απαιτηθεί).  

Το Εκπαιδευτικό Επίδομα για κάθε ώρα κατάρτισης (θεωρίας και πρακτικής) ανέρχεται στο ποσό των πέντε ευρώ (5,00 €/ ώρα), συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων. Συνολική Αξία Εκπαιδευτικού Επιδόματος: 100 Ώρες Κατάρτισης χ 5,00 € = 500,00 €. 

Κάθε ενδιαφερόμενος/η έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση συμμετοχής σε μία μόνο Περιφέρεια. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αναρτώνται ψηφιακά, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής αίτησης των δυνητικά ωφελούμενων, στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα http://109.uhc.gr, από τις 12 Μαΐου 2020 και ώρα 12:00:00 μέχρι συμπλήρωσης του πλήθους των 15.000 ωφελούμενων και το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση 12 μηνών από την αρχική δημοσίευσή της.

  • Export Ready Ψηφιακό Εργαστήριο: Ευκαιρίες και προκλήσεις για τις εξαγωγές στην εποχή της Covid-19, 30Σεπτεμβρίου 2020

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) διοργανώνει την 30 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 16.00 ψηφιακό εργαστήριο με θέμα «Ευκαιρίες και προκλήσεις για τις εξαγωγές στην εποχή της Covid-19».Το εργαστήριο απευθύνεται σε εξαγωγικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τις τάσεις, τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που αναδύονται στο διεθνές εμπόριο μετά την πανδημία. Θα συζητηθούν θέματα όπως: Οι επιπτώσεις του Covid-19 στις παγκόσμιες εμπορικές ροές και στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι ευκαιρίες μετά την πανδημία σε Ευρώπη και Υποσαχάρια Αφρική, οι ανατροπές στις ελληνικές εξαγωγές μέσα στην πανδημία, αλλά και πως οι ελληνικές επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν στις νέες εμπορικές ανάγκες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα. Αμαλία Γκουνέλα, Τομέας Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Δικτύων & Περιφερειακής Πολιτικής του ΣΕΒ (Τηλ.:2115006107, email:ir@sev.org.gr) ή/και να επισκεφτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.sev.org.gr/ekdiloseis/ekdiloseis-sev/oi-anatropes-kai-oi-prokliseis-ton-exagogon-stin-pandimia-zoom-template-30-9-16-00/. Το αναλυτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου έχει αναρτηθεί στον ακόλουθο διαδικτυακό ιστότοπο:

https://www.sev.org.gr/Uploads/Documents/53228/WebinarAgenda_30_9_2020_GR_NEW.pdf.

Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: https://docs.google.com/forms/d/1eKkj9QxY0Cw4MOHb0Fk2xHEDmjQV_KFBaPk2WmVxD0E/viewform?edit_requested=true

  • ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΠΟΤΩΝ, ΚΑΠΝΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ Ανοικτό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό προμήθεια ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ « ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΠΟΤΩΝ, ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ » (CPV :15000000-8)» του Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 170.000,00 € με ΦΠΑ, χρονικής διάρκειας ενός (1) έτους. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος.

Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών στις 21/09/2020 ημέρα Δευτέρα και ώρα 14.00, καταληκτική ημερομηνία λήξης υποβολής προσφορών στις 20/10/2020 ημέρα Τρίτη και ώρα 14.00, ημερομηνία διενέργειας διαγωνισμού Παρασκευή 23/10/2020 και ώρα 11.00.

Ο συστημικός αριθμός του διαγωνισμού στο ΕΣΗΔΗΣ είναι 99160. Η Διακήρυξη καταχωρήθηκε στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής διεύθυνση (URL) : http://chalkidiki.ismart.gr/enimerosi/promitheies-diagonismoi/, στο «Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση
www.eprocurement.gov.gr , καθώς και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης-Πρόγραμμα Διαύγεια
http://et.diavgeia.gov.gr. Για περισσότερες πληροφορίες, στο Γραφείο Προμηθειών του Γ.Ν. Χαλκιδικής, Ιπποκράτους 5 - Πολύγυρος, όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στο τηλέφωνο 2371350363, fax: 2371350410.

  • Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του

Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω fax ή e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με fax ή με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link :

https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/ENTOLH_ZHTHSHS_F11180.pdf .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου