«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Απώλειες 300 εκατ. ευρώ από τα "παραξενοδοχεία" της Χαλκιδικής

Για «παραξενοδοχεία» που προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό στις νόμιμες ξενοδοχειακές μονάδες και τεράστιας κλίμακας φοροδιαφυγή, μίλησε ο πρόεδρος Ξενοδόχων Χαλκιδικής και γ.γ. της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, στο «Πρακτορείο 104,9».
Ο κ. Τάσιος περιγράφει πως...
με εικονικά ενοίκια, μία αστική μίσθωση αποδίδει αξιοσημείωτα κέρδη στον ιδιοκτήτη και προκαλεί απώλειες στα έσοδα του κράτους. «Βλέπεις μισθωτήριο μηνός 200 ευρώ και αυτό σε έσοδα είναι τελικά 5.000 ή και 6.000 ευρώ ανάλογα με το που βρίσκεται το κατάλυμα. Ο υπολογισμός του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδας, για το 2015, για όλη τη χώρα είναι ότι έχουμε μία απώλεια της τάξης των 300 εκατ. ευρώ σε φοροέσοδα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Είναι η οικονομία του διαμοιρασμού. Έχει ο άλλος το σπίτι του και το νοικιάζει 10 -15 φορές μέσα στο καλοκαίρι και μπορεί να βγάλει χρήματα -κερδοφορία εννοώ- περισσότερα από ένα ξενοδοχείο των 50 δωματίων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος, τονίζοντας ότι η έλλειψη συστηματικού ελέγχου υποθηκεύει τη βιωσιμότητα των νόμιμων επιχειρήσεων.
«Εκτιμούμε ότι στη Χαλκιδική υπάρχουν 1.500 με 2.000 κατοικίες που ενοικιάζονται παράνομα» καταγγέλλει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Χαλκιδικής, εξηγώντας πως «από το Νοέμβριο του 2015 που καταργήθηκε η τουριστική κατοικία, αντίστοιχα η τουριστική μίσθωση και έχουμε την απλή αστική μίσθωση, είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν σπίτια και συστάδες διαμερισμάτων -κυρίως στο πρώτο πόδι- αλλά και σε οικισμούς στην υπόλοιπη Χαλκιδική».
Ο κ. Τάσιος επεσήμανε ακόμα πως αυτό το φαινόμενο εξαπλώνεται ραγδαία τα τελευταία δύο χρόνια και, όπως υποστήριξε, είναι τάση της παγκόσμιας αγοράς και όχι μόνο ελληνική πρακτική. «Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις. Αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί κάποιος να το καταργήσει, η αγορά προσαρμόζεται. Δεν θέλω να είμαι απέναντι σε κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων που θέλουν να βγάλουν κάποια χρήματα».
Τέλος, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Χαλκιδικής προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός νομοθετικού και φορολογικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει ισονομία σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σε ιδιώτες μισθωτές. «Με ένα νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο θα υπάρξει ισονομία. Από εκεί και πέρα θα επιλέγει ο πελάτης, αν θέλει να πληρώσει ξενοδοχείο ή ιδιωτικό κατάλυμα».