"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Κόβονται οι εκπτώσεις για δίδακτρα, ενοίκια και νοσοκομειακή περίθαλψη

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Μ», στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχει δοθεί εντολή να εξετάσουν το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει από την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:
1. 
Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει ότι από τον φόρο εισοδήματος κάθε πολίτη εκπίπτει το 20% του καταβληθέντος μισθώματος για την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών των τέκνων του, τα οποία φοιτούν σε αναγνωρισμένα σχολεία ή σχολές του εσωτερικού, εφόσον αυτά τον βαρύνουν και εφόσον οι.... κατοικίες που μισθώνονται βρίσκονται στην πόλη που έχει την έδρα της η σχολή ή το σχολείο που φοιτούν τα τέκνα του και αυτός ή τα τέκνα του δεν έχουν άλλη κατοικία σ’ αυτή την πόλη. Το όριο της δαπάνης μέχρι το οποίο αναγνωρίζεται η έκπτωση αυτή είναι τα 1.200 ευρώ, δηλαδή η μείωση φόρου που επωφελείται ο φορολογούμενος λόγω των ενοικίων που καταβάλλει για τα σπουδάζοντα τέκνα του δεν μπορεί να υπερβεί τα 240 ευρώ (το 20% των 1.200 ευρώ) για κάθε τέκνο.

2. Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει ότι από τον φόρο εισοδήματος εκπίπτει το 20% της ετήσιας δαπάνης για παράδοση κατ’ οίκον ιδιαίτερων μαθημάτων ή για φροντιστήρια μαθημάτων ή ξένων γλωσσών, την οποία καταβάλλει ο φορολογούμενος για κάθε τέκνο που τον βαρύνει ή για τον ίδιο
. Το όριο της δαπάνης μέχρι το οποίο αναγνωρίζεται η έκπτωση είναι τα 1.200 ευρώ, δηλαδή για κάθε τέκνο ή και για τον ίδιο τον φορολογούμενο αναγνωρίζεται μείωση φόρου έως 240 ευρώ λόγω διδάκτρων.

3.
Μείωση του ποσοστού 20% κατά το οποίο εκπίπτει από τον φόρο εισοδήματος η ετήσια δαπάνη του φορολογούμενου για νοσοκομειακή περίθαλψη του ιδίου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν. Το ποσοστό 20% προβλέπεται να μειωθεί στο 10% για όσους δηλώνουν ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 35.000 ευρώ και στο 4% για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 35.001 έως 100.000 ευρώ. Για όσους δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ δεν θα ισχύει έκπτωση δαπανών για νοσοκομειακή περίθαλψη!
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία (παράγραφος 3 του άρθρου 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), ως έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται:
α)
τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, στα οποία περιλαμβάνονται και τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη μέσα σε αυτά, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών,
β)
οι αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσοκόμο για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κλινική ή στο σπίτι,
γ)
η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών του σώματος με τεχνητά μέλη, καθώς και η δαπάνη για την αγορά ή τοποθέτηση στο σώμα του ασθενούς οργάνων, τα οποία είναι αναγκαία για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού,
δ)
τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης των τέκνων που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό 6.000 ευρώ και πάσχουν από ανίατο νόσημα, καθώς επίσης και η δαπάνη για την περίθαλψη με οποιονδήποτε τρόπο των τυφλών, κωφαλάλων ή διανοητικά καθυστερημένων τέκνων του φορολογουμένου, όπως και η δαπάνη για δίδακτρα ή τροφεία που καταβάλλονται για αυτά τα τέκνα σε ειδικές για την πάθησή τους σχολές ή θεραπευτήρια,
ε)
ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων, οι οποίες λειτουργούν νόμιμα. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης των προσώπων που συνοικούν με τον φορολογούμενο και παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση και έχουν αποκτήσει ετήσιο εισόδημα πάνω από 6.000 ευρώ.
Για όλες αυτές τις δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης θα ισχύουν πλέον σημαντικά μειωμένα ποσοστά έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος.

4.
Μείωση από 20% σε 10% του ποσοστού κατά το οποίο εκπίπτει από τον φόρο εισοδήματος η ετήσια δαπάνη του φορολογούμενου για ενοίκια κύριας κατοικίας του ιδίου και της οικογένειάς του. Το όριο της δαπάνης μέχρι το οποίο αναγνωρίζεται η έκπτωση αυτή είναι τα 1.200 ευρώ, δηλαδή η μείωση φόρου που αναγνωρίζεται λόγω ενοικίων κύριας κατοικίας δεν μπορεί να υπερβεί τα 240 ευρώ (το 20% των 1.200 ευρώ).

5. Ένταξη των δαπανών για ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και κατ’ οίκον μαθημάτων σ’ αυτές που λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου.
Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η αύξηση του ορίου των δαπανών για τις οποίες ο φορολογούμενος μπορεί να μαζέψει αποδείξεις από τις 15.000 στις 20.000 ευρώ για κάθε άτομο και από τις 30.000 στις 40.000 ευρώ για τους συζύγους. Προωθείται επίσης νέα διάταξη που θα προβλέπει ότι για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ από όσους έχουν εισόδημα πάνω από το όριο αυτό θα πρέπει η αξία των αποδείξεων που έχουν μαζέψει να καλύπτει το 10% των πρώτων 12.000 ευρώ του εισοδήματος και το 40% του τμήματος του εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ. Σήμερα προβλέπεται ότι η αξία των αποδείξεων θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% των πρώτων 12.000 ευρώ του εισοδήματος και ποσοστό 30% του τμήματος του εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ.

250 εκατ. ευρώ
Με την κατάργηση των εκπτώσεων των δαπανών για δίδακτρα φροντιστηρίων και ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, την ένταξη των δαπανών αυτών στο αφορολόγητο και τη σημαντική μείωση των ποσοστών έκπτωσης των δαπανών για νοσοκομειακή περίθαλψη και ενοίκια κύριας κατοικίας, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν καταβάλει έξοδα αυτών των περιπτώσεων θα υποχρεωθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους εισοδήματος. Σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς, τα πρόσθετα έσοδα που θα εξασφαλιστούν από την εφαρμογή αυτών των πέντε νέων φορολογικών μέτρων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 250 εκατ. ευρώ.
Οι παραπάνω επαχθέστατες ρυθμίσεις είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστούν εκτάκτως από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, προκειμένου να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα προς όφελος του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Άλλωστε, όπως είναι ήδη γνωστό, η κυβέρνηση αναζητά απεγνωσμένα νέα έκτακτα μέτρα για να εξασφαλίσει άλλα 1,74 δισ. ευρώ προκειμένου να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου του φετινού προϋπολογισμού για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από τα 22 δισ. ευρώ που -υποτίθεται ότι- ήταν στο τέλος του 2010 στα 17 δισ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Το πιο πιθανό, ωστόσο, είναι οι παραπάνω ρυθμίσεις να εφαρμοστούν το 2012 μαζί με άλλες, που θα ενταχθούν σε ένα ευρύτερο σχέδιο σαρωτικών περικοπών σε φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρων, που ούτως ή άλλως έχει αποφασίσει να προωθήσει η κυβέρνηση με το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: