"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Αποκριές του χθες Ι... στον Πολύγυρο Χαλκιδικής

Η ηλεκτρονική σελίδα "Παλιές φωτογραφίες του Πολυγύρου"  ανάρτησε παλιότερα απόσπασμα από μια εξαιρετική περιγραφή της παλιάς αποκριάς στον Πολύγυρο του κ. Γιάννη Τσίκουλα Καθηγητή παιδιατρικής του Α.Π.Θ. στο περιοδικό ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ τεύχος 61- 2011 του λαογραφικού ομίλου Πολυγύρου.
Σας την παραθέτουμε παρακάτω...
"Ένα μείζον χαρακτηριστικό της Πολυγυρινής αποκριάς ήταν και τα γλέντια στα καφενεία και τα εστιατόρια τα οποία μετατρέπονταν για δύο τουλάχιστον εβδομάδες σε κέντρα διασκέδασης. Σείονταν ο Πολύγυρος από την μουσική και τα τραγούδια των κέντρων αυτών τα οποία ήταν ασφυκτικά γεμάτα. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των γλεντιών, το σήμα κατατεθέν τους , ήταν οι τραγουδίστριες που προσκαλούνταν από την Θεσσαλονίκη ενώ οι ορχήστρες ήταν συνήθως από ντόπιους. Οι τραγουδίστριες λοιπόν αυτές ήταν το θέμα αποσχόλησης και συζήτησης όλων των Πολυγυρινών αντρών και γυναικών. Οι μεν άντρες δεδομένης της σεξουαλικής πείνας της δεκαετίας εκείνης , περίμεναν πως και πως τον ερχομό των τραγουδιστριών όχι τόσο για να τις ακούσουν, αλλά κυρίως να τις δουν ντυμένες τολμηρά, φτιασιδωμένες προκλητικά να λικνίζονται να χορεύουν ( και άντε και να τραγουδούν ) και να τους αναστατώνουν. Οι γυναίκες από την άλλη μεριά έβλεπαν τους άντρες τους η τους γιους τους να ξενυχτούν στα καφενεία και να μην μπορούν να σηκωθούν την άλλη μέρα για να δουλέψουν και να ξοδεύουν τα λεφτά του οικογενειακού προυπολογισμού που οπωσδήποτε δεν περίσσευαν ( και ) εκείνα τα χρόνια. Τις τραγουδίστριες αυτές τις αποκαλούσαν συνήθως σαντόζες ( παραφθορά προφανώς της γαλλικής λέξης chanteuse που σημαίνει τραγουδίστρια ) και ενίοτε και ντεφτσούδες ( προφανώς από την χρήση του ντεφιού που έκαναν ). Κάποιοι τις αποκαλούσαν και νταγρετζούδες για τον ίδιο προφανώς λόγο. Οι σαντόζες λοιπόν ήταν η αιχμή του δόρατος για τις Πολυγυρινές οικογένειες κατά την διάρκεια της αποκριάς. Γίνονταν ομηρικοί καυγάδες ανάμεσα στα αντρόγυνα για τις σαντόζες......
΄΄ Ανάθιμα τις τσ' σαντόζις. Καλά είχαμι τ΄ν ησυχία μας. Πότι να τσακ΄στούν να φύγν' για να σ(ι)μαζουχτούν στα σπίτια τσ΄ οι άντρις... Λύσσιαξαν που να λ(ι) σιάξν....."

 Γιάννης Τσίκουλας, Καθηγητής παιδιατρικής του Α.Π.Θ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: