«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...


  • ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΟΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τις επιχειρήσεις μέλη του ότι είναι σε ισχύ το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ανταλλαγής για νέους επιχειρηματίες (Erasmus for Young Entrepreneurs) .
Το πρόγραμμα «Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες», βοηθά φιλόδοξους Ευρωπαίους επιχειρηματίες να αποκτήσουν τις...
απαραίτητες δεξιότητες για να ξεκινήσουν και/ ή να διευθύνουν με επιτυχία μία μικρή επιχείρηση στην Ευρώπη. Νέοι επιχειρηματίες συναντώνται και ανταλλάσσουν γνώσεις και επιχειρηματικές ιδέες με έναν έμπειρο επιχειρηματία, κοντά στον οποίο μένουν και συνεργάζονται για μία περίοδο 1-6 μηνών. Η διαμονή χρηματοδοτείται κατά ένας μέρος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν :
α) εν δυνάμει επιχειρηματίες ή νέοι επιχειρηματίες , ανεξαρτήτου οικονομικής δραστηριότητας, με εμπειρία έως τρία χρόνια.
β) επιχειρήσεις (ιδιοκτήτες – διευθυντές μια μικρής ή μεσαίας επιχείρησης), ως επιχειρηματίας υποδοχής, ανεξαρτήτου οικονομικής δραστηριότητας, με εμπειρία περισσότερη από τρία χρόνια.
Ως νέος επιχειρηματίας, θα επωφεληθεί με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα από την on-the-job εκπαίδευση σε μια μικρή ή μεσαίου μεγέθους επιχείρηση σε οποιαδήποτε από τις συμμετέχουσες χώρες. Αυτό θα διευκολύνει το επιτυχημένο ξεκίνημα την επιχείρησης του ή την ενίσχυση της νέας επιχείρησής του. Μπορεί επίσης να επωφεληθεί από την είσοδο σε νέες αγορές, διεθνείς συνεργασίες καθώς και από την πιθανή δυνατότητα συνεργασίας με νέους επιχειρηματίες του προγράμματος.
Σαν οικοδεσπότης επιχειρηματίας, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα, μπορεί να επωφεληθεί από νέες ιδέες από έναν νέο επιχειρηματία στην δικιά του επιχείρηση. Μπορεί να έχει ειδικές δεξιότητες ή γνώσεις σε έναν τομέα στον οποίο να μην έχει εξειδίκευση, το οποίο θα συμπληρώνει το δικό του. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες οικοδεσπότες απήλαυσαν την εμπειρία όπου αποφάσισαν να φιλοξενήσουν εν συνεχεία και άλλους επιχειρηματίες.
Είναι πραγματικά μια win-win συνεργασία σύμφωνα με την οποία και οι δύο πλευρές μπορούν να ανακαλύψουν νέες Ευρωπαϊκές αγορές ή επιχειρηματικούς εταίρους, διαφορετικούς τρόπους για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Μακροπρόθεσμα, θα επωφεληθούν από διευρυμένες δυνατότητες δικτύωσης, και, πιθανόν, εάν αποφασίσουν στην συνέχιση της συνεργασίας τους, ενδεχομένως μακροπρόθεσμα επιχειρηματικούς εταίρους (π.χ. κοινές επιχειρήσεις, υπεργολαβία δραστηριοτήτων, προμηθευτής /εργολαβικές σχέσεις).
Η διάρκεια του προγράμματος είναι δύο χρόνια (έως Ιανουάριο 2020) και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού του.
Περισσότερες πληροφορίες για τον οδηγό του προγράμματος, στο link που ακολουθεί :
https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/
Επιπλέον περισσότερες πληροφορίες για τους νέους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα καθώς και για τη συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής τους επισυνάπτουμε τα παρακάτω link :
Για τους οικοδεσπότες επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα καθώς και για τη συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής, περισσότερες πληροφορίες στο link που επισυνάπτουμε :

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Β’ , Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΦΕΤ)
Η Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής «ΕΠ.ΑΝ.Ε.Χ.» σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προτίθεται να πραγματοποιήσει σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας Β΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (35 ώρες εκπαίδευσης κόστους 100,00€) και Τεχνικού Ασφαλείας Γ΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 50,00 €), καθώς και σεμινάρια Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΦΕΤ) (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 80,00€).
Για τους Εργοδότες ή για τους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις δεν είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του Επιμελητηρίου και επιθυμούν να λάβουν μέρος στα σεμινάρια, θα πρέπει να καταβάλλουν αντίστοιχα τα παρακάτω ποσά: Για τον Τεχνικό Ασφαλείας Β΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (35 ώρες εκπαίδευσης κόστους 110,00€), για τον τεχνικό Ασφαλείας Γ΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 60,00 €) και για σεμινάρια Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΦΕΤ) (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 90,00€).
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν τόσο στον Πολύγυρο, στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηρίου, όσο και σε οποιαδήποτε περιοχή της Χαλκιδικής, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων ανά κατηγορία.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τα μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για τη συμμετοχή τους στα σεμινάρια, είναι η ταμειακή τακτοποίησή τους , όσον αφορά την καταβολή της ετήσιας συνδρομής τους για το τρέχον έτος (2018). Οι αιτήσεις συμμετοχής για τα σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας Β & Γ κατηγορίας & του ΕΦΕΤ υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.epichal.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία.

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ 1ης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ & ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σας ενημερώνουμε ότι το Επιμελητήριο Κοζάνης διοργανώνει την «1η Πανελλήνια Κλαδική Έκθεση Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών και Προϊόντων Αυτών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», που θα λάβει χώρα στο Εκθεσιακό Κέντρο της Κοζάνης την 19η, 20η και 21η Οκτωβρίου 2018. Η έκθεση αποσκοπεί στη στήριξη των καλλιεργητών των αρωματικών φυτών , αλλά και την προβολή των προϊόντων των επιχειρήσεων όλης της χώρας που χρησιμοποιούν στην παραγωγή τους αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά. Την έκθεση θα στηρίξουν όλοι οι Αναπτυξιακοί Φορείς της περιοχής , η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τα Επιμελητήρια αυτής, οι Δήμοι Δ. Μακεδονίας , αλλά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , η ΚΕΕΕ κ.ά., ώστε να αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη για τον κλάδο που υπόσχεται στον πρωτογενή κυρίως τομέα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για σημαντική και κερδοφόρα ανάπτυξη της απασχόλησης. Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί και το 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ του κλάδου , που θα τεθεί υπό την διοργανωτική αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας , στο οποίο θα προσκληθούν να μιλήσουν για σχετικά θέματα καταξιωμένοι επιστήμονες , γεωπόνοι , επιχειρηματίες , εκπρόσωποι γνωστών φαρμακοβιομηχανιών της χώρας μας, ειδικοί στη χρησιμότητα της καλλιέργειας και επεξεργασίες κάθε είδους αρωματικών / φαρμακευτικών φυτών κ.α. Σχετικά με το κόστος συμμετοχής σας ενημερώνουμε ότι θα καθοριστεί στα πενήντα (50€) ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά τετραγωνικό μέτρο στους εσωτερικούς χώρους του Εκθεσιακού Κέντρου της Κοζάνης. Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην εν λόγω έκθεση ή και για περισσότερες πληροφορίες , παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα της Δ/νσης του Επιμελητηρίου Κοζάνη κα Καρακουλάκη 24610 41693, e mail : chambers@otenet.gr, ή και με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κο Νικόλαο Σαρρή 6974807414 .

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) και η Διεύθυνση της Τοπικής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) διοργανώνουν σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δράμας το Διεθνές Συνέδριο ‘Τονώνοντας την Ανάπτυξη και τη Συνοχή στις Διασυνοριακές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης’, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα στις 25 Οκτωβρίου 2018.
Tο Διεθνές Συνέδριο είναι το (4o) τέταρτο, στη σειρά των αποκεντρωμένων εκδηλώσεων, που εφαρμόζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 20ης Σεπτεμβρίου του 2017 με θέμα ‘Τονώνοντας την Ανάπτυξη και τη Συνοχή στις Διασυνοριακές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης’. Είναι ιδιαίτερη τιμή για το Επιμελητήριο της Δράμας να είναι συν-διοργανωτής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Διεύθυνση της Τοπικής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) στη συγκεκριμένη εκδήλωση ως ο μοναδικός Φορέας από την Ελλάδα.
Το Συνέδριο θα συγκεντρώσει υψηλόβαθμα στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αξιωματούχους από τοπικούς-εθνικούς Φορείς καθώς και άλλους ενδιαφερόμενους από την Ανατολική και Νότια Ευρώπη. Σκοπός του Συνεδρίου είναι η διάδοση και ανταλλαγή γνώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ενημέρωση σχετικά με τις νέες μεθόδους συνεργασίας και η εδραίωση νέων δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων.
Παράλληλη διερμηνεία προσφέρεται στα Ελληνικά, Αγγλικά, Βουλγαρικά, και Ρουμανικά. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/regional_policy/en/conferences/boosting_drama

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ 7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΓΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
Το Ελληνο – Αμερικανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγροτεχνολογίας του, διοργανώνει το 7ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας με τίτλο :
«Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη & Συμβολαιακή Γεωργία : Πρακτικές που δημιουργούν αξία»

το οποίο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Το ετήσιο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας διοργανώνεται αδιάλειπτα από το 2012 και έχει σχεδόν καταστεί θεσμός στα δρώμενα της πόλης ως η κορυφαία εκδήλωση του είδους, συνδράμοντας θετικά στην επιτυχημένη πορεία της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και του αγρότη – επιχειρηματία μέσω αυτής της στοχευμένης, συνοπτικής και παρεμβατικής εκδήλωσης.
Το φετινό Συνέδριο εστιάζει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας της σύγχρονης αγροδιατροφικής επιχείρησης που αποτελεί ζωντανό κύτταρο της ανάπτυξης της υπαίθρου. Η εταιρική φήμη και εικόνα μιας επιχείρησης είναι καθοριστικής σημασίας εργαλεία ώστε να την καταστήσουν ανταγωνιστικότερη, ελκυστικότερη και ανθεκτικότερη σε περιόδους κρίσης. Ως εκ τούτου, αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που υιοθετούν υπεύθυνες πρακτικές, όσο και ή έκταση των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Παράλληλα το Συνέδριο εστιάζει στον κρίσιμο τομέα της αλυσίδας γεωργικών εισροών που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή. Η ανάγκη για εγγυημένη πρόσβαση σε προϊόντα διασφαλισμένης ποιότητας και ποσότητας σε καθορισμένες τιμές, έχει επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο τη συμβολαιακή γεωργία. Με την παρουσίαση χαρακτηριστικών εφαρμογών θα αναδειχθούν τα οφέλη, οι προοπτικές και οι προκλήσεις των συμβολαίων παραγωγής.
Όπως και στα προηγούμενα συνέδρια, έτσι και φέτος, αναμένεται να συμμετάσχει σημαντικός αριθμός διακεκριμένων επιχειρηματιών, υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων, εκπροσώπων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, του κλάδου των δικτύων διανομής, αγροτικών συνεταιρισμών και τοπικών φορέων, επιστημόνων και στελεχών της αρμόδιας πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας της χώρας.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 286 453, κος Τσαβδάρογλου Νικόλαος .

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ 5.500 ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ
Την κατάρτιση ειδικού προγράμματος απασχόλησης για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς και οι οποίοι δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια». (ΦΕΚ Β΄ 4504/12.10.2018 _ Αριθμ. οικ. 52618/1218). Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το πρόγραμμα έχει διττό στόχο: α) την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και της αδυναμίας πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων πτυχιούχων που συνεχίζουν να πλήττονται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, βάσει των στοιχείων της εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και β) την αντιμετώπιση του φαινομένου διαρροής επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας, το οποίο προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση και στην ελληνική οικονομία, γενικότερα.
Αντικείμενο του ειδικού προγράμματος είναι η απασχόληση 5.500 άνεργων πτυχιούχων (ωφελούμενοι) σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 51 του ν. 1892/1990 και οι οποίοι δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα (φορείς υποδοχής). Ως φορείς υποδοχής ορίζονται τα Υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Παιδείας Έρευνας και θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τουρισμού και Υγείας και οι εποπτευόμενοι από τα ανωτέρω δημόσιοι φορείς. Οι φορείς υποδοχής υποβάλλουν στον ΟΑΕΔ, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε (5) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα, και στη συνέχεια, η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ εκδίδει τη σχετική απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα.

  • OAEΔ: ΕΩΣ ΤΙΣ 31/10 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Έως τις 31 Οκτωβρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες να κάνουν αίτηση στον ΟΑΕΔ προκειμένου να ενταχθούν στο "πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτών για τη διατήρηση νέων θέσεων εργασίας με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης την περίοδο της οικονομικής κρίσης". Υπενθυμίζεται πως μέσω του προγράμματος, πρόκειται να επιχορηγηθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή και μερικής απασχόλησης που δημιούργησαν από 1-6-2017 έως 31-5-2018. Οι επιχειρήσεις που θα επιχορηγηθούν, υποχρεούνται να διατηρήσουν και τις επιχορηγούμενες και τις μη επιχορηγούμενες θέσεις εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με το εγκριθέν διάστημα επιχορήγησης. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων ήταν η 3η Οκτωβρίου 2018.
  • ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019
Με τα δύο σενάρια για τις συντάξεις κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 ενώ όπως είναι γνωστό στις προθέσεις της είναι να μην εφαρμοσθούν οι μειώσεις. Με βάση το σενάριο που περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 4,2% του ΑΕΠ ενώ στο σενάριο που δεν προβλέπει τις περικοπές ούτε και τα αντίμετρα το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται σε 3,6% του ΑΕΠ.

  • ΣΤΑ €1,69 ΔΙΣ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στα 1,69 δισ. ευρώ ανήλθε η συνολική βοήθεια της ΕΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 10 Οκτωβρίου 2018. Από τα 1,69 δισ. ευρώ, οι ελληνικές Αρχές έχουν να λαμβάνουν 794 εκατ. ευρώ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) 506,67 εκατ. ευρώ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) 119,7 εκατ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO) 26 εκατ. ευρώ, οι διάφορες διεθνείς ΜΚΟ - εταίροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 201 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εγκριθεί αλλά παραμένουν αδιάθετα 44,6 εκατ. ευρώ προς Διεθνείς Οργανισμούς ή ΜΚΟ.

  • Eurostat: ΦΤΩΧΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ 1 ΣΤΟΥΣ 3 ΕΛΛΗΝΕΣ
Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις: Είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει "κανονική δουλειά"). Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2017 βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 34,8% του πληθυσμού (3,7 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008. Στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε το 2017 στο 20,3% (113 εκατ. άνθρωποι), κάτω από τα επίπεδα του 2008 (23,7%). Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επίσης, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 20,2% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 21,1%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας το 15,6% του πληθυσμού. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην ΕΕ είναι 16,9%, 6,9% και 9,3%. Γενικότερα, σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι η Βουλγαρία (38,9%) και η Ρουμανία (35,7%). Στον αντίποδα (με ποσοστά μικρότερα του 20%) βρίσκονται η Τσεχία (12,2%), η Φιλανδία (15,7%), η Σλοβακία (16,3%), η Ολλανδία (17%), η Σλοβενία και η Γαλλία (17,1%) και η Δανία (17,2%), η Σουηδία (17,7%) η Αυστρία (18,1%)και η Γερμανία (19%).
  • ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 120 ΔΟΣΕΩΝ
Μικρές βελτιωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, που αφορά τις επιχειρήσεις με πτωχευτική ικανότητα. Με στόχο την ένταξη στη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερων οφειλετών, η απόφαση τροποποιεί παλαιότερη απόφαση του Ιουλίου του 2017 και εφαρμόζει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα το «μοντέλο» που ακολουθείται ήδη για τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα. Αυτό που αλλάζει με τη νέα υπουργική απόφαση, είναι το εισόδημα που υπολογίζεται ώστε να διαπιστωθεί η ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη. «Κλειδί», δηλαδή, στην όλη διαδικασία είναι το ποσό που μπορεί να αποπληρώσει ο οφειλέτης έναντι των οφειλών του προς όλους τους πιστωτές εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, που για το ΚΕΑΟ ισούται με τον χρόνο αποπληρωμής των 120 μηνιαίων δόσεων. Να σημειωθεί ότι στην πρώτη απόφαση του καλοκαιριού, για να διαπιστωθεί η ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, λαμβάνονταν υπόψη τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της πιο κερδοφόρας χρήσης της τελευταίας τριετίας πριν από την υποβολή της αίτησης τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα πάντα με πτωχευτική ικανότητα. Στη νέα απόφαση, λαμβάνεται πλέον υπόψη «το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) της τελευταίας τριετίας και των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) του τελευταίου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης». Στην πράξη, λαμβάνεται υπόψη είτε ο μέσος όρος των κερδών της 3ετίας είτε τα κέρδη του τελευταίου έτους πριν από την αίτηση και όχι η πιο κερδοφόρα χρήση της τελευταίας 3ετίας. Μάλιστα, ακριβώς οι ίδιες προϋποθέσεις λαμβάνονται υπόψη και στις περιπτώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών χωρίς πτωχευτική ικανότητα.

  • ΑΑΔΕ: ΑΥΞΗΣΗ 40,8% ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟ 7ΜΗΝΟ
Αύξηση κατά 40,8% των εσόδων από τη φορολογία μεταβιβάσεων ακινήτων το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την πορεία των εσόδων στο επτάμηνο οι εισπράξεις από τους φόρους στις μεταβιβάσεις και συγκεντρώσεις κεφαλαίων (που αφορούν κυρίως αγοραπωλησίες ακινήτων) έφτασαν τα 204,63 εκατ. ευρώ, έναντι 145,30 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

  • ΥΠ. ΟΙΚ.: ΔΙΧΤΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ
Ελέγχους για τον εντοπισμό φορολογούμενων που έχουν εισόδημα από μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb και δεν έχουν δηλώσει το ακίνητό τους στην πλατφόρμα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών. Οι πρώτοι έλεγχοι θα διενεργηθούν αρχές Δεκεμβρίου και όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα που φθάνουν ακόμα και τα 5.000 ευρώ.

  • ΥΠ.ΟΙΚ.: ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Κάτω από τον στόχο κινήθηκαν τα έσοδα του κρατικού και του τακτικού προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο. Το σύνολο των καθαρών εσόδων σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,36 δις. ευρώ, μειωμένα κατά 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο ενώ σε επίπεδο καθαρών εσόδων τακτικού προϋπολογισμού, τα έσοδα έφτασαν στα 5,225 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα κατά 79 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Σε επίπεδο εννεαμήνου τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού είναι κατά 591 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο ενώ σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού, η υπέρβαση φτάνει στα 1,023 δισ. ευρώ.

  • «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ
Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα έχει δημιουργηθεί η ειδική υπηρεσία περιουσιολογίου του υπουργείου Οικονομικών, που θα αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την πάταξη της  φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Σε πλήρη ανάπτυξη το περιουσιολόγιο θα επιτρέπει, σε συνδυασμό με τις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος, τον αυτόματο προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος για όλους τους φορολογούμενους, το οποίο θα συγκρίνεται με το εισόδημα που δηλώνεται στην ετήσια φορολογική δήλωση. Αν το τεκμαρτό είναι υψηλότερο από το δηλωθέν, τότε θα φορολογείται με βάση το εισόδημα που προκύπτει από το περιουσιολόγιο. Η υλοποίηση του περιουσιολογίου θα ξεκινήσει να «χτίζεται» με βάση στοιχεία για την περιουσία των φορολογουμένων που έχει ήδη στη διάθεσή της η φορολογική Αρχή. Θα "στηθεί" σε πρώτη φάση με βάση το ετήσιο εισόδημα, τα ακίνητα, κάθε είδους οχήματα κ.α. Σε δεύτερη φάση το περιουσιολόγιο θα βασίζεται στα στοιχεία που θα αντληθούν από τρίτες υπηρεσίες ή θα κληθούν οι φορολογούμενοι να δηλώσουν. Στο νέο σύστημα θα καταγράφονται τα εξής: κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, οχήματα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, σημαντικά χρηματικά ποσά εκτός τραπεζών, καταθέσεις, συνάλλαγμα, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, επιχειρηματικές συμμετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστήρια συμβόλαια.

  • ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΩΣ 24 ΔΟΣΕΙΣ - ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και των αρμοδιοτήτων της, η ΑΑΔΕ απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα νέας ρύθμισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία σε όσους έχουν απολέσει την αρχική. Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ διευκρινίζει:
Mε τις τρέχουσες ρυθμίσεις, στους οικονομικά αδύναμους οφειλέτες παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης των βεβαιωμένων στη φορολογική Διοίκηση οφειλών τους σε πρόγραμμα τμηματικής καταβολής έως 12 ή 24 ισόποσων μηνιαίων δόσεων ανάλογα με το είδος φόρου, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις διατάξεις για την πάγια ρύθμιση. Ισχύουν, επίσης, οι διατάξεις του άρθρου 43 του ν. 4174/2013   με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου, να υπαγάγουν σε πρόγραμμα τμηματικής καταβολής το σύνολο των βεβαιωμένων στις Φορολογικές Αρχές οφειλών τους που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Οι ανωτέρω οφειλές δύναται να ρυθμιστούν σε μηνιαίες δόσεις, έως δώδεκα (12), κατ' εξαίρεση παρέχεται η δυνατότητα καταβολής σε μηνιαίες δόσεις έως τις εικοσιτέσσερις (24) για οφειλές που καταβάλλονται εφάπαξ. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη και για τις οφειλές που δύναται να υπαχθούν σε αυτήν για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής. Εντούτοις, εάν έχει απολεσθεί ρύθμιση του πρώτου άρθρου του Ν. 4152/2013 βεβαιωμένων οφειλών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, τότε υφίσταται η δυνατότητα υπαγωγής αυτών σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις του άρθρου 43 του ν. 4174/2013. Και αντίστροφα, εάν έχει απολεσθεί ρύθμιση του άρθρου 43 του ν. 4174/2013, τότε υφίσταται η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση της υποπαραγράφου Α2 του πρώτου άρθρου του ν. 4152/2013 για τις ίδιες οφειλές.
  • ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Τέλος στην ανωνυμία των μετόχων όλων των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα βάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σε εγκύκλιο που εκδόθηκε σε εφαρμογή διατάξεων που αφορούν στην διευκόλυνση των ελέγχων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ορίζεται ότι το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου 2019 θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ειδικό μητρώο πραγματικών δικαιούχων όλων των επιχειρήσεων με έδρα στην Ελλάδα. Πρόκειται για εφαρμοστική εγκύκλιο διάταξης του νόμου 4557 του 2018 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Στο άρθρο 20 του συγκεκριμένου νόμου ορίζεται ότι δημιουργείται το ειδικό κεντρικό μητρώο πραγματικών δικαιούχων.
  • ΕΦΚΑ: ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ οι εισφορές Σεπτεμβρίου 2018 των Αγροτών, Αυτοαπασχολούμενων και Ελεύθερων Επαγγελματιών. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά την εισφορά τους, να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής δεδομένου ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή.
  • ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ τ. ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ & τ. ΕΤΑΑ – ΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ
Στη δημοσιότητα δόθηκε τι με Αρ. Πρωτ.: Δ.ΑΣΦ./929/1206151 γενικό έγγραφο του ΕΦΚΑ με θέμα «Αποσύνδεση της ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων τ. ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και τ. ΕΤΑΑ – ΤΑΝ από την ιδιότητα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 20 ν. 4488/2017». Σύμφωνα με την παρούσα, σε συνέχεια της 16/2018 εγκυκλίου και εξ’ αφορμής ερωτημάτων που ανέκυψαν αναφορικά με την εφαρμογή ή μη των διατάξεων της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης στον ΕΦΚΑ (παρ. 4 του άρθρου 20 ν. 4488/2017) στις περιπτώσεις των εμμίσθων μηχανικών και των δικηγόρων με έμμισθη εντολή, σας γνωρίζουμε τα εξής προς ενιαία εφαρμογή: Ως γνωστόν, με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4488/2017 υιοθετήθηκε η έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. ως βασικό στοιχείο υπαγωγής στην ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων των τ. ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και τ. ΕΤΑΑ – ΤΑΝ, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στα πρόσωπα που εξαιρούνται αναδρομικά από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλιση στους εν λόγω φορείς. Δεδομένου ότι οι έμμισθοι μηχανικοί και οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και πρώην ΕΤΑΑ – ΤΑΝ αντίστοιχα) και του ΕΤΕΑΕΠ χωρίς να εξετάζεται αν έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ., διευκρινίζεται ότι, δεν έχουν εφαρμογή στα προαναφερόμενα πρόσωπα οι διατάξεις της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης της παρ. 4 του άρθρου 20 ν.4488/2017.

  • ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ e – Άδειες
Η «αντίσταση» των πολεοδομιών οδήγησε σε προθεσμία, έως την 1η Δεκεμβρίου, για την πλήρη εφαρμογή του συστήματος της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, e-Άδειες, και για δύο κατηγορίες (1η και 2η) νέων οικοδομικών αδειών, με τους ενδιαφερόμενους να έχουν την επιλογή, μέχρι τότε, να καταθέτουν την αίτησή τους και με τον παραδοσιακό τρόπο, παρά τη λειτουργία από χθες της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη το e-Άδειες συμβάλλει ώστε οι πολίτες «να μην ξαναδούν πολεοδομίες τα επόμενα χρόνια». Ωστόσο, οι οικοδομικές άδειες θα γίνουν ουσιαστικά πλήρως ηλεκτρονικές σε ενάμιση μήνα. Ο κ. Σταθάκης δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι χρειάζεται επιπλέον χρόνος για να προετοιμαστούν οι πολεοδομίες. Ηλεκτρονικά όμως γίνεται από 15/10/2018 οτιδήποτε δεν αφορά νέα άδεια (3η κατηγορία αδειών δόμησης), όπως η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, εκτέλεση πρόσθετων εργασιών, αναθεώρηση οικοδομικών αδειών, ενημέρωση οικοδομικών αδειών κ.λ.π.
  • ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟ 2019
Αμετάβλητα θα παραμείνουν τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων του έτους 2019, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσά που ίσχυσαν για το τρέχον έτος. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα κληθούν να πληρώσουν, εντός του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018, τέλη τα οποία κυμαίνονται από 22 έως 1.380 ευρώ για όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι 31/10/2010. Για όσα Ι.Χ. επιβατικά κυκλοφόρησαν σε Ελλάδα ή Ευρωπαϊκή Ένωση από 1/11/2010 και μετά, τα ποσά των τελών υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου το άνθρακα ανά χιλιόμετρο και κυμαίνονται από 0,9 έως 3,72 ευρώ ανά γραμμάριο εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα. 

  • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Με βάση το νόμο 4446/2016, εκτός των κλασικών εκπτώσεων που γνωρίζαμε, την περίοδο του καλοκαιριού και του χειμώνα, υπάρχουν ακόμη δυο ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι κάθε έτος, την άνοιξη (μέσα στο Μάιο) και το φθινόπωρο (μέσα στο Νοέμβριο). Για φέτος, οι φθινοπωρινές εκπτώσεις 2018 αναμένεται να ξεκινήσουν σε σχεδόν τρεις εβδομάδες από σήμερα, δηλαδή στις αρχές Νοεμβρίου. Επιπλέον, τα καταστήματα θα είναι ανοικτά, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου. Ωστόσο, αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τους συλλόγους των εμπόρων για να επιβεβαιωθούν οι ημερομηνίες. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με απόφαση της Περιφέρειας, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη των παραγωγικών φορέων, οπότε ανάλογα με την περιοχή μπορεί οι ημερομηνίες να τροποποιηθούν.

  • Η ΚΡΙΣΗ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Την τελευταία οκταετία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι Έλληνες τρώνε κατά 10% περισσότερα όσπρια για πρόσληψη πρωτεϊνών, ενώ μείωσαν το μοσχάρι κατά 24% και το αρνί-κατσίκι κατά 25% . Αυξήθηκε η κατανάλωση σε ζυμαρικά και ρύζι κατά 14% και 8% αντίστοιχα για πρόσληψη υδατανθράκων, ενώ μειώθηκε η κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά κατά 23% και 20%.


  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .



  • ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καινοτομεί και προβάλει όλες τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Νομού στη νέα Τουριστική Πύλη Χαλκιδικής. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος του Νομού Χαλκιδικής και τη διεύρυνση της Τουριστικής Σεζόν.
Προβάλλουμε συνολικά όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό στον Νομό μας: Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Αγροτουριστικά, Επιχειρήσεις Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες,  Clubs.  Επιχειρήσεις Ενοικίασης αυτοκινήτων, μηχανών, σκαφών, Τουριστικά Πρακτορεία –Γραφεία και Επιχειρήσεις με Δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, ιππασία, καταδύσεις κά.. Προβάλλονται επίσης και οι Επιχειρήσεις με Τοπικά ή Παραδοσιακά προϊόντα.
Ο επισκέπτης μέσα από την Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής θα γνωρίσει τις ομορφιές του νομού, τις παραλίες, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και μουσεία και μαθαίνει για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο.
Επισκεφτείτε τη νέα Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής και μέσα από το Portal Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κάνοντας click στο Filoxeno-Η Ελληνική Τουριστική Πύλη.

  • ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Η Υπηρεσία Παροχής Νομικών Πληροφοριών λειτουργεί πλέον και στο Επιμελητήριο της Χαλκιδικής και παρέχει νομικές πληροφορίες και συμβουλές στα μέλη του που υποβάλλουν σχετικά αιτήματα. Τα μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής μπορούν να απευθύνονται για συμβουλές, με επίσκεψη στα γραφεία του επιμελητηρίου Πολυτεχνείου 58 στον πεζόδρομο του Πολυγύρου, ή τηλεφωνικά στο 2371024200 ή να απευθύνουν γραπτά ερωτήματα στέλνοντας το ονοματεπώνυμό τους και τηλέφωνο επικοινωνίας στο e mail :info@epichal.gr (υπ’ όψιν νομικού συμβούλου) ή με φαξ στο 2371021355. Ο Νομικός Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής θα παρευρίσκεται στα γραφεία του Επιμελητηρίου κάθε Παρασκευή , από τις ώρες 10 πμ – 2 μμ για να παρέχει νομικές πληροφορίες και συμβουλές στα μέλη του Επιμελητηρίου που υποβάλλουν σχετικά αιτήματα. Σημειώνεται πως η υπηρεσία αυτή δεν υποκαθιστά δικηγόρους ούτε διεκπεραιώνει δικηγορικές υποθέσεις αλλά παρέχει γενικές πληροφορίες στα μέλη του Επιμελητηρίου σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία και δίνει κατευθύνσεις για τους τρόπους επίλυσης τυχόν προβλημάτων τους.

  • ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ SUNDAY FOCUS
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με το ραδιοφωνικό σταθμό της Βόρειας Ελλάδας, Focus fm 103,6 , παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις μέλη του να προβληθούν μέσω αυτού, στο πλαίσιο της Κυριακάτικης εκπομπής Sunday focus.
Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα:
  • Μετάδοσης τριών σποτ κάθε Κυριακή (διάρκειας 20 δευτ)
  • Καθημερινή μετάδοση ενός σποτ (διάρκειας 30 δευτ)
  • Τρεις σύντομες αναφορές από τους παραγωγούς του Focus fm σε κάθε εκπομπή
  • Παρουσία εκπροσώπου της επιχείρησης στο στούντιο ή τηλεφωνικώς μια φορά μηνιαίως
  • Προβολή της επιχείρησης σε ανάρτηση promo στη σελίδα Facebook του σταθμού
Στην εκπομπή μπορούν να διαφημιστούν μέχρι πέντε επιχειρήσεις και το κόστος προβολής της κάθε μίας ανέρχεται στο ποσό των διακοσίων (200,00 €) ευρώ πλέον του ΦΠΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα του Sunday Focus 2310500536, 2310500675 και στον υπεύθυνο επικοινωνίας κο Παπαθανασίου Θωμά 6988251251.

  • ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΕΕΕ) ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Δύο νέες πρωτοπόρες τεχνολογικά υπηρεσίες  προσφέρει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) στο σύνολο των Ελληνικών επιχειρήσεων-μελών των Επιμελητηρίων. Πρόκειται για την υπηρεσία εύρεσης επενδυτικών προγραμμάτων (http://investmenttools.uhc.gr/) και την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) εκπαίδευσης (http://elearning.uhc.gr/). Με την πρώτη υπηρεσία, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανατρέχουν για να αντλούν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για όλα τα νέα επενδυτικά προγράμματα και προγράμματα απασχόλησης, όπως και όλες τις προϋποθέσεις ένταξής τους σε αυτά. Με την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) ασύγχρονης  εκπαίδευσης οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, στην οποία έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός μαθημάτων ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.

  • ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής ύστερα από την 19ης /27-9-2018 ΑΔΑ : ΩΤΓ546907Υ-ΦΓ8 απόφαση του Δ.Σ. Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής για υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων για το Γενικό Νοσοκομείο χαλκιδικής, Ψυχιατρικό Ξενώνα, Μ.Τ.Ν. και ΚΕΦΙΑΠ, προκηρύσσει Ηλεκτρονικό Δημόσιο Ανοικτό Διαγωνισμό κάτω των ορίων, για υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων για το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, Ψυχιατρικό Ξενώνα, Μ.Τ.Ν. και ΚΕΦΙΑΠ (CPV 90911200-8), για ένα (1) έτος, Συνολικού Προϋπολογισμού 240.000,00€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, με κριτήριο αξιολόγησης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας -τιμής (Συμφερότερη Προσφορά ) . Ο Διαγωνισμός θα διενεργηθεί την Παρασκευή 9-11-2018 και ώρα 11:00 π.μ. στο γραφείο Προμηθειών του Νοσοκομείου ενώπιον αρμόδιας Επιτροπής. Ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), μέσω της διαδικτυακής πύλης WWW.promitheus.gov.gr του συστήματος ύστερα από προθεσμία τουλάχιστον είκοσι δύο (22) ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της διακήρυξης στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ). Ο Συστημικός Αριθμός του Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού της Διακήρυξης στο ΕΣΗΔΗΣ είναι 65240.
Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: στις 11-10-2018 ημέρα Πέμπτη στις 15:00 μ.μ.
Καταληκτική Ημερομηνία υποβολής προσφορών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: Παρασκευή 2-11-2018 στις 16:00 μ.μ.
Ο διαγωνισμός εμπίπτει στις διατάξεις του Ν.4412/2016 ( Α΄147) «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις /κοινοπραξίες αυτών ή συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο του υπό ανάθεση έργου. Οι προσφέροντες οφείλουν με ποινή αποκλεισμού, να καταθέσουν Εγγύηση Συμμετοχής στο διαγωνισμό , της οποίας το ποσό θα πρέπει να καλύπτει το 2 % της προϋπολογιζόμενης δαπάνης για το είδος για το οποίο κατατίθεται η προσφορά, χωρίς Φ.Π.Α.
Πληροφορίες από το γραφείο Προμηθειών του Γ.Ν.Χ, αρμόδιος υπάλληλος Κούλελη Χρύσα & Αυγέρος Αναστάσιος τηλ.23713-50207, 23713-50363 fax. 23713-50410 . To πλήρες κείμενο της Διακήρυξης διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής (www.hospitalchalkidiki.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια: