«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει...


  • ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΦΟΡΕΩΝ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κα ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
Ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φορείς , τουριστικοί σύλλογοι και σωματεία της Χαλκιδικής , αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης που είχε η Υπουργός Τουρισμού κα ‘Ελενα Κουντουρά στα γραφεία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής , ύστερα από το...
κάλεσμα του Προέδρου του, κου Ιωάννη Κουφίδη το πρωί της Τρίτης της 12ης Ιουνίου.
Στη συνάντηση προσκαλέστηκαν οι βουλευτές του νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, οι Δήμαρχοι της Χαλκιδικής, η Λιμενική Αρχή ν. Χαλκιδικής, η Ένωση Ξενοδοχείων, η Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων, η Ένωση Κάμπινγκ, τουριστικά σωματεία και τουριστικοί σύλλογοι της Χαλκιδικής.
Παρευρέθηκαν η κυβερνητική βουλευτής του νομού κα Ιγγλέζη Αικατερίνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κος Γιώργου Ιωάννης, ο Δήμαρχος Πολυγύρου κος Ζωγράφος Αστέριος, ο Αντιδήμαρχος Αριστοτέλη κος Τσακνής Αργύρης, ο Αντιδήμαρχος Σιθωνίας κος Χριστοδούλου Νικόλαος, από το Λιμεναρχείο Ν. Μουδανιών ο Πλωτάρχης Λ.Σ. κος Γκουντέλιας Βασίλειος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κος Τάσιος Γρηγόρης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων κος Χαδαλής Δημήτριος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ κος Δεληδημητρίου Αντώνης, πρόεδροι και εκπρόσωπου τουριστικών συλλόγων και σωματείων του νομού καθώς και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.
Στη συνάντηση, που διήρκησε περίπου τρεις ώρες, η Υπουργός άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τους εκπροσώπους των φορέων του νομού τόσο για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου της, όσο και σε θέματα αρμοδιοτήτων άλλων Υπουργείων και δεσμεύτηκε στην μεταφορά των προβλημάτων στους συναρμόδιους υπουργούς.
Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν την συζήτηση αφορούσαν κυρίως στα προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει ο νομός (παλαιό οδικό δίκτυο, έλλειψη νερού κατά τους θερινούς μήνες και ανάγκη δημιουργίας φραγμάτων, έλλειψη οργανωμένων προβλητών-λιμανιών και μαρίνων), η έλλειψη αστυνόμευσης, η παράνομη λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων, το παράνομο κάμπινγκ, τα προβλήματα σε νοσοκομειακές υποδομές, η ανάγκη ενίσχυσης του πολιτισμικού τουρισμού (αρχαιολογικοί χώροι, λειτουργία του νέου αρχαιολογικού μουσείου Πολυγύρου).
Η Υπουργός επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη στη χώρα μας ο θρησκευτικός, ο γαστρονομικός, ο συνεδριακός και ο ιατρικός τουρισμός. Ανέφερε τον προγραμματισμό δράσεων του υπουργείου της, επιβεβαίωσε την πολύ καλή συνεργασία της με ιδιωτικούς φορείς, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος που παρατηρείται προς την πατρίδα μας.
Κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκομένων ήταν ότι υπήρξε ένας ειλικρινής, ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος, όπου στα περισσότερα θέματα ήταν γνώστης η υπουργός .
Μετά το τέλος της συζήτησης προσφέρθηκαν προς την Υπουργό ως αναμνηστικό από την επίσκεψη της στο Επιμελητήριο της Χαλκιδικής, αγροτικά προϊόντα του νομού μας και ένα ένθετο σχετικά με την τέχνη της εικονογραφίας .

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
1. Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων Αριστοτελικών & Αθωνικών Γεύσεων (Παραλία Ιερισσού 02 - 05 Αυγούστου 2018)
2. Γενική Έκθεση «ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ EXPO 2018» (Προβλήτα Νέων Μουδανιών 08 – 12 Αυγούστου 2018)

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής θέλοντας να στηρίξει την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και να προβάλει τα εξαιρετικά προϊόντα του νομού μας διοργανώνει για το καλοκαίρι του 2018 τις εκθέσεις Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων Αριστοτελικών και Αθωνικών Γεύσεων & Γενική Έκθεση «Χαλκιδική EXPO 2018».

Το Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων Αριστοτελικών & Αθωνικών Γεύσεων θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αριστοτέλη και το Σωματείο Επαγγελματιών Ιερισσού στην παραλία της Ιερισσού το διάστημα 02 – 05 Αυγούστου και η Γενική Έκθεση «Χαλκιδική EXPO 2018» θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Προποντίδας και τον Σύλλογο Εμπόρων & Επαγγελματιών Νέων Μουδανιών στην προβλήτα Νέων Μουδανιών το διάστημα 08 – 12 Αυγούστου.

Στόχος των διοργανώσεων είναι ο τελικός επισκέπτης αλλά και ο εκθέτης, να μείνει ικανοποιημένος, γιατί ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής των εκθέσεων είναι απλά ο ιδανικότερος.

Μέσω των επισκεπτών του Νομού εκείνο το διάστημα τα προϊόντα της Χαλκιδικής μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο.

Οι ώρες λειτουργίας των εκθέσεων θα είναι :
Ιερισσός:

Νέα Μουδανιά:

Πέμπτη 02/08
19:30 – 00:30
Τετάρτη 08/08
19:30 – 01:00
Παρασκευή 03/08
19:30 – 00:30
Πέμπτη 09/08
19:30 – 01:00
Σάββατο 04/08
19:30 – 00:30
Παρασκευή 10/08
19:30 – 01:00
Κυριακή 05/08
19:30 – 00:30
Σάββατο 11/08
19:30 – 01:00


Κυριακή 12/08
19:30 – 01:00

Στο χώρο της έκθεσης θα επιτρέπεται λιανική πώληση των προϊόντων από τους εκθέτες.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και καθ΄ όλη τη διάρκεια των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις (πολιτιστικές – χορευτικές, αθλητικές, ζωντανή μουσική κλπ.)
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις γευσιγνωσίας των τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με σεφ του Νομού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου προτίθεται να επιδοτήσει μέρος του κόστους ενοικίασης περιπτέρων και εξοπλισμού των επιχειρήσεων-μελών του που θα λάβουν μέρος στις εκθέσεις.
Προτεραιότητα συμμετοχής έχουν οι ταμειακά ενήμερες επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής -πληροφορίες για τις οφειλόμενες συνδρομές των επιχειρήσεων στο Μητρώο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής) και έπειτα οι επιχειρήσεις του Νομού που δεν είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του Επιμελητηρίου.
Προσκαλούμε όλους τους επιχειρηματίες της Χαλκιδικής να δηλώσουν συμμετοχή στις εκθέσεις για να προβάλουμε και να προωθήσουμε όλοι μαζί τον πλούτο του Νομού μας, να παρουσιάσουμε τις άριστες υπηρεσίες που παρέχουν οι επιχειρήσεις και να στηρίξουμε την τοπική επιχειρηματικότητα και οικονομία.
Μόνο μαζί και ενωμένοι μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα και να δώσουμε νέα δυναμική στην αγορά της Χαλκιδικής, να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες στην προώθηση και προβολή των προϊόντων και υπηρεσιών μας.
Η αίτηση συμμετοχής βρίσκεται αναρτημένη και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: http://www.epichal.gr/chalkidiki/articles/article.jsp?context=103&categoryid=6998&articleid=8681 και πρέπει να σταλεί στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από την επιχείρηση το αργότερο έως την Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018.
Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 & 2371024300, e-mail: info@epichal.gr , υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία.

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Β’ , Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΦΕΤ)
Η Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής «ΕΠ.ΑΝ.Ε.Χ.» σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προτίθεται να πραγματοποιήσει σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας Β΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (35 ώρες εκπαίδευσης κόστους 100,00€) και Τεχνικού Ασφαλείας Γ΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 50,00 €), καθώς και σεμινάρια Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΦΕΤ) (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 80,00€).
Για τους Εργοδότες ή για τους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις δεν είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του Επιμελητηρίου και επιθυμούν να λάβουν μέρος στα σεμινάρια, θα πρέπει να καταβάλλουν αντίστοιχα τα παρακάτω ποσά: Για τον Τεχνικό Ασφαλείας Β΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (35 ώρες εκπαίδευσης κόστους 110,00€), για τον τεχνικό Ασφαλείας Γ΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 60,00 €) και για σεμινάρια Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΦΕΤ) (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 90,00€).
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν τόσο στον Πολύγυρο, στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηρίου, όσο και σε οποιαδήποτε περιοχή της Χαλκιδικής, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων ανά κατηγορία.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τα μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για τη συμμετοχή τους στα σεμινάρια, είναι η ταμειακή τακτοποίησή τους , όσον αφορά την καταβολή της ετήσιας συνδρομής τους για το τρέχον έτος (2018). Οι αιτήσεις συμμετοχής για τα σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας Β & Γ κατηγορίας & του ΕΦΕΤ υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.epichal.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία.

  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΛΗΞΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ LEADER
Προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στην απόκτηση κωδικών πρόσβασης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής ΑΕ αποφάσισε την παράταση της Ημερομηνίας λήξης της ηλεκτρονικής υποβολής από 31/05/2018 σε 25/06/2018, των προτάσεων της πρώτης Πρόσκλησης για την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, Μέτρο 19 «Τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων (CLLD) – LEADER», ΥΠΟΜΕΤΡΟ 19.2: «Στήριξη υλοποίησης δράσεων των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων (CLLD/LEADER)», ΔΡΑΣΗ 19.2.4: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ», για τις δράσεις ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.

  • ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ : «ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
Μετά από έναν διπλωματικό μαραθώνιο μηνών, Αθήνα και Σκόπια συμφώνησαν να επιλυθεί το ζήτημα της μεταξύ τους διένεξης για το ονοματολογικό και όχι μόνο, που χρονολογείται επί 25ετία και πλέον. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ συμφώνησαν και ανακοίνωσαν ότι:  
  • Η γειτονική χώρα θα ονομάζεται έναντι όλων (erga omnes) ως «Δημοκρατία της Βόρειας («Severna Makedonja»).
  • Το όνομα θα εγγραφεί στο σύνταγμα της πΓΔΜ με την απαραίτητη αναθεώρηση. Παράλληλα, οι πάνω από 140 χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την εν λόγω χώρα με τον όρο Μακεδονία, θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως Βόρεια Μακεδονία.
  • Θα απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές από το σύνταγμα της γείτονος.
  • Η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia.
  • Αναγνωρίζεται de facto η Μακεδονική εθνότητα για το γειτονικό κράτος
  • Αναγνωρίζεται η Μακεδονική γλώσσα, η οποία διευκρινίζεται ότι ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών
 Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, όταν ο Ζόραν Ζάεφ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά και ακολούθως προέβη στο διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε αμέσως μετά τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής για να του ζητήσει να ενημερώσει την ολομέλεια της Βουλής, κάτι που θα γίνει την Παρασκευή, μετά την ψήφιση των τελευταίων προαπαιτούμενων της τελευταίας αξιολόγησης. Ταυτόχρονα, το μέγαρο Μαξίμου σε non paper που διένειμε έκανε λόγο για μια συμφωνία που υπερασπίστηκε τις διαχρονικές «κόκκινες» γραμμές και απαρίθμησε τα «κέρδη» για την Ελλάδα από αυτή. Η συμφωνία θα υπογραφεί πιθανότατα το Σάββατο στις Πρέσπες, παρουσία των κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ.
  • ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κρίθηκε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Αναμένεται να γίνει νέα συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης μέσα στην εβδομάδα καθώς το κονδύλι είναι διαθέσιμο μέχρι τις 15 Ιουνίου. Εκπρόσωπος του ESM δήλωσε πως έγινε πρόοδος σε ότι αφορά τη περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόοδος που είναι ικανοποιητική σημειώθηκε στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ένας από τους δυο όρους για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο χρειάζεται ακόμα επιβεβαίωση από την πλευρά των ελληνικών αρχών ότι κάποιες πληρωμές ληξιπρόθεσμών έχουν εκτελεστεί πλήρως. Αυτό είναι απαραίτητο για να εκταμιευθεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Γι’ αυτό το Συμβούλιο του ESM αποφάσισε να αναβάλει την απόφαση για το θέμα. Το συμβούλιο του ESM είναι έτοιμο να συνεδριάσει για το θέμα την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιάσκεψης αμέσως μόλις η επιβεβαίωση είναι διαθέσιμη.
  • ΛΑΓΚΑΡΝΤ: ΤΟ ΔΝΤ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το ΔΝΤ -είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο- θα παραμείνει στην Ελλάδα, διαμήνυσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. «Ο τρόπος θα γίνει σαφέστερος μετά την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης» έσπευσε να προσθέσει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο. Η ίδια, πάντως, γνωστοποίησε ότι όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι, καθώς «εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές». «Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα παραμείνουμε στην Ελλάδα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» συμπλήρωσε. «Αυτό πρόκειται να ανακοινωθεί, όταν υπάρξει κάτι πολύ πιο σαφές, στις 21 Ιουνίου» επανέλαβε η Λαγκάρντ.

  • Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2019-2022
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η χρηματοδότηση από πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες για την παροχή ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, η μόχλευση πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, η αναμόρφωση του νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων, η δημιουργία καθεστώτος ενισχύσεων για έργα έρευνας και ανάπτυξης για τα κέντρα παροχής ενδοομιλικών υπηρεσιών και η ολοκλήρωση της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2018-2021» είναι ορισμένες από τις βασικές προτεραιότητες  για την οικονομία και την ανάπτυξη, όπως περιγράφονται στο πολυνομοσχέδιο "για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων - Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022".
  • «ΥΠΕΡΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ» ΜΑΖΕΥΕΙ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων γενικής κυβέρνησης συγκεντρώνονται σε έναν Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου, ο οποίος τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, οι τραπεζικοί λογαριασμοί των φορέων κλείνουν, τα «ελεύθερα» ταμειακά τους διαθέσιμα περιορίζονται στην κάλυψη των αναγκών τους για το επόμενο δεκαπενθήμερο και οι κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης είναι αυστηρές: παύση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα και «μαχαίρι» στις κρατικές επιχορηγήσεις. Οι διατάξεις με τις οποίες επέρχονται σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο αλλά πολλά επιμέρους στοιχεία μένει να εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση.
  • ΥΨΗΛΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ, ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ 2019-2022
Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας και δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας και κοινωνικές δράσεις, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019- 2022 που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με το πολυνομοσχέδιο. Όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση, βασική επιδίωξη του ΜΠΔΣ είναι η διαμόρφωση πολιτικών που θα συνδυάζουν, με συνέπεια και συνέχεια, την αναγκαία δημοσιονομική ισορροπία με την κοινωνικά δίκαιη κατανομή των βαρών της οικονομικής προσαρμογής σήμερα, αλλά και την ορθολογική απόδοση του μερίσματος της οικονομικής ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια.
  • ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δικαίου των Ανωνύμων Εταιρειών (Α.Ε.). «Διαμορφώσαμε ένα νομοθέτημα με μεγάλο ορίζοντα ζωής που λύνει πολλά προβλήματα με λύσεις ουσιαστικές. Όταν ολοκληρώσουμε τα θέματα της εποπτείας και των ελέγχων, θα έχουμε το πλήρες πλαίσιο για να μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι σε μεγάλα θέματα, τα οποία μας απασχολούν καθημερινά θα έχουμε δώσει λύσεις» τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

  • ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ & ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ
Υπεγράφη και εστάλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ακινήτων. Άμεσα θα κατατεθεί προς ψήφιση και η τροπολογία για την προσαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ώστε το συνολικό ποσό βεβαίωσης να παραμείνει σταθερό. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με τα παραπάνω ολοκληρώνεται η δράση εναρμόνισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές στην ελληνική αγορά ακινήτων, δράση που είχε συμφωνηθεί από το 2ο μνημόνιο το 2012. Η συνολική εικόνα για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών, είναι η εξής: Σε 2.122 μειώθηκαν, σε 4.302 έμειναν σταθερές, σε 3.792  αυξήθηκαν . Επίσης, με την τροπολογία για την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται το άνω όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ και του τρίτου από τα 1000 στα 1050 ευρώ. Επιπλέον αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για το συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ. Με βάση τις νέες τιμές και τις παραπάνω αλλαγές έγινε προσομοίωση της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2018. Τέλος, επισημαίνεται ότι με την ίδια τροπολογία ορίζεται ως ημερομηνία της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ το τέλος Ιανουαρίου, αντί του Δεκεμβρίου που ίσχυε από την έκδοση του νόμου και ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο.
  • ΑΠΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Νέο απλοποιημένο αδειοδοτικό καθεστώς θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση. Συγκεκριμένα, 206 οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν τη μεταποίηση θα ενταχθούν σε αυτό. Σχεδόν όλες οι μεταποιητικές, επιχειρήσεις θα μπορούν να ξεκινούν τη λειτουργία τους με απλή γνωστοποίηση που θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, με εξαίρεση τις οικονομικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου για τους εργαζόμενους, τους περίοικους και το περιβάλλον, οι οποίες θα υπόκεινται σε εκ των προτέρων έγκριση, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου. Το απλοποιημένο σύστημα αδειοδότησης συμπληρώνεται από το νέο πλαίσιο ελέγχων και εποπτείας της αγοράς με επικαιροποίηση των κυρώσεων.
  • ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ
Άρση του τραπεζικού απορρήτου, σε βάθος πενταετίας, για τους δανειολήπτες που αιτούνται την υπαγωγή τους στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και των επιχειρηματικών οφειλών που δημιουργήθηκαν πριν τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 αλλά και εξώδικη πρόσκληση για ρύθμιση χρεών σε οφειλέτες πριν αυτές μεταβιβαστούν σε funds, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Με τις αλλαγές που προωθούνται στον νόμο Κατσέλη θα επιταχυνθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και το πλαίσιο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
  • ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΥΝΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ & ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ (3η περίοδος υποβολών)
Ανακοινώθηκε ο Προσωρινός Κατάλογος Δυνητικών Δικαιούχων με τη βαθμολογική τους κατάταξη για την 3η περίοδο υποβολών στη Δράση «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Β Κύκλος)». Ο Προσωρινός Κατάλογος Δυνητικών Δικαιούχων της Δράσης (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ) περιλαμβάνει χίλια διακόσια τριάντα ένα (1.231) επιλέξιμα επιχειρηματικά σχέδια, συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη)  33.195.624,02 ευρώ. Για τις αιτήσεις χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων, τα στοιχεία των οποίων αναφέρονται αναλυτικά στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ, θα πρέπει το αργότερο έως την Παρασκευή 27/07/2018, να υποβάλουν τον φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του Παραρτήματος IV της Αναλυτικής Πρόσκλησης. Ο φάκελος των δικαιολογητικών θα υποβληθεί στην έδρα του εταίρου του ΕΦΕΠΑΕ, ανάλογα με την περιφέρεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου.
Η προθεσμία έως την Παρασκευή, 27/07/2018, είναι οριστική και η μη τήρησή της οδηγεί στην απόρριψη του επιχειρηματικού σχεδίου.
Για όσες αιτήσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων υποβληθούν τα δικαιολογητικά πριν την ως άνω καταληκτική ημερομηνία, θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα από τον ΕΦΕΠΑΕ και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης, για όσα επιχειρηματικά σχέδια θεμελιώνεται το δικαίωμα υπαγωγής τους στη δράση θα εκδίδεται άμεσα η σχετική Απόφαση Ένταξής τους στη Δράση. Η παρούσα απόφαση δεν  αφορά σε οριστική απόφαση ένταξης / απόρριψης των επιχειρηματικών σχεδίων στη Δράση και συνεπώς δεν υποβάλλονται ενστάσεις επί της παρούσας.

  • Η ΑΑΔΕ ΘΑ ΖΗΤΑΕΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Φρένο στις μεθόδους φοροδιαφυγής και υπεξαίρεσης ΦΠΑ, με τη σύσταση εταιριών- "μαϊμού" και τη χρήση διαφορετικών ΑΦΜ από πρόσωπα που πτώχευσαν υπό περίεργες συνθήκες, βάζει η ΑΑΔΕ. Έτσι, στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται για πρώτη φορά η καταβολή εγγυήσεων από πρόσωπα που ανήκουν σε κατηγορίες "υψηλού κινδύνού".  Συγκεκριμένα, η Φορολογική Διοίκηση απαιτεί εγγύηση από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που πρόκειται να ασκήσει δραστηριότητα επιχειρηματικού περιεχομένου, εάν:
i) το ίδιο το φυσικό πρόσωπο, οποτεδήποτε κατά το τρέχον και τα προηγούμενα πέντε (5), πριν από την υποβολή της δήλωσης έναρξης, φορολογικά έτη, πτώχευσε ή κατέστη εν γένει αφερέγγυο ή υπήρξε διευθυντής, πρόεδρος, διαχειριστής, διευθύνων σύμβουλος ή πρόσωπο εντεταλμένο στη διοίκηση νομικού προσώπου ή οντότητας ή ήταν «συνδεδεμένο πρόσωπο» κατά το άρθρο 2 του Κ.Φ.Ε. με άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, που πτώχευσαν ή κατέστησαν αφερέγγυα κατά τον ίδιο ως άνω χρόνο, είτε
ii) μέτοχος με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον τριάντα τρία τοις εκατό (33%) ή εταίρος ή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας υπήρξε οποτεδήποτε κατά το τρέχον και τα προηγούμενα πέντε (5), πριν από την υποβολή της δήλωσης έναρξης, φορολογικά έτη, διευθυντής, πρόεδρος, διαχειριστής, διευθύνων σύμβουλος ή πρόσωπο εντεταλμένο στη διοίκηση νομικού προσώπου ή οντότητας ή ήταν «συνδεδεμένο πρόσωπο» κατά το άρθρο 2 του Κ.Φ.Ε. με άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, που πτώχευσαν ή κατέστησαν εν γένει αφερέγγυα κατά τον ίδιο ως άνω χρόνο,
και η πτώχευση ή άλλη αφερεγγυότητα είχε ως αποτέλεσμα να οφείλεται στη Φορολογική Διοίκηση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης έναρξης, συνολική βασική ληξιπρόθεσμη φορολογική οφειλή από φόρο εισοδήματος, φόρο προστιθέμενης αξίας, παρακρατούμενους φόρους μισθωτών υπηρεσιών και πρόστιμα, τουλάχιστον εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ. 
Το ύψος της εγγύησης προσδιορίζεται λαμβάνοντας υπ’ όψιν ενδεικτικά το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και τη νομική μορφή του υποβάλλοντος τη δήλωση προσώπου. Επιπλέον, απαιτείται η κατάθεση εγγύησης και για τα φυσικά πρόσωπα, που προβαίνουν σε νέα έναρξη εργασιών, και κατά την άσκηση προηγούμενης δραστηριότητας επιχειρηματικού περιεχομένου ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου τους είχε ανασταλεί ή πληρούνται οι προϋποθέσεις αναστολής αυτού. Το ύψος της εγγύησης προσδιορίζεται λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της φοροδιαφυγής, τον λόγο της αναστολής, και την τυχόν υποτροπή, με ελάχιστο ποσό εγγύησης τα δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.
  • ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ-ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ  ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2018
Την υψηλότερη μηνιαία επίδοση από το 2001 έως σήμερα κατέγραψε τον Μάιο του 2018 το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», καθώς το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 108.725 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το διάστημα «Ιανουάριος-Μάιος 2018», καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο κατά 264.551 νέες θέσεις εργασίας, που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση πρώτου πενταμήνου από το 2001 έως σήμερα.
  • ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΕΤΟΥΣ 2017
Ο Ε.Φ.Κ.Α. ενημερώνει ότι οι βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών 2017 Μη Μισθωτών Ασφαλισμένων, για φορολογική χρήση, έχουν αναρτηθεί στον ατομικό λογαριασμό κάθε ασφαλισμένου στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες σε νέα επιλογή "ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΦΚΑ". Επιπλέον από τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ μέσω της υπηρεσίας "ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ 2017" παρέχεται η δυνατότητα, πρόσβασης στην ανωτέρω νέα επιλογή "ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΦΚΑ" και έκδοσης βεβαίωσης για ασφαλισμένους που έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές εντός του έτους 2017 για χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι 31-12-2016 στους εντασσόμενους φορείς (π. ΟΑΕΕ, π. ΟΓΑ, π. ΤΣΜΕΔΕ, π. ΤΣΑΥ). Οι βεβαιώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί εντός του έτους 2017 μέσω εξαργύρωσης εργοσήμου (π. ΟΓΑ) θα αναρτηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Ή ΜΕΣΩ sms ΑΠΟ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ
Ενεργοποιούνται οι ρυθμίσεις του ν. 4488/2017 για τις υπερωρίες και την υπερεργασία, όπως προβλέπει Απόφαση που υπέγραψε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου. Με την Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι από την 1η Ιουλίου η δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του σχετικού εντύπου και μέσω της αποστολής μηνύματος με την χρήση κινητού τηλεφώνου. Θα υπάρχει μεταβατικό διάστημα δύο μηνών, κατά το οποίο θα είναι δυνατή η δήλωση υπερωριών και μέσω του Ειδικού Βιβλίου Υπερωριών έως την 1η Σεπτεμβρίου, όποτε η υποβολή θα γίνεται μόνο με το νέο τρόπο.  Παράλληλα, και με σκοπό να απλουστευθούν οι διαδικασίες υποβολής, από την 1η Οκτωβρίου θα είναι δυνατή και η υποβολή τροποποίησης ωραρίου μέσω μηνύματος κινητού τηλεφώνου. Τέλος, στο πλαίσιο της συνολικής αποτύπωσης των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην διαδικασία υποβολής εντύπων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, περιγράφεται η διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 38 του Ν.4488/2017 για την ηλεκτρονική αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης εργαζόμενου, μόνο εφόσον ο ίδιος έχει συνυπογράψει ή ενημερωθεί με εξώδικο. Η Υπουργική Απόφαση ορίζει τον τρόπο υποβολής του σχετικού εντύπου στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ υπογεγραμμένου και από τον εργαζόμενο είτε της εξώδικης δήλωσης του εργοδότη και της έκθεσης επίδοσής της στον εργαζόμενο από δικαστικό επιμελητή.

  • ΑΥΞΗΣΗ 10,9% ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2018
Αύξηση 10,9% σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης το α' τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α' τριμήνου 2017, έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου το 2017 προς το 2016. Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, ο ίδιος δείκτης παρουσίασε μείωση 26,6% το α' τρίμηνο 2018 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ' τριμήνου 2017, έναντι μείωσης 28,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου το 2017, καταδεικνύοντας την έντονη εποχικότητα του κλάδου.

  • ΕΕ: ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 1,3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΩΝ
Απώλειες ύψους 1,3 δισ. ευρώ ετησίως λόγω παραποιήσεων και απομιμήσεων σε βασικά προϊόντα παραγωγής της ελληνικής οικονομίας καταγράφει νέα έρευνα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Το εν λόγω ποσό αντιστοιχεί σε απώλειες 125 ευρώ ανά κάτοικο και στο 12,3% σε πωλήσεις ευάλωτες σε παραβιάσεις δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, όπως φάρμακα, είδη ένδυσης και καλλυντικά. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι απώλειες φτάνουν τα 60 δισ. ευρώ (ή 7,5% των πωλήσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, επειδή οι νόμιμοι κατασκευαστές παράγουν λιγότερα από όσα θα παρήγαγαν αν δεν υπήρχαν προϊόντα παραποίησης/απομίμησης, με αποτέλεσμα να απασχολούν λιγότερους εργαζομένους. Έτσι χάνονται επίσης άμεσα 15.356 θέσεις εργασίας σε αυτούς τους τομείς στην Ελλάδα και 434.000 στην ΕΕ συνολικά.
  • Ο ΟΠΙ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΕΠΙ
Ανατέθηκε με υπουργική απόφαση (ΥΑ ΥΠΠOA/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΔ/ΤΔΥΕΦ 262844/18408/13772/689/2018 ), εκτάκτως και για χρονικό διάστημα 2 ετών στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) της διαχείρισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των δικαιούχων της ΑΟΔ του άρθρου 50 του ν. 4481/2017, η άδεια λειτουργίας της οποίας ανακλήθηκε οριστικά με παλαιότερη απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στις αρμοδιότητες του προσωρινού διαχειριστή περιλαμβάνονται ενδεικτικά: (1) η δόμηση και τήρηση αρχείου συμβάσεων ανάθεσης διαχείρισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των μελών της ΑΟΔ, (2) η δόμηση και τήρηση αρχείου τεκμηρίωσης των έργων των μελών, (3) η οργάνωση της είσπραξης των δικαιωμάτων των μελών από όλες τις πηγές που υποχρεούνται να καταβάλλουν αμοιβή για τη χρήση των έργων των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων, (4) η οργάνωση και διαχείριση  για την διανομή των εσόδων από δικαιώματα στους δικαιούχους - μέλη. Να σημειώσουμε ότι με την Απόφαση μεταβιβάζονται στον ΟΠΙ τα χρηματικά ποσά που τηρούνται στους χωριστούς ειδικούς λογαριασμούς της ΑΕΠΙ , για να τα αποδώσει ο ΟΠΙ στους δικαιούχους. Οπότε, τις επόμενες ημέρες θα ανοιχθεί κάποιος τραπεζικός λογαριασμός στην επωνυμία του ΟΠΙ, όπου θα αποδίδονται τα δικαιώματα, που απορρέουν από την δημόσια εκτέλεση των έργων.
  • ΕΛ.ΣΤΑΤ.: ΑΥΞΗΣΗ 18,7% ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΝ ΜΑΪΟ
Αύξηση κατά 18,7% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στη χώρα τον Μάιο εφέτος, καθώς κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 19.977 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 16.826 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του 2017.  Τα καινούργια αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν το Μάιο του 2018 ανέρχονται σε 13.159 έναντι 11.461 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 14,8%.
  • ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το σχέδιο νόμου με τίτλο «Θεματικός τουρισμός - Ειδικές μορφές τουρισμού», που έχει καταρτίσει το υπουργείο Τουρισμού, με στόχο να τεθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης των θεματικών τουριστικών προϊόντων, ενώ παράλληλα θεσμοθετείται η δημιουργία νέων επαγγελμάτων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του θεματικού τουρισμού. Το υπουργείο Τουρισμού προσκαλεί όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς και τους πολίτες, να ενημερωθούν για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση  http://www.opengov.gr/tourism/?p=1452
  • ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .

  • ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καινοτομεί και προβάλει όλες τις Τουριστικές Επιχειρήσεις του Νομού στη νέα Τουριστική Πύλη Χαλκιδικής. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος του Νομού Χαλκιδικής και τη διεύρυνση της Τουριστικής Σεζόν.
Προβάλλουμε συνολικά όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό στον Νομό μας: Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Αγροτουριστικά, Επιχειρήσεις Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες,  Clubs.  Επιχειρήσεις Ενοικίασης αυτοκινήτων, μηχανών, σκαφών, Τουριστικά Πρακτορεία –Γραφεία και Επιχειρήσεις με Δραστηριότητες όπως ιστιοπλοΐα, πεζοπορία, ιππασία, καταδύσεις κά.. Προβάλλονται επίσης και οι Επιχειρήσεις με Τοπικά ή Παραδοσιακά προϊόντα.
Ο επισκέπτης μέσα από την Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής θα γνωρίσει τις ομορφιές του νομού, τις παραλίες, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και μουσεία και μαθαίνει για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο.
Επισκεφτείτε τη νέα Τουριστική Πύλη της Χαλκιδικής και μέσα από το Portal Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κάνοντας click στο Filoxeno-Η Ελληνική Τουριστική Πύλη.

  • ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Η Υπηρεσία Παροχής Νομικών Πληροφοριών λειτουργεί πλέον και στο Επιμελητήριο της Χαλκιδικής και παρέχει νομικές πληροφορίες και συμβουλές στα μέλη του που υποβάλλουν σχετικά αιτήματα. Τα μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής μπορούν να απευθύνονται για συμβουλές, με επίσκεψη στα γραφεία του επιμελητηρίου Πολυτεχνείου 58 στον πεζόδρομο του Πολυγύρου, ή τηλεφωνικά στο 2371024200 ή να απευθύνουν γραπτά ερωτήματα στέλνοντας το ονοματεπώνυμό τους και τηλέφωνο επικοινωνίας στο e mail :info@epichal.gr (υπ’ όψιν νομικού συμβούλου) ή με φαξ στο 2371021355. Ο Νομικός Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής θα παρευρίσκεται στα γραφεία του Επιμελητηρίου κάθε Παρασκευή , από τις ώρες 10 πμ – 2 μμ για να παρέχει νομικές πληροφορίες και συμβουλές στα μέλη του Επιμελητηρίου που υποβάλλουν σχετικά αιτήματα. Σημειώνεται πως η υπηρεσία αυτή δεν υποκαθιστά δικηγόρους ούτε διεκπεραιώνει δικηγορικές υποθέσεις αλλά παρέχει γενικές πληροφορίες στα μέλη του Επιμελητηρίου σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία και δίνει κατευθύνσεις για τους τρόπους επίλυσης τυχόν προβλημάτων τους.

  • ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΕΕΕ) ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Δύο νέες πρωτοπόρες τεχνολογικά υπηρεσίες  προσφέρει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) στο σύνολο των Ελληνικών επιχειρήσεων-μελών των Επιμελητηρίων. Πρόκειται για την υπηρεσία εύρεσης επενδυτικών προγραμμάτων (http://investmenttools.uhc.gr/) και την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) εκπαίδευσης (http://elearning.uhc.gr/). Με την πρώτη υπηρεσία, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανατρέχουν για να αντλούν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για όλα τα νέα επενδυτικά προγράμματα και προγράμματα απασχόλησης, όπως και όλες τις προϋποθέσεις ένταξής τους σε αυτά. Με την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) ασύγχρονης  εκπαίδευσης οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, στην οποία έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός μαθημάτων ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: