«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Βαλιάνος: Η κρίσιμη συγκυρία στα Ελληνοτουρκικά


H γείτονα χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κακή χρονική συγκυρία.
Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για εκδημοκρατισμό και εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας , με την εκλογή Ερντογάν, την προηγούμενη δεκαετία, δυστυχώς οι προβλέψεις αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν (κάτι που θα ευνοούσε την Ελλάδα) και ο Τούρκος ηγέτης επιλέγει να  εγκαθιστά στη χώρα του μοναρχικό καθεστώς , το οποίο ντύνει με έναν ιδιότυπο νέο-οθωμανισμό (ορέγεται την παλιά οθωμανική αυτοκρατορία στα "σύνορα της καρδιάς του"), στο πλαίσιο του οποίου πιέζει και τη Χώρα μας, κλιμακώνοντας την ένταση.
 Οι κινήσεις αυτές του χρειάζονται για να επιβληθεί πρωτίστως  στο εσωτερικό του. Ταυτόχρονα η Τουρκία βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της σύνορα σε εμπόλεμη κατάσταση, με αρνητικά για την ίδια αποτελέσματα και χάνοντας διαρκώς συμμάχους. Αυτό συντείνει στο να επιχειρεί (και επικοινωνιακά) να δείχνει ισχυρή προς τα δυτικά της . Πλάι σε όλα αυτά οφείλει κανείς να διαπιστώσει ότι η...
γείτονα χώρα ποτέ δεν σεβόταν τις διεθνείς συμβάσεις και λειτουργούσε πάντα αναθεωρητικά.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική οφείλει να αναλύσει βαθιά και ορθά τον κυκεώνα αυτό και να εξετάσει την αποδοτικότητα του μέχρι τώρα εθνικού μας δόγματος.
 Οφείλει πάνω από όλα να αξιοποιήσει τις διεθνείς μας συμμαχίες και τη συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους ανήκουμε ως πλήρες μέλος.
Οφείλει να διεθνοποιεί τα ζητήματα και να επιδιώκει την διεθνή κριτική κατά της Τουρκίας για την έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο.
 Οφείλει , σε αυτή τη συγκυρία, που η Τουρκία δεν διάγει τις καλύτερες μέρες της με τις μεγάλες δυνάμεις , να υπενθυμίζει σε αυτές  πόσο χρήσιμη, γεωστρατηγικά ,είναι η ίδια για την περιοχή.
Οφείλει να αξιοποιεί και να προβάλει την αποτρεπτική μας ισχύ.
Οφείλει να παγιώσει τις συμμαχίες που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση στη λεκάνη της Μεσογείου (Ισραήλ-Αίγυπτο- Κύπρο), ως αντίβαρο στη μεγάλη περιφερειακή δύναμη που λέγεται Τουρκία.
Οφείλει να διατηρεί υψηλό το φρόνημα των Ελλήνων και να επιδιώκει διαρκώς την πολιτική σύγκληση και τη δημιουργία αραγούς εθνικού μετώπου.
Αν λάβω υπόψη μου το παρελθόν των στελεχών της παρούσας κυβέρνησης αλλά κυρίως την αβελτηρία που επιδεικνύει στο θέμα της επιστροφής και απελευθέρωσης των δύο αξιωματικών, προβληματίζομαι αν μπορεί με σθένος να υπερασπιστεί μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική
Εξάλλου είναι η ίδια που πριν τρία χρόνια απέτρεψε την φυγή προς τα μπρος της ελληνικής οικονομίας και την εν γένει ενδυνάμωση της πατρίδας μας, βυθίζοντας μας σε χειρότερη κρίση.
Αυτή είναι όμως μια κατάσταση την οποία η Τουρκία και τη μετρά και την εκμεταλλεύεται.




Στέλιος Βαλιάνος, δικηγόρος

Περιφερειακός Σύμβουλος Χαλκιδικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: