«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Χαλκιδική: Μετατρέπουν γραφεία και καταστήματα σε… εξοχικά

Η αυξημένη ζήτηση σε εξοχικές κατοικίες στη Χαλκιδική κυρίως από αλλοδαπούς αγοραστές διαμορφώνει μια νέα κατάσταση στο χώρο του real estate σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Ειδικότερα, όπως περιγράφει στο...
halkidikifocus.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Χαλκιδικής Γρηγόρης Στιβαχτάρης,αποτελεί γεγονός ότι αυτήν την περίοδο και ιδιαίτερα στις παραλιακές περιοχές, παρατηρείται “έξαρση” του φαινομένου των αλλαγών χρήσεων των ακινήτων λόγω της γενικότερης ζήτησης.
«Τα γραφεία γίνονται διαμερίσματα και μεταβιβάζονται. Το ίδιο συμβαίνει και με τα καταστήματα, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις αλλάζουν χρήση και γίνονται κατοικίες προς πώληση», εξηγεί ο κ. Στιβαχτάρης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χερσόνησος της Κασσάνδρας λόγω της αυξημένης ζήτησης μικρών και πολύ μικρών ακινήτων, η αξία τους κυμαίνεται μεταξύ 15.000-50.000 ευρώ.
Το προφίλ των επενδυτών
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των ακινήτων διαδραματίζει η βαλκανική αγορά. «Οι αγοραστές αυτή την περίοδο προέρχονται από Σκόπια, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και φυσικά από την αγορά της Ρωσίας και της Κύπρου», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Χαλκιδικής.
«Το προφίλ των πελατών των μεσιτικών γραφείων της Χαλκιδικής περιλαμβάνει δύο κατηγορίες: η πρώτη αφορά αγορές της τάξεως των 15.000-55.000 ευρώ. Εδώ οι ενδιαφερόμενοι είναι κατά κύριο λόγο Βαλκάνιοι, οι οποίοι αναζητούν μικρά ακίνητα. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 150.000–500.000 ευρώ, πρόκειται για αγοραστές από Ρωσία και Βουλγαρία, οι οποίοι ψάχνουν βίλες “πρώτες στη θάλασσα”», προσθέτει.
Η διαμόρφωση των τιμών
Η οικονομική κρίση έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια αγορά μόνο αγοραστών ακινήτων οι προτάσεις των οποίων μπορεί να είναι χαμηλές ή μέτριες για ένα ακίνητο, ωστόσο τις περισσότερες φορές γίνονται δεκτές από τους πωλητές των ακινήτων.
«Την περίοδο αυτή κουμάντο κάνουν οι έξυπνοι συνάδελφοι κτηματομεσίτες, οι οποίοι πρέπει να διαμορφώσουν την τιμή του εκάστοτε ακινήτου καθώς και η τιμή μεταβάλλεται καθημερινά προκειμένου να εξυπηρετηθούν και οι δύο πλευρές που εμπλέκονται στην αγοραπωλησία», αναφέρει χαρακτηριστικά στο halkidikifocus.gr ο κ. Στιβαχτάρης.
«Πάντως ο διαβασμένος και έμπειρος μεσίτης μπορεί να διαμορφώσει την τιμή όσο κανένας άλλος στην αγορά και ιδιαίτερα στη Χαλκιδική, όπου παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ανά περιοχή», υποστηρίζει.
Γρ. Στιβαχτάρης
Οικόπεδα και αγροτεμάχια
Όσον αφορά τα οικόπεδα, έχουν μικρότερη ζήτηση σε σχέση με την κατοικία που -όπως λένε οι παράγοντες της Κτηματαγοράς- κινείται καλύτερα την τρέχουσα περίοδο.
«Η ζήτηση μεταφέρεται περισσότερο στα παραλιακά σημεία της Χαλκιδικής και λιγότερο στις υπόλοιπες περιοχές», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών. «Χαμηλή ζήτηση υπάρχει και στην πόλη του Πολυγύρου, όπως και στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια», υπογραμμίζει.

Τα εκτός σχεδίου ακίνητα (αγροτεμάχια) έχουν ζήτηση περισσότερο σε περιοχές με αρδευόμενους ή μη ελαιώνες.
Πάντως όπως τονίζει ο κ. Στιβαχτάρης, αυξημένο ενδιαφέρον υπάρχει για το σύνολο του νομού με το πρώτο “πόδι” να πρωτοστατεί λόγω του μεγάλου αριθμού διαθέσιμων ακινήτων. «Το τμήμα από τη Νέα Καλλικράτεια και προς την Κασσάνδρα βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των υποψήφιων αγοραστών», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
"Μόδα" οι ηλεκτρονικές μισθώσεις
Η αγορά ακινήτων στη χώρα μας έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό και από τις μισθώσεις μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. «Είναι μια μόδα που γίνεται χρόνια στο εξωτερικό και ήρθε τώρα και στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση και στη Χαλκιδική με θεαματικά αποτελέσματα ανταπόκρισης. Σίγουρα έχουν πάρει ένα κομμάτι από την "πίτα" των ενοικιάσεων, που όλο και περισσότερο μεγαλώνει»,εξηγεί.
«Ο ΕΝΦΙΑ και οι λοιποί φόροι έχουν διαμορφώσει νέες συνθήκες στην αγορά ακινήτων που ο κάθε ιδιοκτήτης προσπαθεί να "σώσει το τομάρι του" και οι μισθώσεις μέσω του διαδικτύου αποτελούν έναν πρόσφορο τρόπο», καταλήγει ο κ. Στιβαχτάρης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το έγκλημα συνεχίζεται στην Χαλκιδική. Στις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες οι αγοραστές αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές με προσύμφωνα!!! είναι πολύ μικρών εισοδημάτων , κερδίζουν βέβαια οι γνωστοί άγνωστοι, αυτοί που κατέστρεψαν την ομορφότερη περιοχή της πατρίδος μας με τα δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα, τις ελληνικές φαβέλες, που συντηρούν οικονομικά τους "επιχειρηματίες" γής αλλά πρωτίστως και τους διάφορυς Δήμους!!!