«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Στέλιος Βαλιάνος: Η χαριστική βολή στον ελεύθερο επαγγελματία

Οι δραματικές αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου στον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών δεν ήταν γι αυτούς (για εμάς , μιλώντας ως δικηγόρος) η τελευταία δυσάρεστη έκπληξη.
Το πρόσφατο κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα αποκάλυψε ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε και νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω του νέου τρόπου προσδιορισμού τους. Οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα υπολογίζονται πλέον με βάση...
τα καθαρά αλλά τα ακαθάριστα εισοδήματα του τελευταίου έτους. Ενώ λοιπόν μέχρι σήμερα οι εισφορές υπολογίζονταν επάνω στο εισόδημα ,αφού είχαν αφαιρεθεί οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές , από το 2018 και μετά βάση υπολογισμού τους θα είναι το εισόδημα μαζί με το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκε το προηγούμενο έτος.
Οι αυξήσεις των εισφορών με τον νέο υπολογισμό θα κυμαίνονται από 37% έως και 61%, και έτσι γιατροί , δικηγόροι , αγρότες, μηχανικοί, γεωπόνοι, δασολόγοι, λογιστές και άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκονται σε νέα απόγνωση, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της διαμαρτυρίας για το νόμο Κατρούγκαλου. Ουδείς αντιλαμβάνεται ότι κάθε αύξηση των εισφορών μειώνει την εισπραξιμότητα και υπονομεύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ το Υπουργείο Εργασίας ταπεινωτικά αυτοαναιρείται όταν , σε διάστημα ολίγων μηνών, αλλάζει το νόμο που το ίδιο είχε ψηφίσει.
Είναι πια ξεκάθαρο : Η Κυβέρνηση μισεί τον ελεύθερο επαγγελματία (ενδεχομένως και «ταξικά» με βάση τα δικά της τροπάρια). Δεν τον πιστεύει ως κομμάτι της εθνικής οικονομίας, απομυζώντας πάνω από το 80% του εισοδήματος του. Τον αντιμετωπίζει μόνο ως φοροδιαφυγά, κι ας προσφέρει με την εργασία του το 70% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στο Κράτος. Ξέρει ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας θα αγωνιστεί για την επιβίωση του μέχρις εσχάτων , σε τέτοιο βαθμό που θα «ξεχάσει» να βγει στο δρόμο και να φωνάξει για τον κόπο που του δημεύουν. Γι αυτό δεν τον φοβάται. Ξεκινάει ανοιχτό πόλεμο σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό επαγγελματιών, γιατί από κάπου πρέπει να τα πάρει για να βγαίνουν τα πλεονάσματα. Τα πλεονάσματα, που πλέον έγιναν οι ίδιες οι αλυσίδες που κρατούν καθηλωμένη την οικονομία , γιατί προέρχονται από τη δυναστική φορολόγηση, τις εισφορές και την παύση πληρωμών του Κράτους προς τους ιδιώτες. Τι να τα κάνω 7 δις πλεόνασμα όταν (και) εξ αυτού του λόγου καταστρέφω την οικονομία;
Αν η Κυβέρνηση δεν θέλει αυτοτελείς και ελεύθερες προσωπικότητες πολιτών που μάχονται για την οικονομική τους εξέλιξη θα πρέπει να μας το πει. Αν επιθυμεί την ισοπέδωση της μεσαίας τάξης και την εξίσωση όλων προς τα κάτω οφείλει να το ομολογήσει. Αν η Κυβέρνηση δεν θέλει ελευθέρους επαγγελματίες (32% του ενεργού πληθυσμού) θα πρέπει επίσης να μας το διαμηνύσει. Θα πρέπει όμως να μας πει και που θα οδηγηθούν όλοι αυτοί που καθημερινά βάζουν λουκέτα. Προς το Δημόσιο που στενάζει, προς τη βιομηχανία που δεν υπάρχει ή μήπως προς τη μετανάστευση; Οι συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών ούτε την ενδιαφέρουν αλλά ούτε και τις φοβάται. Και η Κυβέρνηση όταν δεν ενδιαφέρεται ούτε και φοβάται, μπορεί να δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο.
Μεταξύ των επαγγελματιών παράγει καθημερινά ανθρώπινα δράματα χωρίς να την ενδιαφέρει η ιστορία του καθενός.
Στέλιος Βαλιάνος

Δικηγόρος- Περιφερειακός Σύμβουλος Χαλκιδικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: