«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Εκδήλωση μνήμης για την αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Πόλης (Βυζ. Χορωδία Πολυγύρου - Βίντεο)

Απόσπασμα από την εκδήλωση μνήμης για την αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Πόλης η οποία πραγματοποιήθηκε πέρυσι την Κυριακή 29 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου. 
Ύμνους και Άσματα της Άλωσης ερμηνεύει η Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία Πολυγύρου. 
Την αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε ο γλαφυρός και παραστατικός λόγος της Μαρίας Καραμπατάκη. Με τον ιδιαίτερο...
χαρισματικό της λόγο η Καραμπατάκη ξεδίπλωσε ενώπιον των παρευρισκόμενων αφενός μεν το ιστορικό γεγονός της Αλώσεως κα αφετέρου τις του ιστορικές και πολιτισμικές προεκτάσεις.
Η χορωδία σε μια άριστη μίξη φωνητικών ηχοχρωμάτων και με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, απέδωσε Θρήνους και Τραγούδια της Άλωσης. Πρόκειται για άγνωστα εν πολλοίς τραγούδια, με τα οποία έκλαυσε και συνάμα εόρτασε η λαϊκή ψυχή το θλιβερό γεγονός, ελπίζοντας και προσδοκώντας ότι «μια μέρα με καιρούς πάλι δικά μας θα ναι».
Την εκδήλωση επισφράγισε με τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος. Συνεχάρη τους συντελεστές και τόνισε τη σημασία της μνήμης και της παράδοσης, ιδιαίτερα μάλιστα στις μέρες μας που είναι ανάγκη να κρατηθούμε στις ρίζες και τα βιώματα του πολιτισμού μας.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην παραδοσιακή ορχήστρα η οποία συγκροτήθηκε από, τους: Αθανάσσιο Ξενούδη στο κανονάκι, Αντώνη Κωνσταντινίδη στο λαούτο, Γιάννη Κουσουλάκη στο βιολί και Γιάννη Κουτσάκη στα κρουστά. Με δεξιοτεχνία και τα κατάλληλα ‘’γυρίσματα’’ συνόδευσαν τη χορωδία, οδηγώντας την διάθεση όλων στα ύψη. Την παράσταση έκλεψαν με την μονοφωνάρικη ερμηνεία του η Σοφία Θεοδοσιάδου, η Αποστολία Γοργολίτσα, και ο Αθανάσιος Ξενούδης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλά συγχαρητήρια δέχθηκε η χορωδία, διότι σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε ένα τόσο εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Ενθαρρυντική ήταν η παρουσία του κόσμου που τίμησε αφενός μεν την ημέρα και το επετειακό γεγονός αλλά και τη προσπάθεια όλων των συντελεστών της εκδήλωσης. Ευχαριστίες πρέπουν στον οικοδεσπότη της βραδιάς, το Δήμαρχο Πολυγύρου Αστέριο Ζωγράφο, τους αντιδημάρχους, την Πρόεδρο του Μορφωτικού Ιφιγένεια Κυριάκου, για την αμέριστη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον τους.

Βίντεο: pemptousia.gr

Σχετική ανάρτηση  http://aetoshal.blogspot.gr/2016/06/blog-post_86.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: