"ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΕΙ"

powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ερώτηση Γ. Βαγιωνά για τις συντάξεις χηρείας

Ερώτηση προς την υπουργό Υπουργό Εργασίας, Kοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου για τον άδικο νόμο που ορίζει τις προϋποθέσεις απονομής των συντάξεων χηρείας υπέβαλλε ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ, Γεώργιος Βαγιωνάς
Ειδικότερα, το άρθρο 12 του νόμου 4387/2016 ορίζει οτι σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει...
το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας, δικαιούται τη σύνταξη ο επιζών σύζυγος, εφόσον έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά το χρόνο θανάτου του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου.
Σε περίπτωση που ο θάνατος έχει συμβεί προτού συμπληρωθεί το 55ο έτος ηλικίας του επιζώντος συζύγου, τότε καταβάλλεται σε αυτόν σύνταξη για τρία χρόνια. Εάν ο δικαιούχος συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά τη διάρκεια λήψης της σύνταξης, η καταβολή της διακόπτεται με τη συμπλήρωση της τριετίας και ξεκινά και πάλι με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του.
Πρόκειται για νόμο εξαιρετικά άδικο, καθώς είναι αρκετές οι οικογένειες στην Ελλάδα που βασίζονται αποκλειστικά στο εισόδημα του ενός συζύγου. Εάν ο ασφαλισμένος αποβιώσει προτού η σύζυγος συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας της, τότε της απονέμεται μια τριετής σύνταξη και μετά αφήνεται στην τύχη της, την ώρα που η εύρεση εργασίας στην Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατη για έναν άνθρωπο μέσης ηλικίας.
Κατόπιν τούτων, ο κ. Βαγιωνάς ρωτά την υπουργό, εάν ο νόμος είναι μνημονιακή υποχρέωση, ποιο είναι το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει, εάν υπάρχει πρόθεση επανεξέτασης του νόμου και εάν υπάρχει κάποιο πλαίσιο περαιτέρω υποστήριξης των ατόμων αυτών, έστω και σε επίπεδο σχεδιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: