«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Έχεις λόγους για να πας άνοιξη στον Πολύγυρο Χαλκιδικής

Λέξεις: Αντώνιος Κίτσιος
Δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποιούμε τη φράση ”Σαν την Χαλκιδική δεν έχει”, είτε νοσταλγώντας εκείνα τα καλοκαίρια στις αχανείς παραλίες, τις σμιλεμένες κυριολεκτικά από ήλιο και θάλασσα, είτε περιγράφοντας σε φίλους μας τις αξέχαστες εμπειρίες που έχει να μας προσφέρει το κάθε της πόδι.
Η Χαλκιδική όμως δεν φημίζεται μόνο για τα...
άκρα της αλλά και για το μικρό πολιτιστικό και εμπορικό της κέντρο που, ταυτόχρονα αποτελεί και πρωτεύουσα της, τον άγνωστο σε πολλούς Πολύγυρο.

Όσοι κατευθύνεστε προς τις παραλίες θα έχετε προσπεράσει τον λησμονημένο αυτό τόπο ή ίσως να σταματήσατε για έναν πρωϊνό καφέ. Το parallaxi είναι εδώ για να φέρει, σαν μικρός αρχαιολόγος, στο φώς άγνωστα σημεία της γειτονικής μας πόλης.
Χτισμένος στους πρόποδες του Χολομώντα και με πληθυσμό γύρω στους 11.000 κατοίκους με αμφίβολες εικασίες για την προέλευση του ονόματος του, ο Πολύγυρος μας διηγείται την ιστορία του.

Ο φόβος της πειρατείας οδήγησε στην προνοητική εγκατάσταση των πρώτων του κατοίκων σε ορεινότερες υψομετρικά περιοχές. Έτσι και οι κάτοικοι αποκλεισμένοι από την αλιεία αναπτύσσουν μέχρι και σήμερα τις γεωργικές καλλιέργειες και κυρίως τις σχετικές με την ελιά.
Ο Ν.Καββαδίας μάλιστα κάνει αναφορά στο Πολύγυρο, στο ποίημα του ”Πικρία”: Κατέβηκε ο Πολύγυρος και γίνηκε λιμάνι, λιμάνι κατασκότεινο, χωρίς φανάρια.

Από τα ορεινά λοιπόν ας κατέβουμε στο κέντρο ξεκινώντας από το ανατολικό άκρο του πεζοδρόμου στο ορόσημο του τις “Έξι βρύσες” που το νερό του τρέχει εδώ και χρόνια από τις πηγές του βουνού.Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο κέντρο του και έτσι περνώντας από τα λιθόστρωτα μονοπάτια των γραφικών του στενών ψήγματα του ιστορικού παρελθόντος ζωντανεύουν κάτω από νέα και περίεργα βλέμματα.

O πολιτισμός ενός τόπου φαίνεται στο σεβασμό του παρελθόντος και της ευθύνης μετάδοσης του από τους γηραιότερους στους νεότερους. Ο Πολύγυρος αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη του για τον πολιτισμό μέσω του λαογραφικού μουσείου στην οικία Καραγκάνη που φιλοξενεί την τοπική λαογραφία όσον αφορά τα ενδύματα και υποδήματα, τα εργαλεία και τις αστικές κατοικίες του 20ου αιώνα. Αλλά και η ύπαρξη 5 χορευτικών συλλόγων (Λαογραφικός, Πολιτιστικός, Χορευτικός, Κρητικός και Ποντιακός) προδιαθέτει ευοίωνες σκέψεις όσον αφορά την πολιτιστική κουλτούρα του τόπου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, πρόσφατα ανακαινισμένο, περιλαμβάνει εκθέματα προερχόμενα από ολόκληρη τη χερσόνησο της Χαλκιδικής, που καλύπτουν τόσο τα προϊστορικά χρόνια, όσο και τη γεωμετρική, την αρχαϊκή, την κλασική, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο. Εκεί εκτίθενται και τα ευρήματα από τις ανασκαφές στο χώρο της αρχαίας Ολύνθου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΑΚΟΜΗ.ΜΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΤΕ ΛΑΘΟΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.