«Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος»

powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΘ

Διάβασα στον "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ - Dialogos-DEP μια ενδιαφέρουσα είδηση. Αφορά στην περιβαλοντική παιδεία και στη δυνατότητα δράσεων από αρμόδιους φορείς. 
Θεωρώ ότι η Χαλκιδική έχει περισσότερη ανάγκη από τέτοιες πρωτοβουλίες, καθώς η ρύπανση, κατά τους καλοκαιρινούς ιδιαίτερα μήνες, φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε βουνά (βλ. φώτος), θάλασσες, ακόμη και στους οικισμούς της. Η παιδεία σε ζητήματα περιβάλλοντος, όπως και γενικότερης συμπεριφοράς στην καθημερινότητά μας, ξεκινάει πρωτίστως από το σπίτι και το σχολείο. 
Θα αποκτήσουμε ως λαός περιβαλλοντική συνείδηση μόνο αν...
σταματήσουμε να παραμένουμε αδιαφοροι σε ζητήματα ρύπανσης του δημόσιου χώρου και συμμετέχουμε με τη συμπεριφορά μας στις προσπάθειες επιστημονικής και τεκμηριωμένης ενημέρωσης  και όχι σε περιστασιακές, συχνά και αδικαιολόγητες, κραυγές διαμαρτυριών. Με μια τέτοια οπτική παρουσιάζει  μεγάλο ενδιαφέρον η παρακάτω προσπάθεια της ΕΥΑΘ: 
"Στις σχολικές αίθουσες «μπαίνει» από σήμερα η ΕΥΑΘ, με ένα πρόγραμμα για τον κύκλο της αποχέτευσης στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα παρουσιάζει ειδικό επιστημονικό προσωπικό σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.
Η αρχή έγινε από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας, όπου τα παιδιά της ε’ και της στ’ τάξης ενημερώθηκαν από… πρώτο χέρι ότι «ΕΥΑΘ δεν είναι μόνο το νερό», αλλά κι ένα ολόκληρο δίκτυο σωληνώσεων κι εγκαταστάσεων που αποχετεύει τα απορρίμματά μας και, για την καλύτερη λειτουργία του, χρειάζεται τη δική μας ατομική συνδρομή.
Η χημικός της ΕΥΑΘ, Εύη Καραμπουγιούκη, εξήγησε στα παιδιά ότι η τουαλέτα κι ο νεροχύτης της κουζίνας μας δεν είναι κάδοι απορριμμάτων. Μέσα από εικόνες (βίντεο, animation) τους έδειξε τι επιτρέπεται να ρίχνουμε στην αποχέτευση και τι όχι, όπως και σε ποιους ειδικούς κάδους πετάμε π.χ. λάδια, φάρμακα ή μπαταρίες. Τα παιδιά έφυγαν από την αίθουσα με έντυπο υλικό, αυτοκόλλητα για τον κύκλο της αποχέτευσης και… χαλκάδες για τα «πρέπει» και «δεν πρέπει» της απόρριψης απορριμμάτων. Κυρίως όμως έφυγαν με την προτροπή να γίνουν τα ίδια «πρεσβευτές» της προστασίας του αποχετευτικού δικτύου και να… κυνηγάνε τους γονείς τους όταν χρειάζεται, όπως και με την πεποίθηση ότι τελικά ό,τι κάνουμε στο περιβάλλον «γυρίζει» σε μας τους ίδιους!
Η ενημερωτική καμπάνια της ΕΥΑΘ ανταποκρίνεται στη διεθνή συζήτηση που έχει ανοίξει τελευταία μεταξύ των εταιρειών ύδρευσης – αποχέτευσης, με απώτερο στόχο να τεθούν οι προδιαγραφές ώστε να απορρίπτονται στις αποχετεύσεις μόνο όσα προϊόντα πληρούν συγκεκριμένους τεχνικούς όρους (εύκολη διάσπαση υλικών, βιοδιασπώμενα συστατικά κ.λπ.). Οι ειδικοί ανά τον κόσμο εκτιμούν ότι η απόρριψη στερεών και χημικών απορριμμάτων στην τουαλέτα και τον νεροχύτη της κουζίνας προκαλεί εμφράξεις σε αγωγούς κι αντλιοστάσια δικτύων αποχέτευσης και υποβαθμίζει τελικά το θαλάσσιο περιβάλλον και τους υδάτινους αποδέκτες γενικότερα".

Γιάννης Κύρκου Αικατερινάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: