«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας

Τα τελευταία πενήντα χρόνια είχαμε 120.000 νεκρούς, 350.000 ανάπηρους και 2 εκατομμύρια τραυματίες, με την Ελλάδα να κατέχει την τρίτη θέση στα θανατηφόρα τροχαία, μετά τη Ρουμανία και τη Λιθουανία.


Τα τροχαία αποτελούν μάλιστα την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους από 15 έως 29 ετών, τη δεύτερη αιτία θανάτου για τις ηλικίες...
5 έως 14 και την τρίτη για τις ηλικίες 30 έως 44 ετών. Μάλιστα, τα ατυχήματα που χαρακτηρίζονται «σοβαρά» και «θανατηφόρα» αυξήθηκαν κατά 3,8% και 8,3% αντίστοιχα, ενώ αντιθέτως τα «ελαφρά» μειώθηκαν κατά 10,9%.

Oι αιτίες

Η κυριότερη αιτία των τροχαίων είναι η αμέλεια των οδηγών. Η απόσπαση προσοχής του οδηγού από αιτίες όπως είναι η χρήση του κινητού τηλεφώνου, η υπερβολική ταχύτητα και η κατανάλωση αλκοόλ, είναι οι συνηθέστεροι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την πρόκληση των τροχαίων. Χαρακτηριστικό είναι ακόμα το γεγονός ότι τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 19-39 ετών, ενώ το 50% αυτών οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα (28/2), με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας και της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Κρίσεων στην Υγεία.

Σε αυτήν τονίστηκε η ανάγκη εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, ενώ οι συμμετέχοντες πρότειναν αλλαγή του πλαισίου που αφορά στην αξιολόγηση από το ΚΤΕΟ και τη δημιουργία απαραίτητων ελεγκτικών μηχανισμών που θα διασφαλίζουν τη συμμόρφωση των οδηγών για την επισκευή των βλαβών.
«Είναι σημαντικό ότι η αξιολόγηση από το ΚΤΕΟ δεν θα πρέπει να έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά και ελεγκτικό χαρακτήρα από την αστυνομία, στο πλαίσιο της επιδιόρθωσης οποιασδήποτε βλάβης διαπιστωθεί στο αυτοκίνητο. Στις περισσότερες περιπτώσεις καταγράφονται οι βλάβες οι οποίες παραμένουν στην συστατική επιστολή, η οποία επιδίδεται στους οδηγούς, χωρίς να προβούν αυτοί στις κατάλληλες ενέργειες για τις επιδιορθώσεις αυτών», ανέφερε ο Πάνος Ευσταθίου, ορθοπαιδικός χειρουργός, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Κρίσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε τα εξής: «Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μάστιγα για τη χώρα μας, καθώς έχουν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον τραυματισμό των συμπολιτών μας και μάλιστα στις πλέον παραγωγικές ηλικίες. Πρέπει να τονίσουμε ότι η πολιτεία οφείλει να συγκροτήσει ένα σοβαρό στρατηγικό σχέδιο για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, γιατί ούτε ένας θάνατος στην άσφαλτο δεν είναι αποδεκτός. Επιπρόσθετα, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις και η δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών που θα διασφαλίσουν την συμμόρφωση των οδηγών».

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας έχει ευαισθητοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, έχει εκδώσει συγκεκριμένο δεκάλογο με οδηγίες προς τους οδηγούς για την ορθή οδήγηση και αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, ανέφερε ο πρόεδρός της, Παντελής Νικολάου. Πρόσθεσε, δε, ότι «η συνεχής ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στο θέμα της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων είναι υποχρέωση των φορέων και οργανισμών που έχουν άμεση σχέση με την υγεία των συμπολιτών μας».

Περισσότεροι από 370 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2016

«Πιστεύω, ότι όλα ξεκινούν από τον παράγοντα άνθρωπο και την αντίληψη που έχουμε για την οδική ασφάλεια. Από εκεί πηγάζουν όλες οι οδηγικές συμπεριφορές, καλές ή κακές», εκτιμά από την πλευρά του ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, Νικόλαος Σπανουδάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σημειώνει ότι η αλλαγή αντίληψης μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση των τροχαίων. Τα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα αποτελούν ένα διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, 378 άτομα έχασαν τη ζωή τους, 441 τραυματίστηκαν σοβαρά και 6.191 ελαφρά, σε όλη τη χώρα. Στην Αττική, μόνον τον Ιανουάριο του 2017, έχασαν τη ζωή τους 17 άτομα, 14 τραυματίστηκαν σοβαρά και 417 ελαφρά σε 364 τροχαία...

«Η αλλαγή αντίληψης για την οδική ασφάλεια», σημειώνει ο κ. Σπανουδάκης, «θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Θεωρούμε, και το υποστηρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια, ότι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων είναι ένα σύνθετο ζήτημα και γι’ αυτό χρειάζεται να το δούμε από όλες τις πλευρές του. Οι τροποποιήσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι σχετικά πρόσφατες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιδέχεται και περαιτέρω βελτιώσεις».

Ο τομέας που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, σύμφωνα με τον κ. Ν.Σπανουδάκη, «είναι η νοοτροπία και η υπευθυνότητα του κάθε συμμετέχοντα στην κυκλοφορία, οδηγού – πεζού – επιβάτη, ώστε μέσα από αυτές να σημειωθεί η μεγαλύτερη βελτίωση στον τομέα της πρόληψης. Εάν δεν υπάρχει ατομική ευθύνη και ευαισθητοποίηση, τότε δεν θα μπορούμε να προσδοκούμε θεαματικά αποτελέσματα στην αύξηση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας».

Ποιες είναι όμως οι κυριότερες αιτίες των θανατηφόρων τροχαίων; Σύμφωνα με τα πανελλαδικά στοιχεία της Τροχαίας για το πρώτο εξάμηνο του 2016, προηγείται η απόσπαση της προσοχής του οδηγού με 24 περιστατικά, ενώ ακολουθούν η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα με 22, περιστατικά που σχετίζονται με πεζούς 16, παραβίαση προτεραιότητας 12, υπερβολική ταχύτητα 8, αίτια σχετικά με τους δρόμους και τον καιρό 8, αντικανονικό προσπέρασμα 4, παραβίαση σηματοδότη 4, ενώ άλλα 108 αίτια σχετίζονται με τους οδηγούς.
Όσον αφορά στις ηλικίες των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας για το 2015, οπότε έχασαν τη ζωή τους συνολικά 789 άτομα, οι περισσότεροι ήταν μεγαλύτεροι των 55 ετών σε 291 περιστατικά. Ακολουθούν οι ηλικίες 26-35 ετών σε 126 περιστατικά, 36-45 ετών σε 122 περιστατικά, 18-25 ετών σε 117 περιστατικά, 46-55 ετών σε 108 περιστατικά και 0-17 ετών σε 25 περιστατικά.
Από τα 739 τροχαία που συνέβησαν το 2015, τα 265 αφορούν σε σύγκρουση, τα 248 σε εκτροπή, τα 129 σε παράσυρση πεζού, τα 74 σε πρόσκρουση, τα 19 σε ανατροπή και τα 4 σε πτώση από όχημα.

Τι σημαίνει οδηγώ με ασφάλεια


Οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:
- Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ
- Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά 
- Σέβομαι τα όρια ταχύτητας 
- Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα 
- Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη 
- Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα 
- Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες 
- Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων 
- Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας 
- Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας 
- Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φοράω πάντα κράνος
- Πριν ξεκινήσω για ταξίδι ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω

Δεν υπάρχουν σχόλια: