«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Στον εισαγγελέα το πόρισμα για τις οικονομικές συναλλαγές Χρ.Πάχτα- Ελληνικός Χρυσός


- Στην δικαιοσύνη παραπέμπει ο Δήμος Αριστοτέλη το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών σχετικά με τις συναλλαγές του Δήμου επί δημαρχίας Χρ. Πάχτα με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός μετά από ομόφωνη απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου σε χθεσινή του συνεδρίαση.
Πρόκειται για την υπόθεση... όπου  η Ελληνικός Χρυσός έδινε «δωράκια» στον δήμο Αριστοτέλη επί δημαρχίας Πάχτα, ως "φιλοδώρημα" για την περιβαλλοντοκτόνα δραστηριότητα που συντελείται στη Χαλκιδική.  Εκτός όμως από το ηθικοπολιτικό σκέλος της υπόθεσης και την εξαγορά ουσιαστικά της δημοτικής αρχής από την εταιρεία ως απόρροια της αμέριστης συμπαράστασης και στήριξης που έδινε ο τελευταίος προκύπτουν ζητήματα παραβίασης της νομοθεσίας. 
 
Ο δήμος έχει πλέον στα χέρια του το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών για τις τριγωνικές σχέσεις-συναλλαγές του Δήμου Αριστοτέλη με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός για τα οικονομικά έτη 2011 έως και 2014, με βάση το οποίο προκύπτει σωρεία παραβάσεων στις διαδικασίες που διενεργήθηκαν τότε ενδεχομένως και φοροδιαφυγή.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες,  η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός πραγματοποίησε δωρεές ύψους 11 εκατ. ευρώ στον Δήμο αλλά και δωρεές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ  σε είδος (ενδεικτικά αναφέρουμε κατασκευή γέφυρας, ανακατασκευή γηπέδου, καθαρισμός ρεμάτων, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια, κατασκευή στάσης λεωφορείου, περίφραξη νεκροταφείου, αποκατάσταση ζημιών δικτύων, αγορά αυτοκινήτων, εκχιονισμούς ακόμη και κατάσβεση πυρκαγιάς!) αλλά και σε οικοδομικά υλικά, ηλεκτρολογικό υλικό, καύσιμα κ.α.
 
Μετά το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών για τριγωνικές σχέσεις-συναλλαγές του Δήμου Αριστοτέλη με την εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" τα οικονομικά έτη 2011 έως και 2014, την περίοδο της θητείας ως δημάρχου του Χ. Πάχτα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη αποφάσισε χθες να προωθήσει το θέμα στον εισαγγελέα καθώς προκύπτει σωρεία οικονομικών παραβάσεων.
 
Να σημειωθεί ότι οι δωρεές αυτές εκατομμυρίων ευρώ, εκτός από την περίπτωση των χρηματικών δωρεών αποτελούν συναλλαγές της εταιρείας με τρίτους που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Δήμου Αριστοτέλη.
 
Μόνο που η νομοθεσία προβλέπει ότι όταν ο Δήμος θέλει να φτιάξει κάτι πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες π.χ. διεθνής διαγωνισμός, ή απόφαση για απευθείας ανάθεση, να διενεργηθούν μελέτες να εγκριθούν, να γίνει παραλαβή κ.α.,  χρειάζονται δηλαδή να τηρηθούν διαδικασίες δημόσιων λογιστικών.
 
Υπενθυμίζουμε ότι το ζήτημα αυτό των "δώρων" της Ελληνικός Χρυσός προς την δημοτική αρχή και την εμπλοκή του πρώην δημάρχου Χρ. Πάχτα είχε καταγγελθεί από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης ενώ ακολούθησε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η διακοπή κάθε τύπου συναλλαγής με την εταιρεία . Μετά και την έκθεση των ορκωτών ελεγκτών το ζήτημα έχει παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη και τις δημόσιες αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες.
 
«Εμείς ως δημοτική αρχή δεν στεκόμαστε μόνο στην νομιμότητα των διαδικασιών αυτών. Η απόφαση να διακόψουμε τις δωρεές και τις συναλλαγές με την εταιρεία προέκυψε από την θέση μας ότι δεν πουλάμε το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων έναντι κάποιου αντιτίμου» ξεκαθαρίζει ο Γ. Ζουμπάς, δήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη stokokkino.gr προσθέτοντας: «Από την στιγμή που γνωρίζουμε ότι η εταιρεία προκαλεί ζημιά στον τόπο μας σταματήσαμε τις συναλλαγές γιατί πιστεύουμε ότι αυτές γίνονταν ως αντίτιμο στην καταστροφή που προκαλεί η εταιρεία με την δραστηριότητά της. Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε την ίδια άποψη και δεχόταν τις δωρεές αυτές. Στείλαμε λοιπόν την έκθεση του πορίσματος των ορκωτών λογιστών δημόσιας διοίκησης με το ερώτημα αν αυτές γίνονταν σύμφωνα με τον νόμο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: