«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει»

powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Γιώργος Βαγιωνάς:Συμπαρασύρουν τους αγρότες στον όλεθρο

Υπ’ατμόν- και δικαίως- είναι ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, με μπροστάρηδες τους αγρότες. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Με στόχο τη σύσταση του Εθνικού Κτηματολογίου, μιας απο τις «πληγές» του κράτους, καθώς έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να ολοκληρωθεί ποτέ το έργο, ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας δέχεται τεράστιο χτύπημα.
Με την ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενης γης χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις. Οι χάρτες αυτοί γίνονται...
«εργαλείο» του ΟΠΕΚΕΠΕ, του διαχειριστή του συστήματος κατανομής των κοινοτικών επιδοτήσεων. Κατά συνέπεια, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι που καλλιεργούσαν για πάνω απο εξήντα χρόνια συγκεκριμένες εκτάσεις, θα τις δουν να.. γίνονται δάση. Οι καλλιεργητές τους, όχι μόνο δεν θα δικαιούνται κοινοτικές επιδοτήσεις πλέον, αλλά και θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν στο παρελθόν.
Οι επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία και παραγωγή θα είναι μη αναστρέψιμες. Όταν επιχειρεί κανείς να κάνει τη σωστή κίνηση μέσα απο σωρεία λαθών, το αποτέλεσμα είναι βέβαιο πως δεν θα είναι το επιθυμητό. Η κυβέρνηση επιχειρεί άρον- άρον να στήσει το Εθνικό Κτηματολόγιο και στην προσπάθεια της αυτή, συμπαρασύρει στον όλεθρο τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Οι αγρότες δεν ζητούν κάτι παράλογο. Θέλουν να κάνουν χρήση της σχετικής νομοθεσίας και να μπορέσουν να εξαγοράσουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους από εξηκονταετίας, με ένα λογικό αντίτιμο. Με βάση τα ισχύοντα, το ποσό που ζητείται μπορεί να φτάσει στα 1.500 ευρώ το στρέμμα. Ποσό που δεν είναι απλώς απαγορευτικό, αλλά και εξωφρενικό, στην παρούσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
H μείωση του κόστους εξαγοράς της γης στο κατώτατο δυνατό επίπεδο, είναι μονόδρομος, όπως και η μείωση του κόστους υποβολής των αντιρρήσεων στο ελάχιστο δυνατό. Φημολογείται οτι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να διορθώσει το χάος που προκαλεί και αυτό είναι κάτι το ευχάριστο. Ποτέ δεν είναι αργά να διορθώσεις ένα τεράστιο λάθος σου, που καταστρέφει οικονομικά ένας υγιές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, τους νόμιμους αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: